Intels 7 nm chips starten massaproductie in tweede helft 2022
Gamer.nl
Nieuws

Intels 7 nm chips starten massaproductie in tweede helft 2022

Processorgigant Intel verzekert dat het 'Intel 4'-procedé (7 nm) gereed is om in de tweede helft van 2022 en masse geproduceerd te worden.

Intel zou de belofte verkondigd hebben tegenover bronnen van DigiTimes. De tape-in van de eerste 7 nm chips vond vorig jaar al plaats; inmiddels zouden de wafers gereed moeten zijn om in massaproductie te treden. Sinds de eerste tests is het procedé wel omgedoopt wat betreft naamgeving: dezelfde 7 nm node heet tegenwoordig 'Intel 4'

Intel 4 wordt gebakken met behulp van EUV-lithografie, waardoor transistoren nog dichter op elkaar geplaatst kunnen worden en de aandrijfstroom makkelijker te verhogen is. In een recent symposium claimde Intel dat het nieuwe procedé zeker 20 procent meer prestaties boekt dan Intel 7 (10 nm), op dezelfde wattages. 

©GMRimport

Daarnaast zou Intel met de komst van Intel 4 ook vaker experimenteren met de terugkeer van de Foveros-technologie, waarin meerdere procedés op elkaar gestapeld kunnen worden. Zowel de 7 nm dichtheid als het (her)introduceren van chiplet-technologie vormen de basis van de Meteor Lake-generatie; de eerste reeks processoren die gebruik zal maken van Intel 4.

Voordat Meteor Lake inslaat, dient eerst Raptor Lake nog gelanceerd te worden als Intels dertiende Core-generatie. Raptor Lake draait net als het voorgaande Alder Lake op het Intel 7-procedé (10 nm) en staat op de planning voor later in 2022. Van het daaropvolgende Meteor Lake wordt verwacht dat het mogelijk in 2023 al diens intrede kan doen, hoogstwaarschijnlijk wordt daarvoor ook een nieuwe LGA2251-socket geïntroduceerd.

Eerder dit jaar liet Intel weten ook flink te investeren in de Europese Unie. Onder meer de bestaande Intel-fabriek in Ierland zou uitgebreid worden met een investering van 12 miljard euro, waardoor de locatie op korte termijn ook Intel 4-chips in Europa kan produceren. 

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd
Gamer.nl
Nieuws

Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd

Abonnement op uitbreidingspakket is ook vereist

De klassieke rpg Fire Emblem: The Sacred Stones is nu speelbaar via Nintendo Switch Online.

Fire Emblem: The Sacred Stones kwam in 2004 uit in Japan en het jaar erop in Europa en de Verenigde Staten. In de game ligt het koninkrijk Renais in puin na de plotselinge invasie van een voormalige bondgenoot.

De koninklijke erfgenamen Eirika en Ephraim gaan er op uit om Renais opnieuw op te bouwen en het duistere geheim achter de oorlog in hun thuisland te achterhalen. Het betreft het achtste deel in de Fire Emblem-reeks en het tweede deel dat ook buiten Japan uitkwam.

Het gaat om een Game Boy Advance-game, en het spel verschijnt dan ook in de GBA-app op Nintendo Switch Online. Daar is dus niet alleen een abonnement op de online dienst voor nodig, maar ook op het uitbreidingspakket.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak
Gamer.nl
Nieuws

Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak

Nintendo registreerde verschillende patenten na de release van Palworld

Palworld-ontwikkelaar Pocketpair claimt dat het bestaan van gamefranchises als Fallout, Ark: Survival Evolved en Tomb Raider aan om aan te geven dat de aanklacht van Nintendo ongeldig is.

Afgelopen september bleek dat Nintendo en The Pokémon Company Pocketpair voor de rechter sleept. Palworld wordt sinds release vaak vergeleken met Pokémon. Afgelopen november bleek dat de aanklacht gebaseerd is op geschonden patenten die Nintendo na de release van Palworld heeft aangemaakt.

Pocketpair heeft in een reeks reacties op de aanklacht (via VGC) gemeld dat die patenten nooit aangemaakt hadden mogen worden, aangezien er al allerlei games bestonden die de gameplaymechanismen die door deze patenten worden omschreven bevatten. Volgens Pocketpair hebben games als Ark: Survival Evolved, Octopath Traveler, Pikmin 3, Far Cry 5, Titanfall 2 en Tomb Raider dergelijke mechanismen.

Volgens Pocketpair was het voorheen in games als Pikmin 3, Far Cry 5 en Tomb Raider al mogelijk om allerlei objecten te gooien - net zoals het gooien van een bal in Pokémon en een Pal Sphere in Palworld. In games als Titanfall 2 en Rune Factory 5 is het daarnaast mogelijk om een monster te vangen en ze weer vrij te laten. Daarbij zou het in games als Octopath Traveler, Monster Super League en de Nukamon-mod voor Fallout mogelijk zijn om personages te 'vangen'.

Hoewel bovenstaande voorbeelden natuurlijk niet precies hetzelfde zijn als in Palworld en Pokémon, hoopt Pocketpair hiermee de door Nintendo aangemaakte patenten ongeldig te laten verklaren, of in ieder geval aan de rechter aan te tonen dat de patenten niet volstaan om Nintendo en The Pokémon Company te laten winnen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!