Nintendo Switch 2: alle geruchten en feiten op een rij

Nintendo Switch 2: alle geruchten en feiten op een rij

Releasedatum, hardware en meer

De Nintendo Switch verscheen alweer zeven jaar geleden en volgens recente geruchten lijkt het erop dat we bijna aan het einde van de levenscyclus zijn. Er zijn de afgelopen jaren veel geruchten geweest over een ‘Nintendo Switch Pro’ of een Nintendo Switch 2. Hieronder houden we alle geruchten en feiten over de releasedatum, prijs, hardware en games bij.

Releasedatum Nintendo Switch 2

Momenteel is er nog niks officieel bekend over de opvolger van de Nintendo Switch uit 2017. wereldwijd. Momenteel wordt verwacht dat de console in het begin van 2025 verschijnt, mogelijk in maart.

Nintendo heeft middels een tweet bevestigd dat het bedrijf de opvolger van de Nintendo Switch in dit fiscale onthuld gaat worden. De Switch 2 wordt dus nog voor 1 april 2025 uit de doeken gedaan. Dit nieuws werd bekendgemaakt toen de CEO van Nintendo de cijfers van het afgelopen fiscale jaar deelde. Daarbij is vermeld dat de onthulling niet plaatsvindt in de Nintendo Direct van juni.

2025

De releasedatum in het begin van 2025 claimen inmiddels Eurogamer, VGC en Bloomberg. Dat zou betekenen dat de Nintendo Switch niet in 2024 verschijnt, zoals voorheen gesuggereerd, maar pas in het eerste kwartaal van 2025.

De Braziliaanse journalist Pedro Henrique Lutti Lippe brak het gerucht in een video, waarin hij claimde deze informatie van vijf verschillende bronnen te hebben vernomen. Diverse ontwikkelaars zouden voor de nieuwe Nintendo-console games ontwikkelen die pas gepland staan voor het eerste kwartaal van 2025.

Ook de Spaanse website Vandal zegt soortegelijke geruchten te hebben gehoord. Het bedrijf rapporteerde ook over de magnetische Joy-Con die de Switch 2 zou ontvangen (zie het kopje 'Hardware').

De website VGC claimde kort daarna van meerdere bronnen te hebben vernomen dat Nintendo aan uitgevers heeft verteld dat de nieuwe console in het eerste kwartaal van 2025 uitkomt. Uitgevers zouden zijn geïnformeerd dat de console intern is uitgesteld naar dat kwartaal. Een van de uitgevers zou hebben gemeld dat Nintendo de console uitstelt om een sterke line-up aan games voor te bereiden. Ook Eurogamer geeft aan soortgelijk "gefluister" te hebben opgevangen.

Deze geruchten zijn nog verder onderbouwd door de Japanse krant Nikkei, die stelt dat de Switch 2 in maart 2025 verschijnt. De bedoeling zou zijn om tekorten zoals die met de PlayStation 5 en Xbox Series te voorkomen, gezien het bij deze consoles nog lang na de lancering moeilijk was er één te bemachtigen. Het is daarbij nog steeds mogelijk dat Nintendo de nieuwe console nog verder uitstelt.

Devkits zouden al zijn verstuurd

Een Spaanse ontwikkelaar zou een development kit van de nieuwe Nintendo-console - de opvolger van de Switch - hebben ontvangen.

Dat claimt insider Nash Weedle te hebben vernomen. Hij lekte eerder ook al het bestaan van de Switch-game Metroid Dread uit. Volgens hem heeft een Spaanse studio de development kit van de de nieuwe console gekregen van Nintendo. Dit zou wat de insider betreft betekenen dat het niet lang meer kan duren voordat het systeem wordt onthuld.

De insider heeft ook een video geliked waarin wordt gemeld dat de Switch Pro Controller gebruikt wordt met de dev kit, zodat de opvolgers van de Joy-Con niet uitlekken. Het is echter niet bekend hoe men aan deze informatie is gekomen.

Op plekken als gameforum ResetEra wordt gespeculeerd dat de ontwikkelaar die de dev kit mogelijk in handen heeft, MercurySteam is. Deze Spaanse ontwikkelaar was verantwoordelijk voor Metroid Dread.

Nintendo Switch 2

Hardware en specs Nintendo Switch 2

De Nintendo Switch 2 zou wederom een hybrideconsole worden, vergelijkbaar met de huidige Switch. Het zou verder een 1080p lcd-scherm krijgen, 4K-output ondersteunen, gebruikmaken van Nvdia's upscalingtechniek, backwards compatible worden en magnetische Joy-Cons bevatten.

