Printplaat van AMD Radeon RX 7900 XT in beeld gebracht
Nieuws

Printplaat van AMD Radeon RX 7900 XT in beeld gebracht

Een vermeende blauwdruk van de printplaat van AMD's Radeon RX 7900 XT, het vermoedelijke topmodel van RDNA 3, is in beeld gebracht bij href="https://www.igorslab.de/en/amd-radeon-rx-7900xt-possible-platine-and-new-findings-exclusive/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Igor's Lab</a>.

De Duitse hardware-journalist Igor Wallossek deelde wederom een eigen illustratie van wat hij zoal gehoord had over de videokaart. Enkele maanden geleden gebeurde precies hetzelfde met Nvidia's RTX 4090, zij het destijds meer speculatief.

Wallossek wil zich expliciet niet mengen in de rommelige geruchtenmolen over de nieuwe videokaarten, maar deelt simpelweg wat hij tot dusver gezien en geverifieerd heeft over AMD's nieuwe aanbod — nota bene de partij waar de afgelopen maanden maar weinig over te horen was. Uiteraard kunnen de details van dag tot dag aangepast worden, maar onderstaande blauwdruk zou gebaseerd zijn op meerdere betrouwbare, interne bronnen.

©GMRimport

Duidelijk zichtbaar is de Navi 31-gpu temidden van de printplaat, bestaande uit 7 chiplets — iets wat maanden terug al vaker verzekerd werd. De gpu draait op één centrale grafische rekenkern, met daaromheen een zestal geheugencontrollers. Wallossek complimenteert de "Twitter-koningen en hun data", welke volgens de Duitser vrij accuraat bleken. 

Daarnaast is Wallossek zeker van het gebruik van zeker 12 GDDR6-geheugenmodules, "wat een geheugenuitbreiding tot en met 24 GB suggereert". In vorige RDNA-generatie topte AMD's videogeheugen af op 16 GB, met vooralsnog geen blijk van een vermeende verhoging met RDNA 3.

Bovendien valt de stroomvoorziening op: volgens Wallossek zou die momenteel over drie 8-pins connectoren toegeleverd worden. De journalist stipt aan dat de nieuwe 12VHPWR-connector — de nieuwe 16-pins connector naar PCIe 5.0-standaard — niet uitgesloten is,  maar dat AMD's interne ontwerp nog uitgaat van de traditionele kabels en connectoren. 

Driemaal de 8-pins connector (met 150 watt per kabel) komt, samen met het moederbordslot (75 watt), neer op een maximaal TGP van 525 watt. In een interview van afgelopen zomer gaf AMD inderdaad toe dat RDNA 3 meer verbruikt dan RDNA 2, maar dat het wel efficiënter zou zijn dan de nieuwe architectuur van de concurrent, Nvidia's Ada Lovelace-generatie. Een TGP van 450 watt (of iets meer) is ongeveer wat momenteel verwacht wordt van Nvidia's zwaarste gpu, maar vooralsnog is niets zeker.

De weinige zekerheden zitten in AMD's eerdere beloftes. Zou gaf de chipfabrikant eerder al aan dat de RDNA 3-gpu's (Radeon RX 7000), net als de Zen 4-cpu's (Ryzen 7000), op het 5 nm procedé van TSMC gebakken worden, met een geplande verschijning in in ieder geval 2022.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Divinity: Original Sin 2 van Larian Studios komt mogelijk naar PS5 en Xbox Series
Nieuws

Divinity: Original Sin 2 van Larian Studios komt mogelijk naar PS5 en Xbox Series

PEGI heeft leeftijdsclassificaties uitgedeeld

Divinity: Original Sin 2, een eerder uitgebrachte game van Baldur's Gate 3-ontwikkelaar Larian Studios, zou wel eens op PlayStation 5 en Xbox Series X en S kunnen verschijnen.

PEGI, de organisatie die in Europa leeftijdsclassificaties geeft aan games, heeft namelijk classificaties gegeven aan PS5- en Xbox Series-versies van de game. Dit terwijl ze op moment van schrijven nog niet officieel zijn aangekondigd.

Divinity: Original Sin 2 verscheen in 2017 op pc en werd goed ontvangen. Een jaar later kwam er een Definitive Edition uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One, en in 2019 voor Nintendo Switch en Mac.

Het gaat om het vijfde hoofddeel in de Divinity-serie. De game biedt tactische rpg-gevechten die vanuit een isometrisch perspectief worden weergegeven. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van personages en gesprekken met NPC's die spelers allerlei keuzes laten maken die invloed hebben op het verhaal en de spelwereld. De game kan zowel alleen als met meerderen worden doorlopen.

Later vond het in België gevestigde Larian Studios nog meer succes met het alom geprezen Baldur's Gate 3.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Arcane is naar verluidt de duurste animatieserie ooit
Nieuws

Arcane is naar verluidt de duurste animatieserie ooit

Er zou zo'n 250 miljoen dollar aan de serie zijn uitgegeven

De productie- en promotiekosten van de Leauge of Legends-animatieserie Arcane zou het de duurste animatieserie ooit maken.

Dat blijkt uit een artikel van Variety. Volgens bronnen van de website zou de creatie van de twee seizoenen en de bijbehorende promotie samen ongeveer 250 miljoen dollar hebben gekost. Het eerste seizoen zou qua productie zo'n 80 miljoen dollar hebben gekost en het aankomende tweede seizoen ongeveer 100 miljoen dollar. Riot Games zou daarnaast zo'n 60 miljoen dollar hebben uitgetrokken om het eerste seizoen van de serie, dat in 2021 op Netflix verscheen, te promoten.

Volgens Riots medeoprichter Marc Merrill is men "meer dan comfortabel met de kosten die nodig waren om een serie af te leveren die de moeite van het kijken waard is voor fans". Hij bevestigde echter niet de hierboven genoemde bedragen.

Net als het eerste seizoen komt het tweede seizoen van Arcane in drie delen uit op Netflix. De eerste afleveringen verschijnen aanstaande zaterdag, het tweede gedeelte op 16 november en de laatste afleveringen op 23 november.

Eerder werd bevestigd dat het tweede seizoen tevens het laatste is. Dat betekent echter niet dat er niet meer projecten volgen. "Arcane is nog maar het begin van onze verhaalvertelling en samenwerking met de geweldige animatiestudio Fortiche", aldus Christian Linke. "Vanaf het allereerste moment hadden we een specifiek einde in het achterhoofd, wat betekent dat het verhaal van Arcane in het tweede seizoen afloopt. Maar Arcane is nog maar het eerste van vele verhalen die we in Runeterra willen vertellen."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!