Review
Xenoblade Chronicles 2

Xenoblade Chronicles 2

Helemaal in de wolken

Geschreven door Alicia Tai op

Conclusie

Xenoblade Chronicles 2 presteert het om de ideale sequel neer te zetten van mogelijk de beste jrpg van de afgelopen twee consolegeneraties. Van het meeslepende verhaal tot het diepgaande vechtsysteem tot de magische soundtrack; op ieder vlak doet Xenoblade Chronicles 2 een schepje erbovenop, zonder te struikelen over zijn eigen ambities.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige geloofwaardige spelwereld, magistrale soundtrack, indrukwekkend geregisseerde tussenfilmpjes, diepgaand en bevredigend vechtsysteem, enorm veel content
 • Minpunten
 • Navigatiesysteem niet optimaal, tutorials niet opnieuw kunnen raadplegen, Blades oproepen is ondankbaar werk, onnodig erotische personage-ontwerpen vallen uit de toon
Hoe ironisch is het, dat de technisch meest indrukwekkende jrpg van de afgelopen tien jaar op uitgerekend de Wii verscheen? Shulks avontuur leidde hem over letterlijk reusachtige landschappen in de vorm van twee stilstaande titanen – een knap kunstje voor de inferieure hardware van de Wii. Dat kunstje flikt Monolith Soft moeiteloos opnieuw met Xenoblade Chronicles 2, door een vervolg dat mogelijk nog grootser is in opzet in de kleine draagbare hardware van de Switch te persen.

Waar je in het vorige deel reisde over de twee giganten Bionis en Mechonis, zo speelt Xenoblade Chronicles 2 zich af op een verscheidenheid aan titanen die rondzwemmen in een wolkenzee genaamd Alrest. Zo zijn er hele continenten gevestigd op de rug van een gigant, maar zijn er ook kleinere titaantjes die net groot genoeg zijn voor een persoon. Neem Rex, die op de rug van zo’n titaan een simpel leventje lijdt als wrakduiker – totdat hij tijdens een klus het bijzondere meisje Pyra ontmoet en zijn leven op z’n kop wordt gezet.

Xenoblade Chronicles 2

Boy meets girl

Dat Xenoblade Chronicles 2 gelijk aanvoelt als een speelbare animeserie komt niet alleen door de clichématige jongen-ontmoet-meisje-opzet van het verhaal, maar vooral ook door de typerende animatiestijl. In voorgaande Xenoblade-games kwamen de personages of de animaties nooit helemaal lekker uit de verf, door zeer hoekige character-modellen met wazige ogen of juist door houterige animaties. Maar met Xenoblade Chronicles 2 is het alsof je naar een prachtige animatiefilm kijkt. De stijl leent zich goed voor het tonen van expressieve ogen en gelaatsuitdrukkingen, maar ook de lichaamsbewegingen en de choreografie tijdens actiescènes zijn werkelijk spectaculair om naar te kijken. Dat de game ontzettend veel tussenfilmpjes kent is daarom een groot pluspunt.

Het verhaal overstijgt ook snel zijn voorspelbaarheid en binnen de kortste keren word je verrast door allerlei emotionele en (melo)dramatische keerpunten in het verhaal. Het is wel enigszins teleurstellend dat bepaalde overdreven sexy personage-ontwerpen zoals die van Pyra zo uit de toon vallen tijdens de serieuzere tussenfilmpjes, zonder enige mogelijkheid ze warmer aan te kleden.

Gelukkig zijn de schaars geklede dames niet alleen boven de taille rond, maar ook qua karakterontwikkeling. De cast bestaat een voor een uit lieftallige personages met hun eigen motivaties en karaktertrekjes en is er ook ruimte voor oprecht leuke humor. Het Britse stemmenwerk geeft de cast daarnaast nog even wat meer persoonlijkheid dankzij het gebruik van allerlei dialecten, maar hierbij moet wel gezegd worden dat de lip-sync soms wat te wensen overlaat. Wie liever naar de originele dub luistert, kan gelukkig ook een Japans stemmenpakket downloaden.

Xenoblade Chronicles 2

Reusachtige wereld

De echte hoofdrol in een Xenoblade-game is natuurlijk weggelegd voor de spelwereld en ook op dat front stelt de game niet teleur. Het verhaal voert je dit keer langs allerlei verschillende reuzen met hun eigen landschappen en ecosystemen, en iedere titaan ademt dan ook een eigen sfeer. Het is vooral bewonderenswaardig hoe overtuigend de spelwereld is. Wanneer je door de weelderige bossen van Gormoth of over het dorre landschap van Mor Ardain rent en je in de verte ook echt de kop, staart of vleugels van de titaan waarop je je bevindt ziet bewegen, gaan er wel even wat haartjes overeind staan. Als ze niet al overeind staan door de oorstrelende soundtrack, die weer net zo fenomenaal is als in de eerste Xenoblade Chronicles en ieder moment letterlijk de juiste snaar weet te raken.

