Waarom Fifa 24 niet bestaat
Achtergrond

Waarom Fifa 24 niet bestaat

Fifa is dood, lang leven EA Sports FC

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de nieuwe voetbalgame van EA heet niet Fifa 24, maar EA Sports FC24. Na dertig jaar elke keer te wachten op de ‘volgende Fifa’ is dat nu verleden tijd. De reden? Geld, vrijheden en licenties. Gamer.nl dook in de reden voor de naamsverandering en wat zowel EA als Fifa in de steigers hebben.

Lees in dit artikel waarom EA Sports FC24 de weg omhoog inzet.

Electronic Arts, uitgever van de Fifa-games, kondigde in mei vorig jaar aan dat hun succesvolle en populaire voetbalgamereeks Fifa zou worden omgedoopt tot EA Sports FC. EA beloofde daarbij dat de game dezelfde gameplay, modi, toernooien, clubs en spelers zou blijven behouden als de voorgaande Fifa-games. Het deze maand verschenen EA Sports FC24 is de eerste game met deze nieuwe naam. De reden voor deze naamsverandering is dat EA en voetbalbond Fifa geen nieuwe overeenkomst hebben gesloten en dat EA dus geen toestemming meer heeft om die naam te gebruiken. Maar waarom konden deze twee giganten niet tot een deal komen?

Het conflict tussen de voetbalbond en game-uitgever is al een stuk ouder. Eind 2021 kwam al naar buiten dat onderhandelingen over een nieuwe deal tussen de twee moeilijk verliepen. Zo zou de Fifa twee keer zo veel geld vragen van EA om de naam te mogen gebruiken, wat uit zou komen op 1 miljard dollar elke vier jaar. Om dat in perspectief te plaatsen: de laatste Fifa-game, Fifa 23, bracht EA meer dan 7,5 miljard dollar op, voornamelijk door live service-elementen zoals Fifa-punten voor Ultimate Team. Het prijskaartje van 1 miljard bleek echter te hoog voor EA.

Gamesadvocaat René Otto ziet deze scheiding niet als een groot drama voor Electronic Arts. “EA heeft immers nog steeds de beschikking over een game die door de jaren heen is ontwikkeld tot een geavanceerd voetbalspel.“ Hij denkt dat trouwe Fifa-spelers wel weten dat EA Sports FC eigenlijk gewoon Fifa is en de game gewoon blijven kopen. “Het kan dus zo zijn dat EA het merk Fifa niet meer nodig heeft, maar dat het in het verleden wel een mooie springplank is geweest. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen.”

Otto voorziet dat de Fifa veel meer obstakels moet overkomen. “Feitelijk hebben zij alleen hun merk en de naam, maar uiteindelijk valt en staat alles bij een goed spel. Er zijn niet zoveel partijen als EA die een goed voetbalspel op de markt kunnen brengen.” Otto is benieuwd of er in de toekomst een andere partij samen met de Fifa een groot succes kan creëren dat EA kan evenaren. “Het is niet voor niets dat naast Fifa eigenlijk alleen Pro Evolution Soccer (tegenwoordig eFootball) van Konami de enige noemenswaardige concurrent was.”

Dit soort samenwerkingen tussen uitgevers en bedrijven die niets met games hebben te maken zijn overal te vinden. “Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van verschillende auto’s van het merk Mercedes in Mario Kart 8.” Volgens Otto is dit een voorbeeld van een soort van reclame voor Mercedes - spelers zien het merk en dan is de kans groter dat ze er iets mee doen. “Daarnaast kan een samenwerking rondom een game ook een extra inkomstenbron zijn voor het bedrijf, zoals ook het geval is geweest voor de Fifa.”

Naast wat extra geld en reclame zijn deze samenwerkingen volgens Otto bijna noodzakelijk als je een realistische game wil maken. “Bekende merken en producten worden vaak beschermd door intellectuele eigendomsrechten, zoals het merkenrecht, modellenrecht en het auteursrecht. Dat betekent dus dat je niet zomaar merken en logo’s in je spel mag gebruiken zonder dat je hiervoor toestemming hebt gekregen.” Hierdoor moet je  als ontwikkelaar rond de tafel gaan zitten met bedrijven achter merken, óf je eigen versies maken. Zo gebruiken de meest recente delen in de Call of Duty-reeks geen namen van echte wapens meer.

Zo’n samenwerking kan dus veel opleveren, maar Otto merkt ook op dat het belemmerend kan zijn voor hoe een game het merk wil gebruiken. “Vaak mogen dat geen dingen zijn die schadelijk zijn voor het imago van het merk of het product.” Ook is te zien dat veel merken geen samenwerkingen aangaan met bepaalde games om hun eigen imago niet te schaden. “Zo heeft Toyota ook besloten om überhaupt géén contract aan te gaan voor Need for Speed: Heat, omdat het merk niet geassocieerd wil worden met straatraces en zij al een exclusieve deal hadden voor Gran Turismo, wat kennelijk beter past bij wat Toyota wil uitstralen.”

Fifa 2003 met Edgar Davids op de cover

EA Sports FC24 lijkt uit de eerste reacties en recensies een Fifa-game te zijn met een andere pet. Het heeft dezelfde gameplay, spelers, teams en competities die we gewend zijn. Dat er geen verschil is qua teams en spelers komt omdat EA deze afspraken heeft gemaakt met de betreffende partijen zonder de hulp van de Fifa. Dus voor liefhebbers verandert er vrij weinig, behalve het feit dat je een iets langere adem nodig hebt om de naam van de game te zeggen.

