Review
Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

Een viering van meer dan dertig jaar Mario

Geschreven door Michel Musters op

Conclusie

Super Mario Odyssey is een feest voor Mario-fans en minstens zo leuk voor gamers die voor het eerst aan de slag gaan met Nintendo’s mascotte. De game puilt uit van de content en combineert alle sterke elementen uit de langlopende reeks tot een coherent geheel. Odyssey had perfect kunnen zijn door enkele kleinere levels uit te breiden, en ook de manier waarop je Power Moons verzamelt wordt na flink wat uren spelen ietwat doorzichtig. De kleine kritiekpuntjes doen echter nauwelijks af aan wat zonder twijfel de beste 3D-platformgame in jaren is.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Prachtig vormgegeven open levels, ontelbare knipogen naar de jarenlange geschiedenis van Mario, Mario laat zich soepel besturen, frisse invulling van spelomgevingen
 • Minpunten
 • Aantal kleinere levels voelen als gemiste kans, manier waarop Power Moons verdiend worden is in bijna elk level hetzelfde
In een halfuur met Super Mario Odyssey kun je zomaar in een Tyrannosaurus Rex veranderen, als een ouderwetse pixel-Mario een 2D-level op een muur uitspelen, een verliefde Goomba verleiden, en met een luchtschip snel weer naar een ander gedeelte van de wereld vliegen. Super Mario Odyssey is een opeenstapeling van heerlijke momenten die zelfs het meest verzuurde gamershart doen smelten.

Odyssey begint verrassend terughoudend. Mario sluit vriendschap met de pratende pet Cappy en samen gaan ze achter Bowser aan, die Princess Peach weer eens heeft ontvoerd. We zeggen terughoudend, omdat de kennismaking tussen de loodgieter en het levende petje zich afspeelt in het grauwe Cap Kingdom, dat juist niet de kleurrijke omgevingen bevat die we van de Mario-reeks gewend zijn. Het betreft een korte tutorial waarin je leert omgaan met je nieuwe krachten. Al snel werp je Cappy met een druk op de knop van de Pro Controller of een korte zwiep met de Joy-Con op een kikker en maak je plots de hoogste sprongen.

Gelukkig is deze training van korte duur en beland je snel in het zonnige Cascade Kingdom, waar het gras groener is dan bij de buren en een gigantische Tyrannosaurus Rex je meteen doet beseffen dat het overnemen van al die personages, objecten en vijanden voor zeer gevarieerde gameplay gaat zorgen.

Super Mario Odyssey

Dat overnemen van vijanden is echt een essentieel onderdeel van Odyssey. Veel puzzels en gedeeltes van de game zijn alleen bereikbaar of op te lossen door Mario’s pet naar een bepaald wezen te gooien Door in een grote blaffende Chomp Omp te veranderen beuk je gemakkelijk rotsen kapot, terwijl een vurig lavawezen gebruikt kan worden om elke lavapoel te overbruggen. Het zorgt ervoor dat de toch al uitgebreide moveset van Mario enorm wordt uitgebreid en de game constant verrast met nieuwe mogelijkheden. Daarbij laat Mario, of hij nu zijn eigen besnorde zelf is of een ander willekeurig personage, zich nooit minder dan perfect besturen.

Super Mario Odyssey

Op zoek naar Power Moons

Mario en Cappy ontdekken een magisch luchtschip dat ze moeten vullen met Power Moons. Deze equivalenten van de gebruikelijke sterren zijn werkelijk overal te vinden in de spelwereld en worden gebruikt om het luchtschip van genoeg kracht te voorzien om de diverse levels op Odyssey’s wereldbol te bezoeken. Mensen die Super Mario 64 en Sunshine hebben gespeeld, zullen de levelstructuur meteen herkennen. Weg zijn de lineaire levels uit de Galaxy- en 3D World-games. In plaats daarvan bevat Odyssey een stel gebieden waarin Mario kan gaan en staan waar hij wilt. Welke kant hij ook oprent, er is altijd wel een toffe platformsectie, puzzel of gevecht te vinden om Power Moons mee te verdienen.

