GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij

GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij

Releasedatum, personages, map, en meer

In 2013 bracht Rockstar voor het laatst een nieuwe GTA-game uit. Grand Theft Auto 5 groeide snel uit tot een wereldwijd succes en werd één van de bestverkochte games aller tijden. Uiteraard vraagt men zich dan af wat Rockstar in petto heeft voor GTA 6. In dit artikel zetten wij alle geruchten en feiten over GTA 6 op een rij.

Dit bericht is bijgewerkt op 6 mei 2024 met een update over de acteurs van Lucia en Jason.

Releasedatum GTA 6

Grand Theft Auto 6 verschijnt officieel in herfst van 2025, zo bevestigt Rockstar Games. De game komt uit voor PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Watch on YouTube

Take-Two-baas 'heel zeker' van Grand Theft Auto 6-releaseperiode

Veel fans speculeerden echter dat de game alsnog uitgesteld wordt naar 2026, maar Take-Two ceo Strauss Zelnick lijkt het daar niet mee eens te zijn, ondanks het feit dat Rockstar Games zo perfectionistisch te werk gaat.

Zelnick werd gevraagd of het mogelijk is dat Grand Theft Auto 6 wordt uitgesteld, aangezien dat wel vaker is gebeurd met spellen van Rockstar. "Dingen worden uitgesteld in deze industrie en daar zijn we niet immuun voor. We hebben de timing echter gespecificeerd omdat we heel zeker zijn van die timing."

Wordt GTA 6 uitgesteld naar 2026?

Update: Mike Straw van Insider Gaming heeft contact gezocht met zijn bronnen, en zegt dat de ontwikkeling van GTA 6 gewoon op schema loopt. Straw stelt dat uitspraken over uitstel op het moment puur op vermoedens gebaseerd zijn.

Ook Jason Schreier meldt op Bloomberg dat het allemaal iets genuanceerder ligt. Zo benadrukt hij dat games regelmatig achter liggen op schema en dat het lastig blijft voor een ontwikkelaar om in te schatten wanneer een titel exact klaar is. Wel zouden Rockstar-medewerkers niet blij zijn met het feit dat iedereen nu verplicht op kantoor moet werken, omdat het de efficiëntie van ontwikkeling in de weg zou zitten.

Ondanks recente geruchten dat Grand Theft Auto 6 op 18 februari 2025 moet verschijnen, meldt Kotaku dat de game mogelijk wordt uitgesteld naar 2026. De ontwikkeling van GTA 6 loopt volgens anonieme bronnen van Kotaku achter, wat kan leiden tot een uitstel naar de herfst van 2025. De game in 2026 uitbrengen lijkt momenteel alleen nog een back-up plan te zijn.

GTA 6 verschijnt mogelijk op 18 februari

De Insider JarlOfRivia, die voorheen al een accurate beschrijving van de trailer naar buiten bracht, heeft aangegeven dat de game in januari of februari van 2025 uit moet komen. Vervolgens meldde een andere Insider genaamd Nuro, die de maand waarin de trailer uitkwam voorspelde, dat de precieze releasedatum op 18 februari ligt. Dit is natuurlijk niet bevestigt, en zelfs als het gerucht waar is kan de datum intern bij Rockstar nog worden aangepast.

Grand Theft Auto 6-traileranalyse
De onthullingstrailer van Grand Theft Auto 6 is gearriveerd, en Gamer.nl neemt de meest opvallende shots uit de trailer met je door in deze analyse. Klik hier om het artikel te checken!

Release in 2025 al eerder genoemd

De doorgaans betrouwbare journalist Tom Henderson claimde al dat GTA 6 uitkomt in 2025. Dat meldt hij in een video op zijn YouTube-kanaal. Jason Schreier van Bloomberg ondersteunt deze claim op Twitter. "Ik weet niet waarom mensen denken dat GTA 6 in 2023 zou uitkomen. Alles dat Tom Henderson heeft gezegd over de game komt overeen met wat ik heb gehoord." Hendersom claimt ook dat Rockstar de game niet te vroeg wil aankondigen omdat ze de game na het aankondigen van de releasedatum niet willen uitstellen. Ook zou Rockstar crunch willen voorkomen. 

GTA 6

Remasters moeten wijken voor GTA 6

Het lijkt er ook op dat Rockstar heeft besloten om de remasters van Grand Theft Auto 4 en Red Dead Redemption voor nu op te schorten om zich volledig te kunnen richten op de ontwikkeling van Grand Theft Auto 6. De remasters zouden volgens bronnen van Kotaku niet volledig zijn geannuleerd, maar zouden mogelijk pas weer na de release van Grand Theft Auto 6 in ontwikkeling gaan.

Eerder meldde insider Tez2 dat Rockstar voorheen aan remasters van Grand Theft Auto 4 en Red Dead Redemption werkte, maar dat deze waren geannuleerd. Volgens hem zou dit vooral te maken hebben gehad met de negatieve feedback die Rockstar kreeg rondom de release van Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition.

Volgens Tez2 is ook de current gen-update van Red Dead Redemption 2 al geruime tijd geannuleerd.

Take-Two hint mogelijk naar Grand Theft Auto 6-release volgend boekjaar, dat eindigt op 1 april 2025.

Take-Two Interactive heeft laten weten dat het in het volgende boekjaar meerdere "baanbrekende games" uitbrengt en daar veel omzet mee gaat genereren - waardoor er gespeculeerd wordt dat Grand Theft Auto 6 een van die games is.

