Wat zijn de beste games voor de Nintendo Switch? Gamer.nl zet de tien grootste toppers voor de console/handheld-hybride op een rij en updatet de lijst eens in de zoveel tijd.
Bijgewerkt op 4 maart 2024
Overzicht:
In de eerste maanden dat de Nintendo Switch op de markt was vloog de revolutionaire console/handheld-hybride van Nintendo in grote getalen over de toonbank. Inmiddels zijn we weer wat verder in de levenscyclus van de console en aan de populariteit van het apparaat lijkt voorlopig nog geen einde te komen.
Maar als je zo’n Switch eenmaal onder je tv hebt staan – of in je rugzak hebt zitten onderweg – is de vraag wat de beste games zijn om te spelen. De volgende tien games zijn stuk voor stuk titels die je met een gerust hart in huis kan halen.
Metroid Dread
Metroid, zeker de tweedimensionale delen, hebben niets meer te bewijzen. Super Metroid is een klassieker, Zero Mission de perfecte instapper. Toch is Dread een glorieuze terugkeer naar de tweede dimensie, een moderne metroidvania die leunt op een ultrasoepele besturing en een gezonde dosis actie. De progressie, moeilijkheid en het leveldesign van de planeet ZDR leveren een gameplayflow waar menig titel in het genre nog wat van kan leren. Voeg daar de levensgevaarlijke E.M.M.I-robots aan toe, en Metroid Dread is een heerlijk pittige game.
Lees de review van Metroid Dread
Fire Emblem: Three Houses
Met Three Houses keert de Fire Emblem-reeks na flink wat handheldtitels terug naar de console. Met deze terugkeer komt een aantal zeer fijne aanpassingen aan de inmiddels bekende formule, waardoor het een van de beste strategie- en Switch-games van dit moment is. Fire Emblem: Three Houses voelt namelijk als een heuse leefsimulator, waarbij je als leraar op een klooster studenten met unieke persoonlijkheden lesgeeft. De wijze waarop spelers hun tijd invullen heeft op een toffe manier op hoe leerlingen presteren op het slagveld. De turn-based zijn daarnaast actievoller en flexibeler, en vanwege de virtuele vriendenkring die je opbouwt staat er meer op het spel dan ooit.
Lees de Fire Emblem: Three Houses-review
Splatoon 3
Splatoon 3 lijkt veel op zijn voorgangers. De game biedt vooral een nieuw likje verf, al is de fundering ook wel echt aangepakt. Met name het matchmakingsysteem heeft een upgrade gekregen en dat was hard nodig. Je kunt dit keer vrij rondlopen terwijl je wacht en zo alvast een beetje oefenen voor wanneer het geweld losbarst. Alles gaat net wat soepeler en daardoor komen de nog net zo vermakelijke multiplayerpotjes stukken beter tot hun recht.
Ook de singleplayer combineert het beste van de vorige twee delen, dus de game is niet alleen voor liefhebbers van competitief gamen. Je komt in deze verhalende modus zelfs meer te weten over waarom Splatoon zich toch echt in ons universum afspeelt en waar wij mensen dan zijn gebleven. Het is een immens pakket en een ontzettend leuke multiplayergame, en daarom een absolute aanrader voor de Switch.
Lees de review van Splatoon 3
Celeste
De gameplay van Celeste kan je het beste omschrijven als een pittige 2d-platformer waarvan je soms je haren uit je hoofd wil trekken. Hoofdpersonage Madeline heeft in principe maar drie moves: springen, dashen en klimmen. Wat je daar allemaal mee moet doen vraagt echter zo veel van je vingers en je coördinatie, dat je zo’n duizend keer doodgaat voordat je de aftiteling hebt bereikt. Alleen al het kijken naar de prachtige sprites geeft je een warm gevoel, zeker als je het achterliggende verhaal kent. De game is namelijk veel meer dan alleen een moeilijke platformer en biedt een emotioneel en gelaagd verhaal over hoe het is om te kampen met depressies en paniekaanvallen.
Xenoblade Chronicles 3
We kunnen ons niet voorstellen dat Xenoblade Chronicles 3 makkelijk een groot publiek heeft weten te vinden. Maar wat zijn we blij dat het toch gelukt is. Genoeg mensen hebben zich niet af laten schrikken door het feit dat er hiervoor al twee delen van rustig 150+ uur zijn verschenen. Om maar niet te spreken over alle Xeno-games van vroeger. De cast van Xenoblade Chronicles 3 heeft bovendien een hoog animegehalte en dat spreekt niet iedereen aan.