Wat dat betreft lijkt Odyssey veel geleerd te hebben van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Ook daarin worden spelers consequent beloond voor het verkennen van de spelomgeving, meestal met Shrines en Korok Seeds. Mario combineert die twee elementen uit Zelda op de best mogelijke manier: Power Moons zijn haast even talrijk als Korok Seeds (er zijn er letterlijk honderden te vinden), maar voor bijna elk exemplaar moet je niet alleen de locatie vinden, maar ook een toffe puzzel oplossen of een platformsectie overleven.

Super Mario Odyssey

Snelle wereldreis

De eerste pakweg acht tot tien uur van Mario Odyssey voelen als een opeenstapeling van bijna filmachtige momenten, een viering van tientallen jaren Mario. Oude en nieuwe gezichten uit het Mario-universum wisselen elkaar af en retro-platformsecties waarin Mario in zijn oude pixelvorm verandert zijn een ode aan de transformatie die de franchise in al die jaren heeft doorgemaakt. Verrassend genoeg wisten we in die relatief korte speeltijd de hele spelwereld rond te reizen om alle levels te ontgrendelen en het einde van het verhaal te bereiken.

Wat daarbij opvalt is dat de gebruikelijke cliché spelomgevingen uit Mario-games kundig worden vermeden. Elk level heeft wel een unieke twist, van de uitgestrekte woestijn in Sand Kingdom, die op onverklaarbare wijze bevroren is geraakt, tot het vulkanische Luncheon Kingdom dat vooral uit voedsel bestaat.

Bijna elk level wordt tot de nok toe gevuld met bezigheden, van het verzamelen van allerlei nieuwe kledingstukken en hoedjes voor Mario, tot het meedoen aan races tegen free-runnende Koopa’s

De meest opvallende is ongetwijfeld Metro Kingdom, met de stad New Donk City. Deze knipoog naar de originele Donkey Kong laat de loodgieter door een realistische spelwereld lopen en interactie hebben met échte mensen. Het zou niet moeten werken, maar door de constante stroom aan leuke gameplayelementen voelt het nooit al te onwerkelijk aan. De dichtheid van de gebouwen zorgt er daarnaast voor dat dit level nog meer dan de rest van de game voelt als een grote, interactieve speeltuin. De levels wisselen wel erg van grootte en er zitten er een paar bij die relatief klein zijn. Dat voelt een beetje als een gemiste kans, omdat het ervoor zorgt dat je niet in elke kingdom uren rond kunt dwalen.

Die race van pakweg acht uur door de game zou op zichzelf aan de korte kant zijn, ware het niet dat Odyssey gevoelsmatig pas écht op alle cilinders draait na het zien van de aftiteling. Dan pas krijg je de mogelijkheid om met je schip naar elk eerder bezocht level te reizen. Die worden vervolgens uitgebreid met veel nieuwe puzzels. Het meest in het oog springende zijn de diverse warp-pipes die je naar lineaire platformsecties sturen. Deze secties zijn vergelijkbaar met de 3D World- en Galaxy-levels en vergen vaak het uiterste van je platformskills. Bijna elk level wordt tot de nok toe gevuld met bezigheden, van het verzamelen van allerlei nieuwe kledingstukken en hoedjes voor Mario die ook weer gebruikt worden in diverse puzzels, tot het meedoen aan races tegen free-runnende Koopa’s. Als er dan toch een puntje van kritiek gegeven moet worden, is dat de manieren om veel van deze secundaire Power Moons te verdienen nagenoeg hetzelfde blijven in elk level. Gelukkig is de invulling ervan door de levelstructuur en de diverse uitdagingen telkens weer anders.

Super Mario Odyssey

Terugkeer van het N64-tijdperk

Door de constante stroom aan bezigheden, verrassingen en odes aan alles dat met Super Mario te maken heeft, staat zowel fans als nieuwkomers een feestelijke wereldreis te wachten die — juist na de aftiteling — tientallen uren meegaat. Je wordt voor elke actie, elke tocht naar een uithoek van een willekeurig level, wel beloond voor de tijd die je erin steekt. Sinds het Nintendo 64-tijdperk hebben we niet meer zo’n volle, kwalitatief hoogstaande driedimensionale platformgame kunnen spelen.

