PlayStation 5 Pro: alle geruchten en feiten op een rij

PlayStation 5 Pro: alle geruchten en feiten op een rij

PlayStation 5 Pro: alle geruchten en feiten op een rij

De PlayStation 5 is alweer een paar jaar oud, en na jarenlange tekorten lijkt het nu de goede kant op te gaan met de beschikbaarheid van Sony’s huidige console. Tegelijkertijd zijn er geregeld geruchten over een nieuwe versie van de PlayStation 5, die in de volksmond vaak de PlayStation 5 Pro wordt genoemd. In dit artikel houden we alle geruchten en feiten bij.

Dit artikel is op 18 maart 2024 bijgewerkt met info over de specificaties van de PS5 Pro.

Op dit moment heeft Sony nog geen aankondigingen gedaan als het gaat om een nieuwe versie van de PlayStation 5. We kunnen er dus van uitgaan dat de reguliere PlayStation 5 voorlopig de norm blijft. Wel gaan recente geruchten al over meer dan alleen de PlayStation 5 Pro. Zo meldt journalist Tom Henderson van Insider Gaming dat Sony mogelijk ook al werkt aan de PlayStation 6. Er is dit jaar ook al een PS5 Slim met een afneembare disk drive verschenen.

Releasedatum PlayStation 5 Pro

Verwacht wordt dat de PlayStation 5 Pro eind 2024 verschijnt.

Volgens Insider Gaming komt de PlayStation 5 Pro in het vierde kwartaal van 2024 uit. Het platform meldt dat het 'honderd procent zekerheid' heeft over dat het platform momenteel in ontwikkeling is. The Verge meldt dat ontwikkelaars nu development kits kunnen ontvangen.

Deze devkits van de PS5 Pro zijn volgens The Verge nu aan te vragen door ontwikkelaars. In hetzelfde bericht wordt gemeld dat iedere game die vanaf augustus wordt opgestuurd naar Sony ter certificatie (lees: of de game op het platform uit mag komen) ook moet werken op de PlayStation 5 Pro. Bestaande games kunnen van een update worden voorzien, waardoor die gebruik kunnen maken van de verbeterde hardware.

Tom Henderson zei in september 2022 dat Sony van plan was om in oktober van dit jaar een 'PS5 Slim' uit te brengen. Dat gerucht klopte en de PS5 Slim is inmiddels te koop. Hij meldde toen ook dat er eind 2024 een 'PS5 Pro' uitkomt. Kijkend naar zijn eerdere voorspelling van het 'Slim'-model, lijkt dit een betrouwbare leak.

Meerdere analisten verwachten ook dat een Pro-versie van de PlayStation 5 in de tweede helft van dit jaar wordt uitgebracht. Dat meldt CNBC.

Serkan Toto van Kantan Games meldt daarnaast: "Over het algemeen is men het er over eens dat Sony de release van een PS5 Pro voor de tweede helft van 2024 voorbereid. Sony wil sterke hardware klaar hebben liggen voor wanneer Grand Theft Auto 6 in 2025 uitkomt, een release die zeker een hart onder de riem is voor de complete game-industrie."

DualSense Edge review

De PlayStation 4 Pro verscheen overigens drie jaar na de originele PlayStation 4. Daardoor wordt gespeculeerd dat het nieuwe model van de PlayStation 5 binnen afzienbare tijd wordt onthuld.

Hardware Playstation 5 Pro

Op 15 maart bracht Tom Henderson via Insider Gaming informatie over de specificaties van de PlayStation 5 Pro en nogmaals de stelling dat de console in het najaar van 2024 uitkomt. Twee dagen later kwam daar nog meer informatie bij, waarna Digital Foundry alle specificaties bevestigde, dus zetten wij de grote vernieuwingen op een rij.

De grootste upgrade van de PlayStation 5 Pro vindt plaats in de GPU (grafische kaart). Deze zou namelijk 45 procent sneller renderen, wat weer tot mooiere beelden leidt. Raytracing, een realistische manier om licht te simuleren, profiteert hier ook van. De kwaliteit zou volgens Henderson drie keer (soms zelfs vier keer) omhoog gaan.