De Fifa zelf heeft ook niet stilgezeten als het gaat om nieuwe games, maar het niveau van de EA-games is nog lang niet in zicht. Zo maakte de organisatie eind 2022 vier blockchaingames rondom het wereldkampioenschap in Qatar en kwam de Fifa rondom het WK vrouwenvoetbal in Nieuw-Zeeland en Australië met een gratis triviagame.

Fifa-directeur Gianni Infantino benadrukte in maart nog dat de organisatie de Fifa-reeks zelf gaat voortzetten zonder EA. Zo zou hij hebben gezegd dat de nieuwe Fifa-game altijd de beste game gaat zijn voor voetballiefhebbers, maar gaf hij verder geen details. Het ziet ernaar uit dat EA niet al te veel problemen heeft gehad met de naamwisseling: EA Sports FC24 is in feite gewoon Fifa 24. Het is dan ook vooral de vraag of de volgende game die de Fifa-naam zal dragen een vuist kan maken tegen de immer populaire reeks van EA.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gamebedrijven moeten in Europa in-game prijzen met echte bedragen weergeven
Nieuws

Gamebedrijven moeten in Europa in-game prijzen met echte bedragen weergeven

Nieuwe richtlijnen moeten er voor zorgen dat consumenten niet misleid worden

De Europese Commissie en het Consumer Protection Cooperation Network hebben nieuwe richtlijnen gedeeld voor gamebedrijven: zij moeten de prijs van in-game producten die aangeschaft kunnen worden, daadwerkelijk met echte bedragen weergeven.

Dit om consumenten te beschermen en mogelijke verwarring over de prijs van virtuele producten weg te nemen. In veel games is het mogelijk om bijvoorbeeld items te kopen met een verzonnen, virtuele valuta. Deze valuta moet in veel gevallen eerst met echt geld gekocht worden. Bij de items wordt vervolgens veelal alleen de prijs in de verzonnen valuta weergegeven.

In een document (via Tweakers) beschrijven de Europese Commissie en het CPCN nieuwe richtlijnen voor de hierboven geschetste situatie. In-game valuta aanbieden en daar virtuele items voor verkopen is nog steeds toegestaan, maar alleen als bij die producten ook een prijs in euro's wordt vermeld. Op die manier bestaat er bij consumenten geen twijfel meer over hoe duur een product echt is en worden zij dus ook niet meer misleid.

het moet voor consumenten ook mogelijk worden dat ze altijd een exacte hoeveelheid in-game valuta kunnen kopen. In veel games kunnen nu alleen bundels met een bepaalde hoeveelheid in-game valuta worden aangeschaft. Sommige ontwikkelaars prijzen in-game items op dusdanige wijze, dat die prijs net boven zo'n valutabundel valt, waardoor consumenten dus genoodzaakt zijn een duurdere valutabundel aan te schaffen.

Vorig jaar bekritiseerde de Europese consumentenorganisatie BEUC al het feit dat gamebedrijven spelers manipuleren om meer geld uit te geven in games. Zij dienden toen een klacht in bij de Europese Commissie. De klacht stelde dat bedrijven achter games zoals EA Sports FC, Fortnite, Clash of Clans en Minecraft consumenten - waaronder minderjarige spelers - manipuleren bij het besteden van geld in games. De aanleiding van bovenstaande nieuwe richtlijnen is echter het Zweedse bedrijf Star Stable Entertainment AB, dat met zijn game Star Stable Online beschuldigd wordt van het manipuleren van consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Komst van Persona 4-remake steeds waarschijnlijker
Nieuws

Komst van Persona 4-remake steeds waarschijnlijker

Een gevonden domeinnaam lijkt daar op te wijzen

Het lijkt er steeds meer op dat Atlus aan een remake van Persona 4 werkt. Nu is er een domeinnaam gevonden dat hier sterk naar hint.

YouTuber ScrambledFaz heeft de domeinnaam 'p4re.jp' gevonden die op 20 maart geregistreerd is. Hoewel dit niet per se bewijs is dat er een remake van Persona 4 in de maak is, verscheen er nog voor de aankondiging van Persona 3 Reload al een officiële domeinnaam genaamd 'p3re.jp'. Het lijkt dus wel om een aannemelijke indicatie te gaan.

Eerder dit jaar hintte zangeres Shihoko Hirata al mogelijk naar de komst van de remake. Ze plaatste op Instagram een bericht dat ze haar zangkunsten toepast tijdens "de opnames voor een nieuwe game". De foto die daarbij hoort lijkt MIT Studio te betreffen, waar ze ook soundtracks voor Persona 4, 5 en 3 Reload op heeft genomen. Meerdere fans plaatsten als reactie op de Instagram-post gifs van Persona 4, die Hirata vervolgens een like gaf.

Atlus heeft vooralsnog geen remake van Persona 4 aangekondigd, maar vorig jaar kwam wel een remake van Persona 3 uit. Het is dus zeker mogelijk dat het bedrijf ook het vierde deel in de reeks van een remake wil voorzien. Persona 4 ontving eerder al een verbeterde versie in de vorm van Persona 4 Golden.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!