We zouden het begrijpen als je sommige personages misschien wat kinderachtig vindt overkomen, maar wat heb je het dan gruwelijk mis. Althans, het zijn daadwerkelijk tieners, maar daar houdt het dan ook meteen op. In de wereld van Aionios worden kinderen gekweekt als vee en pas van stal gehaald zodra ze dienst kunnen doen als soldaten. Na uiterlijk tien jaar dienstplicht sterven ze weer. Geen kinderspel dus.
Xenoblade Chronicles 3 puilt uit van charme en karakter. Hoewel het verhaal de hoofdrol opeist, valt ook het vechtsysteem positief op. Dit derde deel laat je zelf je klassen kiezen en combineren en blijft gedurende zijn aanzienlijke spelduur geleidelijk nieuwe lagen toevoegen, waardoor het nooit gaat vervelen. Voor een spel dat al gauw 100 uur van je tijd opslokt, is dat het grootste compliment.
Lees de review van Xenoblade Chronicles 3
Super Mario Odyssey
In een halfuur met Super Mario Odyssey kun je zomaar in een Tyrannosaurus Rex veranderen, als een ouderwetse pixel-Mario een 2D-level op een muur uitspelen, een verliefde Goomba verleiden, en met een luchtschip snel weer naar een ander gedeelte van de wereld vliegen. Super Mario Odyssey is een opeenstapeling van heerlijke momenten die zelfs het meest verzuurde gamershart doen smelten. Super Mario Odyssey is een zeldzaam goede Mario-game en daarom vrijwel essentieel voor Switch-bezitters.
Lees de review van Super Mario Odyssey
Animal Crossing: New Horizons
Niets hoeft en alles mag op het onbewoonde eiland van Animal Crossing: New Horizons. Plant een park vol fruitbomen, bouw een gym, ontvang gasten aan het strand of maak gewoon een wandeling terwijl je praat met de gezellige eilandbewoners. Ten opzichte van vorige delen vindt New Horizons het wiel niet opnieuw uit, maar aspecten als autosave en meer mensen in je dorp kunnen ontvangen zijn zeer welkome toevoegingen.
De grootste toevoeging betreft het crafting-systeem, waardoor je new als in titels als Minecraft een groot deel spendeert aan het verzamelen van grondstoffen om vrijwel al je dromen waar te maken. Animal Crossing: New Horizons is pure rust, en daarom wellicht de game die je nodig hebt.
Lees de review van Animal Crossing: New Horizons
Super Smash Bros. Ultimate
Super Smash Bros. Ultimate is de meest uitgebreide game in de serie en verdient alleen daarom al een plek in de lijst. Ruim 70 personages toevoegen is namelijk een kunst, laat staan ze allemaal uitstekend balanceren. Toch staat Ultimate als een huis en is het een veelzijdige en toegankelijke vechtgame geworden, die het als e-sporttitel ook uitstekend doet. De game bevat trainingsmodi, een verhaalmodus, een hele bibliotheek aan klassieke soundtracks en online competitieve toernooien. Gewoon met vrienden gezellig een potje spelen blijft echter het leukste aan de Smash Bros.-franchise, en daarom is Super Smash Bros. Ultimate een must voor Switch-bezitters.
Lees de Gamer.nl-review van Super Smash Bros. Ultimate
The Legend of Zelda: Tears of the Kindom
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is de makkelijkste 10 die we ooit gaven. Tears of the Kingdom speelt zich af in een bekende wereld, maar biedt nog zoveel meer dan diens voorganger. Het is oneindig, zit vol mysterie en doet ontwikkelaars van over de hele wereld duizelen over hoe Nintendo in godsnaam de game niet breekt met het physics-systeem.
Voertuigen kunnen bouwen, objecten samenvoegen en de tijd terugdraaien opent een nieuwe dimensie in de formule die Breath of the Wild introduceerde en geeft je bijna een oneindige speeltuin. Er is voor elke uitdaging wel een oplossing, zolang je het maar kunt bedenken. Is Tears of the Kingdom de beste game ooit gemaakt? Het zou zomaar kunnen.
