Partnerbijdrage: MSI Stealth 15M
Reviews

Partnerbijdrage: MSI Stealth 15M

Hardwarefabrikant MSI bewijst al langer dat gamelaptops met een strakke vormgeving geleverd kunnen worden. De Stealth-serie in het specifiek kenmerkt MSI’s dunste notebooks voor gamers, die nu met de nieuwe 15M-variant verder groeit — of eerder afslankt. Zoek je een laptop waar je een aardig potje op kan gamen, maar een die daarbovenop ook overtuigt dankzij de kleine behuizing? Dan is de nieuwe MSI Stealth 15M wellicht een geschikte optie.

Dit artikel is een partnerbijdrage van MSI. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Kleine behuizing, grote beloftes

Als een van MSI’s lichtste laptops komt de Stealth 15M binnen op een schamele 1,69 kilogram aan gewicht. Met een dikte van nog geen 16 millimeter is dat alleszins een subtiel pakketje, en een die fraaie prestaties belooft. Internationaal komt de notebook in verschillende kleuren en smaken hardware, in Nederland bestaat het aanbod (voorlopig) uit exclusief de zwarte uitvoering met een Nvidia GeForce GTX 1660 Ti als aangewezen videokaart.

Los van de GPU gooien beide modellen hoge ogen met vernieuwde componenten. Het kleurrijke 15,6” full HD-scherm komt binnen op 144 hertz beeldverversing en qua processor en chipset stapt MSI over op de elfde generatie CPU’s van Intel — de Intel Core i7-1165G7 in dit geval. Daarbovenop komt dan 16 GB aan DDR4-3200 werkgeheugen en 512 GB aan M.2 SSD-opslag.

©GMRimport

MSI Stealth 15M (A11SDK) – Specificaties

• Display: 15,6” Full HD-paneel @ 144Hz, IPS-level
• Processor: Intel Core i7-1165G7 @ 2,8 GHz (Boost tot 4,7 GHz)
• Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q (6GB GDDR6)
• Geheugen: 2 x 8GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 64GB)
• Opslag: 512 GB NVMe M.2 SSD (PCIe Gen 4 x4)
• Keyboard: Tenkeyless chiclet-toetsen, Full-RGB (één zone)
• Speakers: 2 x 2 Watt
• Poorten: 2 x USB-A 3.2 (Gen 1), 1 x Thunderbolt 4 USB-C, HDMI 2.0, MicroSD-sleuf, 1 x 3.5 mm combo-jack
• Draadloos: Wi-Fi 6 (AX201), Bluetooth 5.1
• Voeding: 150 Watt, support voor Type-C PD Charging
• Accu: 52 WHrs 3-cell Li-Polymer
• Gewicht: 1,69 kilogram
• Richtprijs: vanaf 1499 euro

Al met al beloven die specificaties veel goeds in een bijzonder strakke behuizing. De Stealth 15M is vooral geschikt als een systeem voor ernaast, een dat zich bovenal gemakkelijk rond laat dragen. Zelfs het 150 Watt-voedingsblok en de kabels zijn kleiner dan de norm voor gamelaptops. Mocht je ook die niet altijd mee willen zeulen, dan kun je dit draagbare game-apparaat ook nog opladen (en uitbreiden) over de Thunderbolt 4 USB-C-aansluiting. Mooi meegenomen — letterlijk.

©GMRimport

Prima prestatiedrang

Hoe je hem ook gebruikt of waar je hem ook plaatst, de MSI Stealth 15M staat garant voor fraaie gameprestaties. De GTX 1660 Ti is in die zin een zuivere middenweg qua grafische paardenkracht; niet overdreven duur, maar het komt ook zeker niet de minste performance. Met de juiste concessies draait de laptop nieuwere games stabiel op 60 frames per seconde, terwijl competitieve spellen met gemak de 144 hertz van het beeldscherm volledig kunnen benutten.

Watch on YouTube

Check de volledige resultaten op de 3Dmark-pagina van de MSI Stealth 15M.

Koeler en slimmer

Zet je dit systeem onder druk voor een zware speelsessie, dan valt vooral op hoe MSI gegroeid is wat koelprestaties betreft. Ook met een gebrek aan ruimte (en daarmee het wegnemen van een toegewijde toets hiervoor) is de vertrouwde Cooler Boost 5-technologie ook in dit dunne notebook aanwezig. Twee relatief platte ventilatoren en vijf heatpipes houden de CPU en GPU koel wanneer je daar het maximale uit wilt persen.

Toegegeven, op het hoogste toerental genereert die koeloplossing soms een wat scheller gezoem, maar de prestaties mogen er wezen. Zelfs onder de druk van zware benchmarks komen de processor en videokaart niet snel boven de 75 °C. Bij doorsnee taken werk je nagenoeg in stilte, terwijl de componenten veelal onder de 40 °C blijven. Dat soort temperaturen liggen lager dan je mag verwachten van deze hoeveelheid hardwarekracht.

