Review

Call of Duty: WW2

Het rauwe militaire gevoel

Geschreven door Ron Vorstermans op

Conclusie

Ontwikkelaar Sledgehammer Games levert een uitstekende Call of Duty-game af. Zeker online heeft de serie zijn kracht hervonden. Het is alleen wel te hopen dat de serverproblemen spoedig zijn opgelost.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Imponerend totaalpakket, diversiteit in online speelstijlen, audiovisuele presentatie, sterke multiplayermodus
 • Minpunten
 • Samenspel nu lastig door online servers, weinig verrassende singleplayer
Spelers die snakten naar het rauwe militaire gevoel van eerdere Call of Duty-delen zijn bij Call of Duty: WW2 aan het goede adres. Eigenlijk in alle modi. Toch is WW2 niet per se het deel dat het roer helemaal omgooit, laat staan de zo gehoopte throwback naar het simplisme van Call of Duty 4: Modern Warfare. WW2 ligt ergens op de grens van vernieuwing en behoud. Het resultaat is een game die bij vlagen aanvoelt als bekende kost, maar als shooter goed genoeg is om daarmee weg te komen.

Dat gevoel van bekende kost geldt zeker in de singleplayercampagne. Flashbacks naar de HBO-serie Band of Brothers en games als Medal of Honor en Brothers in Arms stapelen zich gedurende het zes uur lange avontuur op. Dat is ook niet raar: de gehele verhaallijn speelt zich af in het Europa van de jaren 1944 en ‘45 en volgt een groepje Amerikanen dat door Europa richting Duitsland trekt. Juist die tijdsperiode, op die plaats in de wereld, is allerminst onontgonnen gebied.

Herhalingsoefening

Alle welbekende momenten (de bestorming van Omaha Beach, het overwinteren in de Ardennen, de slag om Aken) passeren dan ook de revue. Terwijl het verhaal van de 1st Infantry Division zich ontvouwt, komen thema’s als broederschap en leiderschap aan bod: zelfs binnen de Call of Duty-serie voelt dat als een herhalingsoefening. Het schrijfwerk is niet laks en de behandelde gebeurtenissen zijn anno 2017 zeker nog relevant en indrukwekkend, maar wie ooit een Tweede Wereldoorlog-game heeft gespeeld, weet wat er allemaal komen gaat.

Call of Duty: WW2 doet overigens wél zijn best om in zijn details authentiek te zijn. De grimmige sfeer van de jaren veertig, het weergaloze geluid, de pure wanhoop bij mede- en tegenstanders: in zulke details is het respect van ontwikkelaar Sledgehammer Games voor de setting voelbaar. Toch maskeren een continue serieuze ondertoon en een geslaagde undercovermissie niet dat WW2 meer van het bekende en ordinaire Call of Duty-spektakel is. Dat betekent ook dat er binnen no-time ontspoorde treinstellen door de lucht vliegen en spelers andere ongeloofwaardige actiescenario’s wordt voorgeschoteld.

Die inslag maakt van enkele welbekende WO2-momenten, die al tientallen keren in andere games, films en series zijn behandeld, weliswaar memorabele sequenties. Daar draagt deels de regie, maar ook zeker de audiovisuele presentatie aan bij. Wanneer het hoofdpersonage schreeuwend om hulp in een kuil in de Ardennen ligt terwijl de mortieren om hem heen inslaan en naaldbomen knakken alsof het satéprikkers zijn, is de bloederige actie even confronterend als opwekkend. Call of Duty: WW2 oogt en klinkt waanzinnig. Zeker met een goede headset in 4K/HDR.

Terug naar de basis?

De historische details die in de singleplayer de boventoon voeren, staan in de multiplayer vanzelfsprekend minder centraal. Het is juist de online gameplay die het meeste profiteert van de nieuwe setting. Tenminste, wanneer de servers werken: op PlayStation 4 is samenspel met vrienden zeker in de late uurtjes nog te moeilijk voor elkaar te krijgen.

Het is in elk geval niet zo dat het fundament van de multiplayer vergelijkbaar is met het veel tragere Call of Duty 2. Spelers leggen nog altijd razendsnel het loodje en de zogeheten Score Streak-beloningen zijn weliswaar zeldzamer, maar wederom van de partij. Ook de dropshotters, spelers die razendsnel naar de grond duiken in duels, zijn prominent aanwezig. Het verschil tussen goede en slechte spelers kan dan ook groot en confronterend zijn - net als in de vorige delen. Daar verandert de nieuwe setting weinig aan.

Call of Duty: WW2 leent zich online voor een veel breder spectrum aan speelstijlen.

Maar er is wel een groot en merkbaar verschil met multiplayerpotjes in Call of Duty WW2 en bijvoorbeeld Infinite Warfare. Hoewel snelle duimen nog altijd in het voordeel zijn, zijn slimme spelers dat in WW2 evenzeer. Rookgranaten zijn bijvoorbeeld van groot tactisch belang. Door het wegsnijden van veel randfactoren ligt de focus uiteindelijk minder op handelingssnelheid en meer op positionering en anticipatie. Het wegvallen van triple jumps, wallrunning en veel andere gameplaymechanieken maakt de actie bovendien iets minder imponerend, en dus beter behapbaar voor nieuwe spelers.

