Starfield: 10 essentiële beginnerstips

Starfield: 10 essentiële beginnerstips

Het is allemaal geen raketwetenschap

Starfield is in ieder opzicht enorm. Het is een heerlijke game om in rond te struinen, maar het is ook makkelijk om tussen alle systemen, regels en mogelijkheden te verdwalen. Bovendien wordt niet alles uitgelegd. Dat is enerzijds wel fijn, want dan kun je lekker veel zelf ontdekken. Toch hebben wij de nodige beginnersfouten gemaakt zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Check dus snel deze tips voordat je reis naar het sterrenveld begint!

Starfield ontving een 9 in de Gamer.nl-review, vooral dankzij de immense schaal. Er is ontzettend veel te ontdekken, en het is het leukst om dat zelf te doen. We gaan je dus niet vertellen welke missies je als eerste moet doen, of hoe je een puzzel oplost. Deze tips maken het ontdekken juist net even wat makkelijker en leuker.

Blijf niet te lang hangen in de character creator

We snappen het: je wil er goed uit zien. Maar je wilt ook beginnen met het avontuur, toch? Geen zorgen, in Starfield kun je op ieder moment het uiterlijk van je personage verder aanpassen. In zogenoemde Enhance-klinieken die in alle grote steden te vinden zijn kun je je complete uiterlijk en zelfs je naam en voornaamwoorden aanpassen.

De background en traits van je personage staan wél vast, dus kijk daar van tevoren wel even goed naar. De verschillende achtergronden zorgen ervoor dat bepaalde skills al zijn ontgrendeld en heel sporadisch heb je andere dialoogopties. Die skills kun je uiteindelijk ook handmatig ontgrendelen, dus kies vooral iets dat je leuk vindt en denk er niet te lang over na.

Watch on YouTube

Zet vaardigheidspunten snel in

Starfield heeft een beetje een apart vaardigheidssysteem. Met vaardigheidspunten kun je, zoals gebruikelijk in een rpg, bepaalde vaardigheden verbeteren. In Starfield heeft elke vaardigheid echter verschillende niveaus. Voordat je het volgende niveau ontgrendelt, moet je een uitdaging voltooien. In feite komt het erop neer dat je de vaardigheid in kwestie ook al een paar keer gebruikt moet hebben.

Om bijvoorbeeld je vaardigheden met een pistool te verbeteren, heb je niet alleen een vaardigheidspunt nodig, maar moet je ook een aantal vijanden verslagen hebben met een pistool. Je kunt dus niet vaardigheidspunten opsparen en dan ineens alle vaardigheidsniveaus met een pistool ontgrendelen. Zet daarom vaardigheidspunten steeds zo snel mogelijk in, zodat je op een natuurlijke wijze zoveel mogelijk uitdagingen voltooid. Je wilt immers niet moeten grinden om later je vaardigheidspunten überhaupt in te kunnen zetten.

Watch on YouTube

Ontgrendel essentiële skills

Hoewel de meeste skills je vaardigheden alleen maar verbeteren, zodat je bijvoorbeeld meer schade veroorzaakt met bepaalde wapens of een betere kans hebt iemand om te praten, zijn er ook een paar essentiële vaardigheden die je eerst moet ontgrendelen. Sluipen en zakkenrollen behoorden in vorige Bethesda-games tot je standaardrepertoire, maar in Starfield niet. Ook het boost pack kun je pas gebruiken nadat je de bijbehorende vaardigheid hebt ontgrendeld.

Deze vaardigheden wil je hoe dan ook hebben, omdat ze nieuwe manieren van spelen mogelijk maken. Ondergetekende koos er bijvoorbeeld zelden voor om te stelen, maar in een enkele missie was het toch verdraaid handig om gewoon een item uit iemands zak te kunnen vissen. Het boost pack is al helemaal een integraal onderdeel van Starfield. Dus ontgrendel deze vaardigheden eerst, en ga dan pas eens kijken welke andere vaardigheden je zoal wilt verbeteren.

Verkoop je spullen bij de kantoren van de Trade Authority

In iedere stad zijn verschillende winkels te vinden. Hier kun je niet alleen spullen kopen, maar ook verkopen. Fijn als je na een gevecht met ruimtepiraten je zakken uitpuilen met wapens en ruimtepakken… alleen hebben veel winkeliers niet genoeg geld om alles van je over te nemen. De Trade Authority heeft gelukkig veel diepere zakken… en een mindere moraal.

Let op, het gaat dan niet om de kiosk die bij iedere landingsplaats staat. Iets verderop in iedere stad heeft de Trade Authority ook steeds een kantoor. Ga daar dus heen als je veel items of dure items hebt om te verkopen. Ook minder legale goederen kun je, als je ze eenmaal de stad in hebt weten te smokkelen, bij de Trade Authority verkopen. Goedkopere wapens en ruimtepakken kun je altijd nog slijten bij de lokale winkeliers.

Watch on YouTube

Koop een goedkoop schip om zelf iets te bouwen

Je kunt in Starfield allerlei schepen kopen. Grote schepen, kleine schepen, schepen om mee te vechten, schepen om veel vracht mee te vervoeren, en ga zo maar door. Maar wat nou als je echt een uniek schip wil? Eentje die je helemaal zelf hebt ontworpen en samengesteld? Dat kan, maar wel via een kleine omweg.