Opmerkelijk is dat de Switch geen moeite lijkt te hebben met het weergeven van al die uitgestrekte landschappen of technisch veeleisende tussenfilmpjes. Naast dat de game prachtig oogt, is de framerate ook nagenoeg stabiel. Ook wanneer we de Switch uit de dock halen, blijven menuteksten duidelijk zichtbaar, een sterke verbetering ten opzichte van Xenoblade Chronicles X. In de handheldmodus schakelt de game wel merkbaar naar een dynamische resolutie en komt de actie en het natuurgeweld wat minder mooi uit de verf, maar desalniettemin blijft de rpg grafisch goed presteren.

Zoals een Xenoblade-game betaamt zijn de momenten waarop je lekker van het uitzicht kunt genieten wel beperkt. Althans, dat is in het begin zo. Alrest wordt bevolkt door gespuis van verschillende soorten en maten en op ieder moment lonkt het gevaar in de vorm van Unique Monsters – überbazen die soms nog sterker zijn dan de eindbaas. Als je even niet oplet kan het dus zijn dat je team wordt opgepeuzeld door een enorme T-rex van vijftig levels hoger. Dat gezegd hebbende, is de wereld soms iets te dichtbevolkt door sterke monsters waardoor een verkenningstocht net te vaak een dodelijke afloopt krijgt. Het helpt daarbij niet dat navigeren onnodig moeilijk wordt gemaakt door een onlogisch kaartensysteem en onnauwkeurig kompas. Gelukkig is er in de gehele game nauwelijks sprake van laadtijden en word je na een onfortuinlijke dood gelijk teruggezet op een nabij herkenningspunt.

Xenoblade Chronicles 2

Blades maken de blits

Wanneer je wel de confrontatie aangaat met de vijand zie je veel herkenbare elementen uit vorige Xenoblade-delen terugkomen, zoals het automatisch aanvallen om je speciale aanvallen (Arts) op te laden. Nieuw aan het vechtsysteem van Xenoblade Chronicles 2 zijn de Blades, kunstmatige levensvormen die een wapen vormen tijdens gevechten. Elke Blade heeft een eigen element en wapentype, en de Arts die je kunt gebruiken zijn weer afhankelijk van het wapen dat je Blade hanteert. Door slim gebruik te maken van je Blades en de juiste Arts te stapelen en combineren, lanceer je steeds krachtigere aanvallen die op hun beurt weer opbouwen naar nog grotere comboaanvallen. Het systeem is ontzettend complex en diepgaand maar het is o zo bevredigend zodra je het eenmaal onder de knie hebt en op ritmische wijze de ene na de andere combo aan elkaar rijgt.

Het duurt wel een poos voordat je toegang hebt tot alle toeters en bellen van niet alleen het vechtsysteem maar ook andere subsystemen in de game. Om je niet te overweldigen met informatie worden er stapsgewijs nieuwe deuren geopend waardoor er een goede leercurve ontstaat en de game boeiend blijft — hoewel het tempo op bepaalde vlakken enigszins laag kan liggen voor Xenoblade-kenners. Het zou in een complexe game als deze geen overbodige luxe zijn als je de tutorials opnieuw kunt raadplegen; iets wat nu niet mogelijk is. We hebben de screenshotfunctie van de Switch daardoor niet alleen gebruikt om kiekjes te maken van de spectaculaire vergezichten in de game, maar ook van de tutorials, wat natuurlijk vrij absurd is.

Lootblade

De eerdergenoemde Blades vormen het middelpunt van het vechtsysteem, waardoor het essentieel is om zoveel mogelijk Blades te verzamelen en een gebalanceerd team samen te stellen. Dat doe je met behulp van de Core Crystals die je verzamelt tijdens je avontuur. Elke Core Crystal bevat een willekeurige Blade en uiteraard zijn er naast de dertien-in-een-dozijn-Blades ook zeldzame Blades met een uniek design. Het doet erg denken aan gacha-games voor mobiele apparaten of lootboxes, alleen kun je de kristallen (gelukkig) op geen enkele manier met echt geld kopen.

