MSI steekt laptops in nieuwe jasjes met Alder Lake-cpu's

MSI steekt laptops in nieuwe jasjes met Alder Lake-cpu's

Ondanks hun href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/ook-amd-en-msi-blijven-thuis-voor-ces-2022/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">fysieke afwezigheid van CES 2022</a> zond MSI toch het zogenaamde <a href="https://www.youtube.com/watch?v=UcHKuGQlWbc" rel="noopener noreferrer" target="_blank">MSIology Gameverse-evenement</a> uit, waarin hoofdzakelijk de nieuwe laptopportfolio onthuld werd. Naast nieuwe Intel-processoren en Windows 11 bereidt de hardwaregigant ook een omhaal in stijl voor.

De nieuwste reeks laptops van MSI doet precies wat de norm is voor een CES-onthulling: instappen op de recent onthulde, nieuwe chips. Daaronder vallen Intels mobiele, twaalfde generatie Core-processoren (Alder Lake H-serie) en de nieuwe GeForce RTX 3070 Ti en RTX 3080 Ti van Nvidia. 

Verspreid over bestaande en nieuwe laptopmodellen bakt MSI daarmee weer nieuwe systemen, met ditmaal bijvoorbeeld ook PCIe 4.0-ssd's als de standaardvorm van opslag. In sommige gevallen schakelen de notebooks daarmee ook over op sneller (LP)DDR5-geheugen. 

Onder de vernieuwde laptops vallen de Stealth GS77 en GS66, de Raider GE76 en GE66, een nieuwe Vector GP76 en GP66 (voorheen bekend als de 'Leopard'-serie) en de Crosshair 17 en Crosshair 15 — van de laatste is binnenkort ook een gelimiteerde Rainbow Six Extraction-versie te verkrijgen. 

Daarnaast worden ook enkele vorig jaar geïntroduceerde series vernieuwd, waaronder MSI's Pulse GL76/GL66, de Katana GF76/GF66 en felwitte Sword 17/15-modellen. Ook de nog net iets slankere Stealth 15M zou "binnenkort" vernieuwd worden met Alder Lake-chips, al werd over die reeks geen verdere informatie gegeven gedurende de livestream.

Promotioneel beeld van enkele nieuwe MSI-laptops rondom de CES 2022-portfolio.

Voor selecte modellen, zoals de nieuwe Stealth GS77, Raider GE76 en Raider GE66 met Core i9-cpu's, maakt MSI ruimte voor andere nieuwigheden. Net als concurrent Asus experimenteert MSI nu ook met vloeibaar metaal als 'koelpasta' voor de centrale processor. MSI belooft tot 10 procent betere prestaties, met daarnaast verbeterde duurzaamheid.

Op de meer premium modellen introduceert MSI daarnaast MSI OverBoost. De functie maakt een 'Extreme Performance'-profiel mogelijk, waarbij de cpu en gpu samen kunnen genieten van 220 watt aan stroomtoevoer. Dat totaal bedraagt 45 watt voor een Core i7/i9-processor en een resterende 175 watt voor, bijvoorbeeld, Nvidia's mobiele GeForce RTX 3080 Ti. MSI OverBoost werkt enkel met de netstroomadapter aangesloten.

Naast nieuwe hardware-toepassingen valt vooral de nieuwe stijl van MSI's laptop op. Het bedrijfslogo blijft vooralsnog hetzelfde, maar op de laptops zelf prijkt nu het alternatieve merkembleem dat MSI ooit introduceerde voor de professionele Creator- en Prestige-reeksen. De ietwat strakkere chassis van die afsplitsingen en ook het "Tech meets Aesthetic"-motto komt nu overwaaien naar de gaming-kant. 

Watch on YouTube

Wat betreft MSI's professionele aanbod: ook de Creator-lijn keert dit jaar terug met Alder Lake H-processoren, nieuwe Ampere-gpu's en optionele dampkamerkoeling. De in 2019 aangekondigde Prestige-reeks lijkt anno 2022 wel te zijn vervallen; naast de vele gaminglaptops en Creator-afsplitsingen werd 'Prestige' niet genoemd in de CES 2022-onthullingen.

Over precieze releasedata en prijzen voor alle verschillende laptops werd nog niet gesproken. De meeste nieuwe notebooks zouden, zoals elk jaar na CES, in de komende maanden uit moeten rollen. Van laptops met Nvidia's nieuwe mobiele gpu's weten we in ieder geval dat ze niet vroeger dan 1 februari verkocht kunnen worden. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou