Weekoverzicht
Lootbox

Nieuws van de week: Lootboxes en battle royale-games

God of War ligt nu ook in de winkels

Geschreven door Arran Winmai op
In het nieuws van de week bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. Wat is er deze week allemaal gebeurd in gameland?

Billy Mitchell claimt dat Donkey Kong-record wel legitiem is

Billy Mitchell heeft gereageerd op de controverse rondom het record dat hij zette in de Donkey Kong-arcadegame die vorige week werd afgekeurd.

Vorige week haalde Twin Galaxies, die organisatie die records en prestaties van gamers bijhoudt, het record van Mitchell uit zijn archieven. Mitchel stond bekend als de eerste persoon die een score van een miljoen punten wist te behalen in Donkey Kong. Volgens Twin Galaxies is dat record niet met een echte DK-arcademachine behaald en dus ongeldig.

In de video van Old School Gamer Magazine reageert Mitchell op de aantijgingen. Volgens hem is zijn score legitiem en is hij bezig met dat te bewijzen aan Twin Galaxies. Volgens hem was de methode waarmee hij zijn record zo'n dertig jaar geleden heeft gehaald, voor die tijd legitiem.

Het record van Mitchell ligt al jaren onder vuur, omdat er al langer twijfel was over de echtheid ervan. Het is het onderwerp van de documentaire The King of Kong.

EA: 'We zaten fout met Star Wars Battlefront 2-lootboxes'

EA heeft toegegeven dat het fout zat met de lootboxes in Star Wars Battlefront 2. Chief design officer van EA, Patrick Söderlund, heeft aangegeven dat de ontwikkelaar geleerd heeft van zijn fouten.

Söderlund laat weten dat een aantal keuzes die EA heeft gemaakt bij het introduceren van lootboxes in Star Wars Battlefront 2 verkeerd hebben uitgepakt. "We hadden een doel dat was ontworpen om meer spelers het spel te laten spelen voor een langere periode van tijd." legt de chief design officer van EA uit. “En net als veel andere games op de markt, hadden we een idee om hier opbrengsten voor te genereren om dit te kunnen veroorloven. Maar tegelijkertijd zaten we verkeerd".

Door de toevoeging van lootboxes in Star Wars Battlefront 2 kreeg het spel vorig jaar veel commotie te verduren. Volgens vele spelers was het een pay-to-win systeem. Het probleem voor veel spelers is dat mensen met veel geld makkelijk zouden kunnen winnen, maar ook dat je niet weet wat je precies koopt, waardoor het neer zou komen op gokken.

Tijdens de bèta van Star Wars Battlefront 2 in oktober 2017 maakten spelers voor het eerst kennis met het nieuwe loot drop-systeem van de game, dat niet aanwezig was in de voorganger. Op Reddit ontstond een vurige discussie over het systeem nadat een speler had berekend dat een bepaald personage alleen vrij te spel was als er meer dan veertig uur in het spel gestoken werd. Fans gaven destijds aan dat ze hierdoor het gevoel kregen dat zij op deze manier gedwongen werden om mee te doen aan microtransacties.

Destijds gaven de Star Wars Battlefront 2-ontwikkelaars al aan dat ze 'enorm verdrietig' waren over de negatieve feedback die hun spel te verduren kreeg.

Söderlund legt uit dat de commotie ook effect heeft gehad op EA en het management en dat er door de oproer kritisch wordt gekeken naar in-game aankopen voor de aankomende game Anthem, die tussen 1 januari 2019 en 31 maart 2019 verschijnt voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Aankomende donderdag verschijnt er een nieuwe update voor Star Wars Battlefront 2 waarbij microtransacties weer worden toegevoegd aan het spel, nadat ze tijdelijk uit het spel waren verwijderd. EA heeft geleerd van zijn fouten en spelers kunnen nu alleen cosmetische items aanschaffen met zowel in-game- als echt geld.

Naast de cosmetische items wordt er ook de Ewok Hunt-modus toegevoegd. Hier is het de bedoeling om als Stormtrooper een hinderlaag van Ewoks te overleven.

ewok hunt Battlefront 2

Castlevania: Grimoire of Souls voor iOS aangekondigd

Konami heeft een Castlevania-game voor iOS aangekondigd genaamd Castlevania: Grimoire of Souls.

Aan het begin van de game is er eindelijk vrede in de wereld nadat graaf Dracula is verslagen. Het hoofdpersonage, Arika, ontvangt echter een brief waarin staat dat de vampier opnieuw tot leven is gewekt. Om de waarheid achter de brief te achterhalen gaat het hoofdpersonage achter de afzender aan.

De game heeft multiplayer in de vorm van co-op eindbaasgevechten met vier spelers, de mogelijkheid voor vier spelers om het tegen vier andere spelers op te nemen en elkaar weer tot leven te wekken.

Naast Arika en Dracula komen ook andere personages uit de serie voor in de game, waaronder Simon Belmont, Alucard en Marie. Een releasedatum en een prijs zijn nog niet aangekondigd. Hieronder zijn de eerste screenshots te zien.