De precieze quote van CEO Strauss Zelnick: "De laatste paar jaar hebben we ons bedrijf voorbereid op een enorm robuuste line-up aan projecten waarvan we denken dat ze ons bedrijf naar een hoger succesniveau gaan brengen. In het fiscale jaar 2025 verwachten we dit nieuwe tijdperk in te luiden met meerdere baanbrekende games waarvan we denken dat ze een nieuwe standaard in onze industrie gaan zetten."

Ook in een recentere investeerdersbijeenkomst hint Take-Two naar een recordjaar en een 'nieuw hoofdstuk' voor investeerders.

GTA 6-ontwikkelaars gaan weer vijf dagen per week naar kantoor voor laatste ontwikkelfase

Medewerkers van Rockstar Games werken vanaf nu weer op kantoor, in plaats van thuis. Deze keuze zou zijn gemaakt om de productiviteit te verhogen en het uitlekken van informatie of beelden van de game te voorkomen. Werken op kantoor zou volgens head of publishing Jenn Kolbe de 'schaal en ambitie van de game' ten goede komen.

Screenshots GTA 6

De eerste screenshots en key art gingen gepaard met de trailer van GTA 6. Bekijk er hieronder een aantal:

GTA 6
GTA 6
GTA 6
GTA 6

Grand Theft Auto 6-beelden gelekt

Er zijn nieuwe beelden van Grand Theft Auto 6 op social media verschenen, een paar dagen voordat de officiële trailer uitkomt.

De beelden zijn naar verluidt verspreid door een vriend van de zoon van Aaron Garbut, hoofd van ontwikkeling en mede-studiohoofd bij Rockstar North. In de korte video die voornamelijk op TikTok wordt verspreid is een stad te zien, waarbij de camera vrij bewogen kan worden - het gaat dan waarschijnlijk ook om een speciale versie van de game voor de ontwikkelaars.

De beelden staan zover bekend los van de vorig jaar uitgelekte beelden. Op plekken als gameforum ResetEra en social media zoals X worden de beelden gedeeld, al is Rockstar voor zover bekend bezig met de lek zo snel mogelijk in te dammen.

Twee minuten aan nieuwe gameplay-beelden

Op 26 november 2023 werden er twee minuten aan nieuwe beelden van GTA 6 gelekt. De opnames dateren uit 2019 en tonen uitsluitend gameplay met het vrouwelijke hoofdpersonage. Het is duidelijk dat de game zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt, aangezien er veel testwerelden te zien zijn. Desondanks kunnen we ook glimpen opvangen van (vermoedelijk) Vice City.

View post on X

Op 18 september 2022 lekte een grote hoeveelheid beelden van Grand Theft Auto 6.

Een gebruiker genaamd teapotuberhacker heeft op GTAForums bijna honderd video's geplaatst, die naar eigen zeggen beelden van Grand Theft Auto 6 tonen.

De bestanden bevatten beelden van verschillende testfases van de game - een zogenoemde alfaversie. De onderstaande video is mogelijk de interessantste van het stel: daarin zien we hoe twee personages, Jason en Lucia - in lijn met eerder gelekte informatie een man en een vrouw - een Amerikaans eetcafé beroven.

Nieuwe mechanieken

In de video wordt een aantal nieuwe mechanieken getoond, zoals een balk die aftelt naar de komst van de politie en verschillende handelingsopties als je een pistool op iemand richt. 

In andere beelden zien we een personage met een pistool in de hand en een geweer op de rug, wat suggereert dat Grand Theft Auto 6 hetzelfde inventarissysteem krijgt als Red Dead Redemption 2, waarbij spelers moeten kiezen welke wapens zij meenemen.

Verder zien we iemand die een berichtje krijgt van de WhatsApp-parodie WhatUp! en verkent het personage Lucia een stripclub, en wordt Facebook-parodie LifeInvader genoemd. De smartphone maakt daarbij ook een opwachting.

DMCA-strikes en broncode

Take-Two Interactive is begonnen met het verwijderen van de uitgelekte beelden van een pre-alfaversie van Grand Theft Auto 6.

Diverse beelden zijn al offline gehaald, waarbij wordt gemeld dat dit is gebeurd "vanwege een copyright strike van Take-Two". Daarmee lijkt zo goed als bevestigd dat de beelden inderdaad van een vroege versie van GTA 6 komen.

De hacker in kwestie is volgens de rechter 'niet geschikt om terecht te staan'.

gta 6 vice city

Locatie GTA 6

De onthullingstrailer van GTA 6 bevestigt dat de game terugkeert naar Vice City en omstreken in de staat Leonida.

Hebben fans de map van GTA 6 gespot?

Sommige oplettende fans claimen in de artwork van Grand Theft Auto 6 een kaart van de spelwereld van de game te hebben gevonden.

Vorige week werd op Reddit een bericht geplaatst waarin werd ingezoomd op een klein gedeelte van de enige uitgebrachte artwork van de game. Daarin is inderdaad een illustratie die lijkt op een kaart te zien. In onderstaande tweet worden de mogelijke kaart en de kaart gebaseerd op uitgelekte informatie waar fans al tijden aan werken naast elkaar gelekt.

Vice City en omstreken

Verschillende scènes uit de trailer hinten ernaar dat de map van GTA 6 groter is dan slechts de stad Vice City. Zo zien we de een moeras met alligators, eenden en flamingo's, en een snelweg die spelers uit de stad lijkt te brengen:

Grand Theft Auto 6
GTA 6

De grote hoeveelheid water valt daarbij ook op. Zo zijn er hovercrafts, jetski's, containerschepen en andere voertuigen te zien - zowel in de haven en op het strand. Dichtbij het strand bevindt zich ook de iconische boulevard uit de oude GTA Vice City/Miami, met bijbehorende stripclub. Het nachtleven wordt dan ook duidelijk benadrukt in GTA 6.

