De beste Nintendo Switch-games in 2024
Reviews

De beste Nintendo Switch-games in 2024

De beste Switch-games die je nu kunt spelen

Wat zijn de beste games voor de Nintendo Switch? Gamer.nl zet de tien grootste toppers voor de console/handheld-hybride op een rij en updatet de lijst eens in de zoveel tijd.

Bijgewerkt op 18 oktober 2024

In de eerste maanden dat de Nintendo Switch op de markt was vloog de revolutionaire console/handheld-hybride van Nintendo in grote getalen over de toonbank. Inmiddels zijn we weer wat verder in de levenscyclus van de console en aan de populariteit van het apparaat lijkt voorlopig nog geen einde te komen.

Maar als je zo’n Switch eenmaal onder je tv hebt staan – of in je rugzak hebt zitten onderweg – is de vraag wat de beste games zijn om te spelen. De volgende tien games zijn stuk voor stuk titels die je met een gerust hart in huis kan halen.

Metroid Dread

Metroid, zeker de tweedimensionale delen, hebben niets meer te bewijzen. Super Metroid is een klassieker, Zero Mission de perfecte instapper. Toch is Dread een glorieuze terugkeer naar de tweede dimensie, een moderne metroidvania die leunt op een ultrasoepele besturing en een gezonde dosis actie. De progressie, moeilijkheid en het leveldesign van de planeet ZDR leveren een gameplayflow waar menig titel in het genre nog wat van kan leren. Voeg daar de levensgevaarlijke E.M.M.I-robots aan toe, en Metroid Dread is een heerlijk pittige game.

Lees de review van Metroid Dread

©GMRimport

Fire Emblem: Three Houses

Met Three Houses keert de Fire Emblem-reeks na flink wat handheldtitels terug naar de console. Met deze terugkeer komt een aantal zeer fijne aanpassingen aan de inmiddels bekende formule, waardoor het een van de beste strategie- en Switch-games van dit moment is. Fire Emblem: Three Houses voelt namelijk als een heuse leefsimulator, waarbij je als leraar op een klooster studenten met unieke persoonlijkheden lesgeeft. De wijze waarop spelers hun tijd invullen heeft op een toffe manier op hoe leerlingen presteren op het slagveld. De turn-based zijn daarnaast actievoller en flexibeler, en vanwege de virtuele vriendenkring die je opbouwt staat er meer op het spel dan ooit.

Lees de Fire Emblem: Three Houses-review

©GMRimport

Splatoon 3

Splatoon 3 lijkt veel op zijn voorgangers. De game biedt vooral een nieuw likje verf, al is de fundering ook wel echt aangepakt. Met name het matchmakingsysteem heeft een upgrade gekregen en dat was hard nodig. Je kunt dit keer vrij rondlopen terwijl je wacht en zo alvast een beetje oefenen voor wanneer het geweld losbarst. Alles gaat net wat soepeler en daardoor komen de nog net zo vermakelijke multiplayerpotjes stukken beter tot hun recht.

Ook de singleplayer combineert het beste van de vorige twee delen, dus de game is niet alleen voor liefhebbers van competitief gamen. Je komt in deze verhalende modus zelfs meer te weten over waarom Splatoon zich toch echt in ons universum afspeelt en waar wij mensen dan zijn gebleven. Het is een immens pakket en een ontzettend leuke multiplayergame, en daarom een absolute aanrader voor de Switch.

Lees de review van Splatoon 3

©GMRimport

Celeste

De gameplay van Celeste kan je het beste omschrijven als een pittige 2d-platformer waarvan je soms je haren uit je hoofd wil trekken. Hoofdpersonage Madeline heeft in principe maar drie moves: springen, dashen en klimmen. Wat je daar allemaal mee moet doen vraagt echter zo veel van je vingers en je coördinatie, dat je zo’n duizend keer doodgaat voordat je de aftiteling hebt bereikt. Alleen al het kijken naar de prachtige sprites geeft je een warm gevoel, zeker als je het achterliggende verhaal kent. De game is namelijk veel meer dan alleen een moeilijke platformer en biedt een emotioneel en gelaagd verhaal over hoe het is om te kampen met depressies en paniekaanvallen.

