Review
Celeste

Celeste

Een berg complimenten

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Celeste laat andere platformers zien hoe het moet. De game combineert moeilijke, maar eerlijke platformactie met een emotioneel aangrijpend verhaal.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Heerlijk moeilijke platformactie, geweldig leveldesign, emotioneel verhaal, uitdagende bonuscontent, assist modus
 • Minpunten
 • Verhaal had iets langer mogen zijn
Voor de twintigste keer springt Madeline tegen een muurtje aan en houdt ze goed vast. Ze zet zich af, boost door de lucht, en landt precies op een springveer. Die haar vervolgens tegen een spies lanceert. Damn. Opnieuw proberen.

Dat is in een notendop de gameplay van Celeste, een pittige 2d-platformer waarvan je soms je haren uit je hoofd wil trekken. Madeline heeft in principe maar drie moves: springen, dashen en klimmen. Wat je daar allemaal mee moet doen vraagt echter zo veel van je vingers en je coördinatie, dat je zo’n duizend keer doodgaat voordat je de aftiteling hebt bereikt.

Sterven is gelukkig geen straf in deze game, maar een leerproces. Na elke dood kom je bijna direct weer tot leven en je raakt nooit je progressie kwijt. Celeste bestaat uit levels van een tot twee schermen groot waar je je weg door moet zien te banen. Na elke mislukte poging begin je gewoon aan het begin van dat level, zonder dat je al teveel opnieuw hoeft te doen. Gelukkig maar, want de game kan zo al frustrerend genoeg zijn. Frustrerend op een positieve manier.

Celeste

Leveldesign

De levels zitten namelijk geniaal in elkaar. Ze vragen het uiterste van je, maar voelen nooit oneerlijk. Elke keer als je een nieuwe uitdaging krijgt gepresenteerd, denk je aanvankelijk dat je die nooit zult overkomen. Vooral omdat je maar één keer in de lucht kunt dashen voordat je weer op de grond moet uitrusten. Hoe je dan in godsnaam tussen al die spiesen en afgronden moet manoeuvreren... Maar drie minuten later spring en vlieg je vrolijk tussen alle obstakels door en blijkt het allemaal toch niet zo onmogelijk als gedacht.

Ondanks het beperkte aantal moves blijft de game wel nieuwe ideeën introduceren, zoals luchtbellen die je lanceren, of platforms die alleen bewegen wanneer je dasht. Zo worden jouw vaardigheden dus niet uitgebreid, maar wel wat je daarmee kunt doen. Daardoor blijft de game fris aanvoelen en word je gedwongen om Madeline's bewegingen meester te worden. Je moet haar namelijk heel precies kunnen besturen om de vele vallen te overleven. Gelukkig is de gameplay enorm soepel en hoef je nooit met de besturing te worstelen.

Celeste

Voor ieder wat wils

Het knappe aan dit spel is verder dat je het zo moeilijk voor jezelf kunt maken als je wilt. De game is op zichzelf al een hele uitdaging, maar door collectables wordt het nog een stuk lastiger. Overal zitten namelijk aardbeitjes verstopt, die soms bijna onmogelijk te verzamelen zijn. Je hebt echt pixel-perfecte reflexen en stalen zenuwen nodig om sommige van die verborgen schatten te grijpen. Daarnaast vind je in elk leven een cassettebandje, waarmee je een b-side van het level vrijspeelt. Dat zijn een soort remixes waarbij de moeilijkheidsgraad nog even naar het maximum wordt opgeschroefd.

Deze extraatjes zijn alleen voor de echte doorzetters bedoeld, want ga er maar vanuit dat je honderden keren zult sterven voordat je ze onder de knie hebt. De game vertelt je dan ook expliciet dat je ze niet hoéft te halen. De aardbeien doen verder niks, behalve dat je erover kunt opscheppen tegen je vrienden. Als je het niet leuk vindt om ze te pakken, doe het dan vooral niet.

Je kunt de game ook juist simpeler voor jezelf maken door de assist modus in te schakelen, waarmee je allerlei zijwieltjes aan kunt zetten. Zo kun je de actie langzamer laten gaan, waardoor je wat meer tijd hebt om te reageren, extra dashes gebruiken (waar het spel immens makkelijker van wordt) of zelfs onkwetsbaar worden. Dat is ook heel handig om te oefenen op secties die je net niet aankunt. Dat maakt de game een stuk vriendelijker en toegankelijker dan bijvoorbeeld Super Meat Boy.