De frustratie wanneer je keer op keer dezelfde ‘normale’ Blades krijgt terwijl je hoopte op een zeldzame, is er niet minder om. Het helpt niet dat je zonder moeite tientallen Core Crystals in de wacht sleept, maar je voor iedere kristal verplicht een filmpje van achttien seconden moet uitzitten. Een optie om dit filmpje over te kunnen slaan zou al een hoop frustratie voorkomen.

Het openen van de Core Crystals loont gelukkig wel, want ook de standaard Blades vervullen een functie. Naast dat je ze ook gewoon in gevechten kan inzetten, heeft iedere Blade ook speciale vaardigheden die van pas komen bij het oplossen van puzzels, het openen van kistjes of het voltooien van Mercenary Missions, die extra ervaringspunten opleveren en onder andere leiden tot een grotere Blade-inventaris en nieuwe zijmissies.

Xenoblade Chronicles 2

Xenoblade Chronicles 2 loopt over van systemen en eigenschappen die elkaar overlappen of aanvullen, zonder te overdonderen zoals wel het geval was in Xenoblade Chronicles X. Van het spelen van een 8-bits-mini-game om nieuwe onderdelen voor een unieke Blade te ontgrendelen tot het opduiken van schatten in de wolkenzee tot het bijdragen aan de welvaart van iedere stad door handel te drijven – deze rpg barst uit zijn voegen van de content. Na 65 uur hebben we weliswaar het einde van het verhaal bereikt, maar in werkelijkheid hebben we pas het topje van de ijsberg gezien. Of in dit geval, van de titaan. Xenoblade Chronicles 2 is zeker niet foutloos, maar wanneer een jrpg qua verhaalvertelling, vechtsysteem en soundtrack de spijker zo keihard op de kop slaat, zijn die fouten makkelijk te vergeven en te vergeten.

Xenoblade Chronicles 2 is vanaf 1 december beschikbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Schema voor livestreams en panels tijdens PlayStation Experience 2017 bekend Doom VFR bevat klassieke maps
19

Reacties op: Xenoblade Chronicles 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AliciaTai

  • 30 november 2017 14:39
  Als er nog vragen zijn over de recensie of de game zelf, beantwoord ik ze graag :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 30 november 2017 15:05
  @kubuskwal Heb een vraag, zijn er nog opties voor Amiibo in het spel? Of is deze gelukkig zonder hen?

  Morgen maar meteen beginnen als ik mijn collectors edition binnen heb. Kan niet wachten.. Tevens hoop ik dat ze Xenoblade Chronicles en Xenoblade Chronicles X rereleasen voor de switch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 30 november 2017 15:18
  @EdwinS Geen enkele amiibo-functionaliteit te bekennen in deze game. Altijd een kleine kans dat ze zoiets nog toevoegen met dlc, maar reken er maar niet op. Remasters (in ieder geval van deel 1, 3ds-port was me iets te blokkerig) zou ik ook graag zien op de Switch!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 30 november 2017 15:13
  @kubuskwal
  Ik heb zelf nog nooit een Xenoblade game gespeeld, en ik vroeg me af hoe de gameplay is, die wordt niet echt besproken in de review.

  Zelf speel ik niet snel Turn based JRPG's uit, maar actie rpg's weten me meestal wel lang genoeg te boeien. Zo vind ik bijvoorbeeld spellen als Tales of series & Neptunia Hyperdimension toch iets te traag en vroeg me af hoe de gameplay flow van Xenoblade 2 is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 30 november 2017 15:49
  @warcryptic Je kunt deze in ieder geval prima spelen zonder deel 1 gespeeld te hebben. De verhaallijnen staan nagenoeg los van elkaar.
  Het vechtsysteem in deze game is te vergelijken met die van de meeste mmo's: je personage valt automatisch aan en je hebt verschillende skills die je kan gebruiken die daarna weer moeten "afkoelen" tot je ze weer opnieuw kunt gebruiken. Je bent alleen wel met veel meer dan dat bezig, want ook de positie waaruit je aanvalt is belangrijk, de precieze timing van je skills, de volgorde, etc. En je hebt natuurlijk twee andere party members die je helpen bij het maken van combo's en je kunt je team helemaal naar wens aanpassen met tanks, healers en attackers en door het gebruik van elementen. Het tempo ligt wat hoger dan bijvoorbeeld in Tales of. Als je nog twijfelt raad ik je aan om een stukje van de Xenoblade Chronicles 2 Direct te kijken, specifiek het gedeelte waarin het vechtsysteem wordt uitgelicht. Zien is altijd beter dan lezen, natuurlijk :). Je vindt het fragment hier: https://youtu.be/qupxjiB-6uw?t=11m20s

