Partnerbijdrage: MSI Stealth 15M
Reviews

Partnerbijdrage: MSI Stealth 15M

Hardwarefabrikant MSI bewijst al langer dat gamelaptops met een strakke vormgeving geleverd kunnen worden. De Stealth-serie in het specifiek kenmerkt MSI’s dunste notebooks voor gamers, die nu met de nieuwe 15M-variant verder groeit — of eerder afslankt. Zoek je een laptop waar je een aardig potje op kan gamen, maar een die daarbovenop ook overtuigt dankzij de kleine behuizing? Dan is de nieuwe MSI Stealth 15M wellicht een geschikte optie.

Dit artikel is een partnerbijdrage van MSI. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Kleine behuizing, grote beloftes

Als een van MSI’s lichtste laptops komt de Stealth 15M binnen op een schamele 1,69 kilogram aan gewicht. Met een dikte van nog geen 16 millimeter is dat alleszins een subtiel pakketje, en een die fraaie prestaties belooft. Internationaal komt de notebook in verschillende kleuren en smaken hardware, in Nederland bestaat het aanbod (voorlopig) uit exclusief de zwarte uitvoering met een Nvidia GeForce GTX 1660 Ti als aangewezen videokaart.

Los van de GPU gooien beide modellen hoge ogen met vernieuwde componenten. Het kleurrijke 15,6” full HD-scherm komt binnen op 144 hertz beeldverversing en qua processor en chipset stapt MSI over op de elfde generatie CPU’s van Intel — de Intel Core i7-1165G7 in dit geval. Daarbovenop komt dan 16 GB aan DDR4-3200 werkgeheugen en 512 GB aan M.2 SSD-opslag.

©GMRimport

MSI Stealth 15M (A11SDK) – Specificaties

• Display: 15,6” Full HD-paneel @ 144Hz, IPS-level
• Processor: Intel Core i7-1165G7 @ 2,8 GHz (Boost tot 4,7 GHz)
• Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q (6GB GDDR6)
• Geheugen: 2 x 8GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 64GB)
• Opslag: 512 GB NVMe M.2 SSD (PCIe Gen 4 x4)
• Keyboard: Tenkeyless chiclet-toetsen, Full-RGB (één zone)
• Speakers: 2 x 2 Watt
• Poorten: 2 x USB-A 3.2 (Gen 1), 1 x Thunderbolt 4 USB-C, HDMI 2.0, MicroSD-sleuf, 1 x 3.5 mm combo-jack
• Draadloos: Wi-Fi 6 (AX201), Bluetooth 5.1
• Voeding: 150 Watt, support voor Type-C PD Charging
• Accu: 52 WHrs 3-cell Li-Polymer
• Gewicht: 1,69 kilogram
• Richtprijs: vanaf 1499 euro

Al met al beloven die specificaties veel goeds in een bijzonder strakke behuizing. De Stealth 15M is vooral geschikt als een systeem voor ernaast, een dat zich bovenal gemakkelijk rond laat dragen. Zelfs het 150 Watt-voedingsblok en de kabels zijn kleiner dan de norm voor gamelaptops. Mocht je ook die niet altijd mee willen zeulen, dan kun je dit draagbare game-apparaat ook nog opladen (en uitbreiden) over de Thunderbolt 4 USB-C-aansluiting. Mooi meegenomen — letterlijk.

©GMRimport

Prima prestatiedrang

Hoe je hem ook gebruikt of waar je hem ook plaatst, de MSI Stealth 15M staat garant voor fraaie gameprestaties. De GTX 1660 Ti is in die zin een zuivere middenweg qua grafische paardenkracht; niet overdreven duur, maar het komt ook zeker niet de minste performance. Met de juiste concessies draait de laptop nieuwere games stabiel op 60 frames per seconde, terwijl competitieve spellen met gemak de 144 hertz van het beeldscherm volledig kunnen benutten.

Watch on YouTube

Check de volledige resultaten op de 3Dmark-pagina van de MSI Stealth 15M.