Grand Theft Auto 6
GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij-G52En_qQSfCUS513YomCBA

Tot slot laat de trailer ook een hoop locaties in en rond de stad zien. Zo zijn er rooftopfeesten, nachtclubs, stranden, tennisbanen, zwembaden, penthouses en meer.

Grand Theft Auto 6
Grand Theft Auto 6
Grand Theft Auto 6

'Map twee keer zo groot als Los Santos, meerdere steden'

Naast de gelekte GTA 6-beelden op 2 december 2023 lekten ook een aantal DM's waarin mogelijk details over de game worden prijsgegeven. Zo zou de map twee keer zo groot als Los Santos uit GTA 5 zijn, en zou het drie grote steden bevatten. Ook zouden er vier 'substeden' zijn. Verder zou zo'n 70 procent van de gebouwen te betreden zijn door spelers.

View post on X

Deze locaties zien we (waarschijnlijk) terug

De trailer onthulde verschillende locaties die duidelijk geïnspireerd zijn door het echte leven of die terug te leiden zijn naar GTA: Vice City. Dit zijn alle locaties die we alvast konden uitmaken.

 • Florida Everglades

 • 500 Brickell

 • Biscayne Island

 • Ocean Drive

 • South Beach

 • Florida Keys

 • King Of Diamonds

 • Wynwood

 • State Road 91

 • Een Sunoco-tankstation

 • Flanigan's Big Daddy's

Dynamische map

Volgens een uitgebreide rapportage van Bloomberg zou Grand Theft Auto 6 zich in een fictionele regio geïnspireerd op Miami en omringende gebieden afspelen, wat nu bevestigd lijkt te zijn door de trailer. De spelwereld zou nu al groter zijn dan in voorgaande GTA-games, met tevens meer binnenlocaties om te verkennen. Ook de gelekte beelden van de game bevestigen dat GTA 6 zich afspeelt in Vice City. 

Rockstar zou van plan zijn om na release updates uit te brengen waarmee nieuwe missies en steden worden toegevoegd. Volgens Axios-journalist Stephen Totilo zou de game oorspronkelijk drie steden bevatten. Totilo meldt niet om welke steden het gaat, maar hij meldt wel specifiek dat het om het verleden gaat - het is dus onwaarschijnlijk dat dit nog altijd het geval is.

Journalist Tom Henderson vergelijkt de 'veranderende map' van GTA 6 met die van Fortnite van Epic Games, waarbij de map continu wordt aangepast. Hendersom claimt dat er nieuwe locaties worden toegevoegd en dat de map zelfs uitgebreid zou kunnen worden.  

Grand Theft Auto 6

Locaties uit gelekte beelden

Het lijkt erop dat Rockstar Games veel aandacht heeft besteed aan het moderniseren en authentiek maken van de locatie, zodat het meer lijkt op de echte locaties in Florida. Er zijn bekende elementen, zoals neon-verlichte nachtclubs en wandelpaden langs het strand, maar de locatie lijkt ook veel uitgebreider te zijn dan in eerdere spellen uit de serie.

De gelekte beelden tonen verschillende omgevingen, waaronder benzinestations, metrostations, meerdere bars, motels en tennisbanen. Het lijkt erop dat de spelwereld erg divers is en mogelijk zelfs kan wedijveren met de enorme kaart van GTA 5. Dit past bij de traditie van de serie om parodieën te maken van echte locaties en verhaallijnen te baseren op de werkelijkheid.

Naast de omgevingen en locaties lijkt Rockstar Games ook de NPC-interacties te hebben verbeterd om de spelwereld nog realistischer te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld hilarische interacties tussen NPC's, zoals een ruzie tussen rednecks in een trailerpark. 

Gerucht GTA 6

De dieren in GTA 6

Een van de sterkste punten van Rockstars vorige grote release, Red Dead Redemption 2, was de hoeveelheid dieren aanwezig in de spelwereld, en hun realistisch gedrag. Rockstar lijkt deze opgedane kennis mee te nemen naar GTA 6, want in de trailer zien we regelmatig indrukwekkende plaatjes van dieren voorbijkomen, van iets simpels als een hondje op het strand tot flamingo's en krokodillen in het wild. Sowieso is er veel natuur in de trailer te zien, dus hopelijk kunnen we ons straks helemaal verliezen in de natuurgebieden rondom de stedelijke gebieden.

Grand Theft Auto 6

GTA VI Vice City mapping Project

Sinds de grote GTA-leak van vorig jaar, waar beelden van GTA 6 op het internet verschenen, is er meer speculatie dan ooit over de langverwachte game. Een groep fans wilden echter niet langer wachten en hebben de ‘GTA VI Vice City mapping Project’ opgericht, een project om de volledige nieuwe map uit te tekenen op basis van de gelekte beelden van eerder dit jaar.

De map is ongelooflijk groot en bevat veel details door verschillende berekeningen en onderzoek. De kans bestaat dat de GTA 6 map in werkelijkheid nog groter is dan wat nu berekend en getekend is, want het is nog altijd ‘in progress’. Hieronder is een afbeelding te zien waarbij de map van de ’GTA VI Vice City mapping Project’ te zien is in vergelijking met de GTA 5-map.

GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij-JtvISYJdTSasTbRFRFJaaA

'Het huis van Tommy Vercetti is te zien in de trailer'

Volgens Reddit-gebruiker Crafty-Astronomer905 is het huis van Tommy te zien in de trailer van GTA 6. Mensen in de reacties achten de kans vrij realistisch dat deze aanname juist is, en dit dus inderdaad Vercetti Estate is. Ook wordt er gehoopt dat dit een van de villa's is die je mogelijk kan kopen in de game. Al is daar nog geen officiële informatie over.

GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij-fi09XLtxTR25kMW0RqcBBQ

Personages GTA 6

De onthullingstrailer van GTA 6 toont twee hoofdpersonen, die Lucía en - volgens eerdere geruchten - Jason heten. De trailer hint ernaar dat beiden een koppel vormen en werkzaam zijn in het criminele circuit.

Lucia (en Jason)

Daarmee krijgt GTA voor het eerst een vrouwelijk speelbaar personage. Naar verluidt kunnen spelers 'naadloos' wisselen tussen de twee.

GTA 6

Jason wordt niet gespeeld door Troy Baker

Nadat de trailer van GTA 6 uitkwam waren veel fans ervan overtuigd dat Jason, het mannelijke personage waar je mee kunt spelen, ingesproken werd door de welbekende acteur Troy Baker (The Last of Us, Death Stranding). Hij heeft daarentegen zelf aangegeven dat dit niet het geval is. 

Fans menen actrice achter hoofdpersonage Grand Theft Auto 6 te hebben gevonden

Gamers denken dat ze de actrice die Lucia speelt in Grand Theft Auto 6 te hebben gevonden.

Rockstar heeft nog geen acteurs onthuld die de rollen spelen van de hoofdpersonages in Grand Theft Auto 6. De game draait om het vrouwelijke hoofdpersonage Lucia en een nog naamloze mannelijk hoofdpersonage die volgens de geruchten Jason heet.

Fans vermoeden dat Lucia wordt gespeeld door Manni L. Perez, een actrice uit New York die zowel qua uiterlijk als qua stem veel op het personage lijkt. Perez heeft rollen gehad in tv-series als The Blacklist en Law & Order, en heeft ook een stem ingesproken van een onbelangrijk personage in Grand Theft Auto 5.

Ook claimt kanaal LegacyKillaHD dat Jason gespeeld wordt door Dylan Rourke, die eerder in Modern Family en Grey's Anatomy speelde.

'Enkelband Lucia beperkt spelers in de map'

In de eerste trailer van de game onthult Rockstar dat Lucia in de gevangenis zit vanwege 'pech'. Daarnaast valt op dat ze in de key art van de game een enkelband draagt, waar spelers nu over speculeren dat spelers aan het begin van de game in de map worden beperkt. In oudere games werden delen van de wereld ook tijdelijk beperkt, alsmede het personage Trevor aan het begin van GTA 5.

GTA 6

Bonnie & Clyde

Volgens een onderzoek van Bloomberg zou het hoofdpersonage in de aankomende Grand Theft Auto-game van Latijns-Amerikaanse afkomst zijn en onderdeel uitmaken van een tweetal hoofdpersonages. Hun verhaal zou geïnspireerd zijn door de bankovervallers Bonnie en Clyde. 

The Know meldde eerder dat GTA 6 een vrouwelijke protagonist gaat bevatten, en ook journalist Tom Henderson dat. De game zou hierbij dezelfde formule volgen als GTA 5. Hij bevestigt daarbij dat één van de protagonisten vrouwelijk is. Volgens Henderson wordt zij de slimste van het stel en heeft ze kennis over dingen als technologie en hacken.

GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij-RXWMev_5Qf2fuvnkDfgBIg

'Verouderingssysteem GTA 6: je personage wordt ouder naarmate je de game langer speelt'

Naarmate je de game GTA 6 langer speelt, zou je personage ouder worden, dit beweert @RockstarGTAVI op X. Het zou de eerste keer zijn dat Rockstar Games een verouderingssysteem in hun game-reeks verwerkt. Dit moet zorgen voor een realistischere speelervaring, aldus de X-gebruiker.

Florida Joker wil eigen personage inspreken in Grand Theft Auto 6

Lawrence Sullivan, ook wel bekend als de Florida Joker, heeft opnieuw een video geüpload waarin hij zich tot de ontwikkelaars van Grand Theft Auto 6 richt. Hoewel hij nog steeds ‘een paar miljoen’ dollar eist, wil hij nu ook zijn evenknie inspreken in een eigen verhaallijn. 

"Laten we geschiedenis schrijven," zegt Sullivan in een TikTok. ‘The Florida Joker’ is ervan overtuigd dat hij bijdraagt aan de ‘hype’ rondom de aankomende Grand Theft Auto. Hiervoor, stelt hij, moet hij worden gecompenseerd. "Jullie hebben gezien wat ik heb gedaan voor de game. We kwamen op het nieuws. We verschenen op blogs. Iedereen praat over me."

View post on TikTok

Florida Joker geeft 'laatste waarschuwing' aan Grand Theft Auto 6-studio

Lawrence 'Florida Joker' Sullivan ging in 2017 viral toen zijn arrestatiefoto op internet verscheen, waarin hij ietwat op de Joker leek - dat leverde zijn bijnaam op. Begin deze maand kwam de eerste Grand Theft Auto 6-trailer uit. Daarin wordt de draak gestoken met diverse gebeurtenissen die de afgelopen jaren in Florida hebben plaatsgevonden, aangezien de game zich in een fictieve versie van die Amerikaanse staat afspeelt.

