Cryptomining-gpu’s betreden langzaamaan de markt en rgb-gamestoel
Eerder dit jaar beloofde Nvidia de href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/nvidia-start-scheiding-van-gpus-voor-gaming-en-crypto-mining/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">scheiding tussen gaming- en mining-kaarten</a> te vergroten, maar de daadwerkelijke crypto-gpu’s kwamen maar langzaamaan op gang. Deze week liet MSI weten hun eerste CMP-kaarten officieel klaar te hebben. Ondertussen duiken nieuwe AMD-kaarten op in retail-databases en sijpelen meer benchmarks van Intels volgende generatie cpu’s (mét DDR5-geheugen) uit. De Hardware Update van deze week praat je in één klap bij.
MSI onthult eerste eigen CMP 30HX Miner-reeks gpu’s
Nvidia zei toe dat de nieuwe CMP-kaarten in het eerste kwartaal van 2021 in de schappen zouden liggen, maar dat bleek voor veel partnerfabrikanten niet haalbaar. Vorige maand onthulde Gigabyte en Asus voorzichtig hun eerste CMP 30HX-kaart; deze week voegt MSI twee eigen modellen toe aan het aanbod.
De MSI CMP 30HX Miner en MSI CMP 30HX Miner XS zijn een van de twee eerste cryptomining-kaarten die richting het globale publiek moeten gaan. Althans, zo doet de aankondiging vermoeden.
Voor de goede orde: specifiek de CMP 30HX-gpu van Nvidia is niet gebouwd op de nu populaire Ampere-architectuur. Deze op mining gespitste printplaat is in wezen een omgebouwde TU116-100 gpu, die gamers kunnen kennen van de Nvidia GeForce GTX 1660 (Ti/Super). De kaart beschikt daarmee over een nog ruime 6GB aan GDDR6-geheugen, maar is ontdaan van alle videopoorten en puur op crypto-delving gericht. Volgens Nvidia klokken de 1408 rekenkernen een hashrate van 26 MH/s voor Ethereum.
©GMRimport
De hardware-kenner ziet in de Miner-reeks van MSI al snel terugkerende stijlelementen. De MSI CMP 30HX Miner lijkt een omgebouwde Armor-kaart van de fabrikant, waar de Miner XS het ontwerp van de Ventus-reeks dunnetjes overdoet. Qua koelprestaties zullen deze kaarten ongetwijfeld dezelfde insteek kennen als hun gaming-voorlopers.
Maar toch, de CMP 30HX-kaarten lijken nauwelijks verkrijgbaar. Zij het van MSI of andere partnerfabrikanten: veel bestaande CMP-kaarten zijn al verdwenen voor ze het consumentencircuit aan kunnen doen. Vorige maand werden in Hongkong nog honderden onbekende CMP 30HX-kaarten onderschept, nadat ze en masse gesmokkeld zouden worden. Ook de modellen die Gigabyte en Asus eerder onthulden, lijken nergens aangeboden te worden.
MSI heeft nog geen officiële prijzen bekendgemaakt — laat staan waar en wanneer de eerste CMP-kaarten voor consumenten te koop moeten zijn.
Intel Alder Lake-S-cpu met DDR5-geheugen getest in Dota 2
De benchmarks met Intels volgende generatie processoren blijven maar komen. Eind vorig jaar zagen we de eerste Alder Lake-S-cpu’s al in testresultaten opgenomen worden; deze week dook ook de eerste benchmark uit een game op. In de CapFrameX-databanken werden Dota 2-prestaties met een Intel-processor van de twaalfde generatie aangetroffen, volledig met DDR5-4800-geheugen en al.
CapFrameX verzamelt vooral framerates en frametimes van gebruikerssessies, maar geeft niet bijzonder veel specificaties over de hardware in kwestie — zeker niet de cpu.
De hoeveelheid rekenkernen en het precieze modelnummer ontbreken, maar een globale kloksnelheid van 2,2 GHz en cpu-belasting van maximaal 23% geven nog wát inzicht. Al is de kloksnelheid vaak met een korreltje zout te nemen; deze wordt voor testexemplaren vaak flink omlaag geschroefd om stabiliteit te verzekeren.
©GMRimport
Samen met een GeForce RTX 3080-kaart klokte dit Alder Lake-S systeem een gemiddelde framerate van circa 120 frames per seconde in Dota 2. Dat spreekt nauwelijks boekdelen over de twaalfde Intel-generatie in het algemeen, maar het verzekert één ding: op Alder Lake-S kun je in ieder geval een potje gamen.
Intel Alder Lake-S staat eind dit jaar te verschijnen — vermoedelijk ergens rond november. De nieuwe generatie cpu’s stapt over op de LGA1700-socket en neemt (in ieder geval) ondersteuning voor DDR5-geheugen en mogelijk zelfs PCIe 5.0 mee. De processor zou opgebouwd zijn uit kleinere en grotere kernen in tandem, om respectievelijk efficiëntie en prestatiedrang beter af te kunnen wisselen.
