Achtergrond

De 25 beste games van 2017

Volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het is Eerste Kerstdag, dé grote dag van familieverplichtingen, veel te veel eten en natuurlijk cadeautjes uitpakken. Zit er een game tussen? Als die in het volgende lijstje staat is ‘ie gegarandeerd het spelen waard. Dit zijn namelijk de 25 beste games van 2017 volgens Gamer.nl.

Met Gamer.nl bedoelen we het collectief van een slordige veertig redacteuren die aan deze website meewerken. Bij het samenstellen van deze lijst zijn niet de recensies leidend geweest, maar hebben wij democratisch gestemd om te zien welke games het populairst zijn onder de redactie. Door zo achteraf naar de games te kijken, hebben we ook rekening kunnen houden met de impact die een game na lancering had, patches en downloadbare content die de ervaring wellicht hebben aangepast, en hoe de game zich staande hield tussen de concurrentie gedurende het jaar.

We zijn dan ook erg benieuwd met welke titels jullie het eens zijn, met welke misschien ook wel helemaal niet en wat je persoonlijke favoriet van dit jaar is!

25. Nioh
Ontwikkelaar: Team Ninja | Platform(s): PS4, pc

Nioh laat zien dat ‘Dark Souls’ inmiddels als een op zichzelf staand genre mag worden beschouwd. Nioh maakt er in ieder geval geen geheim van waar het de inspiratie vandaan haalt. Wat werkt in Dark Souls, wordt overgenomen; wat verbeterd kan worden, wordt verbeterd; waar Team Ninja niet kán verbeteren of evenaren, maakt de ontwikkelaar de wijze keuze om het iets bescheidener in te steken. Het resultaat is een game die zich niet kan meten met From Softwares meesterwerk, maar wel eentje die zich daar trots net onder mag nestelen.

Nioh is misschien langer dan dat het leuk is, maar blijft in ieder geval lang genoeg leuk om je aandacht vast te houden. Na 1001 keer sterven begin je vol goede moed aan poging 1002. Je laadt de savegame weer – verbeten, misschien gefrustreerd, maar met een honger die maar weinig andere games zo goed kunnen stillen als Nioh.

Lees de Gamer.nl-recensie van Nioh.

24. Nex Machina
Ontwikkelaar: Housemarque | Platform(s): PS4, pc

Housemarque was tot nu toe bekend van enerzijds hun twin stick bullet hell-games als Resogun en Super Stardust, en anderzijds de top down-spellen als Dead Nation en Alienation. Die twee werelden komen nu glorieus samen in hun nieuwste game, Nex Machina.

Nex Machina is arcadeactie in zijn puurste vorm. De besturing is opzettelijk simpel gehouden, met twee pookjes en twee knoppen, eentje om te dashen en een om je secundaire geweer af te vuren. Maar de actie is allesbehalve simpel. Je krijgt geen moment van rust, je wordt in volle snelheid van level naar level geschoten. Overleven heeft je volle aandacht nodig. Wie te lang stilstaat wordt binnen de kortste keren ingesloten. Kortom: Al het beste van de Finse studio Housemarque komt samen in één heerlijke game vol bizar moeilijke kogelregens.

Lees de Gamer.nl-recensie van Nex Machina.

Nex Machina

23. Xenoblade Chronicles 2
Ontwikkelaar: Monolith Soft | Platform(s): Switch

Ironisch genoeg verscheen een van de technisch indrukwekkendste jrpgs van de afgelopen tien jaar uitgerekend op de Wii. Met Xenoblade Chronicles 2 flikt Monolith Soft een soortgelijk kunstje, door een vervolg dat nog grootser is in opzet in de kleine draagbare hardware van de Switch te persen.

Xenoblade Chronicles 2 barst uit zijn voegen van de content. Na 65 uur lang vechten, ontdekken, Blades ontgrendelen en handel drijven heb je weliswaar het einde van het verhaal bereikt, maar in werkelijkheid heb je pas het topje van de ijsberg gezien — of in dit geval, van de titaan. Xenoblade Chronicles 2 is zeker niet foutloos, maar wanneer een jrpg qua verhaalvertelling, vechtsysteem en soundtrack de spijker zo keihard op de kop slaat, zijn die fouten makkelijk te vergeven en te vergeten.