Castlevania: Grimoire of Souls

Sea of Thieves krijgt content-update in mei

Ontwikkelaars Rare en Microsoft hebben hun contentplannen voor Sea of Thieves onthuld. De komende maanden kunnen spelers drie content-updates verwachten voor de game.

Om te beginnen komt er volgende maand de The Hungering Deep-update uit voor Sea of Thieves. Deze voegt onder andere een nieuwe vijand toe die crews gezamenlijk moeten uitschakelen. Verder komen er verschillende beloningen, items en mechanica naar het spel. Vanaf mei kunnen spelers aan de slag gaan met wekelijkse uitdagingen om unieke beloningen vrij te spelen.

"We hebben goed naar onze community geluisterd en weten hoe graag ze iets horen over de plannen om Sea of Thieves te laten groeien", laat executive producer van Sea of Thieves, Joe Neate, weten. "Zoals we altijd al gezegd hebben is de lancering slechts het begin van Sea of Thieves en gaan we de game laten groeien en evolueren met feedback uit onze community."

Verder laten de ontwikkelaars in de bovenstaande content-update weten dat er nog twee grote updates op komst zijn voor Sea of Thieves. Aankomende zomer komen de Forsaken Shores-, die onder meer een nieuw stuk aan de map toevoegt, en Cursed Sails-updates, die een nieuw type schip en vijand brengt, uit voor het piratenspel.

Sea of Thieves lanceerde eind vorige maand voor Xbox One en pc. Bekijk in onze review hoe onze redacteur Wilbert de game ervaren heeft.

'Call of Duty: Black Ops 4 heeft battle royale-modus in plaats van campaign'

Het later dit jaar te verschijnen Call of Duty: Black Ops 4 zou geen traditionele singleplayercampagne bevatten, maar wel een battle royale-modus.

Dat melden bronnen aan Polygon. Het gebrek aan singleplayercampagne zou komen omdat ontwikkelaar Treyarch niet genoeg tijd er voor heeft. Daarom zou de studio zich richten op het uitbreiden van de multiplayer en de Zombies-modus. "Volgens een bron zou er extra nadruk gelegd worden op coöperatieve modi ter vervanging voor de typische singleplayer campagne.

De website Charlie Intel meent te weten dat de game een battle royale-modus krijgt die het gebrek aan singleplayercampagne op moet vangen. Sinds de releases van PlayerUnknown's Battlegrounds en Fortnite is het een van de populairste genres die er is. Deze modus zou los worden ontwikkeld door Raven Software.

Call of Duty: Black Ops 4 wordt op 17 mei onthuld in een livestream. Dan wordt duidelijk hoeveel van bovenstaande informatie correct is. De game zelf moet op 12 oktober verschijnen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Animal Crossing: Pocket Camp bevat opeens lootboxes

Nintendo heeft een lootbox-achtig element aan de mobiele titel Animal Crossing: Pocket Camp toegevoegd.

De free-to-play-game vroeg voorheen alleen geld aan spelers voor specifieke items of om de reguliere gameplay sneller te laten gaan. Er zijn nu echter fortune cookies toegevoegd die met echt geld gekocht kunnen worden.

Hier komen random items uit, waaronder premium spullen die alleen via de koekjes verkrijgbaar zijn. Het gaat om nieuwe meubels, kleding en grotere objecten die speciale verhalende gedeeltes van de game ontgrendelen. Daarbij is het mogelijk om items die je al had te krijgen.

Elke premium Fortune Cookie kost 50 Leaf Tickets, die verdiend kunnen worden door de game te spelen of met echt geld gekocht kunnen worden.

Fans lijken de toevoeging van lootboxes in Pocket Camp niet te kunnen waarderen. Op Reddit bijvoorbeeld staan posts van mensen die teleurgesteld zijn of zelfs zeggen te stoppen met spelen.

Epic haalt Guided Missile uit Fortnite: Battle Royale

Epic Games heeft aangekondigd dat het de Guided Missile uit de Battle Royale-modus van Fortnite verwijdert.

Via Reddit laat de ontwikkelaar weten dat het veel klachten binnen heeft gehad over de raketwerper. Spelers twijfelen over de kracht van het wapen en of het wel eerlijk is dat spelers een lange tijd rond kunnen vliegen en tegenstanders kunnen opsporen. Met de Guided Missile konden spelers zich snel en gemakkelijk over de map rond bewegen door op een afgevuurde raket te springen.

Vanwege deze problemen heeft Epic besloten om de Guided Missile in de zogenoemde 'vault' te plaatsen. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld al met Smoke Grenades en de normale variant van de Submachine Gun. In het statement laat de ontwikkelaar weten dat het nu gaat kijken naar de toekomst van het wapen. Het is dus zomaar mogelijk dat de Guided Missile op een later datum in een aangepaste vorm terugkeert in Fortnite: Battle Royale.