Lees de review van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Je dacht toch niet dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild zou ontbreken in dit overzicht? De game is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende titels voor de Nintendo Switch. Zoals de Zelda-games van vroeger je een ongekend gevoel van schaal en avontuur geven, deed Breath of the Wild dat ten tijde van de lancering van de Switch opnieuw. De game houdt nergens je hand vast, maar laat je zelf door de uithoeken van Hyrule dwalen, op zoek naar avontuur. Als Switch-bezitter mag dit meesterwerk eigenlijk niet in je collectie ontbreken.
Lees hier de review van The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Bonus: remasters en remakes
Paper Mario: The Thousand-Year Door
De combinatie van humor, puzzels en strategische gevechten maakt Paper Mario: The Thousand-Year Door een fenomenale game waar iedereen van kan genieten. Hoewel het spel net als zijn 2004-versie nog steeds last heeft van overmatig ‘backtracken’, zorgen de complete visuele upgrade en de tijdloze gameplay ervoor dat de remake rijkelijk voldoet aan hedendaagse standaarden.
Metroid Prime Remastered
Dat Metroid Prime twintig jaar later nog zo goed overeind blijft staan is verbluffend. Het is een klein meesterwerkje, dat door de verbeterde besturing en visuele upgrades aanvoelt alsof het in 2023 voor de Switch is gemaakt. Voor oude Prime-fans is dit een prima uitstapje naar een geliefde klassieker, maar het is ook een uitstekend instappunt voor iedereen die Metroid al eens wilde proberen.
Over Mario Kart 8 is iedereen het sinds de oorspronkelijke release op de Wii U eigenlijk al eens: dit is een game van zeldzaam hoge kwaliteit. De 32 originele tracks zijn goed gebalanceerd, de game barst van de personages en grafisch is het ook nog eens een hoogvlieger. Voor de Switch weet Nintendo zichzelf nog nét te overtreffen. Deze Deluxe-editie bevat tevens de zestien tracks die voorheen alleen beschikbaar waren als downloadbare content op de Wii U, alle personages uit die dlc-pakketten waaronder Link en een rits aan nieuwe personages zoals de Inkling Boy en Girl uit Splatoon. De kers op de taart is de terugkeer van de klassieke Battle Mode, die online gaan nog nét wat aantrekkelijker maakt.
The Legend of Zelda: Link's Awakening
Wie de framerateproblemen door de vingers ziet, beleeft in de remake van Link's Awakening een bijzonder verhaal. De sfeer van de originele Game Boy-game staat namelijk nog als een huis en de details die je op Koholint Island vindt variëren van hartverwarmend en hilarisch tot melancholisch en triest. En dat is knap, gezien het unieke, schattige uiterlijk van de game. Het verkennen van de wereld gaat beetje bij beetje, waarbij spelers gebruikmaken van de vaardigheden en items die Link langzaamaan verzamelt. Uiteraard zijn de kerkers daaromheen gebouwd, waarvan sommige tot de beste van de serie behoren.
Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Super Mario 3D World is misschien wel de leukste co-op-game op de Nintendo Switch. Constant de afgrond instorten door toedoen van je medespeler en nét niet die derde ster bemachtigen zijn juist onderdeel van de fun - dat weet Nintendo maar al te goed. Om de magere upgrade te compenseren voegt de Switch-versie daar zelfs een volledig nieuwe game aan toe, waarin je als Mario voor het eerst een open wereld trotseert. Bowser's Fury is een heerlijke extra, waar we in de toekomst graag meer van zien.
Eervolle vermeldingen
Deze games haalden de lijst nét niet: Mario + Rabbids: Sparks of Hope, Pokémon Sword en Shield, Mario + Rabbids: Kingdom Battle, New Super Mario Bros U. Deluxe, Bayonetta 2, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Octopath Traveler, Ring Fit Adventure, Minecraft, Stardew Valley, Tetris 99, Golf Story, Hollow Knight, Undertale, Into the Breach, Night in the Woods, Baba is You, Pokémon Legends Arceus, Super Mario Maker 2, Hollow Knight, Kirby en de Vergeten Wereld en Luigi's Mansion 3.
Bekijk ook:
De beste PlayStation 5-games
De beste Xbox Series-games
De beste Nintendo pc-games