Je kunt helaas niet zomaar met niks beginnen en zelf onderdelen in elkaar schroeven. De truc is dat je eerst een schip koopt, bij voorkeur het goedkoopst mogelijke schip. Vervolgens kun je alle onderdelen verwijderen en zelf de nieuwe onderdelen kiezen. Zo bouw je je schip volledig opnieuw op, met een zelfgekozen cockpit, raketmotoren, landingsgestel; zolang je schip maar ruimtewaardig is. Deze oplossing kost relatief veel geld, dus spaar eerst de nodige credits voor je hieraan begint. Het resultaat is wel een uniek schip dat helemaal van jou is!

Investeer in een grotere opslag voor je schip

Je schip is er niet alleen om jou van punt A naar B te brengen, je kunt er ook al je spullen in kwijt. Wapens en ruimtepakken die je niet draagt, maar ook grondstoffen die je voor andere zaken nodig hebt. Het is ideaal om na een missie alles wat je hebt opgepakt eerst te dumpen en dan te verkopen bij de hierboven genoemde Trade Authority. Maar dan moet je wel genoeg opslagruimte hebben!

Investeer daarom in meer cargo voor je schip. Veel upgrades voor je schip zijn puur cosmetisch, maar meer opslagruimte komt écht van pas. Bij Ship Service Technicians kun je je schip aanpassen en dan in een handomdraai nieuwe Cargo Units toevoegen. Let wel even op het totale gewicht van je schip, want je kunt niet zomaar je hele schip behangen met containers.

Watch on YouTube

Gebruik je crew als extra opslag

Zelfs als je schip lekker veel opslagruimte heeft, gaat het geheid een keer gebeuren dat je na een missie zóveel loot wilt meenemen, dat het niet allemaal past. Dan is er gelukkig nog een andere optie. Je crewleden kunnen namelijk ook spullen dragen, zelfs als ze niet je actieve compagnon zijn.

Zoek dus gewoon even iedereen aan boord op, start een gesprek en kies ‘Let’s trade gear’. Dump vervolgens alles wat je niet nodig hebt. Zodra je in een stad bent haal je alles bij die persoon op, en kun je alle spullen alsnog verkopen.

Watch on YouTube

Tag welke grondstoffen je nodig hebt

Of je nu je outpost aan het uitbreiden bent, een wapen aan het modificeren, of een maaltijd kookt: voor alles heb je grondstoffen nodig. Sommige grondstoffen delf je op planeten, anderen haal je uit items die je overal kunt vinden of kopen. Maar hoe weet je nou of je een bepaald prulletje wel of niet nodig hebt voor een upgrade?

Het zit een beetje verstopt, maar je kunt tijdens het bouwen, craften en modificeren taggen welke grondstoffen je nodig hebt. Dat werkt overal hetzelfde. Kies datgene wat je wilt maken of upgraden en druk op X. Vervolgens verschijnt er een blauw vergrootglas naast items die je nodig hebt, zodat je voortaan in één oogopslag ziet of je items nodig hebt of niet.

Watch on YouTube

Toon alle missies in je hud

Je wordt in Starfield al snel overspoeld met missies. Na een tijdje staat je questlijst dus behoorlijk vol met allerlei missies en klusjes, die lang niet allemaal plaatsvinden op de planeet waar jij op dat moment bent. Het is dus wel zo handig om te weten welke opdrachten in je buurt zijn, zodat je ze op een efficiënte manier kan voltooien.

Een plattegrond heeft Starfield helaas niet, maar er is een andere oplossing. Druk in het overzicht met missies op de View-button van je controller. Vervolgens kun je met je scanner alle missies zien en weet je precies wat er in de buurt te doen is!

Watch on YouTube

Benut je shortcuts voor meer dan alleen wapens

Het ligt voor de hand om verschillende wapens onder je shortcuts te programmeren, zodat je snel met je vierpuntsdruktoets kunt wisselen tussen een pistool, shotgun of aanvalsgeweer. Je kunt hier echter ook andere items onder programmeren. Je hebt in totaal twaalf verschillende slots, dus maak daar ook gebruik van!

Stel bijvoorbeeld ook mijnen en granaten in als favoriet, of verschillende soorten voedsel om snel wat extra health of een andere perk vrij te spelen. Sommige soorten voedsel en drank maken je immers tijdelijk sterker, sneller, of overtuigender. Je kunt zelfs verschillende ruimtepakken als favoriet instellen. Handig als een pak sterker is in gevechten, terwijl een ander je beter beschermt tegen onherbergzame weersomstandigheden.

Watch on YouTube

Dit waren onze beginnerstips voor Starfield! Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties. Lees ook onze review van Starfield.

Starfield

Starfield kopen?

Kopen voor Xbox

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Dit ga ik zeker meenemen als ik er woensdag mee ga beginnen. Meestal als ik zo'n game voor het eerst speel ben ik te enthousiast om goed na te denken over mijn character creation. Goed om te weten dat ik dit dus even kan skippen tot een later moment. Die grondstoffen tag lijkt me ook echt handig.

[Reactie gewijzigd door Aerofox81 op 1 september 2023 - 08:48]

1
test

Deze tips gaan goed te pas komen. Vanmorgen vast het eerste stukje gespeeld voor ik ging werken en het bevalt tot nu toe prima. Met name de tip over grondstoffen taggen kende ik nog niet. Die neem ik mee. Dankjewel voor de tips.

1

Aanbevolen voor jou