Alles over Roblox – Robux, games en gevaren

Alles over Roblox – Robux, games en gevaren

Een game om games te maken

Roblox is een online platform en gamecreatiesysteem waarmee gebruikers hun eigen games kunnen ontwerpen en spelen die door anderen zijn gemaakt. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Roblox en beantwoorden we enkele belangrijke vragen.

Wat is Roblox?

Roblox is een wereldwijd fenomeen, maar wat is Roblox even? Roblox werd in 2006 gelanceerd door David Baszucki en Erik Cassel. De game biedt gebruikers de mogelijkheid om games te creëren, te delen en te spelen die door anderen zijn gemaakt. Spelers gebruiken de ingebouwde programmeertaal Lua om hun eigen games en ervaringen te bouwen.

Roblox is beschikbaar voor meerdere platforms, waaronder pc (Windows macOS), iOS, Android, Xbox Series X en S en Xbox One. Ook zou er sprake zijn van een PlayStation-versie, maar daar is sinds maart 2022 niets meer van vernomen.

Hoe werkt Roblox?

Roblox maakt gebruik van een systeem genaamd ‘Roblox Studio’ om spelers hun eigen content te laten creëren. Roblox Studio is een uitgebreide ontwikkelomgeving waarmee gebruikersobjecten, omgevingen en spelmechanieken kunnen bouwen en programmeren met behulp van de Lua-programmeertaal. Spelers kunnen vervolgens hun creaties delen met de Roblox-community door ze te publiceren op het platform.

Roblox

Wie maakt Roblox?

Roblox Corporation, gevestigd in San Mateo, Californië, is het bedrijf achter de ontwikkeling en het onderhoud van Roblox. David Baszucki, de oprichter en CEO, en Erik Cassel, medeoprichter en voormalig CTO, lanceerden het platform in 2006. Helaas overleed Erik Cassel in 2013.

Is Roblox gevaarlijk voor kinderen?

Ouderlijk toezicht en veiligheidsmaatregelen

Roblox is volgens de makers ontworpen met kinderen en tieners in het achterhoofd en biedt verschillende ouderlijk toezicht- en veiligheidsmaatregelen om een veilige omgeving te garanderen voor kinderen onder de 13 jaar. Ouders kunnen toegang krijgen tot de instellingen van het account van hun kind om beperkingen in te stellen, zoals het beperken van de chatfunctionaliteit of het blokkeren van bepaalde spellen.

Ouders kunnen extra ouderlijk toezicht instellen door naar de instellingen te gaan (tandwielicoon) en te klikken op ‘Ouderlijk toezicht’. Hier kunnen ouders de chat- of berichtenfunctie uitschakelen, de toegang beperken tot een samengestelde lijst van leeftijdsgerelateerde spellen en een maandelijkse limiet instellen voor het bedrag dat een gebruiker kan uitgeven aan de in-game valuta van Roblox. Ouders kunnen ook een pincode instellen voor het account, waardoor een 4-cijferige code vereist is om wijzigingen aan te brengen in de instellingen.

Ouders kunnen ervoor kiezen om de chat- en berichtenfuncties van Roblox uit te schakelen voor hun kinderen. Log in op het account en ga naar de Accountinstellingen door te klikken op het tandwiel-icoon. Selecteer Privacy en bekijk de opties onder Contactinstellingen en Andere instellingen. Kies voor Niemand of Vrienden, of schakel Accountbeperkingen in (spelers van 13 jaar en ouder hebben extra opties).

Ondanks deze maatregelen kunnen er nog steeds gevallen zijn van cyberpesten of ongepaste inhoud op het platform – roblox is immers een sociaal platform. Ouders worden aangemoedigd om te blijven communiceren met hun kinderen over hun online ervaringen en hen aan te moedigen om verdachte activiteiten of ongepast gedrag te melden.

In 2021 klaagde Roblox Corporation nog YouTuber Ruben Sim aan. De YouTube zou het bedrijf met zijn content op verschillende manieren lastigvallen.

Alles over Roblox – Robux, games en gevaren-62621610

Wat zijn Robux?

Robux is de virtuele valuta die wordt gebruikt op het Roblox-platform. Spelers kunnen Robux verdienen of kopen met echt geld om in-game items en avatar-accessoires te kopen. Robux kan ook worden verdiend door het creëren van populaire games en het ontvangen van inkomsten uit in-game aankopen die door andere spelers worden gedaan.

Hoe zijn Robux te verkrijgen?

Er zijn verschillende manieren om Robux te verkrijgen, waaronder het kopen van Robux met echt geld, het verdienen van Robux via het Roblox Affiliate-programma, of het ontvangen van Robux van andere spelers als betaling voor diensten, zoals het bouwen van een uniek item of het ontwerpen van een avatar-outfit.

