Intel-voorzitter verwacht dat chiptekort toch in 2024 aanhoudt
Pat Gelsinger, voorzitter van Intel, verwacht dat de wereldwijde chiptekorten toch aan zullen houden tot en met 2024.
Gelsinger vertelde over zijn vooruitzicht tegenover CNBC en
, met klaarblijkelijk toch weer iets minder hoop dan voorheen. In oktober van vorig jaar werd Gelsinger om eenzelfde statement gevraagd; toen verwachtte de topman nog dat de verhouding vraag-aanbod voor chips "in 2023 stabiliseert".
De reden voor de vertraagde stabilisatie zou volgens Gelsinger vooral bij de fabrieken zelf liggen. Pc-componenten zijn deze dagen alsmaar beter verkrijgbaar, maar in de 'fabs' kampt men nu tegen tekorten rondom allerlei apparatuur.
Gelsinger: "Dat is waarom we geloven dat het algehele halfgeleidertekort nu uitloopt tot in 2024, in tegenstelling tot onze vroege verwachtingen voor 2023. Omdat de tekorten nu verschuiven naar [fabrieks]apparatuur, wordt het op sommige plekken lastiger om de productie weer op te schalen."
Intel zou zelf wel de juiste voorzorgsmaatregelen genomen hebben, zo claimt Gelsinger. "De combinatie van interne capaciteit en onze invloed over [externe] fabrieken biedt ons een betere positie. Dat is een stukje structureel voordeel wat Intel heeft."
Sinds de toenemende tekorten rondom halfgeleiders anno 2020, heeft Intel meerdere grootse plannen onthuld om dergelijke tegenslagen (in de toekomst) te verhelpen. Begin 2021 werd aangekondigd dat Intel circa 20 miljard dollar investeert in de bouw van een fab in in Arizona; een jaar later kondigde de chipgigant een investering van 33 miljard euro aan om het Europese ecosysteem rondom halfgeleiderproductie te verbeteren. Daaronder valt de uitbreiding van Intels fab in Ierland, maar ook de bouw van een geheel nieuwe fabriek in Duitsland.
Grootse plannen voor uitbreiding of niet; vooralsnog ziet Gelsinger de situatie rondom de tekorten wel het minst hoopvol in, vergeleken met zijn collega's en concurrenten. Zo claimde AMD-voorzitter Dr. Lisa Su vorige zomer nog dat de tekorten flink af zouden nemen gedurende "de tweede helft van 2022". Sinds eind vorig jaar hebben veel grote chipbedrijven de lippen stijf gehouden over (het aanhouden van) de wereldwijde tekorten.