Review
Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe

Geweldige game

Geschreven door Michel Musters op

Conclusie

Dit is de mooiste, meest uitgebreide Mario Kart ooit en dus een essentiële aankoop voor elke fan. Alleen voor Wii U-eigenaren die de game en de dlc al jarenlang hebben gespeeld zijn relatief weinig redenen om terug te keren, al geeft de vernieuwde Battle Mode de game zeker een extra impuls. Ongeacht je ervaring met Mario Kart biedt deze game jarenlang (multiplayer)plezier.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Enorm compleet pakket, diversiteit in de vele parkoersen, verbeterde Battle Mode, kleine aanpassingen maken de game nog iets beter
 • Minpunten
 • Relatief weinig vernieuwing ten opzichte van het origineel, geen nieuwe parkoersen
Met Mario Kart 8 leverde Nintendo op de Wii U een van de meest uitgebreide en solide Mario Kart-games tot dusver af. Het bedrijf hoopt dat er voor de Switch een groter succes in het verschiet ligt en dat dus ook meer mensen van deze racegame kunnen genieten.

Laten we voorop stellen dat deze ‘Deluxe’-editie van Mario Kart 8 op erg veel vlakken hetzelfde is als de in 2014 verschenen Wii U-game. Dat is bovenal een compliment, want het is een erg uitgebreide game met precieze besturing en heerlijk kleurrijke graphics. De zestien ‘nieuwe’ parkoersen en zestien retrotracks zijn allemaal aanwezig hier, inclusief zestien tracks die later aan de game zijn toegevoegd via downloadbare content. Ook alle oorspronkelijk aanwezige personages en wagens en de latere toevoegingen zitten in dit totaalpakket.

Diversiteit in parkoersen

De diversiteit in de parkoersen is bewonderenswaardig. De in totaal 48 tracks putten uit de jarenlange historie en spelwerelden van verschillende Nintendo-games en dat zorgt ervoor dat er echt voor ieder wat wils is. Opvallend is dat de dlc-tracks, die hier dus standaard bij zitten, ook buiten het Mario-universum inspiratie opdoen. Zo zijn er twee F-Zero tracks, een Excitebike-parkoers en een baan die zich in en rondom Hyrule Castle afspeelt. De vele retroparkoersen uit oudere Mario Kart-games zijn geweldig opgepoetst en doen zowel grafisch als qua trackdesign niet onder voor de nieuwere banen. De hoeveelheid parkoersen en de diversiteit ervan zijn wellicht de sterkste punten van Mario Kart 8 (Deluxe).

Exclusieve Mario Kart 8 Deluxe-tracks vind je hier niet, maar er zijn wel een aantal nieuwe personages en wagens. King Boo, Gold Mario, Bowser Junior en Dry Bones keren weer terug van weggeweest en daarnaast zijn de kids uit Splatoon toegevoegd. Ook zijn er een paar items die na afwezigheid in de Wii U-versie terugkeren: Boo kun je inzetten om items van andere spelers te stelen en de veer (exclusief voor de Battle Mode) kan gebruikt worden om over obstakels te springen of ballonnen van tegenstanders te jatten.

Kleine verbeteringen

Grafisch merk je nauwelijks verschil tussen de Wii U- en Switch-versie, al is dat op zichzelf al best een indrukwekkende prestatie. Wat Nintendo ook zegt, de Switch is in feite een handheld en het is een gigantisch verschil om van Mario Kart 7 op de 3DS naar Mario Kart 8 Deluxe op de Switch te gaan. Daarbij heeft Nintendo de framerate iets verbeterd. De originele Mario Kart 8 pretendeerde in de singleplayermodus of tegen één andere speler in 60 frames per seconde te lopen, maar eigenlijk waren het er 59. Daardoor zag de oplettende speler af en toe het beeld kort overslaan. Dit is uit de Switch-versie gehaald, waardoor de game nog vloeiender loopt.

Personages kunnen nu twee items tegelijk dragen. Hoewel dit in eerste instantie een poging lijkt om de extra laag strategie uit Mario Kart: Double Dash toe te voegen, valt dit in de praktijk een beetje tegen. Je kunt namelijk niet wisselen tussen items, dus je hoeft ook geen strategische keuzes te maken over welk item je eerst inzet en welke je bewaart. Verder bevat de game voor nieuwkomers en jonge spelers een ‘smart steering’-optie waardoor karts nog iets simpeler op de baan blijven. Let wel op: in het pauze-menu kun je deze optie (en die van motion controls) heel gemakkelijk per ongeluk aan en uit zetten. Mocht je je afvragen waarom je kart zonder duidelijke reden uit zichzelf naar links of naar rechts stuurt, dan ligt daar vaak de oorzaak.

Tot slot heeft Nintendo nog wat aanpassingen aan het driften doorgevoerd. Wanneer je lang genoeg drift krijg je vanzelf blauwe ‘sparks’ rondom de wielen die ervoor zorgen dat je uit de bocht een snelheidsboost krijgt. Dat was altijd al zo, maar Nintendo heeft er nu ook paarse sparks aan toegevoegd, waardoor de getalenteerde gamer nog net een beetje extra snelheid kan pakken. Ook is de ‘fire hopping’-techniek verwijderd die het mogelijk maakte om na een boost nog wat extra snelheid te pakken. Deze techniek was voor veel gamers onbekend of moeilijk voor elkaar te krijgen en door dit weg te halen wordt het niveau van alle spelers iets meer gelijkgetrokken.

Battle Mode

De grootste vernieuwing in Mario Kart 8 Deluxe zit hem in een op de schop genomen Battle Mode. In oudere Mario Kart-games was deze modus, waarin je in arena’s moest proberen met items de drie ballonnen van tegenstanders kapot te maken, altijd een essentieel onderdeel van het multiplayerplezier. Om onverklaarbare redenen heeft Nintendo deze modus in Mario Kart 8 zo goed als verpest door potjes te laten plaatsvinden op normale raceparkoersen.

Dat trekt het bedrijf nu recht met een aantal toffe arena’s, waaronder klassiekers als Battle Course 1 uit de SNES-versie en Luigi’s Mansion van Double Dash. Ook nieuwe arena’s maken hun debuut, zoals het door Spatoon geïnspireerde Urchin Underpass en het sfeervolle Dragon Palace. Dat Nintendo er echt werk van heeft gemaakt, blijkt wel uit het feit dat er nu vijf verschillende soorten Battle-modi zijn te spelen. Naast de ouderwetste Balloon-modus zijn er bijvoorbeeld Bomb-omb Blast (ook afkomstig uit Double Dash), waarbij je vijanden louter met bommen aanvalt, en Renegade Roundup, waarbij spelers in twee teams worden verdeeld.

Dit alles is speelbaar zowel in je eentje en in lokale multiplayer (op televisie met z’n vieren of met afzonderlijke Switch-consoles met z’n achten) als online. Hoewel we geen idee hebben of de servers netjes overeind blijven wanneer de game vrijdag officieel uitkomt, verliep het online gaan en het eventueel joinen van vrienden tot dusver allemaal vlekkeloos, al merken we wel dat het gebrek aan voice chat een jammerlijk gemis is. Nintendo moet echt snel meer duidelijkheid geven over zijn online infrastructuur die het later dit jaar gaat lanceren. Voor nu kunnen spelers tussen races met elkaar communiceren met een aantal voorgeprogrammeerde teksten, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als je tegenstanders horen vloeken wanneer je ze in de derde ronde met een blauw schildje bestookt.

Hoewel Mario Kart 8 Deluxe met uitzondering van de vernieuwde Battle Modus geen grote veranderingen met zich meebrengt, rechtvaardigt de enorme hoeveelheid content in dit pakket de volle pond die voor de game gevraagd wordt. Met 48 tracks is dit de grootste Mario Kart-game tot dusver. De besturing is net zo strak als het toch al nagenoeg perfecte origineel en de kleine verbeteringen op het gebied van de framerate zorgen ervoor dat dit de mooiste Mario Kart tot nu toe is. Heb je de Wii U-versie al en ben je niet van plan om een Switch in huis te halen, dan gaat Deluxe je ook niet overtuigen, maar heb je Nintendo’s gloednieuwe console al in het bezit, dan is het niet meer dan logisch om een van de beste arcaderacers ooit in huis te halen. Deze game blijft letterlijk jarenlang leuk.

Mario Kart 8 Deluxe is vanaf 28 april verkrijgbaar voor de Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Alien Isolation 2 wellicht in de maak Sony-aandelen stijgen na mogelijk hoogste winst in twintig jaar
16

Reacties op: Mario Kart 8 Deluxe

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Krytuun

  • 25 april 2017 10:59
  Mario Kart 8 Deluxe is een no-brainer. Mijn vriendengroep en ik hebben het spel direct in de pre-order gezet en gelijk een aantal kart dates gepland staan.

  Dat wordt met 8 switches multiplayer! Have fun!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 25 april 2017 11:25
  Heb thuis al de WiiU versie en daar vermaak ik me nog meer dan genoeg mee!!