Hoeveel kosten Robux?

De prijzen van Robux kunnen sterk verschillen, maar over het algemeen betalen spelers 0,01 cent per 1 eenheid. Zie hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen:

40 Robux | €0,44

80 Robux | €0,82

160 Robux | €1,80

240 Robux | €2,70

400 Robux | €4,99

800 Robux | €9,99

1.700 Robux | €20,99

4.500 Robux | €49,99

10.000 Robux | €99,99

22.500 Robux | €180,43

75.000 Robux | €451,05

Alles over Roblox – Robux, games en gevaren-62621611

Wat zijn de laatste updates?

Riotfall is Call of Duty in Roblox

De game Riotfall is een populaire game die veel wegheeft van Call of Duty. De game werd in 2020 voor het eerst gepubliceerd, maar kreeg in juni 2023 een grote update. Bekijk hieronder gameplay van de game.

View post on X

Roblox-creators mogen content maken voor 17 jaar en ouder

Dat heeft het bedrijf laten weten via een post op de eigen website.

Volgens de ontwikkelaar groeit het aantal oudere spelers van de game snel. Hoewel het spel en game-creatiesysteem vooral bekendstaat als populair onder kinderen, is volgens Roblox 38 procent van de dagelijkse spelers 17 jaar of ouder.

Tot nu toe waren er slechts drie leeftijdscategorieën voor content die door gebruikers werd gemaakt: alle leeftijden, 9 jaar en ouder en 13 jaar en ouder. Nu komt daar de categorie 17 jaar en ouder bij.

"Creators kunnen nu ervaringen bieden voor spelers van 17 jaar en ouder met meer volwassen onderwerpen en verhaallijnen, zoals in tv-shows of stand-up comedy", zegt Roblox. "Deze ervaringen kunnen meer geweld, bloed of platte humor bevatten." Wel wijst het bedrijf erop dat alle content moet voldoen aan het veiligheidsbeleid van de game.

Iedereen die content voor 17 jaar en ouder wil maken of spelen, moet een selfie en een kopie van het identiteitsbewijs uploaden om zijn of haar leeftijd te verifiëren.

Voice chat

In 2021 introduceerde Roblox de langverwachte voice chatfunctie, waardoor spelers met elkaar kunnen communiceren via spraak in plaats van alleen tekstchat. Deze functie is ontworpen met veiligheid in gedachten en maakt gebruik van geavanceerde technologie om ongepaste taal en persoonlijke informatie te filteren.

Vr

Roblox heeft ook stappen gezet om hun platform uit te breiden naar virtual reality-headsets, zoals de Oculus Rift en HTC Vive. Ook komt de game naar Meta-headsets.

Alles over Roblox – Robux, games en gevaren-62621614

Wat voor games maken spelers?

Roblox-spelers hebben toegang tot een flink scala aan tools en middelen om hun eigen unieke games en ervaringen te creëren. Enkele populaire genres en creaties zijn onder andere:

Avonturenspellen

Spelers kunnen avonturenspellen creëren waarin anderen op verkenning gaan, puzzels oplossen en spannende verhaallijnen volgen. Een populair voorbeeld is ‘Piggy’, een horror-avonturenspel geïnspireerd door het klassieke kinderspel ‘Peppa Pig.’

Simulatiespellen

Simulatiespellen stellen spelers in staat om verschillende aspecten van het echte leven na te bootsen, zoals het runnen van een bedrijf, het bouwen van een stad, of het verzorgen van huisdieren. ‘Adopt Me!’ is een voorbeeld van een populair simulatiespel waarin spelers virtuele huisdieren kunnen adopteren, verzorgen en ruilen.

Role-playing games

Rpg's op Roblox geven spelers de kans om zich onder te dompelen in fantasiewerelden, waar ze unieke personages kunnen creëren en verhalen kunnen beleven. ‘Royale High’ is een populair voorbeeld van een Roblox rpg, waar spelers een high school-ervaring in een magische wereld kunnen beleven.

Minigame-compilaties

Veel Roblox-spelers bundelen een reeks minigames in één ervaring, waardoor andere spelers kunnen genieten van snelle en gevarieerde gameplay. "Epic Minigames" is een populair voorbeeld van een minigame-compilatie die spelers tientallen korte, op vaardigheden gebaseerde uitdagingen biedt.

Educatieve games

Roblox biedt ook een platform voor het creëren van educatieve games die spelers helpen om nieuwe vaardigheden te leren of bestaande kennis te versterken. "Lua Learning" is een voorbeeld van een educatieve game die spelers helpt om de basisprincipes van de Lua-programmeertaal te leren.

Zie hier acht Roblox-games die de moeite waard zijn.

Alles over Roblox – Robux, games en gevaren-62621615

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou