De 10 beste Xbox Series X- en S-games

De 10 beste Xbox Series X- en S-games

De Xbox Series X en S zijn al een tijd uit, dus is het tijd om de tien beste games bij te houden. Hieronder vind je daarom een lijst met de beste titels van het moment, samengesteld door de redactie van Gamer.nl en op willekeurige volgorde geordend.

Op 27 juli 2023 bijgewerkt.

Wat is precies een Xbox Series X- of Series S-game? Dankzij Microsofts prijzenswaardige aanpak van backward compatibility is dat een lastige vraag. Daarom hebben we er in ieder geval voor gekozen om backward compatibility-voordelen als Auto HDR, hogere framerates en kortere laadtijden voor voorgaande Xbox-games niet mee te tellen. Titels die wél tellen als Series X- en S-game hebben bij verschijning ondersteuning voor de platformen gekregen, of een next-gen update gehad.

Ondanks een tekort aan grandioze exclusives kennen Microsofts nieuwe systemen een aardig lijstje aan first- en third-party games. Het kan natuurlijk altijd beter, dus hopelijk kunnen we de lijst binnen afzienbare tijd aanpassen.

Elden Ring

Wie had gedacht dat FromSoftware’s Dark Souls-formule in een open wereld zó zou slagen? Op nonchalante wijze werpt Elden Ring spelers in The Lands Between, waar ze min of meer zelf moeten uitzoeken wat er te doen is. En dat is voor iedereen anders: een draak die uit het niets opduikt, een eenzame vrouw die vraagt om een knuffel of een lift die naar een gigantische ondergrondse kerker vol vijanden en een tussenbaas leidt. Hoewel de systemen van Elden Ring soms onnavolgbaar zijn en spelers regelmatig genadeloos hard sterven, is het gevoel van ontdekking in die absurde, ontzettende wereld de game alle moeite waard. Sterker nog, wat ons betreft is Elden Ring voor Xbox-bezitters verplichte kost.

Lees de review van Elden Ring

Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Will of the Wisps is één van de meest veelzijdige en beste Xbox-games van de afgelopen jaren. Will of the Wisps is een pittige platformer, een metroidvania-light en bevat een aandoenlijk verhaal. Het vergt regelmatig het vermogen om te leren, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe kracht tot je beschikking krijgt of een opzienbarende eindbaas uitdaagt. Audiovisueel is het ook nog eens een van de beste prestaties van de Series X. De game brengt het magische bos in 4k en 120 frames per seconde tot leven, en zelfs in 6k en 60 fps voor wie daar behoefte aan heeft. Ori and the Will of the Wisps is daardoor mooi in de breedste zin van het woord.

Lees de review van Ori and the Will of the Wisps

Forza Horizon 5

Het telkens weer de vraag in hoeverre Playground Games zichzelf weet te overtreffen. Het vijfde deel in de Forza Horizon-franchise doet dat door het zonnige, gevarieerde Mexico te combineren met een speelsere gameopzet. Doldwaze evenementen zoals scheuren over een vulkaan vaker overbrugd met kleinere, bijna net zo creatieve uitdagingen om spelers bezig te houden in de prachtige open wereld. Verder is Horizon 5 nog altijd een racegame voor de massa: er is voor ieder wat wils, en elke seconde is leuk.

Lees de review van Forza Horizon 5

Cocoon

Cocoon is het ultieme voorbeeld van waar een game naar moet streven: vol met puzzels en een vreemde wereld om je te intrigeren, perfect samengevouwen in een eindproduct waarbij onduidelijk is waar de wereld eindigt en de gebruikersinterface begint. Het is een game die geen tutorials of uitleg vereist - het spelen hiervan is net zo vanzelfsprekend als fietsen op een fiets. Ondanks deze eenvoud vormt zich snel een complex spel dat lange tijd door je hoofd blijft spoken. Cocoon is een game waar we nog jarenlang naar kunnen verwijzen als voorbeeld van een perfect puzzelspel.