  Tot nieuwe mario uit komt in elk geval geen switch voor mij, daar gaat deze "extra" editie niets aan veranderen,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 25 april 2017 11:29
  Damn dat ziet er goed uit. Insta-buy om met vrienden en de kids te spelen zodra de switch in huis komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 25 april 2017 15:35
  Ik weet het nog niet. Heb de Wii-u versie erg veel gespeeld maar dit voelt voor mij aan als een hele dure update. Denk dat ik eerst het spel eens gespeeld moet hebben op de switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 25 april 2017 16:15
  @jumpman Dat gevoel bekruipt mij ook. Dat de game geweldig is, absoluut naar dat geldt voor genoeg ports zoals de Batman Arkham of Bioshock games en die zijn wel aangepast qua prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 april 2017 15:59
  Laat me raden: Full priced ? voor een 3 jaar oude game een heel klein beetje opgepoetst , en een gefixte mode die makkelijk ook naar de wii-u had kunnen komen ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 25 april 2017 16:52
  @casualkiller
  Ja klopt, maar het verkoopt toch als een tierelier, dus waarom zouden ze het anders doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 25 april 2017 19:49
  Laat 'm voorlopig (met moeite!) liggen, ik heb de Wii U-versie al, en het voegt dan gewoon té weinig toe voor mij.. Handheld spelen doe ik niet met m'n Switch, en de battle -modus is een karige toevoeging die al in het origineel had moeten zitten…

  Als Nintendo besluit de Wii U servers in de toekomst te sluiten, zal ik 'm zeker gaan kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 25 april 2017 21:08
  Wii U versie vanavond verkocht voor 27,50 euro, dus heb toch nog aardig korting voor deze versie :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 30 april 2017 22:36
  Heb de digitale versie op de Wii U. Ik zou hem wel graag op de Switch willen hebben, maar ik vind het echt zuur om de volle prijs te moeten betalen. Ik vind het echt super klant onvriendelijk en zelfs onbeschoft van Nintendo om geen korting aan te bieden voor mensen die het spel al eerder hebben gekocht. Ik vraag niet om een gratis spel! Maar laat ze 50% korting bieden op de digtale versie. Dan maken hun alsnog winst! Het is ook niet dat Nintendo nou regelmatig interessante aanbiedingen heeft zoals Sony en Microsoft. Ja…25% korting op een twee jaar oud spel, that's it! Ik word die digitale woekerprijzen van Nintendo echt spuugzat!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 2 mei 2017 10:27
  @vriess "Het is ook niet dat Nintendo nou regelmatig interessante aanbiedingen heeft zoals Sony en Microsoft" Je kan ook bij deze consoles je games beter retail kopen, ik kan je legio voorbeelden geven waar PSN digitaal duurder is dan retail. True, Nintendo houdt de prijzen kunstmatig hoog, Sony en Microsoft hebben maar tijdelijk een select aantal games gehad waar je een upgrade kon kopen. Het had netjes geweest van Nintendo als ze dit ook aangeboden hadden voor BOTW en MK 8 deluxe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 1 mei 2017 07:00
  Ik heb het spel gehaald op release en moet zeggen dat ik zeer teleurgesteld ben. Dit komt enkel en alleen door de 'smart steering' functie welke heel het spel verziekt en een onbegrijpelijke toevoeging is in mijn ogen. Zie volgend filmpje om te begrijpen wat ik bedoel: https://youtu.be/9z9cLWsxe1s

  Ik wil om deze reden wel even kwijt dat ik het jammer vind dat er in jullie review hier nauwelijks op in wordt gegaan terwijl deze optie gebruikt kan worden om met gemak de gehele game uit te spelen zonder moeite te doen, ook kan het bij online play gebruikt worden, enkel bij tournaments is het uit te schakelen door de organisator. Het is game-breaking omdat je bij de moeilijke tracks gewoon niet meer van de baan kan vliegen.

  Wat kritischer kan geen kwaad naar mijn mening, ik vind dat dit soort dumbing-down praktijken de essentie van gaming aantasten en keihard afgestraft mogen worden in een review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  caterpie33

  • 1 mei 2017 07:10
  @panzermeister ik vind de smart-steering juist de beste toevoeging in de game! Mijn kleine broertje speelt heel graag Mario Kart, maar ja, hij is nog niet zo goed.. . Maar nu kan hij gewoon spelen zonder elke keer laatste te zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 1 mei 2017 12:58
  @caterpie33

  Dat is nou het hele probleem. Laat hem gewoon leren en progressie maken. Leer hem te accepteren dat hij niet meteen goed kan zijn ergens in. Uiteindelijk zal het hem veel meer voldoening geven en zal hij een beter en slimmer mens worden later.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 2 mei 2017 10:33
  @panzermeister & @caterpie33 is smart-steering puur aan / uit, of kan je dit met gradaties instellen? Ik heb 2 kids, waarvan de jongste bijna 4; ik zou het voor hem JUIST een geweldige optie vinden omdat hij dan met z'n oudere broer (8) kan meespelen. Het is te vroeg om te spreken over zelf leren en progressie maken, gaat mij gewoon om de lol welke ze er dan samen mee kunnen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 13 mei 2017 17:49
  @panzermeister Smart Steering uitzetten; is éénmalig en vervolgens heb je er nooit meer last van ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.