AMD Radeon RX 6600 (XT) van ASRock duikt op in EEC-database
Ook het rode kamp zit in de tussentijd niet stil. Oorspronkelijk werd verwacht dat de chipfabrikant gelijktijdig met de AMD Radeon RX 6700 XT ook een Radeon RX 6600 (XT) zou onthullen, maar die kans werd niet aangegrepen. Inmiddels lijken partnerfabrikanten echter wel bezig met de nieuwe budgetkaart van AMD, nu meerdere modellen daarvan opdoken in de EEC-aanvragen van ASRock.
De Eurasian Economic Commission (EEC) houdt de productnummers en -namen bij van allerlei producten in Eurazië, vaak nog voordat ze überhaupt verschijnen. In ASRocks lijstje aan nieuwe AMD-kaarten vond Twitter-ingewijde @Komachi_Ensaka deze week ook meerdere RX 6600 XT (8G) en RX 6600 (8G) producten.
Vermoedelijk zou de nieuwe AMD-chipset uitgerust worden met 8GB aan GDDR6-geheugen en een 128-bit geheugenbus, waar eerder 12GB en 192-bit in het verschiet lag voor deze reeks.
Neem het met een korrel zout. In de EEC-databanken verschijnen vaker producten die uiteindelijk het daglicht niet zien. ASRock had drie maanden terug nog eenzelfde soort reeks producten uitstaan bij de EEC, maar dan met ‘12G’-indicaties voor het videogeheugen.
Wanneer de Radeon RX 6600 (XT)-lijn moet verschijnen, blijft nog onduidelijk. Eerdere geruchten spraken over dezelfde specificaties, maar destijds werd ook een releasedatum in april verwacht. Het vermoeden dat de kaart gebruik zal maken van de Navi 23-gpu is zo goed als bevestigd, terwijl ook de 8GB aan GDDR6-geheugen (op 128-bit) nu vrijwel verzekerd is.
Het wachten is nu op AMD, om een dezer dagen de details en release-plannen officieel te maken.
ROG sterkt laptop line-up aan met nieuwe Intel Tiger Lake-cpu’s
Sinds afgelopen CES 2021 leek Asus’ Republic of Gamers (ROG) vrijwel volledig over te zijn gegaan op AMD-processoren, maar Intel maakte deze week een comeback. Middels een nieuwe, online
deed ROG twee vernieuwde gamelaptops uit de doeken: de slanke ROG Zephyrus M16 en de ROG Zephyrus S17, met een opwaarts kerend toetsenbord.
Beide notebooks kunnen uitgerust worden met octacore Intel Tiger Lake-H-processors — tot en met de Intel Core i9-11900H. De processors worden bijgestaan door mobiele videokaarten uit Nvidia’s RTX 30-reeks, die nu ook ingebakken ondersteuning voor Resizable BAR meenemen.
De op games gerichte geheugenoptimalisatie van Resizable BAR laat de gpu sneller samenwerken met het aanwezige werkgeheugen, grotendeels met behulp van de PCIe 4.0-interface. De technologie was al langer beschikbaar voor Asus’ laptopconcurrenten en sinds kort ook desktop-gebruikers, maar neemt ROG nu alsnog mee, dankzij inclusie van de elfde generatie Intel-processoren.
©GMRimport
De ROG Zephyrus M16 is vooral te zien als een 16” alternatief voor de stijlvolle ROG Zephyrus G15. Het ingebouwde display kent een ongebruikelijke 16:10-verhouding, die we eerder ook al aantroffen op de unieke ROG Flow X13, zij het ditmaal een stuk groter. De verversingsfrequentie ligt ditmaal wederom op 165Hz en ook de 100% DCI-P3 dekking en Pantone-validatie keren terug.
ROG’s nieuwe Zephyrus S17 neemt de automatische kanteling waarop de Zephyrus Duo 15 een tweede scherm plaatst, maar vervangt deze met een plat, opto-mechanisch toetsenbord. De kanteling komt gebruiksgemak tegemoet, maar het gunt het notebook vooral een manier om airflow op een verticale wijze door de hardware te blazen.
Respectievelijke prijspunten werden door Asus nog niet genoemd. Beide laptops zullen vermoedelijk binnenkort al in de verkoop treden, maar precieze afstellingen en prijskaartjes laten nog even op zich wachten.
Trust Gaming lanceert eigen rgb-gamestoel
Nog één opmerkelijk uitsmijter dan, om mee af te sluiten. Naast muizen, koptelefoons en toetsenborden maakt Trust ook al langer bureaustoelen voor gamers. Daaronder vielen al makkelijke prijsvechters en uitbreidbare simulatiestoelen, maar vanaf heden ook een volledig verlichte zetel. De Trust Gaming GXT 716 Rizza is een meubelstuk voor gamers die écht geen genoegen van rgb kunnen krijgen.
©GMRimport
De GXT 716 Rizza beschikt over 350 afzonderlijke rgb-lampjes, die in de semitransparante flanken verwerkt zijn. Middels de meegeleverde afstandsbediening stel je die in op vaste kleuren of voorgeprogrammeerde regenbooggolven.
Dat klinkt allemaal als een hoop overbodige kabels, maar ook daarover is nagedacht. De rgb-verlichting voedt zichzelf over USB 2.0 (5 volt) — en een stevige powerbank is alvast inbegrepen in het totaalpakket. Trust Gaming’s nieuwe GXT 716 kent een richtprijs van circa 299,99 euro.