Review
Destiny 2

Destiny 2

Om nooit meer mee te stoppen

Geschreven door Ron Vorstermans op

Conclusie

Het ijzersterke concept van Destiny heeft nu nog meer vlees om de botten. Destiny 2 is een ontzettend verfijnde coöperatieve actie-game, die teert op een goed gemaakte spelwereld, een effectief maar luchtig verhaal en voldoende verschillende missies en modi. Dat gezegd hebbende: vond je het eerste deel niets omdat het content-recycleproces of het dlc-model je tegenstond, dan gaat deel twee je op een gegeven moment evenzeer irriteren.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prachtige spelwereld, leuke missies, ijzersterke knalactie, co-op
 • Minpunten
 • Leunt soms te veel op content uit de eerste game, Shaders
De eerste Destiny combineerde verfijnde knal-actie, intensief samenspel en het sprokkelen van betere loot tot een onvermijdelijke verslaving. De hoeveelheid content en hoe die content uiteindelijk gerecycled werd, was veel spelers echter een doorn in het oog. Na weken spelen stelde iedere speler zichzelf dezelfde vraag: wil ik eigenlijk nog wel in deze wereld zijn?

Losse stukjes dlc en met name de The Taken King-uitbreiding zouden in de twee jaar die volgden gehoor geven aan de roep om meer content. Eind goed, al goed? Mwah. In zekere zin is het met Destiny op veel fronten goedgekomen, maar enkel spelers die de uitbreidingen kochten ondervonden dat. Die dlc-structuur zal in Destiny 2 niet veel anders zal zijn. De eerste downloadbare content staat volgens aannemelijke leaks al klaar om in december te lanceren.

Wie geen zin heeft meermaals de portemonnee te trekken om anderen bij te kunnen blijven is gewaarschuwd. Ook Destiny 2 is meer gametraject dan losstaande game. Wijzelf vinden dat niet erg. Content is in Destiny het bloed dat het hart van de community pompend houdt. Zonder een structurele injectie aan nieuwe dingen om te doen en te begeren houden spelers het voor gezien, zo heeft het verleden uitgewezen nadat enkele dlc-pakketten gevoelsmatig veel te laat kwamen.

Destiny 2

Duidelijkheid is beter

Destiny 2 leunt niet alleen in dat opzicht op het eerste deel: ook vijanden, wapens en items keren terug. Het is wel degelijk jammer: weer die grote spinnenrobot en weer geen unieke ‘eindbazen’, weer het Hardlightwapen, weer drie gelijkende subclasses. Er zijn enkele vijanden toegevoegd en sommige vijanden reageren iets anders dan je van Destiny gewend bent, maar verwacht geen grote aanpassingen in de kunstmatige intelligentie of in hoe vijandelijke rassen zich onderscheiden. Destiny 2 neemt op dat vlak veel over uit het eerste deel.

Toch is die erfenis geen al te grote doorn in het oog. Dat komt omdat Destiny 2 vrijwel alles van begin af aan beter doet. Een toonbeeld van Bungies leerproces is de manier van verhaalvertelling. Het originele Destiny bood een interessante spelwereld om met twee anderen in je team in rond te dolen, maar het hoe, wat of waarom was te vaak te onduidelijk. Het spel vuurde ellenlang jargon op spelers af die voor context werden doorverwezen naar een website. Sommige personages kwamen daarnaast bepaald niet uit de verf of leken zelfs uit de game te zijn geschreven.

In Destiny 2 is de verhalende opzet glashelder dankzij een duidelijk vijand die duidelijke redenen heeft om de aarde aan te vallen. Nu de mensheid met de rug tegen de muur staat, is het aan de Guardians om in te grijpen. Bungie probeert het vooral niet ingewikkelder te maken, wat tot weinig verwarring, maar ook tot weinig verrassingen leidt. Personages uit het eerste deel hebben een gezicht gekregen en zijn verrijkt met dialoog tussen missies door. Zowel de nieuwe antagonist als bekende personages uit deel één spelen een belangrijke rol in het vertolken van het verhaal.

Destiny 2

Stijl

Alles wordt met mooie tussenfilmpjes aan elkaar geregen. Al met al levert dat een verhaallijn op die je vloeiend van missie naar missie loodst. En of je die missies nu in je eentje doorloopt of met twee anderen, ze zijn dankzij inhoudelijke afwisseling vrijwel allemaal leuker om te spelen dan de missies uit deel één. Nu zijn er uitzonderingen, want soms dwingen missies je wéér om simpelweg golven aan vijanden neer te knallen, maar door de opgevoerde schaal in de levels is zelfs kleinschalige actie in een imposantere vorm gegoten dan in Destiny één.