Lees de Gamer.nl-recensie van Xenoblade Chronicles 2.

Xenoblade

22. Destiny 2
Ontwikkelaar: Bungie | Platform(s): PS4, Xbox One, pc

Destiny 2 is geen Destiny 1.5, een simpele re-skin, maar het is ook geen game die heel veel dingen anders doet. Destiny 2 is vooral een logische volgende stap, een game die laat zien dat Bungie veel van het eerste deel geleerd heeft. In de Destiny-serie is er in die zin geen begin of einde. Destiny is een traject. En Destiny 2 is meer Destiny, of om specifiek te zijn: meer betere Destiny.

Destiny 2 kun je op geheel eigen wijze spelen: tegen andere spelers of tegen de kunstmatige intelligentie, lekker luchtig of op het puntje van je stoel. Destiny 2 heeft zijn beperkingen, maar is tegelijkertijd het summum van keuzevrijheid. Dat gezegd hebbende: vond je het eerste deel niets omdat het content-recycleproces of het dlc-model je tegenstond, dan gaat deel twee je niet overtuigen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Destiny 2.

Destiny

21. Call of Duty: WW2
Ontwikkelaar: Sledgehammer Games| Platform(s): PS4, Xbox One, pc

Spelers die snakten naar het rauwe militaire gevoel van eerdere Call of Duty-delen zijn bij Call of Duty: WW2 aan het goede adres. En dat eigenlijk in alle modi. Flashbacks naar de HBO-serie Band of Brothers en games als Medal of Honor en Brothers in Arms stapelen zich gedurende het zes uur lange singleplayeravontuur op. Online is nog altijd snel, maar niet zo snel als de laatste Call of Duty-spellen. In WW2 ligt de focus uiteindelijk minder op handelingssnelheid en meer op positionering en anticipatie.

Toch is WW2 niet per se het deel dat het roer helemaal omgooit, laat staan de zo gehoopte terugkeer naar de eenvoud van Call of Duty 4: Modern Warfare. WW2 ligt ergens op de grens van vernieuwend en behoudend. Het resultaat is een game die bij vlagen aanvoelt als bekende kost, maar als shooter goed genoeg is om daarmee weg te komen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Call of Duty: WW2.

CoD WW2

20. Uncharted: The Lost Legacy
Ontwikkelaar: Naughty Dog | Platform(s): PS4

Het verhaal van Nathan Drake is met Uncharted 4 afgerond, maar gelukkig is hij niet de enige avonturier die kostbare verloren steden in een hoopje as achterlaat. Dief Chloe Frazer en soldaat Nadine Ross, zijpersonages uit de Uncharted-reeks, gaan in The Lost Legacy samen op pad. Ze zijn op jacht naar de kostbare slagtand van de god Ganesh, maar hierin zijn ze niet de enige. Een slechterik met een flink leger en een hoop explosieven heeft namelijk exact hetzelfde doel voor ogen.

Het is een doorsnee opzet voor een Uncharted-game en deze opzichzelfstaande uitbreiding is dan ook vooral een herhaling van wat we al hebben gespeeld, maar dan met twee andere toffe personages in de hoofdrol. De game ziet er prachtig uit en speelt weer lekker weg, maar laat een minder blijvende indruk achter dan de numerieke delen uit de serie.

Lees de Gamer.nl-recensie van Uncharted: The Lost Legacy.

Lost Legacy

19. Splatoon 2
Ontwikkelaar: Nintendo | Platform(s): Switch

In Splatoon 2 speel je een inktvismensje gewapend met een heel breed arsenaal aan verfwapens. Door verf te spuiten kill je niet alleen je tegenstanders, maar kleur je ook de wereld om je heen, zowel in de multiplayermaps als de singleplayerlevels. Daarmee doet Splatoon 2 weinig anders dan het eerste deel, maar de ijzersterke gameplay houdt prima stand in een zeer vermakelijke multiplayermodus.