Lees de review van Cocoon

Hi-Fi Rush

Hi-Fi Rush is een zeer gelikte actieplatformer die zijn centrale concept van ritme ontzettend consequent uitvoert. De animaties zijn daarbij van een fenomenaal niveau. Hi-Fi Rush is eigenlijk gewoon het type game dat je van de daken laat schreeuwen hoe cool videogames kunnen zijn.

Lees de review van Hi-Fi Rush

Microsoft Flight Simulator

Hoewel Microsoft Flight Simulator bij uitstek een pc-game is, verdient de Xbox-versie absoluut een plek in deze lijst. Voor de een is Flight Simulator een kalme, bijna serene ervaring: lekker uitkijken op tropische landschappen, even genieten van de eenzame hoogte. Voor de ander is het werk: een diepgaande vliegsimulator die tientallen uren werk vergt om een kist weer veilig te laten landen. Dankzij uitgebreide tutorials, leuke uitdagingen en constante updates - waarbij delen van de wereld flink worden opgepoetst - is Flight Simulator een steengoede game.

Lees de review van Microsoft Flight Simulator

Tunic

De ontwikkeling van Tunic duurde jaren, en pas bij verschijning bleek hoe bijzonder deze actie-adventuregame eigenlijk is. Tunic is een mystieke parel vol ongrijpbare geheimen die zich pas aan je openbaren als je daar de tijd voor neemt. De basiservaring met gevechten in Zelda-achtige kerkers is al erg goed, maar wie een teen in het mysterieuze water steekt, staat al gauw tot aan zijn nek in raadsels.

Lees de review van Tunic

Sea of Thieves

Ubisoft is koning van games als een service, maar Microsoft kan er ook wat van. Toen Sea of Thieves in 2017 verscheen was de game hooguit matig: een leuke basis, maar te weinig content en te weinig goed uitgewerkte ideeën. Fast-forward naar nu, en het is een van de leukste online co-op-ervaringen op het platform. Samen schepen besturen levert hilarische taferelen op en de game is inmiddels rijk aan folklore en piratengeheimen die je kunt ontrafelen. Ruim twintig kleine en grote updates hebben de game dan ook flink uitgebreid met verhaalcampagnes, mogelijkheden voor schepen, huisdieren en handige spullen. Oh, en op Series X heeft de game definitief het beste virtuele water in een game.

Diablo 4

Diablo 4 is duisterder, gestroomlijnder en tegelijkertijd veel completer dan het vorige deel. Klassen zijn specifieker, maar ook flexibeler. Loot is bepalender voor de kracht van je personage, maar wel veel cooler en sterker om te gebruiken. En vechten, dat voelt gewoon fantastisch in Diablo 4. Er is nog genoeg op te merken aan de game, maar met alle huidige en komende content gaat het je jaren plezier op leveren.

Lees de review van Diablo 4

Street Fighter 6

Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks.

Lees de review van Street Fighter 6

Dat zijn de tien beste Xbox Series X- en S-games van het moment. Games die de lijst net niet haalden zijn: Halo Infinite, Resident Evil 4, Psychonauts 2, It Takes Two, Hitman 3, Assassin’s Creed Valhalla, Forza Horizon 4, Gears 5, Forgotten City, OlliOlli World, Hades en Marvel's Guardians of the Galaxy.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Al deze games kan je prima spelen op xbox one/x. Maar zou je een lijst maken met games die bijvoorbeeld ray tracing doet in games of gewoon te spelen zijn (cyberpunk) had ik deze games gedaan. the medium, cyberpunk, watch dogs legion, devil may cry 5, resident evil village, dirt 5, Call of Duty®: Black Ops Cold War, Control Ultimate Edition. Meeste hebben dus ray tracing of zoals medium dual world en cyberpunk is gewoon te spelen op series x.

0
test

Resident Evil Village hoort zeker in dit rijtje thuis

0

Aanbevolen voor jou