Sowieso loont het in het vervolg om af en toe bij de groots ogende omgevingen stil te staan, zelfs in letterlijke zin. De levels zijn met zoveel zorg gemaakt. Let eens op de subtiele particle-effecten tijdens regenval, de weergaloze belichting en hoge contrasten (we kunnen niet wachten op de beloofde HDR-ondersteuning) of de prachtige skyboxes die de schaal nog verder opvoeren. Op onze PlayStation 4 Pro en 4k-televisie is Destiny 2 bij vlagen echt een kippenvelgame, zeker op de momenten dat de bombastische muziek zijn intrede doet.

Veel minder stijlvol ogen de Guardians, wat te maken heeft met het nieuwe Shader-systeem. Omdat Destiny leunt op het vergaren van betere gear is oude, slechtere gear logischerwijze verwaarloosbaar. Als gevolg komt het nieuwe Shader-systeem, dat spelers ieder stukje gear een bepaalde kleur laten geven, slecht uit de verf. Waarom een (zeldzame) Shader verspillen aan een item dat over twee uur wellicht overbodig is geworden? Op dit moment zijn mooie Shaders nog zo zeldzaam dat we rondlopen alsof we willekeurige kledingstukken uit de kast hebben getrokken.

Destiny 2

Een betere wereld…

Wanneer je het einde van het verhaal van Destiny 2 bereikt, ben je ongeveer tien tot twaalf uur bezig geweest en ben je (bijna) level 20. Als je het de gemiddelde Destiny-speler vraagt, begint dan de game pas. Ja, ook Destiny 2 vervalt na de verhalende missies snel in het welbekende grinden om betere loot, en ja, je bent dan aangewezen op de planeten die je al kende. Maar in tegenstelling tot Destiny zijn de planeten daadwerkelijk leuk om te verkennen, zowel te voet, met een Sparrow als (voortaan) fasttravellend.

En ze zijn niet enkel leuker door een handjevol prominentere Public Events. Het zijn met name de losse Adventures, missies die bij vlagen vergelijkbaar zijn met verhalende missies uit de eerste game, die de houdbaarheid tot het bereiken van de end-game veel goeds doen. Adventures zijn er afdoende, zijn met zorg samengesteld, brengen je soms naar nieuwe gebieden op de vier planeten en verrijken af en toe het verhaal met achtergrondinformatie. De planeten tellen bovendien geheime gebieden met kistjes aan loot en nog wat andere kleine verrassingen die in de spelwerelden van de eerste Destiny enorm ontbraken.

Uiteindelijk werk je je ook door die extra content heen, maar al die extra dingen om te doen verlengen het ‘gevoel van ontdekking’ aanzienlijk. Destiny 2 heeft veel meer vlees om de botten dan wij hadden verwacht, wat voor een game die leunt op het recyclen van content en een berucht dlc-model een noemenswaardige prestatie is. Toegegeven, wij hebben inmiddels het fameuze punt bereikt dat het we het met name van de Crucible- en Strike-playlists moeten hebben, maar daar zijn wel ongeveer veertig uur aan uniek vermaak aan voorafgegaan.

De Crucible, het PvP-gedeelte van de game, leunt ditmaals op twee playlists. Je kunt geen specifieke modus meer kiezen om met een Fireteam te spelen, wat ergens jammer is, maar het alternatief is eigenlijk best prettig. De Crucible is nu opgesplitst in een Casual-modus, die leunt op luchtige potjes, en een Competitive-modus, waarin tactiek en samenspel de boventoon voert. In beide komt de nieuwe opzet, vier tegen vier in plaats van zes tegen zes, echt goed uit de verf, zeker in de nieuwe CounterStrike-achtige bombplant-modus.

Eén nadeel: wie competitieve games gewend is, ergert zich gegarandeerd aan de framerate van dertig frames per seconde. Wie geen competitieve games gewend is of zelfs weinig heeft met het PvP-gedeelte, kan het gelukkig prima negeren. Doe wat je wilt, zegt Destiny. De Strikes-playlist, een playlist met zes coöperatieve missies, is bijvoorbeeld een prima alternatief voor wie even afwisseling wil. Bovendien voelen de nieuwe Strikes iets meer aan als een hele kleine Raid dan een aaneenrijging van golven aan vijanden die op je afstormen.