Lees de review van Celeste

©GMRimport

The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom

Het duurde té lang voordat Zelda een eigen game kreeg. Gelukkig is Echoes of Wisdom een waardige Zelda-titel, omdat het met een flinke gameplaytwist tóch het oldskool Zelda-gevoel weet vast te leggen. Door objecten in de wereld te kopiëren en plaatsen zijn er talloze manieren om (platform-) puzzels op te lossen en gevechten op de meest creatieve manieren te winnen. Op die manier blijft Echoes of Wisdom nieuwe mogelijkheden op je afvuren, terwijl je geniet van een prachtige speeldgoed-achtige wereld.

Lees hier de review van Zelda: Echoes of Wisdom

Pokémon Legends Arceus

De lat ligt niet hoog, maar Pokémon Legends Arceus is de beste Pokémon-game op de Switch. Vrij van alle verwachtingen en conventies richt Legends Arceus zich volledig op een frisse gameplaycyclus: pokémon benaderen in de natuur, ze vangen en vastleggen in de allereerste Pokédex ooit. Als spin-off kan het daarom niet alleen experimenteren met Breath of the Wild-achtige verkenning van pokémon in de natuur, maar ook pittige gevechten en gedurfde gameplayelementen voorschotelen. Het resultaat is verrassend leuk.

Lees hier de review van Pokémon Legends Arceus

©GMRimport

Hades

Eens in de zoveel jaar verschijnt er een indiegame die de industrie op z’n grondvesten doet schudden. Hades, van de al gerenommeerde ontwikkelaar Supergiant Games, is de meest recente titel uit die lijst. Eigenlijk weet geen andere roguelike zoveel elementen perfect uit te voeren: van de oneindige herspeelbaarheid dankzij de uiteenlopende builds tot de ultrasoepele hack ’n slash-gameplay. Daarbij heeft Hades stijl: een aantrekkelijk kleurenpalet, nog aantrekkelijkere goden en een heerlijke metalsoundtrack.

Lees hier de review van Hades

©GMRimport

Animal Well

Er zijn veel metroidvania’s op de markt te vinden, maar Animal Well steekt boven de menigte uit vanwege de unieke visuele stijl en de mogelijkheden tot experimenteren. Als klein bruin blobje baan je een weg door een grote put, die gevuld is met - zoals de naam eigenlijk al weggeeft - verschillende dieren, zowel vriendelijk als vijandig. Gedurende het spel verzamelt het blobje items die het verkennen van de put makkelijker maken, en die voorwerpen zijn vaak ook nog op onverwachte wijze te gebruiken. Er is ook nadat de credits op het scherm verschijnen veel te ontdekken in Animal Well, dus deze metroidvania is absoluut de moeite waard.

Holow Knight

Het spreekt al boekdelen dat Hollow Knight in de dezelfde adem als Super Metroid en Castlevania: Symphony of the Night wordt genoemd. Geen metroidvania geeft de speler zoveel vrijheid, zoveel te ontdekken als deze indiegame van het kleine Team Cherry. De complexiteit van de te bezoeken omgevingen en daarmee het mysterie wordt stelselmatig opgevoerd, waarbij je vanzelf in de flow van het perfecte leveldesign en de schitterend artstyle en muziek komt. Daarbij is de game écht uitdagend, maar nooit oneerlijk.

Lees hier de review van Hollow Knight

©GMRimport

Pikmin 4

Het wachten op Pikmin 4 duurde láng, maar gelukkig is de game het meer dan het wachten waard. Het kent nog altijd een aantrekkelijke balans tussen micromanagement en strategie, en voegt daar nog gelaagdere gevechten en puzzelkerkers aan toe. Het resultaat is een diepgaandere Pikmin-game waar iedereen voldoening uit haalt – helaas wel zonder lokale co-op-modus.

Lees de review van Pikmin 4

Mario + Rabbids: Sparks of Hope

Het is knap hoe Ubisoft de al geweldige turn-based actie van Kingdom Battle heeft weten te vertalen naar de meer actievolle gameplay van Mario + Rabbids: Sparks of Hope, zónder aan strategische lagen in te boeten. Sterker nog, Sparks of Hope is ontzettend toegankelijk doch op sommige momenten ontzettend pittig. De uiteenlopende personages, waaronder de nog altijd melige konijnen, en rits aan wapens geven spelers die vrijheid die ze in een turn-based strategiegame verdienen.