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 30 november 2017 15:15
  Geweldig om te zien dat de Switch opnieuw een titel erbij heeft die zeer goed wordt onthaald. Het wordt meer en meer een erg solide gameplatform.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 30 november 2017 17:17
  Ik lees in de review dat de game erg goed draait op technisch vlak, er zijn andere reviews waar ik lees dat de game wel last heeft van framedrops, heb ji jdit probleem helemaal niet ondervonden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 1 december 2017 10:07
  @Mmo-veteran Het lijkt erop dat ik dingen als de dynamische resolutie minder zwaar weeg dan andere reviewers, inderdaad. Ook in de docked-modus wil er af en toe even vertraging opspelen, maar enkel in het heetst van de strijd onder extreme omstandigheden. Ik heb tijdens het rondrennen nauwelijks last gehad van framedrops. Wanneer je de open wereld verkent krijgt de Switch het in de handheld-modus best zwaar en kakt de resolutie wel een paar treetjes in, maar de game verkiest prestatie boven grafische pracht, waar ik me wel in kan vinden. Er zijn blijkbaar ook mensen die de handheld-modus onspeelbaar vinden door de lagere resolutie, maar ik heb daar zelf geen last van gehad. Als je echt van grafische pracht houdt moet je zeker enkel docked gaan spelen, ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 2 december 2017 08:15
  @kubuskwal Er zijn ook mensen die Rocket League op de Switch vanwege de lagere resolutie onspeelbaar vinden. En puur op de cijfers zou je dat kunnen denken (720p, geen anti-aliasing) maar op het relatief kleine scherm van de Switch tov. de constante framerate en de snelheid van de games zelf ga je daar toch écht niet op zitten letten.

  De eerste Xenoblade is ook op de (New)3DS te spelen; héérlijke game ook!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 30 november 2017 20:17
  Na Zelda BotW, Mario Kart, Mario& Rabbits en Mario Odyssey ben ik wel weer eens toen aan een game met een goed verhaal :) Ziet er verder prima uit, en de actie is blijkbaar ook prima, dus deze gaat er wel komen zodra ik klaar ben met de laatstgenoemde game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 30 november 2017 21:54
  Klinkt best wel hip… Moet toch maar een switch aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 1 december 2017 09:54
  Oh man wat ziet dit er goed uit…
  En nog steeds bezig met FE Warriors en Skyrim. Excuus Nintendo, deze komt later :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 1 december 2017 15:40
  Deze review maakt me blij. Ik houd van de xenoblade games. Nu moet ik mijn tijd verdelen tussen Skyrim VR en xenoblade. En ja, dat is een moeilijke keuze!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 1 december 2017 19:41
  @TripleDad Ik heb laatst Mario Odyssey al gekocht, eergisteren Horizon:Zero Dawn voor 23 euro gehaald (nieuw, leuke aanbieding wel!), Rocket League op de Switch gekocht, vanavond komt Xenoblade 2 uit, ik moet de Witcher nog uitspelen, ik wil eigenlijk Skyrim ook nog wel hebben (met een beetje mazzel heeft Sinterklaas die meegenomen ;) ) …..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 1 december 2017 21:24
  @JaapGoose
  Ach ja, ik zeg wel vaker " So many games, so little time" ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 1 december 2017 18:23
  Is het 30/60 fps?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 december 2017 18:47
  Ik heb de game inmiddels terug gebracht.. Ik zie de schoonheid van de game helaas kon ik door de slechte optimalisatie hier niet van genieten.. De game voelt voor mij gerushed aan, opvallend vind ik ook dat de graphics van minder niveau lijken te zijn dan Xenoblade X op de WiiU.
  Ik koop deze game wel weer opnieuw over een paar maanden, dan heeft monolith hopelijk de achterstallige optimalisatie weggewerkt, voor nu vind ik deze game geen 60 euro waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 3 december 2017 03:01
  @Mmo-veteran
  Je speelt niet op een Xbox X of Ps4 Pro hè?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 3 december 2017 16:27
  @timtim96 Dan nog; de karakters, wereld, texturen in het algemeen, gezichtsuitdrukkingen zijn zóveel mooier op de Switch als wat Xenoblade X op de WiiU was. Ik vind 'm echt bloedmooi zoals het eruit ziet, sfeer ademt, de muziek is absolute topklasse, en het verhaal moet weliswaar nog beginnen maar dat lijkt ook wel snor te zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.