Zo is er een arrestatiefoto van een personage te zien die dankzij de tattoo's op zijn gezicht erg op de Florida Joker lijkt. Sullivan reageerde kort na het verschijnen van de trailer via TikTok op de situatie en gaf toen al aan dat hij vermoedde dat het personage "geïnspireerd" was op hem. In een daaropvolgende video benadrukte hij de gelijkenissen. "We moeten praten. Jullie moeten me een miljoen of twee geven." Kort daarna verfde hij ook zijn haar paars om meer op het personage in de trailer te lijken. Toen meldde hij al dat hij Rockstar nog drie dagen de tijd gaf om hem te betalen, alvorens hij zijn advocaten in zou schakelen.

Een paar weken later heeft Sullivan een nieuwe video opgenomen. Hierin meldt hij dat het echt om een laatste waarschuwing gaat, en dat hij met zijn advocaten heeft gesproken en een brief naar Rockstar heeft gestuurd. Hij eist inmiddels 5 miljoen dollar, en hij geeft het bedrijf tot 11 januari - zijn verjaardag - om een reactie te ontvangen.

Alle verwijzingen in de GTA 6-trailer

Grand Theft Auto 6 speelt zich af in Leonida, Rockstars versie van Florida. De game haalt duidelijk inspiratie uit absurde gebeurtenissen in de staat, afgaande op een handvol personages uit de serie. Denk aan de Florida Joker, een 'Karen' met twee hamers en naakte mannen die vluchten voor de politie. Lees hier alle verwijzingen naar echte gebeurtenissen in de GTA 6-trailer.

GTA 6

Trailer GTA 6

Watch on YouTube

Fan maakt real-life versie van GTA 6

Andrew Levitt staat er bekend om dat hij situaties en locaties uit games nabootst met echt opgenomen beelden op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft nu dus de eind vorig jaar uitgebrachte trailer van het langverwachte Grand Theft Auto 6 nagemaakt.

Daarvoor is Levitt onder andere afgereisd naar Fort Lauderdale, Miami, en heeft hij zelf de rol van Jason op zich genomen. Zijn vriendin speelt Lucia. Naast dat hij zijn eigen beelden gebruikt, pakt hij ook enkele echte video's die voorheen viraal zijn gegaan en waar vervolgens personages in GTA 6 op lijken te zijn gebaseerd, zoals de Florida Joker.

Watch on YouTube

GTA 6 Trailer 1 breekt records

De eerste trailer van GTA 6 is binnen korte tijd al ruim 100 miljoen keer bekeken. Daarmee is het - uitgezonderd van muziekvideo's - de best bekeken YouTube-video binnen 24 uur. De GTA 5-trailer deed er twaalf jaar over om 100 miljoen views te behalen.

Dit vindt de redactie van de GTA 6-trailer

We hebben gevraagd aan de redacteuren van Gamer.nl wat zij van de trailer vonden.

YouTube-kanaal Jantsuu heeft in de Grand Theft Auto 6-trailer allerlei personages vervangen voor de hoofdrolspelers uit Grand Theft Auto 5.

Watch on YouTube

GTA en Red Dead: de belangrijkste Rockstar-onthullingstrailers tot nu toe

Met de onthullingstrailer van GTA 6 officieel uit wordt het tijd om eens terug te blikken op eerdere trailers van zowel GTA als Red Dead, en de strategie die Rockstar daarbij hanteerde. Vooral sinds de opkomst van YouTube en social media lijkt Rockstar de voorkeur te geven aan het zelf aankondigen van releases, met minimale betrokkenheid bij andere evenementen. Meer daarover lees je hier.

GTA 5 vs. GTA 6: details zoals npc’s, auto’s en winkels vergeleken

Met een totale ontwikkeltijd van twaalf jaar zal het verschil tussen het nieuwste deel en zijn voorganger dan ook gigantisch zijn. Dat valt al wel redelijk op te maken uit de eerste trailer. Tussen het avontuur in Los Santos en het vernieuwde Vice City zit namelijk een enorm verschil. GTA 5 werd ontworpen voor de PlayStation 3 en Xbox 360, terwijl GTA 6 voor de PlayStation 5 en Xbox Series X / S gemaakt wordt. Een complete generatie is daarmee overgeslagen en dat merk je aan hoe groot de verschillen zijn.

Grafisch valt dit direct op, al is dit nog niet gelijk een garantie voor hoe de game er op release uit gaat zien. Hoewel Rockstar Games bevestigd heeft dat er in-engine-beelden zijn gebruikt in de trailer, kan het eindresultaat nog verschillen. Bij Red Dead Redemption 2 was dit het geval: de uiteindelijke game zag er zelfs beter uit dan de eerste trailer deed vermoeden.

Aan de animaties zelf kun je ook duidelijk de verschillen merken. Rockstar neemt de technologie achter Red Dead Redemption 2 mee naar de nieuwe GTA, wat bijvoorbeeld te zien is bij het eerste shot van Lucia. Wanneer ze zich omdraait richting de camera valt direct op hoe het haar langs haar gezicht subtiel meebeweegt, waaronder haar paardenstaart.

Meer over alle verschillen kun je lezen in dit artikel.

Platform GTA 6

Grand Theft Auto 6 verschijnt voor PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Net zoals bij GTA 5 krijgt de pc nog geen versie. Het vermoeden is dat deze later verschijnt.

GTA 6 draait mogelijk op 30 fps op PS5 Pro

Ondanks de krachtige console-generatie gaat GTA 6 niet met 60 frames per seconde draaien, zo stellen de tech-experts van Digital Foundry. Zelfs op de mogelijke PlayStation 5 Pro zou een hogere framerate niet mogelijk zijn omdat de cpuhetzelfde is als bij de PS5, die de game sowieso met 30 fps draait.