©GMRimport

Aan de andere kant groeit ook MSI’s kunde in rendementsdenken. Ooit waren accu’s de grootste achilleshiel voor gamelaptops, maar tegenwoordig worden ze steeds beter benut. Met behulp van slimme klokfrequenties en ventilatorcurves vanuit de ‘Dragon Center’-software wordt bijvoorbeeld al op de 52 Whr-batterij bespaard.

Wil je helemaal goed voorbereid op pad gaan, dan kun je altijd nog overschakelen naar de geïntegreerde GPU; de Intel Iris Xe-keerzijde van de centrale processor. Marathonrecords hoef je daarvan niet te verwachten, maar de Stealth 15M laat zich gemakkelijk een (werk)dag inzetten zonder linea recta leeg te bloeden. Voor veel van de loggere gamelaptops is dat een ondenkbare prestatie.

©GMRimport

De meerwaarde van een goede processor

De processor is in die zin de sterspeler van de MSI Stealth 15M. Intels 10nm-architectuur van de Tiger Lake-generatie biedt ontzettend goede prestaties, tegenover vooruitstrevend rendement. Natuurlijk kun je geen uitgebreide gamesessies organiseren op de geïntegreerde graphics, maar puur dankzij die CPU kun je al op ontzettend veel performance rekenen.

Voor veel kleinere (indie-)spellen kan de processor al met gemak invallen voor de videokaart, maar ook voor contentproductie onderweg is de Intel Core i7-1165G7 uitstekend geschikt om te werken zonder stroom te slurpen of onnodige hitte te creëren. Globaal gezien presteert deze processorgeneratie dan ook anderhalf keer beter dan diens voorgangers, waar die onderlinge stapjes vaak een flink stuk kleiner zijn.

De Stealth 15M laat zich gemakkelijk een (werk)dag inzetten zonder linea recta leeg te bloeden. Voor veel van de loggere gamelaptops is dat een ondenkbare prestatie.

-

Zodoende smelt de Stealth 15M eigenlijk twee verschillende soorten notebooks samen. MSI overtuigt met een draagbaar game-vehikel én subtiel powerhouse ineen. Het aanzienlijk strakker gestroomlijnde ontwerp draagt daar zonder twijfel aan bij; hiermee mag je ook in een koffiezaak of op de kantoorvloer gezien worden.

Het ene moment bewerk je een video, het andere moment speel je nog even snel een potje Rocket League. Dat getuigt van ‘stealth’ in niet alleen vorm, maar ook in hoe flexibel het geheel in te zetten is. Dat de koeling onder druk niet altijd even ‘geruisloos klinkt, nemen we dan maar voor lief.

©GMRimport

Veel luxe op verkleind landgoed

Prettige bonussen bovenop die insteek zijn vooral de luxe extra’s van de Stealth 15M. In dit pakket biedt MSI bijvoorbeeld alsnog een bijzonder fel en kleurrijk ‘IPS-level’ scherm, maar maakt het ook ruimte voor andere handige extraatjes en stijlelementen. Denk daarbij aan ondersteuning voor het stabielere Wi-Fi 6, de integratie van een volledig RGB-toetsenbord (bestaande uit simpelweg één lichtzone), een fraaie aluminium behuizing en voor de liefhebber zelfs een ijskoude, witte uitvoering van de laptop.

Echt revolutionair is dat laatste niet meer te noemen, maar de mogelijkheid om eens niet een rood-zwarte laptop te kiezen, misstaat dit slanke model allerminst. Dat is hoe MSI poogt stijl én substantie te leveren, en de Stealth 15M is tot dusver MSI’s meest overtuigende poging daartoe. Vooral voor non-gamers die daar naar op zoek zijn, voelt een licht getint model dan mogelijk net iets soberder.

©GMRimport

Voor wie is de Stealth 15M geschikt?

Wie een lekker flexibele gamelaptop zoekt ‘voor ernaast’, doet er goed aan de nieuwe MSI Stealth 15M op zijn minst te overwegen. Al met al biedt de laptop bakken aan prestaties in een bijzonder slanke behuizing.

Met de opties in GPU’s kun je misschien niet álle high-end games op de allerhoogste framerates draaien, maar de hoeveelheid paardenkracht die dit levert tegenover de form factor, is absoluut admirabel. Voor competitieve spellen, creatieve taken en bijtijds een nachtje doortrekken in een verhalende game, voldoet dit ruim. Tel daar fraaie koeling en een processor met vooruitstrevend rendement bovenop, en je hebt een aardig verleidelijk laptopje.

Een regelrechte desktopvervanger zal de MSI Stealth 15M voor velen niet worden, verrassend rendement of niet. Mocht je echter al over een mooi game-pc beschikken, dan zou dit een charmant powerhouse-je voor buiten de deur kunnen vormen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!