Call of Duty: WW2 leent zich online voor een veel breder spectrum aan speelstijlen, ondanks het verwijderen van het veelzijdige Pick 10-systeem om personages naar eigen smaak mee aan te passen. Maps zijn een stuk minder compact dan in voorgaande delen, en doen op twee matige uitzonderingen na denken aan die uit Call of Duty 4. De nauwe gangetjes en kleine ruimtes worden véél vaker afgewisseld met lange straten en open omgevingen. De sluipschutters kunnen weer aan het werk, duels worden veel vaker over lange afstanden uitgevochten.

Het is enkel jammer dat de nieuwe War-modus, die wij zeer vermakelijk vinden en met zijn structuur doet denken aan de op missiedoelen gebaseerde gameplay van Overwatch, veel te weinig maps bevat. Met maar drie maps (en de belofte van downloadbare content) voelt het alsof Sledgehammer Games er niet vol op in durft te zetten. En dat is jammer. De zes-versus-zes-modus dwingt samenspel succesvol af en sluit met zijn missies en maps goed aan bij het thema van de game.

Ook andere nieuwigheden komen nog niet helemaal uit de verf. De nieuwe sociale hub waar spelen in samenkomen, een beetje vergelijkbaar met ‘The Tower’ in de Destiny-reeks, voelt vrijwel volledig nutteloos. Dat geldt ook voor de overdaad aan verwijzingen naar het loot crate-systeem, dat enkel cosmetische spullen oplevert. De loot crates doen eigenlijk niemand kwaad. Ze hebben geen invloed op de gameplay en zijn nog niet met echt geld te koop. Wel zijn ze zeer prominent in de game aanwezig. Dat de game alsnog een agressieve microtransactiestructuur krijgt is op dit moment niet uit te sluiten.

Nazi Zombies

De talloze cosmetische items, icoontjes en kledingenstukken zijn overigens ook vrij te spelen zonder loot crates, maar dat vergt lang sparen. Enkel in de Nazi Zombies-modus hebben de loot crates invloed op de gameplay, gezien ze items bevatten die inzetbaar zijn tijdens de missie en het vechten makkelijker maken. Nu zijn ook die items op dit moment enkel via gratis loot crates te bemachtigen, al zijn gratis loot crates in Nazi Zombies-modus redelijk schaars.

Nazi Zombies zelf, waarvan de eerste map The Final Reich heet, leunt ditmaal op een horrorachtige setting en de fascinatie van nazi’s met het occulte. De jolige onderbroekenlol uit Infinite Warfare is vrijwel geheel verdwenen. Het dialoog tussen de vier hoofdpersonages, die onder meer worden gespeeld door Elodie Yung (Daredevil) en David Tennant (Dr. Who), is ook serieuzer van aard. De modus is rechtlijniger en de geheimen lijken iets minder goed verstopt, maar het vinden en oplossen van puzzels is nog altijd bijster uitdagend en zeker met vrienden ontzettend leuk om te doen.

Nazi Zombies is een hele sterke editie, en sterkt net als de multiplayermodus het vertrouwen dat de serie in goede handen is bij Sledgehammer Games. Sterker nog, in zekere zin kweekt dit deel weer vertrouwen in de serie. Zeker de online gameplay doet ons terugdenken aan de hoogtijdagen van de serie, en dankzij de MLG League Battles-integratie is het niet uitgesloten dat de League Play-achtige potjes uit Black Ops 2 weer langzaam zijn weg gaan vinden naar de multiplayermenu’s. Het gevolg is een Call of Duty die voor zowel heel erg nieuwe als heel erg oude spelers (lees: Call of Duty 4-spelers) de moeite waard kan zijn.

Call of Duty: WW2 is gerecenseerd op een PlayStation 4 Pro. De game is reeds ook verkrijgbaar op pc en Xbox One.

MSI FPS

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste videostream-app voor Switch uitgebracht in VS Destiny 2 krijgt update voor PS4 Pro en Xbox One X
30

Reacties op: Call of Duty: WW2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 november 2017 09:59
  Vis ik wel een keer uit de budgetbak omdat ik alleen maar de single player speel. Maar het lijkt weer een vette game te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 10 november 2017 10:50
  @bigds9fan Kan je lang wachten denk ik zo. Bovendien speel je dan ook met een dlc achterstand. Wordt je uit het laadscherm geknikkerd, sorry you don't have this map. Click here to buy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 10 november 2017 11:24
  @XtraLinkUK
  Dat kan je ook tegenkomen als je de game day 1 koopt maar de uitbreidingen niet.
  Infinite Warfare was letterlijk binnen een maand al flink afgeprijsd. Dat gaat met deze niet zó snel gebeuren nee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 10 november 2017 15:44
  @XtraLinkUK
  Heb je zijn reactie wel gelezen?
  Hij speelt hem enkel voor de SP.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 november 2017 17:35
  @Akira Precies.