Verder laat Epic in het statement weten dat het het switchen van wapens nog strenger gaat aanpakken. Afgelopen week pakte de ontwikkelaar dit al aan door een korte vertraging toe te voegen wanneer er van wapen wordt gewisseld.

Voorheen konden spelers door snel te wisselen van wapen meer damage doen aan tegenstanders, zoals met de 'Double Pump'-tactiek. In een toekomstige update worden de animaties verbeterd, zodat er geen bugs ontstaan.

Naast de bovenstaande problemen kampen Fortnite: Battle Royale-speler met nog een groot probleem. Zo is het in de spelmodus niet mogelijk om iets te bouwen als er een hek in de weg staat.

In de 3.0.0-update die in februari van dit jaar kreeg Fortnite: Battle Royale de optie om door objecten als bomen of muren te bouwen. Dit betekenende dat spelers bijna altijd en overal konden bouwen, maar dat blijkt dus niet het geval. Wanneer spelers bijvoorbeeld een trap of muur willen bouwen op de plek van een hek, blokkeert dit de mogelijkheid tot bouwen. Op Reddit deelde een speler een video waarin duidelijk te zien is wat er precies gebeurt. Epic heeft beloofd het probleem aan te pakken in 3.6.0-update.

Kansspelautoriteit: 'Sommige games met lootboxes overtreden gokregels'

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft besloten dat een aantal games met lootboxes de gokregels overtreden. Diverse uitgevers moeten aanpassingen maken aan hun games.

De Kansspelautoriteit onderzocht tien populaire games. In vier van de spellen konden de prijzen uit lootboxes via externe handelsplaatsen worden verkocht. Dat zorgt er voor dat spelers er geld mee kunnen verdienen en dat gaat tegen de regels in.

De Kansspelautoriteit wil niet laten weten welke games zijn onderzocht of welke vier spellen aangepast moeten worden. De NOS noemt als voorbeelden Fifa 18, PlayerUnknown's Battlegrounds, Rocket League en Dota 2, maar het is niet bekend of deze titels ook onderzocht zijn. Volgens de Kansspelautoriteit hebben de ontwikkelaars acht weken om hun games aan te passen, anders riskeren ze boetes.

Marja Appelman, de directeur van de Kansspelautoriteit, zegt tegen NOS: "Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen."

Een woordvoerder van EA heeft tegenover Gamer.nl verklaard dat het bedrijf "het nog aan het onderzoeken is".

Nederland is niet het enige land waar onderzoek wordt gepleegd naar lootboxes en hun effect op spelers. Appelman noemt landen als Duitsland, Groot-Britannië en Scandinavië als voorbeelden van waar soortgelijke onderzoeken plaatsvinden.

Overwatch

'Dice werkt aan battle royale-modus voor Battlefield 5'

Ontwikkelaar Dice zou aan een prototype voor een battle royale-modus voor Battlefield 5 werken.

Dat meldt een bron die dicht bij de studio claimt te staan aan VentureBeat. "Het bedrijf kijkt hoe een gigantische één-persoon-overleeft-modus zou werken met de huidige mechanics. De studio heeft de modus nog niet goedgekeurd voor release, het is nog maar een prototype."

De bron meldt echter dat de modus niet op tijd af zou zijn voor de release van de nieuwe Battlefield. De game komt in oktober uit, zo heeft Electronic Arts bevestigd. De modus zou dan als een gratis update na de lancering van de game uitkomen.

Na het succes van PlayerUnknown's Battlegrounds en de battle royale-modus in Fortnite lijken steeds meer ontwikkelaars en uitgevers deze modus in hun game te willen verwerken. Cliff Bleszinski's Boss Key-studio bracht onlangs Radical Heights uit en volgens geruchten bevat Call of Duty: Black Ops 4 geen singleplayercampagne, maar wel een battle royale-modus.

De nieuwe Battlefield is nog niet getoond en wordt sowieso speelbaar op EA's Play-evenement vlak voor E3 in juni.

Battlefield 1

Regisseur Deadpool 2 maakt The Division-film

De verfilming van Ubisofts The Division wordt geregisseerd door David Leitch, bekend van onder andere Deadpool 2 en John Wick.

Leitch begint een grote naam in het actiegenre te worden dankzij de eerste John Wick, Atomic Blonde en het aankomende Deadpool 2. Hij heeft Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Nightcrawler) en Jessica Chastain (Interstellar) als hoofdrolspelers aangetrokken.

In The Division heerst een dodelijk virus in New York City. De stad ligt daardoor op zijn gat, al zijn er wel overal looters en andere criminelen. Spelers zijn onderdeel van The Division, een speciaal team dat orde op zaken moet stellen.

Het is nog niet bekend wanneer de verfilming van The Division in de bioscopen draait, maar volgens geruchten komt de film in 2019 pas op zijn vroegst. Leitch zou eerst aan een nieuwe Fast & Furious-film werken.

The Division

Dit artikel delen:

Lees meer

Review: Acer Predator Orion 9000 Wat openwereldgames moeten leren van God of War
0

Reacties op: Nieuws van de week: Lootboxes en battle royale-games

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.