Dat maakt Splatoon 2 een aankoop waar geen enkele Switch-bezitter spijt van krijgt. Sommige randzaken, zoals de matchmaking en het party-systeem, lopen helaas enorm achter op de gameplay. Nintendo komt er echter mee weg, omdat Splatoon 2 in ieder ander facet weergaloos is.

Lees de Gamer.nl-recensie van Splatoon 2.

Splatoon

18. Injustice 2
Ontwikkelaar: NetherRealm Studios | Platform(s): PS4, Xbox One

Ontwikkelaar NetherRealm deed eerder al met Injustice: Gods Among Us (2013) en Mortal Kombat X (2015) een frisse wind door het vechtspellengenre waaien. De games van de studio, opgericht door de fameuze Ed Boon, zijn luchtig van aard en hebben spectaculaire cinematics, toegankelijke gameplay en verhalende singleplayermodi. Injustice 2 spitst zich nog meer op die formule toe.

Dankzij de gelaagdheid van de gameplay, de vermakelijke singleplayer en indrukwekkende cinematografie durven we Injustice 2 iedereen aan te raden. Dit is het meest toegankelijke werk van NetherRealm tot nu toe, terwijl de vechtgamefanaat nog meer dan in het vorige deel op zijn wenken wordt bediend met een diepgaand vechtsysteem.

Lees de Gamer.nl-recensie van Injustice 2.

17. Lone Echo/Echo Arena
Ontwikkelaar: Ready at Dawn | Platform(s): pc (Oculus Rift)

In een baan rondom Saturnus zweeft het mijnbouwstation Kronos II. Hier houdt het enige menselijke bemanningslid, kapitein Olivia Rhodes, een oogje in het zeil, geassisteerd door een robot die ze ‘Jack’ noemt. Jij bent Jack. Het is jouw taak om Olivia bij te staan, te beschermen en uiteindelijk haar leven te redden.

Dit ruim acht uur durende sciencefictionavontuur geeft je het gevoel dat je werkelijk in en rond een geavanceerd ruimtestation zweeft en werkzaamheden verricht. De unieke vorm van voortbewegen is bijzonder comfortabel en maakt goed gebruik van vr. Het zeer sterke acteerwerk zorgt voor de broodnodige menselijke emoties in een overdonderend technologisch geheel.

Bij Lone Echo krijg je standaard gratis de multiplayergame Echo Arena, dat gebruikmaakt van dezelfde gameplaymechanieken.

Lees de Gamer.nl-recensies van Lone Echo en Echo Arena.

Echo Arena

16. Yakuza 0
Ontwikkelaar: SEGA | Platform(s): PS4

Twee jaar na de Japanse release kwam Yakuza 0 in 2017 eindelijk ook uit in het Westen. In deze prequel speel je wederom als de aloude hoofdrolspeler van de serie Kazuma Kiryu en eveneens oude bekende Goro Majima. 0 speelt zich af in de jaren ’80, waardoor de game wel een hele andere vibe heeft dan de andere delen.

Tussen de foute discomuziek en erotiekvideotheken bevindt zich echter nog steeds een onmiskenbare Yakuza-game. De manier waarop zinloze, nee, ongedwongen activiteiten als karaoke zingen of eten in een restaurant, en keiharde straatgevechten in elkaar over gaan is uniek voor de serie. Doordat Yakuza 0 zich ook nog eens afspeelt vóór alle andere games, maakt dit misschien wel de ideale game om deze ondergewaardeerde serie eindelijk een kans te geven.

Yakuza Kiwami 2

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 15 t/m 6
 3. De nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Fijne feestdagen gewenst van Gamer.nl De top 10 van 2017 van Ron en Erik - Gamer.nl Podcast 152
27

Reacties op: De 25 beste games van 2017

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ferdi29

  • 25 december 2017 11:00
  Destiny 2 in de top 25. Says enough about this year.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 25 december 2017 12:46
  @ferdi29 🤔

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Deltasgaming

  • 25 december 2017 13:06
  @ferdi29 Wat zeur jij nou? Dit jaar was fantastisch voor games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 25 december 2017 11:21
  Nintendo op de eerste en tweede plek, och, het is nu wachten op de intense fanboyhaat die nu langs gaat komen.