Als je ze een paar keer hebt gedaan, verliezen ze wel wat van hun charme. Een hekel punt, maar inherent aan de formule van Destiny.

…begint zonder einde

Toch is het juist die tegenstrijdige formule die in Destiny 2 zoveel beter tot zijn recht komt: ook in Destiny 2 ga je het punt bereiken waarbij alles wat je speelt teert op het herhalen van content, maar dat punt is veel verder naar achteren geschoven. Spelers moeten overigens nog een dagje wachten op de Trials of the Nine-modus. De Raid is gister verschenen, maar die hebben we nog niet kunnen spelen. Trials of the Nine en de Raid moeten en zullen traditiegetrouw het gat in end-game-content in respectievelijk de PvE en PvP-gedeeltes van de game vullen.

En zo simpel is het eigenlijk. Destiny 2 is geen Destiny 1,5, een simpele re-skin, maar het is ook geen game die heel veel dingen anders doet. Destiny 2 is vooral een logische volgende stap, een game die laat zien dat Bungie veel van het eerste deel geleerd heeft. In de Destiny-serie is er in die zin geen begin of einde. Destiny is een traject. En Destiny 2 is meer Destiny, of om specifiek te zijn: meer betere Destiny.

Destiny 2 is meer van de game die je het beste kunt spelen met vrienden, maar die je op geheel eigen wijze kunt spelen. Tegen andere spelers of tegen de kunstmatige intelligentie, lekker luchtig of op het puntje van je stoel: Destiny 2 is in zekere zin beperkt, maar is tegelijkertijd het summum van keuzevrijheid. Ironisch genoeg, want wie Destiny 2 eenmaal speelt, weet dat er van keuzevrijheid weinig sprake is. Een meer verslavend spel is moeilijk denkbaar. Ook dat is iets om je bewust van te zijn.

Destiny 2 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en komt op 24 oktober voor pc uit. Gamer.nl speelde de game op de PlayStation 4 Pro.

MSI FPS

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk de volledige Nintendo Direct van vannacht terug Arcade Archives geeft nieuw leven aan klassieke games op Switch
92

Reacties op: Destiny 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 14 september 2017 10:12
  Ik heb op het punt gestaan Destiny 2 aan te schaffen, maar ik ben blij dat ik gewacht heb op de review. Met name de DLC-structuur vind ik echt belabberd. Je koopt nu een game en 3 maanden later moet je je portemonnee alweer trekken. Ik snap best dat het maken van nieuwe content geld kost en dat spelers te lang laten wachten op nieuwe content ook geen optie is, maar Blizzard doet het wat dat betreft een stuk slimmer.
  Met patches wordt met regelmaat nieuwe content toegevoegd en om de zoveel tijd (ca. 1 keer per jaar) een flinke uitbreiding waar je wel voor moet betalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 14 september 2017 10:22
  @fonsrutte Heel slecht excuus om destiny 2 niet aan te schaffen . Wees blij dat er nieuwe content bij komt . Als je er verder geen geld aan uit wil geven dan moet je destiny idd links laten liggen. Maar wat je mist is wel een schooter die staat als een huis .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 14 september 2017 10:28
  @fappingsnake dat is juist het beste excuus wat je kunt maken! Stemmen doe je met je portomonee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 14 september 2017 10:41
  @fred6er Als dat zo was had niemand een dure samsung of apple telefoon :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 14 september 2017 10:59
  @fappingsnake ik heb geen idee wat telefoons met dlc te maken heeft voor de rest.. Maar hype weerstaan is moeilijk maar toch klagen achteraf dat het je zoveel kost, als je wilt dat dingen veranderen, stem met je portomonee harder kun je ze niet raken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 14 september 2017 14:41
  @fred6er

  Bungie zal jouw 100 euro missen. Gelukkig zijn er nog iets van 1,5 miljoen mensen die er anders over denken/dachten :)

  Natuurlijk jouw keuze en dat respecteer ik, maar je comment is wel vreemd "blij dat ik gewacht heb op de review". Als je die nodig had om te begrijpen dat er een dergelijk DLC systeem achter Destiny 2 zit dan heb je niet goed opgelet met de aangeboden pre-orders en alle aankondigingen. No offence…maar met jouw reden is Destiny gewoon niet het spel voor jou. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 14 september 2017 16:23
  @unipro81 Alsof er in deze review niet genoeg redenen zitten die mensen kunnen doen besluiten om deze game niet te kopen. En nee, niet iedereen heeft tijd om al het nieuws / aankondigingen in de aanloop naar de release te volgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 15 september 2017 16:21
  @agent4125

  Ik: Hey kijk, daar loopt een eend.
  Jij: Ja en? Een auto heeft toch ook 4 wielen.