'Grand Theft Auto 6 gaat er echt zo uitzien', aldus voormalige Rockstar-werknemer

Volgens voormalige Rockstar Games-animator Mike York gaat de uiteindelijke versie van Grand Theft Auto 6 er op release echt zo uitzien als de eerste trailer.

"Dit is een in-game filmpje. Veel games die je ziet hebben filmpjes, en wanneer die afgespeeld worden is het niet altijd met in-game graphics gemaakt. Het is vaak 'pre-rendered' en dat zie je er aan af. Maar alles dat je in een GTA-game ziet is in-game gemaakt. Elk filmpje. Als je in de verte een gebouw ziet, kun je naar dat gebouw gaan, het beklimmen en er van afspringen. Dit spel is erg uitgebreid, daarom duurt het zo lang om te maken."

GTA 6

Grand Theft Auto 6-uitgever werkt aan kostenbesparing zonder ontslagronde

Volgens CEO Strauss Zelnick zijn er momenteel "geen huidige plannen" voor personeelsvermindering binnen Rockstar Games. Desondanks wordt er wel actief gewerkt aan een strategie om kosten te verminderen. Zelnick benadrukt dat er in tegenstelling tot de kostenbesparing in 2023, dit keer geen plannen zijn om werknemers te ontslaan.

Daarnaast heeft het bedrijf de verkoopcijfers van populaire Rockstar-games bekendgemaakt. Zo gingen er in het afgelopen kwartaal nog eens 5 miljoen exemplaren van Grand Theft Auto 5 over de toonbank, waardoor de game nu in totaal 195 miljoen keer verkocht is. Meer hierover lees je hier.

Lancering GTA 6 is volgens Ubisoft positief voor industrie

Ubisoft-CEO Yves Guillemot meent dat de lancering van Grand Theft Auto 6 in 2025 positief is voor de industrie.

Tijdens de investeerdersbijeenkomst van Q3 meldde Guillemot dat hij verwacht dat GTA 6 na april 2025 wordt gelanceerd, waarbij hij speculeert dat het dichterbij het financiële jaar van 2026 (tot en met 31 maart 2026) van Ubisoft zal zijn dan het financiële jaar 2025.

Guillemot gelooft dat de lancering van GTA 6 'positief voor de markt' zal zijn, aangezien eerdere grote releases in de serie meer mensen naar de game-industrie hebben getrokken en ook de verkoop van andere spellen hebben bevorderd.

"Elke keer als er een grote release zoals GTA is, komen er meer en meer mensen terug naar de industrie, en dat helpt andere spellen ook om te verkopen," zei hij. Hij voegde eraan toe dat Ubisoft ook gamelanceringen rond de release van GTA 6 organiseert, hoewel de exacte datum nog niet bekend is.

Vacature geeft meer info

Het bedrijf zei op zoek te zijn naar een nieuwe 'senior environment artist' voor de studio van Rockstar India.

In de betreffende vacature werd omschreven dat de persoon in kwestie nieuwe levendige gamewerelden moet kunnen creëren voor nieuwe 'next-gen'-projecten. Daaraan werd toegevoegd dat de persoon minstens vijf jaar ervaring moest hebben in het maken van 2D- en 3D-werelden. Hiermee wordt echter nog niet aangegeven of deze vacature betrekking heeft op GTA 6 of op een andere game van de ontwikkelaar.

Er is een nieuw Rockstar-patent ontdekt

Het zal geen verrassing zijn als het zo is, maar het is wel fijn als het klopt: er is een patent ontdekt dat erop zou duiden dat er realistischere animaties naar Grand Theft Auto 6 komen. Dat zou kunnen door een techniek die ook wel het ‘System and Method for Virtual Character Locomotion’ genoemd wordt.

Op Reddit werd het patent geplaatst, waarin Take-Two en Tobias Kleanthous worden genoemd. Tobias werkt niet meer bij Rockstar, maar zijn naam kwam eerder in gelekte informatie voorbij rondom de extreem gehypete game. Hij is specialist in animatie en AI, waardoor het niet vreemd is dat mensen tot de conclusie komen dat dit locomotion-systeem vast in GTA 6 zit. Hij schijnt zelfs de uitvinder te zijn van dit systeem, waarbij niet voor elke situatie animaties hoeven te worden gemaakt, maar er een soort bieb is met voorgemaakte bewegingen die je dan aan elkaar kunt koppelen. Het zou het spel een stuk realistischer kunnen doen ogen. Zou het inderdaad in GTA 6 zitten? Dat moeten we nog afwachten, vooralsnog is er nog nagenoeg geen nieuws vanuit Rockstar zelf gekomen over het spel.

Rage 9-engine

Insider Chris Klippel meldt dat GTA 6 op een vernieuwde versie van de Rage-engine draait. Volgens de insider die we onder andere kennen van Rockstar Magazine is die engine zijn tijd ver vooruit. "De nieuwe versie van de Rockstar Games graphics engine (Rage9) die gebruikt wordt in GTA 6 is waarschijnlijk geweldig. Ik heb positieve informatie gekregen en we zullen niet teleurgesteld worden. Het gaat om een engine die zijn tijd ver vooruit is."

Grand Theft Auto 6

Gameplay GTA 6

De onthullingstrailer toont een aantal aspecten van de gameplay van GTA 6. Naast autorijden en schieten hinten de beelden naar meer nieuwe gameplay-elementen.

Hovercrafts

Het valt op dat er een grote hoeveelheid watervoertuigen aanwezig is in GTA 6. Zo zijn er jetski's, jachten en containerschepen. Ook bevindt er zicht een hovercraft in de trailer, waarop vermoedelijk Lucia door de moerassen racet.