  De top 5 is helemaal terecht, al hadden Zelda en Mario wat mij betreft van plaats mogen wisselen. Zelda heeft mijns inziens veel meer indruk gemaakt en met veel meer conventies gebroken, dan SMO.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 25 december 2017 12:26
  @Lord Ganon

  Mario had van mij wel heel wat plaatjes naar achteren kunnen gaan. Leuke platformer, dat zeker! Maar ook eentje die zeer irritant kan zijn voor mij persoonlijk. Snachts hoor je Mario's stem nog wanneer die springt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 25 december 2017 12:45
  @Lord Ganon Eens. Zelda boven Mario. Maar volgens andere redacteuren hoort Mario boven Zelda. Tja! Het blijft een democratie he, zo’n redactie. Gelukkig zijn het beide verschrikkelijk goede games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  1453Cem

  • 25 december 2017 12:23
  Het is natuurlijk jullie mening, maar dat sommige topgames zo ver achter in de lijst zitten.. apart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 25 december 2017 14:42
  @1453Cem

  Er zijn ook hele goeie games buiten de boot gevallen dit jaar. Voor mij staat bijvoorbeeld Total War: Warhammer 2 in de top 10, maar die leeft weer minder bij andere redactieleden. En zo heeft iedereen wel een game die afvalt.

  Welke games mis jij?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 25 december 2017 12:23
  En ik heb geen een vsn de top 5 ganes gespeeld :/ Volgend jaar maar kopen dan:p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 25 december 2017 12:52
  Voor mezelf zet ik Stardew Valley op #1 maar omdat die al eerder uitkwam op de PC, snap ik dat die niet meetelt.

  Verder snap ik de top wel. Het blijft lastig compleet verschillende games met elkaar te vergelijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 25 december 2017 17:37
  @bigds9fan

  Waarom die game? Heb hem zelf na veel lovende reacties ook aangeschaft voor de ps4, maar vind hem nogal traag op gang komen. Heb er nu 2 uurtjes maar inzitten maar ben er nog niet helemaal van overtuigd, terwijl ik normaal wel van micro-management/building en sim games hou.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Deltasgaming

  • 25 december 2017 13:10
  Divinity naar mijn mening wel in de top 5 gemogen, wat een topgame was dat zeg!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 25 december 2017 13:45
  Ik ben het niet eens met de top 25 maar smaken verschillen. Gelukkig kan ik me eigen games kiezen.

  Leuk om te zien wat andere mensen bezighoud.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 25 december 2017 14:03
  Ik vind persoonlijk:
  1: Zelda BOTW
  2: Horizon Zero Dawn
  3: Mario Odyssey

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 25 december 2017 15:07
  1. Hollow Knight
  2. Nex Machina
  3. Alle andere games waaruit ik niet echt een keuze kan maken.

  The Crimson Court voor Darkest Dungeon is ook geweldig, veel uurtjes in gestoken dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 25 december 2017 16:44
  Nier: automata staat terecht in de top5 voor mij is dit t beste spel van het jaar.. Maar aangezien dit het hoogst geklasseerde ps4 game is zijn jullie het daarmee eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 25 december 2017 17:39
  @Inforza

  Aangezien ik ook alleen ps4 games speel is mijn top 3; Persona5, HZD, Nier Automata,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Damage Inc

  • 25 december 2017 18:23
  Voor mij is Horizon Zero Dawn de absolute nummer 1 van 2017. Lang geleden dat ik zo overweldigd was door een game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 december 2017 18:49
  Mijn top 3 bestaat uit

  1 Assassin’s Creed Origins
  2 Final Fantasy XII The Zodiac Age
  3 Final Fantasy IX PS4 Remaster.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 25 december 2017 20:08
  prijs vragen zonder winnaars, vage artikelen over hardware en dan met zo'n top 25.. moeilijk om gamer.nl nog serieus te nemen…
  denk zelf dat assassins creed origins een goede nr1 zou zijn geweest

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.