Lees hier de review van Mario + Rabbids: Sparks of Hope

©GMRimport

Xenoblade Chronicles 3

We kunnen ons niet voorstellen dat Xenoblade Chronicles 3 makkelijk een groot publiek heeft weten te vinden. Maar wat zijn we blij dat het toch gelukt is. Genoeg mensen hebben zich niet af laten schrikken door het feit dat er hiervoor al twee delen van rustig 150+ uur zijn verschenen. Om maar niet te spreken over alle Xeno-games van vroeger. De cast van Xenoblade Chronicles 3 heeft bovendien een hoog animegehalte en dat spreekt niet iedereen aan.

We zouden het begrijpen als je sommige personages misschien wat kinderachtig vindt overkomen, maar wat heb je het dan gruwelijk mis. Althans, het zijn daadwerkelijk tieners, maar daar houdt het dan ook meteen op. In de wereld van Aionios worden kinderen gekweekt als vee en pas van stal gehaald zodra ze dienst kunnen doen als soldaten. Na uiterlijk tien jaar dienstplicht sterven ze weer. Geen kinderspel dus.

Xenoblade Chronicles 3 puilt uit van charme en karakter. Hoewel het verhaal de hoofdrol opeist, valt ook het vechtsysteem positief op. Dit derde deel laat je zelf je klassen kiezen en combineren en blijft gedurende zijn aanzienlijke spelduur geleidelijk nieuwe lagen toevoegen, waardoor het nooit gaat vervelen. Voor een spel dat al gauw 100 uur van je tijd opslokt, is dat het grootste compliment. 

Lees de review van Xenoblade Chronicles 3

©GMRimport

Super Mario Odyssey

In een halfuur met Super Mario Odyssey kun je zomaar in een Tyrannosaurus Rex veranderen, als een ouderwetse pixel-Mario een 2D-level op een muur uitspelen, een verliefde Goomba verleiden, en met een luchtschip snel weer naar een ander gedeelte van de wereld vliegen. Super Mario Odyssey is een opeenstapeling van heerlijke momenten die zelfs het meest verzuurde gamershart doen smelten. Super Mario Odyssey is een zeldzaam goede Mario-game en daarom vrijwel essentieel voor Switch-bezitters.

Lees de review van Super Mario Odyssey

©GMRimport

Animal Crossing: New Horizons

Niets hoeft en alles mag op het onbewoonde eiland van Animal Crossing: New Horizons. Plant een park vol fruitbomen, bouw een gym, ontvang gasten aan het strand of maak gewoon een wandeling terwijl je praat met de gezellige eilandbewoners. Ten opzichte van vorige delen vindt New Horizons het wiel niet opnieuw uit, maar aspecten als autosave en meer mensen in je dorp kunnen ontvangen zijn zeer welkome toevoegingen.

De grootste toevoeging betreft het crafting-systeem, waardoor je new als in titels als Minecraft een groot deel spendeert aan het verzamelen van grondstoffen om vrijwel al je dromen waar te maken. Animal Crossing: New Horizons is pure rust, en daarom wellicht de game die je nodig hebt.

Lees de review van Animal Crossing: New Horizons

©GMRimport

Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate is de meest uitgebreide game in de serie en verdient alleen daarom al een plek in de lijst. Ruim 70 personages toevoegen is namelijk een kunst, laat staan ze allemaal uitstekend balanceren. Toch staat Ultimate als een huis en is het een veelzijdige en toegankelijke vechtgame geworden, die het als e-sporttitel ook uitstekend doet. De game bevat trainingsmodi, een verhaalmodus, een hele bibliotheek aan klassieke soundtracks en online competitieve toernooien. Gewoon met vrienden gezellig een potje spelen blijft echter het leukste aan de Smash Bros.-franchise, en daarom is Super Smash Bros. Ultimate een must voor Switch-bezitters.