1080p-lcd-scherm

Hiroshi Hayase, een analist van het Japanse Omdia, claimt dat de opvolger van de Nintendo Switch een lcd-scherm bevat. Eerder meldden bronnen van VGC vergelijkbare specificaties.

Dat valt te lezen op Bloomberg. Het nieuwe apparaat van Nintendo moet voor een verdubbeling op de levering van lcd-schermen zorgen, zo claimt Hayasa. Het scherm zou 8 inches - oftewel 20,32 centimeter - groot worden, terwijl de huidige Switch een scherm van 6,2 inches heeft.

Meerdere bronnen melden daarnaast dat de Switch 2 een 1080p-scherm krijgt, ten opzichte van 720p op de eerste Switch.

Volgens een artikel van Taiwain's Economic Daily krijgt de Nintendo Switch daarnaast een 120Hz-scherm. Dat betekent dat het display een dubbele verversingssnelheid heeft ten opzichte van de meeste schermen, wat zou moeten resulteren in soepelere gameplay.

Specs Nintendo Switch 2

Enkele mogelijke specificaties van de Switch 2 werden gevonden op het internetforum Famiboards. De specs komen uit data van leveringsinformatie van onder andere de bedrijven Nintendo en Nvidia.

Volgens de data bevat de opvolger van de Nintendo Switch twee chips van 6GB aan RAM - in totaal dus 12GB. Dit leidt tot transfer-snelheden van zo'n 7500 miljoen transfers per seconde, wat meer dan het dubbele is ten opzichte van de oorspronkelijke Nintendo Switch - de transfersnelheid ligt daar rond de 3200 miljoen per seconde.

De opslagruimte gaat volgens de data ook omhoog. De Switch 2 zou 256GB aan opslag krijgen, ten opzichte van de 32GB die de huidige Nintendo-console bevat. De snelheden gaan er ook op vooruit, dankzij UFC 3.1. behaalt de nieuwe console leessnelheden van maximaal 2100MB per seconde, in plaats van 300MB per seconde in de Nintendo Switch.

De ethernetpoort uit de Nintendo Switch Oled keert volgens de data weer terug, alsmede de mogelijkheid om amiibo te scannen. Tot slot ondersteunt de Switch 2 volgens dit gerucht HDMI 2.1. Over andere specificaties, zoals de upscalingtechnieken in de nieuwe console, wordt uit deze data niets duidelijk.

PS4 en Xbox One

De opvolger van de Nintendo Switch zou qua pure kracht volgens Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick vergelijkbaar zijn met PlayStation 4 en Xbox One.

De Switch zou daarbij ook gebruikmaken van Nvidia's DLSS-upscaletechniek en een custom chip.

De huidige Switch heeft Nvidia’s Tegra X1-chip en het nieuwe model zou een custom variant krijgen, waarmee de Switch 2 door middel van upscaling 4K-resoluties zou ondersteunen. 

Tot slot zou de Switch volgens de Nate the Hate-podcast gebruikmaken van Ray Reconstruction zal bevatten. Deze toevoeging doet vermoeden dat het systeem DLSS 3.5 zal ondersteunen, en wellicht ook toekomstige versies daarvan. Ray Reconstruction belooft de manier te verbeteren waarop ray-traced verlichting en reflectie-effecten eruitzien, maar dan met minder benodigde hardwarecapactiteit.

Omvang en Joy-Cons Nintendo Switch 2

Volgens bronnen van VGC wordt de Switch 2 wederom een handheld-consolehybride, vergelijkbaar met de huidige Nintendo Switch.

Spaanse website Vandal zegt gehoord te hebben van een accessoiremaker dat de Joy-Con weer terugkeren bij de Switch 2. In plaats van een railsysteem om de controller aan het scherm vast te klikken zou deze opvolger daarentegen gebruik maken van magnetische Joy-Con. Of de Joy-Con van de huidige Switch ook werken op de Switch 2 is dus onwaarschijnlijk, al zeggen de accessoiremakers dat de Pro Controller wel te gebruiken is .

De ontwikkelaars zouden de handheld-versie van de Switch 2 ook al vast hebben kunnen houden, al moesten zij hun handen in een afgeschermde doos stoppen. Over het uiterlijk van de nieuwe console is dus geen nieuwe informatie, maar wel wordt gezegd dat deze groter is dan de huidige Nintendo Switch, maar kleiner dan een Steam Deck.

