Review
Sea of Thieves

Sea of Thieves

Stille oceaan

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Conclusie

Sea of Thieves is een lege game, verstoken van concrete einddoelen en betekenisvolle progressie. Dat maakt het des te wonderlijker dat de piratengame regelmatig ronduit magische ervaringen weet te produceren.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Heerlijke vormgeving, slimme interactie tussen gameplay-elementen, lokt hilarische en onvergetelijke situaties uit
 • Minpunten
 • Vrijwel niets om naartoe te werken, repetitieve queesten, gebrekkige en ontbrekende sociale functies
We zagen de bui al hangen. Sea of Thieves is een prachtige, vrolijk vormgegeven game met wonderschone vergezichten. Elke activiteit is zo gepolijst dat je jouw eigen reflectie er in kunt bewonderen, maar er is verschrikkelijk weinig om te doen. De game, waarin je met enkele medepiraten de zee onveilig maakt, is als een regenplas waar een kleuter enthousiast in springt om daarna glunderend door te lopen.

Sea of Thieves is gestructureerd rond drie Trading Companies, die je met hun Voyages het ruime sop opsturen om iets terug te brengen. De Gold Hoarders geven je schatkaarten mee en eisen dat je de gevonden schatten inlevert, om ze met een speciale sleutel te openen en de buit te delen. De Order of Souls betalen grof geld voor de schedels van skeletkapiteins. De Merchant Alliance vraagt je om eilanden af te speuren naar goederen als een kist vol bananen of een paar kippen. Ongeacht het smaakje, elke opdracht betekent een reis van A naar B en weer terug. Met de verdiende goudstukken en reputatie kun je cosmetische zaken ontgrendelen, zoals een vrolijk gekleurde concertina of een glinsterend boegbeeld.

Sea of Thieves

Frivole franjes

Bovenstaande alinea beschrijft bijna alles wat er in de game te doen valt. Naarmate je stijgt in reputatie bij elke Trading Company, neemt de complexiteit van elke opdracht toe. Maar dat komt er vooral op neer dat je naar meer dan één eiland moet varen om de queeste te voltooien. Het enige waar je naartoe kunt werken zijn die cosmetische franjes. De twee schepen in de game – een sloep voor 1 à 2 spelers en een galjoen voor 3 à 4 spelers – zijn niet functioneel aan te passen. Op de lange termijn mogen de meest volhardende spelers zichzelf een Pirate Legend noemen en ontvangen ze een eigen piratenhol. Deze minimale end game valt niet te rijmen met de bespottelijke prijs die Microsoft voor de game durft te vragen.

Om het plezier van Sea of Thieves te vinden, moet je tussen de spelregels lezen.

Sea of Thieves leunt zwaar op de interactie die ontstaat wanneer piraten elkaar tegenkomen. De game bevat meer dan genoeg manieren om te communiceren met je schipmaten: een ingebouwde voice chat, voorgebakken tekstuele berichten en gebaren. Dit is maar goed ook, want een goed samenwerkende bemanning kan de hele wereld aan. Een sloep met twee op elkaar ingespeelde piraten kan met één hand een galjoen met vier langs elkaar heen werkende flierefluiters tot zinken brengen.

Die noodzaak tot communicatie maakt het vinden van gelijkgestemde zeerovers cruciaal en de huidige middelen zijn simpelweg ontoereikend. Sea of Thieves probeert met zijn menustructuur en interface zo min mogelijk in de weg van de ervaring te zitten, maar de ondersteunende functies van

de game zijn momenteel erg karig. We kunnen niet selecteren op taal tijdens de matchmaking, er zijn geen Guilds – stel je eens voor dat je aan de vlag zou kunnen zien of je te maken hebt met vriend of vijand, en dat je dan met andermans vlag een vloot kunt infiltreren – en de trage en onoverzichtelijke Xbox-app verdient het niet om in de schaduw te staan van Steam als sociale dienst.