Koeler en slimmer

Zet je dit systeem onder druk voor een zware speelsessie, dan valt vooral op hoe MSI gegroeid is wat koelprestaties betreft. Ook met een gebrek aan ruimte (en daarmee het wegnemen van een toegewijde toets hiervoor) is de vertrouwde Cooler Boost 5-technologie ook in dit dunne notebook aanwezig. Twee relatief platte ventilatoren en vijf heatpipes houden de CPU en GPU koel wanneer je daar het maximale uit wilt persen.

Toegegeven, op het hoogste toerental genereert die koeloplossing soms een wat scheller gezoem, maar de prestaties mogen er wezen. Zelfs onder de druk van zware benchmarks komen de processor en videokaart niet snel boven de 75 °C. Bij doorsnee taken werk je nagenoeg in stilte, terwijl de componenten veelal onder de 40 °C blijven. Dat soort temperaturen liggen lager dan je mag verwachten van deze hoeveelheid hardwarekracht.

©GMRimport

Aan de andere kant groeit ook MSI’s kunde in rendementsdenken. Ooit waren accu’s de grootste achilleshiel voor gamelaptops, maar tegenwoordig worden ze steeds beter benut. Met behulp van slimme klokfrequenties en ventilatorcurves vanuit de ‘Dragon Center’-software wordt bijvoorbeeld al op de 52 Whr-batterij bespaard.

Wil je helemaal goed voorbereid op pad gaan, dan kun je altijd nog overschakelen naar de geïntegreerde GPU; de Intel Iris Xe-keerzijde van de centrale processor. Marathonrecords hoef je daarvan niet te verwachten, maar de Stealth 15M laat zich gemakkelijk een (werk)dag inzetten zonder linea recta leeg te bloeden. Voor veel van de loggere gamelaptops is dat een ondenkbare prestatie.

©GMRimport

De meerwaarde van een goede processor

De processor is in die zin de sterspeler van de MSI Stealth 15M. Intels 10nm-architectuur van de Tiger Lake-generatie biedt ontzettend goede prestaties, tegenover vooruitstrevend rendement. Natuurlijk kun je geen uitgebreide gamesessies organiseren op de geïntegreerde graphics, maar puur dankzij die CPU kun je al op ontzettend veel performance rekenen.

Voor veel kleinere (indie-)spellen kan de processor al met gemak invallen voor de videokaart, maar ook voor contentproductie onderweg is de Intel Core i7-1165G7 uitstekend geschikt om te werken zonder stroom te slurpen of onnodige hitte te creëren. Globaal gezien presteert deze processorgeneratie dan ook anderhalf keer beter dan diens voorgangers, waar die onderlinge stapjes vaak een flink stuk kleiner zijn.

De Stealth 15M laat zich gemakkelijk een (werk)dag inzetten zonder linea recta leeg te bloeden. Voor veel van de loggere gamelaptops is dat een ondenkbare prestatie.

-

Zodoende smelt de Stealth 15M eigenlijk twee verschillende soorten notebooks samen. MSI overtuigt met een draagbaar game-vehikel én subtiel powerhouse ineen. Het aanzienlijk strakker gestroomlijnde ontwerp draagt daar zonder twijfel aan bij; hiermee mag je ook in een koffiezaak of op de kantoorvloer gezien worden.

Het ene moment bewerk je een video, het andere moment speel je nog even snel een potje Rocket League. Dat getuigt van ‘stealth’ in niet alleen vorm, maar ook in hoe flexibel het geheel in te zetten is. Dat de koeling onder druk niet altijd even ‘geruisloos klinkt, nemen we dan maar voor lief.

©GMRimport

Veel luxe op verkleind landgoed

Prettige bonussen bovenop die insteek zijn vooral de luxe extra’s van de Stealth 15M. In dit pakket biedt MSI bijvoorbeeld alsnog een bijzonder fel en kleurrijk ‘IPS-level’ scherm, maar maakt het ook ruimte voor andere handige extraatjes en stijlelementen. Denk daarbij aan ondersteuning voor het stabielere Wi-Fi 6, de integratie van een volledig RGB-toetsenbord (bestaande uit simpelweg één lichtzone), een fraaie aluminium behuizing en voor de liefhebber zelfs een ijskoude, witte uitvoering van de laptop.

