Videokaartprijzen klimmen langzaamaan weer omhoog

Videokaartprijzen klimmen langzaamaan weer omhoog

De tendens in het vraag-en-aanbod van hardware lijkt weer mank te lopen: de Europese videokaartprijzen klimmen weer omhoog. Gemiddeld genomen stijgt de verkoopprijs van moderne Nvidia- en AMD-kaarten een paar procent per maand, zo geeft de data van href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/prijsdaling-van-videokaarten-lijkt-te-stagneren/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">3DCenter.org</a> aan.

De Duitse website houdt al langer de prijzen van veel Europese hardware-retailers bij. Afgelopen mei werd met dezelfde gegevens ook een absolute piek gemeten: een gemiddelde verkoopprijs van driemaal de richtprijs. Onder de gemeten data zitten geen webshops uit de Benelux, maar de tendens is hier doorgaans nagenoeg gelijk.

Vanaf mei zette een significante daling in. Even kelderde het prijsgemiddelde flink, maar eind juli bleek de neerwaartse trend volledig gestagneerd te zijn. Inmiddels start de prijsverhoging weer op, zij het nu nog relatief langzaam en stapsgewijs.

Grafiek van de gemiddelde verkoopprijs van moderne Nvidia- en AMD-videokaarten in West-Europa.

Voor een RTX 3000-kaart uit Nvidia's recente aanbod betaal je gemiddeld ruim anderhalf maal de adviesprijs — elke paar weken weer net wat meer. Bij het Radeon 6000-aanbod van AMD betaal je nu in verhouding nog meer, waar AMD's kaarten in het verleden altijd net iets 'goedkoper' afstaken dan vergelijkbare gpu's van Nvidia.

Een directe oorzaak voor de prijsstijging is lastig aan te wijzen, maar er ligt het een en ander voor de hand. Zo bleek AMD's nieuwe RX 6600-budgetkaart even 'riskant goede mining-prestaties' aan te bieden, terwijl ingewijden in de industrie voorspellen dat Nvidia's budgetaanbod binnenkort 'minder goed leverbaar' zou zijn. 

Bij de Europese retailers blijken sommige kaarten in mondjesmaat minder goed leverbaar, maar de schade is niet te vergelijken met de tekorten van eind 2020. Hardware-winkels in de Benelux lijken wel minder kaarten in het algemeen aan te bieden, met inderdaad ook hier vraagprijzen die soms zachtjes omhoog springen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

ugh, dit is toch echt wel een groot probleem dat een product zo lang nog steeds na introductie vele malen duurder is dan de adviesprijzen.

0

Heb net sexy ondergoed gekocht. Wil je het zien? Bezoek de site -- urlky.com/12m2f

0

Aanbevolen voor jou