Sea of Thieves

1 + 1 = 3

Ondanks dat Sea of Thieves leeg aanvoelt, kunnen we niet wachten om verder te spelen. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop ontwikkelaar Rare de game heeft ontworpen. De repetitieve Voyages zijn niet het punt van de game, net zo min als dat het kopen van een paar gekleurde zeilen het einddoel is. Om het plezier van Sea of Thieves te vinden, moet je tussen de spelregels lezen. Het zeilen zelf is bijvoorbeeld niet heel uitdagend. Hijs de zeilen, draai het doek om zo veel mogelijk wind te pakken en je komt er wel. Het wordt een heel andere ervaring als je met acht schatkisten en piratenschedels in het ruim op de vlucht moet voor een galjoen. Dan vecht je voor elk zuchtje wind en tuur je met het angstzweet op je voorhoofd door de verrekijker. Je krimpt ineen als je dan de vijandelijke kapitein naar je ziet wijzen, maar juicht het uit wanneer de kluns een uit het water stekende rots over het hoofd ziet.

Elke handeling is op zichzelf kinderlijk eenvoudig – schade aan je schip repareer je door een houten plank tegen een gat aan te timmeren – maar elke handeling komt op uitgekookte wijze samen als een som die groter is dan de delen. De emmer gebruik je bijvoorbeeld om water te hozen, maar met behulp van wat rum maak je er een wapen van. Naast dat je in dronken toestand over het dek heen zwalkt en je alleen maar valse noten produceert met je draailier, vliegt je maaginhoud alle kanten op. Als je vervolgens de groene derrie opvangt met een emmer en in het gezicht gooit van een onvriendelijke zeerover, is deze voor de rest van zijn korte leven blind. Veel elementen in Sea of Thieves die in eerste instantie slechts ter versiering lijken te dienen, kunnen zo op onverwachte en vaak hilarische wijze nuttig zijn.

Sea of Thieves

Verhalenmachine

Sea of Thieves is op zijn best als je de grind negeert, want de game slaagt uitstekend als verhalenmachine. We gaan nooit vergeten hoe de schrik ons om het hart sloeg toen, tijdens het plunderen van een skelettenfort, we een galjoen recht op ons af zagen varen. Na een verbeten schermutseling met donderbussen, haaien en een goed geplaatst vat buskruit wisten we te ontsnappen, maar niet voor lang. Met onze rivaal in het kielzog zetten we een uur lang alle zeilen bij en voeren we langs elk piratennest op de kaart om lachend stukje bij beetje onze buit in te leveren bij de Trading Companies. Zo beperkt als Sea of Thieves is, lokt de game voortdurend deze fantastische situaties uit.

Als de sterren goed staan en de wind gunstig is, betovert Sea of Thieves ons met de grappigste en spannendste multiplayerervaring die we ons kunnen heugen. De gameplay-elementen interacteren op geniale wijze met elkaar en als je het geluk hebt om een goede bemanning te vinden, staat de game garant voor onvergetelijke ervaringen. Sea of Thieves stelt echter in gelijke mate teleur in hoe weinig diepgang de game verder kent. Ondanks alle pijnpunten – we kunnen die Xbox-app wel kielhalen – blijft Sea of Thieves dankzij zijn charme en memorabele momenten nog net drijven.

FPS

Sea of Thieves is nu beschikbaar voor Windows en Xbox One. De review is op basis van de pc-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Far Cry 5 binnen tien minuten uit te spelen door alternatief einde Q-Games komt met vervolg op PixelJunk Monsters
49

Reacties op: Sea of Thieves

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 26 maart 2018 09:49
  Teleurstellend, als ik zo alle reviews mag geloven. maar daar was ik in mijn eigen tijd tijdens de (pc) beta ook al achter. Rare is niets meer dan een labeltje op het doosje, de (game)magie van vroeger is allang vervlogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 26 maart 2018 14:22
  @casualkiller Helemaal mee eens. Het Rare van vroeger is dood.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Incredicate

  • 26 maart 2018 10:02
  Van het weekend met een maatje een uur bezig geweest met een Skeleton Fort, geweldig gevoel om de hele vault vervolgens leeg te trekken, gevolgd door een enorme teleurstelling omdat je eigenlijk helemaal niks kan met je rijkdom. Ja, skins waar niemand een ruk om geeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 26 maart 2018 10:04
  Ai flink balen. Komt niet uit de lucht vallen.
  Die "bespottelijke" prijs is niet geheel terecht. Voor €70 koop je hem op pc én Xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 26 maart 2018 10:28
  @timtim96
  En als je geen Xbox hebt? Dan betaal je dus 70 euro voor een game. Dat is aan de prijzige kant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 maart 2018 12:15
  @timtim96 Wat een dom excuus. Ik wil een game maar op 1 platform spelen, niet op 2, en dus wil ik ook maar 1 prijs betalen. En dan is 70 euro gewoon veel. Ik vraag niet om 2 versies. Die wordt me opgedrongen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 26 maart 2018 15:44
  @darkmanwls
  Adem in, adem uit. Ik zeg zeker niet dat de prijs niet aan de hoge kant is, maar enigszins verklaarbaar. Bundelen van producten vindt vaker plaats. In die zin is deze prijs niet bespottelijk. Wat wel bespottelijk zou kunnen zijn is het feit dat het niet mogelijk is om het spel op een platform te kopen, maar daar had ik het niet over

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Suurbier

  • 27 maart 2018 10:37
  @timtim96 Sorry maar dit is geen verklaring. Microsoft heeft het "play anywhere" gebeuren als service gepromoot. "Koop een spel op het ene platform en je kunt het helemaal gratis op ons andere platform spelen!". Alleen verhogen ze hiermee het bedrag waarmee je zo'n spel überhaupt aanschaft en dat is in mijn ogen gewoon misleiding. Dan is het geen service meer maar wat darkmanwls zegt iets wat je gewoon word opgedrongen. Daarnaast, 70 euro voor SoT is gewoon absurd. Dit spel is max 30 euro waard, geen cent meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 26 maart 2018 10:08
  Smaken verschillen, ik vermaak mij nog steeds al vanaf de technical alpha.
  Speel dagelijks met een vast groep vrienden en heb iedere dag plezier van deze game :)
  Het grinden vind ik niet zo heel erg, ik maak genoeg leuke dingen mee buiten het grinden om.

  Van mij persoonlijk krijgt hij een 7,5

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  michaelblonk

  • 26 maart 2018 10:18
  @spreadthehate Helemaal mee eens. Ik vermaak me er ook prima mee hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 26 maart 2018 10:22
  @michaelblonk
  In geen tijden zoveel plezier gehad met een game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • unravel

  • 26 maart 2018 10:24
  @spreadthehate helemaal mee eens! het staat of valt of rare met nieuwe content komt alleen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FishSt1ck

  • 27 maart 2018 12:13
  @spreadthehate
  Denk dat het voor mij ook wel een 7,5 zal zijn, heb me echt in lange tijd niet zo vermaakt met een game. Ik had zelf ook wel gehoopt op meer content, maar de dingen die er in zitten zijn wel echt goed uitgewerkt en iedere keer als ik het speel maak ik weer andere dingen mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 26 maart 2018 10:29
  Was er al bang voor. Ik heb helaas geen vrienden die gamen, dus voor mij wordt deze game het niet.

  Eeuwig zonde want ik geloof meteen dat met een groep vrienden dit geweldig is. De vraag is alleen voor hoe lang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • unravel

  • 26 maart 2018 10:43
  @Sander999 he sander! je hebt gelijk het is een game met vrienden te spelen. ik heb geloof in dat rare met nieuwe content moet komen anders verliezen ze mensen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 maart 2018 10:58
  @Sander999 Ik ook niet, maar het is vrij makkelijk om een party te starten. Heb tot nu toe alleen nog maar leuke ervaringen met randoms in deze game, maar dat kan uiteraard ook heel anders uitpakken.
  Rare moet inderdaad wel snel meer content gaan toevoegen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FishSt1ck

  • 27 maart 2018 12:22
  @Sander999 Ik speel amper met vrienden omdat het lastig is om de tijden af te stemmen, maar heb enorm veel lol gehad met randoms. Je kan bij het starten kiezen voor een galjoen en als je niemand anders uitnodigt kom je op een boot met 3 anderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 26 maart 2018 10:48
  Ik speel hem voornamelijk alleen. En vermaak me er ook prima mee. Dat wat erin zit, is allemaal niet zo spannend, maar zo gauw de PvP om de hoek komt kijken, dan wordt het toch wel een erg vermakelijke en spannende game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 26 maart 2018 10:52
  Fantastisch spel, beste game van de afgelopen 10 jaar. Ik begrijp niet hoe je dit lager dan een 9 kan geven. Waarom moet er tegenwoordig altijd progressie zitten in een game, je kan toch gewoon spelen en lol hebben?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 maart 2018 11:00
  @Panzermeister Ik vermaak met er ook prima mee, maar ik snap wel waarom ie lager dan een 9 kan krijgen, de game is eigenlijk vrij basaal. Wat erin zit werkt zeker leuk, maar het heeft te weinig diepgang. Ik hoop dat Rare met meer content gaat komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.