Super Mario Odyssey is vanaf 27 oktober verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Team Rocket maakt Alola weer onveilig in Pokémon Ultra Sun en Moon Gameplay van Payday 2 op de Switch getoond
20

Reacties op: Super Mario Odyssey

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • m0nk

  • 26 oktober 2017 15:12
  Ben benieuwd, scoort enorm hoog op alle bekendere review sites.. Als ik die reviews mag geloven moet dit wel een dikke 10 worden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lync

  • 26 oktober 2017 15:14
  Goede review! Thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wubinator

  • 26 oktober 2017 15:23
  Klinkt als een system seller. Begin steeds geinteresseerder te worden in de Switch. Misschien gaat deze game me wel eens over de drempel heen halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NextKid

  • 26 oktober 2017 15:29
  Net op tijd. Ben net klaar met Zelda na 3 maanden. Nu kan ik aan de gang gaan met Mario.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 26 oktober 2017 19:59
  @nextkid Ik heb afgelopen weekend Zelda:BOTW uitgespeeld (kleine 100 uur bezig geweest en nog steeds wel een berg sidequests te doen) en Uncharted 4 nu ook maar eens gefinisht. Kan ik met een schoon geweten met Mario Odyssey aan de gang morgen (even aangenomen dat de Wehkamp op tijd levert.. 44 euro, vond ik een leuke aanbieding!).

  M'n vrouw meldde vanmiddag even terloops dat de Amiibo die ze besteld had van Mario ook binnenkomen dinsdag. Yay.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 26 oktober 2017 15:33
  Was voor mij een no-brainer om deze voorrang te geven en AC/Wolfenstein nog even te laten liggen.

  Afgaande op de review was dat een prima keuze, morgenavond los met Odyssey!🎮🎮🎮

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 26 oktober 2017 15:37
  Mooi zo. En nu nog even geduld hebben t/m de feestdagen. Gaat me wel lukken, ik vermaak me nog prima met Dirt 4 en Battlefield 1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 26 oktober 2017 15:43
  Mochten er nog vragen zijn, hoor ik het graag!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 oktober 2017 16:55
  @michel-musters Wanneer is het nou een dop en wanneer een deksel?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LastCorax

  • 27 oktober 2017 08:18
  @fonsrutte
  :')

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 26 oktober 2017 15:53
  Dat wordt een switch met de kerstvakantie dit jaar. Spreekt me erg aan. Meer dan al die generieke actietitels van de laatste tijd. Nintendo is duidelijk op de goede weg!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 26 oktober 2017 16:57
  Ik hoop dat m'n lokale gameshop genoeg exemplaren binnenkrijgt, zodat ik morgen een sms'je ontvang voor m'n late pre-order (pas deze week)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Megaman20XX

  • 26 oktober 2017 16:57
  Mooie game , mooie review en morgen een mooie dag :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 26 oktober 2017 17:25
  Klinkt vet, toch mis ik in de review een stukje over de moeilijkheid van het spel. Ik weet dat er bijvoorbeeld een tijdje geleden werd aangekondigd dat Game-over gaan niet meer kon in deze Mario. Hoe heeft dat effect op de algehele moeilijkheidsgraad, hoe uitdagend is deze game?

  Zelda Breath of the Wild vond ik bijvoorbeeld niet erg uitdagend, hoe kort ik hem ook gespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 26 oktober 2017 20:28
  @panzermeister Tja, uitdagend. Ik denk dat de grootste uitdaging hem zit in het vinden van alle Power Moons. En daar zitten knap lastige Moons tussen die je platformskills tot het uiterste testen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 26 oktober 2017 19:52
  Weer een killah exclusive voor de Switch. ESKEEETIIIT!!!!!!!!!!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 26 oktober 2017 20:59
  Potverdorie waarom ben ik nou uitgerekend nu een weekendje weg ik wil Mario spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 26 oktober 2017 21:15
  @eriknus
  Gelukkig is de Switch ook een handheld:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 27 oktober 2017 00:17
  Klinkt wel alsof je af en toe aan het grinden bent, dus betwijfel of ik deze beter ga vinden dan Galaxy, maar denk dat ik de kerstdagen ga gebruiken om dat eens goed uit te testen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JustPred

  • 27 oktober 2017 10:00
  Nintendo is echt zo goed bezig met hun exclusive games.
  -Zelda
  -Mario Kart
  -Arms
  -Spaltoon 2
  -Kingdoms
  -Bomberman
  - Mario Oddysey

  Niet allemaal even goed maar zeker geen 12 in een dozijn games allemaal unieke games.
  Nintendo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.