Echt revolutionair is dat laatste niet meer te noemen, maar de mogelijkheid om eens niet een rood-zwarte laptop te kiezen, misstaat dit slanke model allerminst. Dat is hoe MSI poogt stijl én substantie te leveren, en de Stealth 15M is tot dusver MSI’s meest overtuigende poging daartoe. Vooral voor non-gamers die daar naar op zoek zijn, voelt een licht getint model dan mogelijk net iets soberder.

©GMRimport

Voor wie is de Stealth 15M geschikt?

Wie een lekker flexibele gamelaptop zoekt ‘voor ernaast’, doet er goed aan de nieuwe MSI Stealth 15M op zijn minst te overwegen. Al met al biedt de laptop bakken aan prestaties in een bijzonder slanke behuizing.

Met de opties in GPU’s kun je misschien niet álle high-end games op de allerhoogste framerates draaien, maar de hoeveelheid paardenkracht die dit levert tegenover de form factor, is absoluut admirabel. Voor competitieve spellen, creatieve taken en bijtijds een nachtje doortrekken in een verhalende game, voldoet dit ruim. Tel daar fraaie koeling en een processor met vooruitstrevend rendement bovenop, en je hebt een aardig verleidelijk laptopje.

Een regelrechte desktopvervanger zal de MSI Stealth 15M voor velen niet worden, verrassend rendement of niet. Mocht je echter al over een mooi game-pc beschikken, dan zou dit een charmant powerhouse-je voor buiten de deur kunnen vormen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Het openingsfilmpje van Civilization 7
Nieuws

Het openingsfilmpje van Civilization 7

Game verschijnt op 11 februari voor pc en consoles

Het openingsfilmpje van Sid Meier's Civilization 7 is online gedeeld en valt nu te bekijken.

De cinematische beelden maken de Civilization-fan alvast lekker voor wat komen gaat, met verschillende samenlevingen die door de tijd heen uitgelicht worden.

Civilization 7 verschijnt op 11 februari 2025 op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Nintendo Switch. Mensen die de Deluxe of Founders Edition van de game reserveren kunnen vanaf 6 februari aan de slag met de game.

De Civilization-reeks bestaat al sinds 1991 en inmiddels zijn er meer dan 65 miljoen exemplaren van games uit de serie verkocht. Civilization 6 verscheen in 2016 en is de bestverkochte game in de reeks. In de turn-based strategiegames bouwen spelers hun eigen samenleving op door de jaren heen.

Marvin Toepoel speelde tijdens Gamescom alvast een vroege versie van de game: "Als er één ding duidelijk wordt in onze drie uur in Civilization 7, is dat er veel meer keuzes zijn die juist de doorgewinterde Civ-speler de mogelijkheid geven om hun beschaving te sturen, en er iets unieks van te maken. In die eerste pakweg zeventig beurten zijn er al te veel keuzes om hier allemaal op te kunnen schrijven. ’Narrative keuzes, bijvoorbeeld: wat voor soort toespraak houdt jouw eerste gouverneur? Hoe reageert jouw stad op de eerste natuurramp? Maar er komen ook allerlei quests langs, vaak op basis van jouw speelstijl."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gameplay van geannuleerde Star Wars Battlefront 3 gelekt
Nieuws

Gameplay van geannuleerde Star Wars Battlefront 3 gelekt

Game uit de koker van Free Radical Design werd in 2008 geannuleerd

Er zijn gameplaybeelden van een geannuleerde derde game in de klassieke Star Wars Battlefront-franchise online verschenen.

Het gaat om een derde deel in de reeks waarvan begin dit millennium games uitkwamen, en dus niet te verwarren met de Battlefront-shooters die afgelopen decennium uitkwamen.

Free Radical Design - bekend van de Timesplitters-games - werkte aan Star Wars Battlefront 3. De game werd in 2008 uiteindelijk geannuleerd. Het spel had op de Wii, PlayStation 3, Xbox 360 en pc uit moeten komen.

Inmiddels is er dus gameplay te zien van het nooit uitgekomen spel. De beelden zouden daarbij afkomstig zijn van een versie van de game een week voordat deze geannuleerd werd. Het gaat daarbij specifiek om de Wii-versie van het spel.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!