Verder zouden Joy-Con van de oorspronkelijke Switch en bestaande Pro Controllers gewoon via Bluetooth met dit nieuwe model te verbinden zijn, al werken de Joy-Con van de Switch 2 waarschijnlijk magnetisch. HD Rumble keert daarbij terug volgens de beschrijving, en de Joy-Con van de Switch 2 zouden nieuwe knoppen bevatten. De SL en SR-knoppen zouden nu van metaal zijn gemaakt, de achterkant van elke Joy-Con bevat nu een extra knop en er zit een nieuwe knop met onbekende functie onder de Home-knop.

Dock Nintendo Switch 2

Het dock van de Switch 2 heeft nog steeds een USB-C aansluiting, en ondersteunt beelden in 4K, als we bovenstaand gerucht mogen geloven.

'Switch 2 werd met meerdere techdemo's op Gamescom getoond'

De opvolger van de Nintendo Switch zou achter gesloten deuren op Gamescom 2023 zijn getoond. Daarbij zouden er techdemo's zijn getoond, waaronder een verbeterde versie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Dat claimt Eurogamer te hebben vernomen. VGC beaamde het vervolgens. Op de gamebeurs in Keulen zou het bedrijf aan ontwikkelpartners diens nieuwe console hebben getoond. De techdemo van een verbeterde versie van Zelda: Breath of the Wild - een launchgame voor de eerste Switch - zou zijn gebruikt om de verbeteringen van het systeem te tonen. Eurogamer benadrukt dat er niet werd gesuggereerd dat de game opnieuw wordt uitgebracht.

Hoewel niet in het artikel van Eurogamer gemeld, claimt VGC te hebben vernomen dat een andere techdemo de The Matrix Awakens-demo was. Die demo kwam in 2021 uit op PlayStation 5 en Xbox Series X en S en was bedoeld om de kracht van de Unreal Engine 5 te tonen. De nieuwe versie van de demo zou op de nieuwe Nintendo-console grafisch vergelijkbaar met de eerdere versie op PS5 en Xbox Series zijn, voornamelijk dankzij Nvidia's DLSS-upscaling.

Nintendo wil 10 miljoen Switch 2-consoles klaar hebben voor de launch

Bloomberg suggereert, gebaseerd op Omdia-gegevens, dat Nintendo van plan is om maar liefst 10 miljoen exemplaren van de Switch 2 te produceren in het komende boekjaar. Dit zou naar verwachting de tekorten als gevolg van een initiële vraagpiek helpen verminderen en de gebruikelijke voorraadproblemen bij nieuwe console-releases omzeilen.

Nintendo benadrukte in juni 2024 dat het tekorten wil vermijden. Ook is het tekort aan halfgeleiders geen probleem meer.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Features Nintendo Switch

De Nintendo Switch 2 wordt vermoedelijk backwards compatible met de huidige Switch. Ook zou de console gebruikmaken van cartridges en wil Nintendo accounts soepel overhevelen naar het nieuwe platform.

Backwards compatibility en DLSS

Het zal volgens vele geruchten en een per ongeluk geplaatste beschrijving van Switch-accessoiremaker Mobapad mogelijk worden om cartridges van Nintendo Switch-games te gebruiken in de Switch 2. Logischerwijs kunnen de Switch 2-cartridges niet gebruikt worden op de originele Switch.

Uit diezelfde beschrijving blijkt dat de Switch 2 gebruik maakt van DLSS upscaling-techniek om games in 1080p te draaien in de handheld-modus. Daarbij is de Switch 2 in de dock in staat om beelden in 4k te laten zien. Deze details zijn niet officieel bekendgemaakt, dus neem ze met een korreltje zout.

Nintendo Switch-accounts worden overgeheveld

Nintendo heeft laten weten dat het een "soepele transitie" voor ogen heeft voor Switch-eigenaren die de volgende console van het bedrijf aanschaffen. Het bedrijf zet hier Nintendo Accounts voor in.

Dat heeft Nintendo-directeur Shuntaro Furukawa gemeld in een gesprek met investeerders.

"Bij vorige transities tussen consoles was hardware onze enige manier om een connectie te krijgen met onze klanten en moesten we deze relaties opnieuw opbouwen wanneer we nieuwe hardware uitbrachten. Maar met de Nintendo Switch hebben onze klanten een Nintendo Account. Deze zijn aangemaakt door mensen die van onze consoles of onze mobiele apps gebruikmaken, en er zijn nu meer dan 290 miljoen leden. We willen de transitie van de Switch naar de volgende consolegeneratie soepel laten verlopen door Nintendo Accounts te gebruiken."