Naast watervoertuigen zien we ook vliegtuigen en helikopters. Vermoedelijk kunnen spelers dus weer vliegen in de game.

Sociale media

Sociale media lijken een groot onderdeel van de game te zijn. Zo zien we een hoop livebeelden vanuit het eerste persoonsaanzicht en van npc's die elkaar filmen. Vermoed wordt daarom dat spelers een sociaal media-account moeten runnen, of op z'n minst als onderdeel van missies sociale mediacontent moeten maken.

Base jumping

In het openingsshot van de trailer is een gigantische radiotoren te zien, die erg doet denken aan de torens uit GTA 4 en GTA 5. In die games zijn dat uitgelezen mogelijkheden om van grote hoogte te base jumpen.

Grand Theft Auto 6

Reddit-gebruiker vindt mogelijk nieuwe info in gelekte GTA 6-beelden

Een Reddit-gebruiker heeft de oude gelekte beelden van GTA 6 opnieuw geanalyseerd en een lijst samengesteld met ongeveer veertig mogelijke gameplayfuncties. Hoewel deze lijst speculeert over interessante details, waaronder het gebruik van harpoenen en veranderingen in voertuigbesturing, is het belangrijk om het nieuws met een korreltje zout te nemen.

Daarnaast schrijft de Reddit-gebruiker over enkele interessante wijzigingen in de open wereld van GTA 6, zoals een map die kan veranderen naar mate het spel vordert en realistischere gedragingen van npc's. Ook schrijft de Redditor over een uitgebreid metronetwerk, en het feit dat spelers mogelijk in hotels kunnen slapen. De omvang van het spel wordt geschat op ongeveer 200 GB, aanzienlijk groter dan de eerdere dev-build van 80 GB.

Lees dit artikel voor alle gelekte gameplayfeatures, of bekijk hieronder een overzicht:

 • Achteruit zwemmen tijdens schieten: spelers kunnen achteruit zwemmen terwijl ze schieten, wat de besturing van de hoofdpersonages verbetert.

 • Wapens onder water: normale wapens zijn minder effectief onder water, maar harpoenen zijn beschikbaar.

 • Voertuigbesturing: een mix van de realistische en zware besturing van GTA 4 en de meer arcade-stijl van GTA 5. Auto's reageren ook anders op diverse ondergronden zoals asfalt, zand, grind en gras.

 • Besturen van graafmachines: mogelijkheid om graafmachines te besturen.

 • Moeilijker voertuigen stelen: dure wagens hebben betere beveiliging door middel van een immobilizer bypass.

 • Veranderende minimap: de minimap verdwijnt mogelijk na het instappen in een voertuig.

 • GPS-trackerverstoringen: items in de inventory die voorkomen dat spelers gevolgd kunnen worden of anderen kunnen volgen.

 • Gedeelde inventory tussen hoofdpersonages: Lucia en Jason delen een deel van hun inventory.

 • Nieuwe draagbare items: elektrische zagen, poolkeuen, verrekijkers, brandblussers en meer.

 • Speciale vaardigheden van hoofdpersonages: Jason kan belangrijke objecten spotten tijdens overvallen.

 • Speelbare paarden: mogelijkheid om paarden te besturen.

 • Serializable world events: de wereld kan veranderen en in verschillende stadia speelbaar zijn.

 • Npc's merken wapens sneller op: zonder ze te gebruiken.

 • Realistischere NPC interacties: Npc's hebben realistischere gesprekken en gaan in grotere groepen met elkaar om.

 • Aangepast openbaar vervoer: de Vice City-metro heeft drie lijnen met ongeveer 24 stations.

 • Slapen in hotels: mogelijk gerelateerd aan een grotere spelwereld.

Meer vermoedelijke gameplayaspecten van GTA 6

De persoon die het nummer van Tom Petty and the Heartbreakers in de trailer correct heeft voorspeld, kwam met een paar andere mogelijke details over de game, al zijn deze natuurlijk niet bevestigd.

Volgens de ingewijde zouden we bijvoorbeeld kunnen dual-wielden - een apart wapen in elke hand - is de game bloediger en zouden ledematen van lichamen af kunnen komen. Verder zou het stelen van auto's moeilijker worden, met drie-tegen-drie-potjes basketbal kunnen doen en zou de kleur van de lucht wisselen tussen oranje, roze en paars.

GTA Online in GTA 6

T-Pain werkt mee aan Grand Theft Auto 6

Zanger en hip-hop-artiest T-Pain - echte naam Faheem Rashad Najm - werkt mee aan Grand Theft Auto 6.

Dat heeft hij tijdens een livestream bevestigd. Hij laat daarin weten dat hij een bijdrage levert aan de aankomende game, al is niet duidelijk op wat voor manier precies. Hij is echter afkomstig uit Florida, en GTA 6 speelt zich in een fictieve versie van die staat af.

Ontwikkelaar Rockstar heeft overigens wel geëist van T-Pain dat hij niet meer onderdeel uitmaakt van de GTA 5-roleplayingserver NoPixel, omdat deze server van een derde partij is. Volgens T-Pain heeft Rockstar uitgelegd dat dit een beetje hetzelfde voelt als dat iemand een album die ik heb gemaakt opnieuw opneemt, en meer mensen daar naar luisteren.

Overigens heeft Rockstar eerder een samenwerking met FiveM en RedM - de teams achter de third-party roleplayingservers voor GTA 5 - aangekondigd. Ook T-Pain meldt dat hij de ironie daarvan inziet.

