Waarom kelderen de prijzen van populaire ssd’s opeens?
Reviews

Waarom kelderen de prijzen van populaire ssd’s opeens?

De prijzen van NVMe-ssd's lijken momenteel een behoorlijke daling in te zetten. Niet om een gegeven paard in de bek te kijken, maar wat schuilt er achter de onverwachte ‘crash’ van snelle ssd’s?

Sinds deze week regent het kortingen en prijsverlagingen op tal van NVMe-ssd's, ook bij (web)winkels in de Benelux. Populaire M.2-modellen van onder meer Samsung, Seagate en Gigabyte worden voor significant lagere bedragen aangeboden, met kortingen tot wel vijftig procent. Daarbij vallen zeker de luxere uitvoeringen, zoals PCIe 4.0-ssd's van 2 TB of meer, al snel honderden euro's goedkoper uit.

De prijsdaling komt allerminst ongelegen. Snelle NVMe-ssd’s zijn natuurlijk altijd al flink aan de prijs geweest, maar de pandemie, mondiale chiptekorten en niet lang geleden nog een chemische besmetting in een opslagfabriek zaten niet bepaald mee. Hoe komt het dan dat de zachtjes opgelopen vraagprijzen nu plots kelderen? 

Van chiptekorten tot NAND-overschot 

Een dergelijke prijsdaling werd kort hiervoor al voorspeld door marktanalisten van TrendForce. Volgens een onderzoek zouden veel van de NAND-fabrikanten sinds de zomer van 2022 met een overschot aan flashchips kampen — de schijfjes waarop onder meer geheugensticks en NVMe-ssd’s hun data stallen.

©GMRimport

Sinds begin dit jaar schaalden hun afnemers - fabrikanten van ssd’s - reserveringen voor de NAND-chips schijnbaar flink terug. Dat was zo gek nog niet: het vooruitzicht op de chiptekorten was immers grimmig in die tijd. Als reactie daarop, hoopten de gefabriceerde flashoplagen op, waardoor de chips inmiddels voor bodemprijzen aangeboden worden.

De verwachting was een prijsdaling voor de consument van vijftien tot twintig procent in het vierde kwartaal van 2022, maar de klap bleek groter en kwam klaarblijkelijk sneller. Tal van ssd’s blijken nu al ruim 25 procent afgeprijsd; een handvol uitschieters nadert een prijshalvering.

Onduidelijk is nog hoelang de prijsdaling van NVMe-ssd’s aanhoudt, laat staan waar de bodem precies ligt. Marktanalisten stippen daarbij aan dat de NAND-fabrikanten vooralsnog geen blijk geven hun productievolume te verlagen. De zogenaamde wafers blijven nog even op volle toeren gebakken worden, waardoor de chips ook in het komende kwartaal waarschijnlijk weer goedkoper uitvallen.

Wel is aannemelijk dat de prijsdaling van de NAND-chips in of na het vierde kwartaal enigszins stagneert. Het terugschalen of kostentechnische optimaliseren van de waferproductie kan maanden duren, maar het zit er uiteraard wel aan te komen. Chipfabrikanten slaan hun waren liever niet te lang op, maar ze hebben natuurlijk geen baat bij een omzet die quitte spelen nadert, aldus TrendForce.

©GMRimport

Een nieuwe generatie ssd’s daagt 

Los van de markttendens daagt er nog een andere kwestie bij aan de ssd-prijzen: de komst van de vijfde generatie PCIe-interfaces. De door Intel en AMD aangekondigde nieuwe processoren en moederborden ondersteunen voor het eerst ook PCIe 5.0 over de M.2-poort, waarmee indirect een nieuwe generatie NVMe-ssd’s in het leven wordt geroepen. De nieuwe interface verhoogt immers weer het plafond voor bandbreedte.

In mondjesmaat teasen en onthullen fabrikanten hun eerste PCIe 5.0-ssd’s; de eerste staan later dit jaar nog te verschijnen. In verhouding met hun PCIe 4.0-voorgangers, moeten de nieuwe schijven hun lees- en schrijfsnelheid grofweg verdubbelen. Snelheden van circa 12,5 GB/s zijn naar verluidt niet ondenkbaar over de nieuwe interface.

De komst van PCIe 5.0 stuwt de prijs van oudere ssd’s mogelijk nog iets sneller omlaag. Tot voor kort waren zeker de grotere PCIe 4.0-modellen bijzonder prijzig — makkelijk vier- tot vijfhonderd euro voor 2 TB aan opslag. De verwachting dat deze high-end modellen het komende kwartaal overtroffen worden door een nieuwe standaard, motiveert het aanhouden van de prijsverlaging.

©GMRimport

En de rest van de dure hardware dan? 

De hoop is ook dat videokaarten een dezer dagen een soortgelijke prijsdaling inzetten — ook daar galmden geruchten over overdadige chipvoorraad. Weliswaar liggen de bizarre vraagprijzen van vorig jaar ver achter ons, maar echt schappelijk is het aanbod momenteel nog niet te noemen. Een instapvideokaart van Nvidia’s nieuwste generatie kost nog steeds met gemak vierhonderd euro; high-end varianten schieten rap richting de anderhalf duizend euro.

Nvidia’s recente onthulling van de eerste RTX 40-videokaarten ontweek, gecalculeerd als een schaakzet, een imminente prijsverlaging voor de huidige portfolio. Door alleen drie zware gpu’s te onthullen en grotendeels vast te blijven houden aan het RTX 30-aanbod, zakten de gevestigde prijzen nauwelijks tot niet. Maar ook daar kan binnenkort verandering in komen: concurrent AMD doet op 3 november diens nieuwe RDNA 3-gpu’s uit de doeken, terwijl Intel met de uitrol van Arc-gpu’s inmiddels een nieuwe speler in het middensegment vormt.

Over prijstendens in de hardware is de komende tijd dus nog veel te doen. Ongeacht de precieze aanleidingen, biedt de huidige prijsdaling voor ssd’s voldoende gelegenheid om de opslag van pc’s en PlayStation 5-consoles voordelig te upgraden. Zeker na langdurige chiptekorten, gretig gescalpte hardware en inmiddels ook aanhoudende inflatie, voelt dat toch als een mooi lichtpuntje voor de gemiddelde gamer. Mocht je dus nu nog wat snelle opslag kunnen gebruiken: sla nu vooral je slag. 

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!