Switch account

Prijs Nintendo Switch 2

Aangezien de volgende Nintendo-console nog niet is aangekondigd, is er ook niks officieel bekend over de prijs. Het Oled-versie van de Nintendo Switch is nu te koop voor tussen de 300 en 350 euro. Het is aannemelijk dat de Switch 2 meer dan dat gaat kosten.

Rondom de Nintendo Switch Pro werd gespeculeerd dat de console 400 euro zou gaan kosten. Rekening houdend met de aanhoudende inflatie zou die prijs nog hoger kunnen liggen.

Nintendo Switch 2, Nintendo Switch pro

Games

Er zijn nog geen games aangekondigd voor na de huidige Nintendo Switch. Tot dusver worden alle aangekondigde Nintendo-projecten uitgebracht op de Switch, zoals The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Deze Zelda-game is mogelijk wel de laatste ‘grote’ game die uitgebracht wordt door Nintendo voor enige tijd volgens de baas van GamesIndustry.biz, Christopher Ding. Daarmee lijkt hij vooral te doelen op Nintendo’s bestverkopende franchises, zoals Mario en Zelda.

Sonic Heroes en 3D Mario

Er gaat ondertussen wel een gerucht rond dat Sega werkt aan een remake van Sonic Heroes, die op de nieuwe Switch uit moet komen. Dit gerucht komt van Insider MbKKssTBhz5, van Universo Nintendo, die al eerder accurate informatie heeft gedeeld over projecten van Sega. De remake moet volgens hen in 2025 uitkomen, dus rond de mogelijke release van de Switch 2.

Wel verwachten analysten dat de Switch 2 lanceert met een Mario-game. Volgens ingewijde Zippo zou Nintendo werken aan een driedimensionale openwereld-Mario.

Metroid Prime 4 en laatste Nintendo Switch-games

Ondanks speculatie verschijnt Metroid Prime 4: Beyond vooralsnog alleen voor de Nintendo Switch in 2025. Het wordt echter niet uitgesloten dat de game ook voor de Switch 2 verschijnt, mocht het platform worden aangekondigd.

In 2024 verschijnt er nog een redelijk aantal games voor de Nintendo Switch, waaronder Zelda: Echoes of Wisdom en Mario & Luigi: Brothership.

Nintendo Switch 2: alle geruchten en feiten op een rij-62420734

In de Bonuslevel-podcast speculeren Cody en Jacco over de Switch 2. De Switch 2-aflevering kun je hier beluisteren.

Geen Nintendo Switch Pro

Geruchten over de ‘Nintendo Switch Pro’ gaan al een aantal jaar rond. Het vermeende nieuwe model zou onder andere 4K-resoluties ondersteunen een nieuwe cpu en extra ram, maar tot op heden is er niks officieel aangekondigd door Nintendo.

Volgens Digital Foundry stond de krachtigere versie van de Nintendo Switch wel degelijk gepland, maar werd deze om onbekende redenen geannuleerd. Huidige geruchten wijzen erop dat de Nintendo Switch dus geen geüpgraded Switch-model krijgt, maar een volwaardige opvolger die in de volksmond de ‘Nintendo Switch 2’ heet. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik denk dat een nieuwe Nintendo console in 2024 gaat verschijnen, tenminste niet eerder. Verder hoop ik wel dat dit jaar Nintendo de nieuwe hardware aankondigd en toont, maar ja de Switch verkoopt nog steeds goed en zolang dat gebeurd zal Nintendo nog wel geen haast hebben.

0

Eerder kan ook niet, want het is al 2024

0
test

Mooi oled scherm met een resolutie van 1440p, zou perfect zijn.

0
test

Dat is toch compleet nutteloos? Er bestaat geen handheld hardware die zulke resoluties uit kan pompen voor gaming op een batterij. Dan is dat ding binnen 30 minuten leeg. Ga maar uit van 720p of 1080p als het DLSS verhaal klopt. In tv mode zal het wel gewoon 4K zijn. Al dan niet native voor de meeste games. Je komt zeer bedrogen uit als je er van uit gaat dat veel meer wordt dan een ps4 pro qua pure kracht. Dan zou de Switch 2 ruim over de 1000 euro gaan kosten. Portable hardware is veel duurder dan de standaard hardware wat bijvoorbeeld in een ps5 zit. De techniek erachter is ook veel slimmer.

[Reactie gewijzigd door Ramirez-1 op 2 augustus 2023 - 07:52]

0

Aanbevolen voor jou