View post on TikTok

Soundtrack

'Joe Rogan als radio-dj te horen in GTA 6'

Grand Theft Auto-games staan erom bekend dat ze regelmatig een satirische blik werpen op gebeurtenissen in het echte leven. Volgens website Audioviser is er een betrouwbare bron die heeft onthuld dat Rockstar van plan is om afleveringen van "The Joe Rogan Experience" op te nemen als onderdeel van de in-game radio line-up.

Voor degenen die niet bekend zijn met Joe Rogan: hij is een voormalig UFC-commentator en comedian. Hij presenteert een van de meest beluisterde podcasts in de Verenigde Staten. Rogans gastenlijst bestaat uit wetenschappers en filosofen, maar ook omstreden beroemdheden en politici.  Deze diversiteit maakt de JRE mogelijk interessant voor de overdreven wereld van GTA, waarin de speler via de radio vaak op de hoogte wordt gehouden van de absurde gebeurtenissen.

De reacties op de aanwezigheid van Joe Rogan in het spel zijn gemengd. Sommige mensen bekritiseren hem omdat hij in zijn podcast geen standpunt heeft ingenomen tegen critici van het coronabeleid, zelfs niet wanneer deze mensen in zijn show verschenen. Bovendien is hij door de BBC onderworpen aan factchecking, vanwege vermeende verspreiding van misinformatie in zijn podcast. Aan de andere kant zijn er mensen die het juist waarderen dat hun favoriete podcasthost in het spel voorkomt. GTA 6 lijkt in ieder geval nog steeds discussies aan te wakkeren, zowel onder gamers als niet-gamers.

Dit artikel wordt bijgewerkt wanneer er meer informatie beschikbaar is.

Hoeveel GTA's heb ik nog in me?

De wacht op GTA 6 duurt al geruime tijd, waar vroeger vervolgdelen van vele grote franchises vrij snel achter elkaar uitkwamen. Michel schreef hierover, en hoeveel GTA-games hij nog verwacht te spelen als de huidige ontwikkelingstijden van de industrie zo lang blijven.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Lijkt me eerlijk gezegd niet onlogisch dat GTA VI een launchtitel wordt voor next-gen.

0
test

@Witty1889 hmmmm mij juist wel. Als ik mij goed herinner is elke GTA aan het einde van de console zijn leven uitgekomen (V remake daar gelaten). En ergens ook wel logisch aangezien de devkits dan beter begrepen worden en er beter optimized kan worden,.,

0

@Derper Het probleem met een launch aan het einde van de levensloop van de PS4 is alleen dat dat betekent dat het spel uiterlijk begin volgend jaar uit zal moeten komen, mocht Rockstar nog enige interessante winst uit de verkoop willen halen. Een cross-gen launch zou wat dat betreft nóg logischer zijn. Gezien het karige succes van RDR2 Online zou het me niet verbazen dat Rockstar nu haast gaat maken met VI (zoals we ook TESVI kunnen verwachten volgend jaar nu Fallout 76 het putje is doorgespoeld, terwijl bij de eerste aankondiging nog werd gesproken over een jarenplan).

0
test

@Derper Er is nooit een remake van V gemaakt, Dat was gewoon een port naar de nieuwere systemen. Een remake is de game vanaf de grond af aan opnieuw opbouwen.

0
test

@Derper dus over 6 a 8 jaar dus. Ps5 en xbox kunnen nog heel lang mee er is net een nieuwe engine uit Unreal engine die hele mooie plaatjes uit deze machines kunnen toveren. Dus duurt nog wel ffies. Ik verwacht niet dat pas over 7 jaar een nieuwe gta uitkomt. Geen 1 kind ken het spel dan en wil het wellicht geen eens spelen want we zitten allemaal aan de fortnite 3. Alle kinderen die ik nu spreekt haalt zijn schouders op voor gta en vind het helemaal niks. Maarja wat wil je elke 10 jaar een nieuwe game.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

Waarom niet een GTA in de toekomst, in een Fifth Element achtige stad, met vliegende kraampjes bussen en taxi’s en misschien een vleugje Blade Runner, auto’s die kunnen rijden zoals in Back to the Future 2 maar ook gewoon kunnen opstijgen, steden die verschillende lagen hebben zoals de wegen waar je op kan rijden en daar tussen zweef/vlieg wegen en banen. Een GTA6 in een welke huidige stad zal niet meer dan een herhaling van zijn, ga je naar Zuid Amerika dan heb je al snel een Ghost Recon achtig iets in die richting. Futuristisch legt de lat velen malen hoger, ze hebben het verleden in Red Dead, doe nu maar de toekomst.

0

@Devenace Cyberpunk 2077?

0
test

@Archer83 of de nieuwe good & evil

0
test

@Archer83 nee gewoon een GTA versie.

0
test

@Archer83 Haha

0

@Devenace Dit meen je toch niet serieus he?

0
test

@Devenace Lol, nee. GTA ontleent zich totaal niet voor zo'n setting.

0
test

@Paxopoxo Waarom niet?

0

@Devenace Ik hoop eerlijk gezegd ontzettend dat VI zich op zijn minst deels in Zuid-Amerika afspeelt. De mogelijkheden voor een rags-to-riches verhaal dat zich afspeelt in de Favelas van Rio bijvoorbeeld (cf. het schitterende werk in Max Payne 3) zijn eindeloos en natuurlijk een prachtige mogelijkheid voor Rockstar om van hun heilige trio af te stappen (zijnde Liberty/Vice/LS).

0

@Devenace doe maar nie. Krijg je weer cyberpunk achtige bullcrap

0

Celebrate freely with free ecards. They're not just messages; they're your virtual ticket to share in the excitement and send congratulations with no cost attached.https://sendwishonline.com/en/ecards

0

Aanbevolen voor jou