Celeste

Paniekaanval

Dat komt ook door de sfeer van Celeste. Alleen al het kijken naar de prachtige sprites geeft je een warm gevoel, zeker als je het achterliggende verhaal kent. De game is namelijk veel meer dan alleen een moeilijke platformer en biedt een emotioneel en gelaagd verhaal. Madeline is vastberaden om de berg Celeste te beklimmen, ook al is ze geen ervaren klimmer en waarschuwt iedereen haar voor de gevaren van deze reis. Onderweg worstelt ze met zichzelf en haar problemen. De game schetst op een bijzonder aangrijpende manier hoe het is om te kampen met depressies en paniekaanvallen en verweeft die thema's op een knappe manier in de gameplay.

Dat verheft de game tot een uitzonderlijk niveau. Je zit niet alleen met zweet in je handjes omdat de levels het uiterste van je vragen, maar ook omdat je een emotionele band met Madeline hebt opgebouwd en meeleeft met haar emoties. Het geeft je een reden om al die onmogelijke uitdagingen te overwinnen, iets dat in veel vergelijkbare games ontbreekt. Als na vijf uur de aftiteling over het scherm loopt, voelt Madeline als een vriend, iemand die je wilt beschermen. En misschien heb je onderweg ook wel iets over jezelf geleerd.

Het einde komt eigenlijk te snel, maar door de vele bonuscontent en collectables valt er dan gelukkig nog genoeg te beleven. De game zit daarnaast propvol opties die het toegankelijker maken en heeft zelfs een optionele klok voor speedrunners. Je hebt misschien het gevoel dat je doodgegooid wordt met 2d-platformers met pixel-graphics en dat ze allemaal hetzelfde zijn. Maar Celeste bereikt een nieuw niveau en is absoluut een van de beste games in zijn genre.

Celeste is nu verkrijgbaar op pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Deze recensie is gebaseerd op de Switch-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Line-up voor Evo 2018-kampioenschap bevat Dragon Ball FighterZ 'Nieuwe Bandai Namco-shooter en Ridge Racer exclusief voor Switch'
7

Reacties op: Celeste

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 7 februari 2018 10:48
  Waarom hebben ze het in godsnaam zo gepland dat deze game, Dandara en Iconoclast nagenoeg gelijktijdig uitkomen? Als liefhebber van dit soort games kom ik tijd te kort momenteel. Zowel de graphics als de actie ziet er superstrak uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 7 februari 2018 11:55
  @Baukereg Ik benijd (oprecht!) mensen die hierover kunnen zeggen dat de graphics er superstrak uitzien. Ik laat heel veel games liggen vanwege dit soort nineties graphics en aan de review te zien, mis ik daardoor heel wat. Oppervlakkig misschien, maar ik loop liever rond in de adembenemende werelden op de laatste generatie consoles. :\

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 7 februari 2018 12:05
  @Apetjoek Ik heb dat ook heel lang gehad, dus dat is zeker niet gek (want dat ben ik nou eenmaal niet!). Maar je moet het gewoon eens proberen. Uiteindelijk is het een smaak ding natuurlijk, maar zelfs als de stijl niet je ding is kan de game nog steeds erg vermakelijk zijn. Ik had dat destijds met Braid, maar die heb ik een paar maanden terug gespeeld en me enorm mee vermaakt.
  Ik speel sinds een aantal veel meer indies dan daarvoor. Inside, Limbo, Brothers: tale of two sons

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 februari 2018 15:14
  @Apetjoek ieder zn smaak natuurlijk! Maar ik denk niet dat je een game als dit met superrealistische graphics moet willen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 7 februari 2018 15:45
  @Apetjoek Er zijn ook genoeg pixelartgames die er niet uit zien. De platforming van Celeste is best hardcore en dan wil je graphics waarbij het onderscheid tussen voor- en achtergrond duidelijk is. Het is grafisch gezien geen Ori of Hollow Knight maar het past bij deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 7 februari 2018 12:31
  Een 9,5? Holy moly.. bijna de perfecte game dus? .. Ik ga even checken of ik deze ga checken..
  Kan een leuke tussendoor zijn .. Hopelijk komt the will of the wisps snel..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 februari 2018 15:15
  @kleinekoosjer ja hij heeft wel echt indruk op me gemaakt ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.