Lees de Gamer.nl-review van Super Smash Bros. Ultimate

©GMRimport

The Legend of Zelda: Tears of the Kindom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is de makkelijkste 10 die we ooit gaven. Tears of the Kingdom speelt zich af in een bekende wereld, maar biedt nog zoveel meer dan diens voorganger. Het is oneindig, zit vol mysterie en doet ontwikkelaars van over de hele wereld duizelen over hoe Nintendo in godsnaam de game niet breekt met het physics-systeem.

Voertuigen kunnen bouwen, objecten samenvoegen en de tijd terugdraaien opent een nieuwe dimensie in de formule die Breath of the Wild introduceerde en geeft je bijna een oneindige speeltuin. Er is voor elke uitdaging wel een oplossing, zolang je het maar kunt bedenken. Is Tears of the Kingdom de beste game ooit gemaakt? Het zou zomaar kunnen.

Lees de review van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Je dacht toch niet dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild zou ontbreken in dit overzicht? De game is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende titels voor de Nintendo Switch. Zoals de Zelda-games van vroeger je een ongekend gevoel van schaal en avontuur geven, deed Breath of the Wild dat ten tijde van de lancering van de Switch opnieuw. De game houdt nergens je hand vast, maar laat je zelf door de uithoeken van Hyrule dwalen, op zoek naar avontuur. Als Switch-bezitter mag dit meesterwerk eigenlijk niet in je collectie ontbreken.

Lees hier de review van The Legend of Zelda: Breath of the Wild

©GMRimport

Bonus: remasters en remakes

Paper Mario: The Thousand-Year Door

De combinatie van humor, puzzels en strategische gevechten maakt Paper Mario: The Thousand-Year Door een fenomenale game waar iedereen van kan genieten. Hoewel het spel net als zijn 2004-versie nog steeds last heeft van overmatig ‘backtracken’, zorgen de complete visuele upgrade en de tijdloze gameplay ervoor dat de remake rijkelijk voldoet aan hedendaagse standaarden.

Metroid Prime Remastered

Dat Metroid Prime twintig jaar later nog zo goed overeind blijft staan is verbluffend. Het is een klein meesterwerkje, dat door de verbeterde besturing en visuele upgrades aanvoelt alsof het in 2023 voor de Switch is gemaakt. Voor oude Prime-fans is dit een prima uitstapje naar een geliefde klassieker, maar het is ook een uitstekend instappunt voor iedereen die Metroid al eens wilde proberen.

©GMRimport

Mario Kart 8: Deluxe

Over Mario Kart 8 is iedereen het sinds de oorspronkelijke release op de Wii U eigenlijk al eens: dit is een game van zeldzaam hoge kwaliteit. De 32 originele tracks zijn goed gebalanceerd, de game barst van de personages en grafisch is het ook nog eens een hoogvlieger. Voor de Switch weet Nintendo zichzelf nog nét te overtreffen. Deze Deluxe-editie bevat tevens de zestien tracks die voorheen alleen beschikbaar waren als downloadbare content op de Wii U, alle personages uit die dlc-pakketten waaronder Link en een rits aan nieuwe personages zoals de Inkling Boy en Girl uit Splatoon. De kers op de taart is de terugkeer van de klassieke Battle Mode, die online gaan nog nét wat aantrekkelijker maakt.

©GMRimport

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Wie de framerateproblemen door de vingers ziet, beleeft in de remake van Link's Awakening een bijzonder verhaal. De sfeer van de originele Game Boy-game staat namelijk nog als een huis en de details die je op Koholint Island vindt variëren van hartverwarmend en hilarisch tot melancholisch en triest. En dat is knap, gezien het unieke, schattige uiterlijk van de game. Het verkennen van de wereld gaat beetje bij beetje, waarbij spelers gebruikmaken van de vaardigheden en items die Link langzaamaan verzamelt. Uiteraard zijn de kerkers daaromheen gebouwd, waarvan sommige tot de beste van de serie behoren.

©GMRimport

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Super Mario 3D World is misschien wel de leukste co-op-game op de Nintendo Switch. Constant de afgrond instorten door toedoen van je medespeler en nét niet die derde ster bemachtigen zijn juist onderdeel van de fun - dat weet Nintendo maar al te goed. Om de magere upgrade te compenseren voegt de Switch-versie daar zelfs een volledig nieuwe game aan toe, waarin je als Mario voor het eerst een open wereld trotseert. Bowser's Fury is een heerlijke extra, waar we in de toekomst graag meer van zien.

©GMRimport

Bekijk ook:

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
'Grand Theft Auto 6 draait in eerste jaar 3,2 miljard dollar aan omzet'
Nieuws

'Grand Theft Auto 6 draait in eerste jaar 3,2 miljard dollar aan omzet'

Voor release zou de game al meer dan een miljard dollar kunnen opleveren

Grand Theft Auto 6 zou in het eerste jaar vanaf release naar schatting zo'n 3,2 miljard dollar aan omzet opleveren.

Dat claimt onderzoeksinstantie DFC Intelligence (via Financial Times). Naar verwachting zal de langverwachte game voor release al meer dan een miljard dollar opbrengen via reserveringen. In het eerste jaar van verkoop zullen de verdiensten neerkomen op zo'n 3,2 miljard dollar. Naar verwachting wordt GTA 6 dan ook de grootste entertainmentrelease van het jaar, inclusief films en andere games.

De schatting komt niet helemaal uit de lucht vallen: Grand Theft Auto 5 leverde in 2013 in de eerste drie dagen na release meer dan 1 miljard dollar aan opbrengsten op. Daarbij zal een gedeelte van de omzet logischerwijs bestemd zijn om de kosten voor de ontwikkeling en marketing terug te verdienen.

Grand Theft Auto 6 werd eind 2023 onthuld middels een eerste trailer. De game speelt zich af in Vice City en omstreken, gebaseerd op Miami in de Verenigde Staten, en draait om twee hoofdpersonages, Lucia en Jason. Rockstar Games en Take-Two Interactive hebben meermaals benadrukt dat Grand Theft Auto 6 ergens aankomend najaar uitkomt op PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Meer info over Russische gameconsoles naar buiten gekomen
Nieuws

Meer info over Russische gameconsoles naar buiten gekomen

De consoles zijn bedoeld om in Rusland ontwikkelde games af te spelen

Er zijn meer details online verschenen over meerdere spelcomputers waar in Rusland aan wordt gewerkt.

Vorig jaar kwam al naar buiten dat de Russische president Vladimir Poetin zijn overheid heeft opgedragen om onderzoek te plegen naar de mogelijkheid voor het ontwikkelen van een eigen gameconsole. Ook zou men onderzoeken of het mogelijk is om een eigen besturingssysteem en een cloudsysteem om games direct aan consumenten te leveren te ontwikkelen.

Inmiddels heeft Anton Gorelkin, de plaatsvervangende voorzitter van de State Duma Committee on Information Policy, meer info naar buiten gebracht over deze projecten. De Russische gameconsole wordt ontwikkeld door het ministerie van industrie en handel, zo meldt Techspot. De console zou een Elbrus-processor bevatten en draaien op Aurora of Alt Linux. Dit zijn Russische versies van het Linux-besturingssysteem.

De Elbrus-processor is ontwikkeld door het Moscow Center of SPARC Technologies en was primair bestemd voor defensie en andere applicaties. Volgens Gorelkin is het de bedoeling dat het "in het binnenland ontwikkelde videogames" gaat afspelen. Dat betekent dat er dus ook games in Rusland ontwikkeld moeten worden om de console mee te ondersteunen. De hardware zou niet in de buurt komen van de technische specificaties van de PlayStation 5 en Xbox Series-consoles.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een console genaamd Fog Play, dat gericht is op cloudgaming. Het idee is dat consumenten met krachtige computers hun hardware virtueel kunnen 'uitlenen' aan mensen die via Fog Play willen gamen.

Nadat Rusland in 2022 de invasie van Oekraïne inzette, hebben diverse vooraanstaande gamebedrijven besloten te stoppen met het leveren van producten aan het eerstgenoemde land. Denk aan Sony, Nintendo, Microsoft, Activision Blizzard en meer. Daarbij wil Rusland gezien de huidige geopolitieke situatie steeds minder afhankelijk worden van internationale producten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!