De kracht van de GPU is daarnaast naar verluidt te vergelijken met die van een Nvidia Geforce GTX 3080ti- of 3090-videokaart. In vergelijking met de 10,28 teraflops van de normale PS5 beschikt de PlayStation 5 Pro volgens de geruchten over 33,5 teraflops. Een teraflop is een globale meeteenheid voor de rekenkracht van een console of pc.

AI en GPU

De grafische capaciteiten van de PlayStation 5 zouden ook op andere manieren worden uitgebreid. De PlayStation 5 Pro zou dankzij AI-tools en machine learning ook games in een resolutie van 8K kunnen draaien. Met deze techniek zou het op consoles na de PlayStation 5 Pro uiteindelijk zelfs mogelijk zijn om games in 8K en 60 fps en 4K en 120 fps te spelen. De voornaamste tool die Sony hiervoor gebruikt is PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) waarmee ook 'oudere' PlayStation 5-games een hogere resolutie kunnen krijgen.

De CPU van de PlayStation 5 Pro is in principe hetzelfde als die in de standaard PlayStation 5, al wordt er een soort boostmodus toegevoegd, genaamd "High CPU Frequency Mode". In deze modus wordt er meer energie naar de cpu gestuurd, waardoor die 10 procent beter werkt. Als gevolg zal de gpu iets minder goed presteren - er wordt een afname van 1 procent gerapporteerd. Een groot verschil in frames per seconde hoeven we met de 10 procent verbetering dus niet te verwachten.

Geheugen

Verder zijn er nog een paar kleinere details. Zo zou het systeemgeheugen van de geüpgrade console verhoogd zijn van 14 naar 18, heeft de PlayStation 5 Pro een SSD van 1TB en er is ondersteuning voor een externe diskdrive, net als bij de PlayStation 5 Slim. Volgens The Verge krijgt de PS5 Pro een systeemgeheugen van 13.7GB, wat 1.2GB meer is dan de huidige PlayStation 5.

Dit bevestigt eerdere geruchten over de PlayStation 5 Pro. Volgens RedGamingTech zou de console in ieder geval ‘kortere laadtijden, betere ray-tracing en AI-upscaling bevatten.’

Mark Papermaster, CTO van AMD, hintte daarnaast naar de introductie van AI-upscaling voor 'game- apparaten' - mogelijk hintend naar de PS5 Pro.

"2024 is een groot jaar voor ons, omdat we zoveel jaren hebben besteed aan het ontwikkelen van onze hardware- en softwaremogelijkheden voor AI", zegt Papermaster in een interview. "We hebben zojuist AI ingezet voor ons gehele portfolio, dus Cloud Edge, onze pc's, onze eigen apparaten en onze gaming-apparaten. We stellen onze gaming-apparaten in staat om met AI op te schalen, en 2024 is echt een enorm uitroljaar voor ons."

De ‘PS5 Slim’ en Portal

Op 11 oktober 2023 onthulde Sony twee kleinere modellen van de PlayStation 5. De disk drive van de apparaten is los te koppelen. Net als de originele console uit 2020 is zijn er twee varianten verkrijgbaar: eentje met disk drive voor 549,99 euro en eentje zonder voor 449,99 euro. Wel is het vanaf nu mogelijk om de disk drive los te koppelen. Zo kan het digitale model alsnog van een disk drive worden voorzien. Een losse drive gaat in Europa 119,99 euro kosten.

Verder komen de nieuwe modellen met een SSD met een opslagcapaciteit van 1 terabyte. Dat is meer dan de 825 gigabyte in het oude model. Een standaard om de consoles horizontaal te plaatsen zit in de doos. Een standaard om de console rechtop te plaatsen, wordt apart verkocht voor 29,99 euro.

Qua design zijn er ook enkele zaken veranderd. Het apparaat bestaat nu uit vier verwisselbare panelen. De bovenste twee zijn van glimmend materiaal, de onderste twee mat. De nieuwe modellen zijn volgens Sony zo'n dertig procent kleiner dan de oorspronkelijke PlayStation 5-modellen. Meer informatie over deze modellen kun je hier vinden.

De PlayStation Portal

De PlayStation Portal is een handheld met een 8-inch scherm. Het apparaat heeft een LCD-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een verversingssnelheid van 60Hz. Aan beide zijden zijn 'halve' DualSense-controllers geplaatst, alsof een volledige controller doormidden is gesneden. Deze controller is zowel qua functionaliteit als gevoel identiek aan de reguliere DualSense-controller, met adaptieve triggers, haptische feedback en alle denkbare knoppen.

In de behuizing van de PlayStation Portal zijn verder geen opvallende technologieën verborgen. Er is geen ingewikkelde interface, geen apps of andere extra's. Volgens verschillende hands-on previews heeft de Portal slechts een instellingenmenu waarmee je verbinding kunt maken met een wifi-netwerk. Hoewel het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat de Portal wordt gekraakt, is bij de initiële ingebruikname alleen Remote Play beschikbaar.

PlayStation 5 Slim

Prijs PlayStation 5 Pro

Aangezien er nog geen PlayStation 5 Pro is aangekondigd, is het ook onduidelijk hoeveel de console gaat kosten. De PlayStation 5 kreeg eind vorige jaar nog een prijsverhoging, waardoor de console met disk drive 550 euro kost. De voorganger van Sony’s huidige console, de PlayStation 4, kreeg in 2016 een nieuwe versie samen met de Pro-versie. De normale PlayStation 4 kostte 300 euro terwijl de pro-versie 400 euro kostte. Grofweg wordt daarom geschat dat de PlayStation 5 Pro rond de 600 en 650 euro kost. Mocht je niet op een PlayStation 5 Pro willen wachten, bekijk dan de PlayStation 5 tracker voor alle winkels en prijzen.

Games PlayStation 5 Pro

Zoals bij de PlayStation 4 Pro ligt het voor de hand dat de PlayStation 5 Pro alle PS5-games afspeelt.

Ontwikkelaars zijn niet ontzettend enthousiast over de PS5 Pro als we Christopher Dring van Game Industry mogen geloven. Hij zegt op de Game Developer Conference een aantal ontwikkelaars te hebben gesproken die vinden dat de PlayStation 5 Pro nog niet nodig is. Volgens hen zit er nog genoeg potentie in de hardware van de PS5 die niet benut is, gezien we nog in het middelpunt van deze generatie zitten. Een nieuwe console zou nog helemaal niet nodig zijn.

Naar verluidt wordt het verder een stil jaar wat betreft Sony's first-partygames. Sony heeft namelijk aangegeven komend fiscaal jaar, dat loopt van april 2024 tot en met maart 2025, niet van plan te zijn nieuwe games in grote, bestaande franchises uit te brengen. Verwacht dus geen God of War, The Last of Us of Horizon bij verschijning van de PlayStation 5 Pro.

Welke game Sony dit najaar wel uitbrengt, is daarom nog een raadsel. Dit jaar richt het zich vooral op de uitgave van andere exclusieve titels, zoals Helldivers 2, Rise of the Ronin en Stellar Blade. Bekijk hier alle gamereleases van het jaar.

Als de PlayStation 5 Pro uitkomt is de kans groot dat deze, en andere games ook beschikbaar zijn op de nieuwe console. Bekijk hier de beste PlayStation 5 games.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

We zitten bijna tegen de 3 jaar en de line up so far is toch wel echt 1 van de slechtste geweest in jaren De waardige exclusives zijn op een hand te tellen

1

PlayStation 6????? Ga nou maar eerst eens nieuwe exclusives maken. Heb tot nu alleen nog maar remakes en remasters gespeeld tot dusverre..

1

Aanbevolen voor jou