  *bedazzled*

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 15 september 2017 19:31
  @unipro81 Te snel gelezen en gereageerd, snap nu wat je bedoelt ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 19 september 2017 10:29
  @agent4125

  Gebeurt ons allemaal wel eens ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 14 september 2017 16:45
  @unipro81 Het was niet mijn opmerking maar dat terzijde ;)
  Sowieso is Destiny geen game voor mij,(eigenlijk alles met multiplayer aspecten is niks voor mij) afgezien van het feit of ik het nu eens of oneens ben met hun dlc strategie. Inderdaad het systeem wat blizzard heeft is iets waar mee ik kan leven of bijvoorbeeld CD Projekt Red om een van de betere op te noemen.

  Er zijn zat games op te noemen die nog vele malen erger zijn qua dlc in kwaliteit/prijsverhouding.
  Een ontwikkeling waar ik het absoluut niet mee eens ben, mocht dat gaan gebeuren bij games waar ik van hou, dan is jammer maar helaas, mijn geld krijgen ze niet.

  En ik weet dat ik in de minderheid ben en dat ik redelijk standvastig ben in mijn principes en ik besef mij ook heel goed dat er heel veel mensen zijn die dat niet kunnen en op elke hypetrain springen die ze tegenkomen, want OMFG best game ever, moet hebben, kan niet weerstaan gevoel, day 1 edition, alles er op en er aan. Dat gevoel is ook moeilijk te weerstaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 15 september 2017 16:20
  @fred6er

  Haha, faaltje van mij. Daar had idd @fonsrutte moeten staan ipv jouw naam. Verkeerd geklikt klaarblijkelijk.

  Inhoudelijk ben ik het overigens wel met jou eens hoor. Bij Destiny weet je echter dat je aan DLC vast zit om mee te kunnen blijven gaan en dat de replay value zonder DLC al snel beneden het vriespunt daalt. Er zullen vast óók weer toffe gratis DLC pakketten komen zoals eerst, maar je blijft het complete pakket nodig hebben om alles te kunnen doen. Daarmee is Destiny gewoon een game van 100 euro eigenlijk of van 110 euro als je 'in termijnen' betaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 14 september 2017 11:55
  @fappingsnake Ik heb inderdaad geen dure Samsung of Apple telefoon. Inmiddels weten we toch wel dat niet alleen hele dure games waar je bakken aan geld voor DLC moet uitgeven leuk kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 14 september 2017 12:18
  @fappingsnake 'Heel slecht excuus om destiny 2 niet aan te schaffen . Wees blij dat er nieuwe content bij komt . Als je er verder geen geld aan uit wil geven dan moet je destiny idd links laten liggen.'

  Dus het is een slecht excuus, maar twee zinnen later geef je toe dat het argument toch klopt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 14 september 2017 10:24
  @fonsrutte Die trend van snel cashen met dlc constateer ik ook de laatste paar jaar. Met name bij de grote spelers zoals EA en ActiVision.

  Eerst de game uitbrengen die eigenlijk nog gepolijst dient te worden, om vervolgens ook nog meteen aan te kondigen dat er dlc aankomt. Zolang je een paar games speelt is het geen ramp, maar het blijft een discutabele manier van geld binnen harken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 14 september 2017 10:41
  @xtralinkuk aankondigen van DLC noemt men gewoon een planning… niks geks aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 14 september 2017 10:49
  @water
  Wel als het al na 3 maanden op de planning staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 14 september 2017 14:43
  @sander999

  Waarom? Het staat zelfs al pre-release op de planning….transparanter kan je niet zijn volgens mij. Nu heeft deze DLC natuurlijk niets met polijsten te maken zoals xtralink aangeeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 14 september 2017 15:33
  @unipro81
  Ik vind dat als je de volle mep voor een game vraagt, je niet na 3 maanden al aan kan komen met DLC waar je weer een fors bedrag voor neer moet tellen. Het niet kopen van die DLC is geen optie als je wil blijblijven. Dat vind ik een slechte zaak. Stop die content gewoon in de basisgame en wacht op z'n minst een half jaar (en zelfs dat vind ik al snel). Dit heeft alle schijn van uitmelkerij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 14 september 2017 17:01
  @sander999 Goed verwoord, dit is ook mijn gevoel erbij en uiteindelijk moet ieder voor zich bepalen of ze het dat waard vinden of niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.