  En Battlefield 1 was vorig jaar ook snel afgeprijsd. Die speelde ik zelf ook alleen voor de SP en met 35 Euro was die dik de moeite waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 10 november 2017 09:59
  @Ron
  Goed geschreven review, al heb ik het idee dat je bij de zombies mode iets gemist hebt.

  In dit deel zitten er 2 questlines in de map. De eerste duidelijk gelogd en makkelijk te vinden, maar de 2de net zo moeilijk/onduidelijk dan wel niet moeilijker dan voorgaande delen.

  Dit vond ik een slimme toevoeging om zo ook minder fanatieke spelers CoD zombies te ervaren, zonder de hardcore fans te laten vallen.

  Verder heb ik geen problemen ondervonden om met vrienden samen te spelen.
  Wel duurt het vinden van een groep nog erg lang, maar dit punt zal over tijd waarschijnlijk beter worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 10 november 2017 10:04
  De singleplayer klinkt als een herhaling van de oude CoD en MoH games van way back. Altijd leuk om te spelen, maar niet nu. Wellicht over 2 jaar als ie in de steam sales voor een prikje te downloaden is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vjiezze vir

  • 10 november 2017 10:07
  Ik heb hem gekregen en vermaak me er enorm mee.. online blijft het toch een lekker vlotte game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bullitt

  • 10 november 2017 10:18
  Het cijfer 8 is terecht. Als liefhebber en geïnteresseerde in WO 2 zeg ik persoonlijk 9. Waarom geen 10? Omdat sommige *zeur mood engaged* swastika’s wel zichtbaar zijn en andere niet. Zoals een review werd geschreven in een Britse krant. The Daily Telegraph zei : “ Call of Duty has to serve more than one master”. Dus begrijp wel dat ze water bij de wijn moeten doen. En tevens dat de wapens volgens mij niet echt kloppen op bepaalde momenten. Dat maakt het geen 10. * zeur mood offline*. Deze CoD is sfeervol en multiplayer voelt lekker aan. Stabiele gameplay zo ver ik heb kunnen spelen. zombie’s zijn luguber en vies en is leuke gameplay door het stadje rennend. Probeer de game eens uit ladies en gentlemen. Gewoon prima tussendoortje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 10 november 2017 10:46
  Terug naar de basis. Idd ja, grafisch ook. Voor 2017 ziet het er voor geen meter uit. Tijd voor een nieuwe engine.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 10 november 2017 10:47
  @eldeegee
  Wat vind je er grafisch zo storend aan dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 10 november 2017 10:58
  @warcryptic

  Het oogt gewoon verouderd, slechte textures!? Het kan iedergeval niet hangen met Battlefield. Maar fuck it zolang mensen er fun mee hebben?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • schurkie

  • 17 november 2017 22:22
  @warcryptic
  Ik heb me ook weer over laten halen om voor het eerst in jaren weer een COD game aan te schaffen.
  Maar wat heb ik een spijt, grafisch is het echt terug in de tijd, zeker in vergelijking met andere games.
  Heb met moeite me kunnen motiveren om de single player uit te spelen.
  Ik heb nu een paar uur online gespeeld en ik kon het niet langer verdragen.
  Spel van mijn PC verwijderd en weer overgestapt naar BF1.
  Dit was echt de laatste maal dat ik een COD game heb gekocht….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  G.T

  • 10 november 2017 12:28
  Apart dat men over het algemeen zegt dat er goede Audio in zit maar ik heb van verschillende mensen gehoord dat het geluid, zeker van afstand, allemaal hetzelfde klinkt, en dus geen onderscheid kan maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 10 november 2017 13:11
  Dinsdag 14 november worden de microtransacties toegevoegd aan het spel dus wees daar maar niet bang voor. Zal uiteraard wel weer met cosmetics beginnen om vervolgens een maand later daadwerkelijk betere wapens erin te doen.
  Buiten dat is dit de eerste CoD waar ik qua MP weer eens echt plezier in heb dus die lootboxes kunnen me gestolen worden. Eindelijk van die achterlijke jetpacks af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 10 november 2017 13:19
  "Dat de game alsnog een agressieve microtransactiestructuur krijgt is op dit moment niet uit te sluiten."

  Reken er maar wel op. Dit is de toekomst van AAA gaming.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 10 november 2017 13:52
  @Baukereg Op zich slim, maand niet, geen slechte reviews (obv micro-transacties).
  Dan een maand na de reviews lekker die micro-transacties erin gooien.

  Overigens geen voorstander van micro-transacties. Hoewel ik wel met de cosmetisch kan leven á la Overwatch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 10 november 2017 15:48
  @Baukereg
  Zullen we het gewoon even afwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 10 november 2017 18:48
  @Akira Afwachten? Het gebeurt nu al. En de grote ontwikkelaars zijn allemaal druk bezig met 'games as service'. Wat dus een overdaad aan microtransacties betekent.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 10 november 2017 19:08
  @Qinneth
  Heb je de game al gespeeld? Nu gebeurt dat dus niet. En dan heb ik het over de 'agressieve microtransacties'.
  Dus ja….afwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.