AMD voegt matrixinstructies toe aan RDNA 3-gpu's
Volgens AMD's eigen updateportaal worden RDNA 3-videokaarten verrijkt met 'Wave Matrix Multiply-accumulate' (WMMA) instructies, vermoedelijk om ai- en ml-taken slimmer af te handelen.
De WMMA-term dook op in AMD's eigen LLVM-archief, waar ook AMD-ingenieurs zelf actief data over (en compatibiliteit met) gpu's updaten. Meer dan eens verschijnen nieuwe technologieën eerst in deze bibliotheek, voordat AMD officiële plannen of intenties onthult.
Veel details worden niet gepaard met de toevoeging van WMMA, enkel dat de instructieset geïntroduceerd wordt op 'gfx11', AMD's interne codenaam voor de volgende generatie videokaarten voor gamers (Radeon 7000). Wel zou voor de hand liggen dat Wave Matrix Multiply-accumulate te vergelijken is met 'Matrix Fused Multiply-Add' (MFMA), een soortgelijke matrixinstructieset die AMD al eerder op professionele CDNA-kaarten inbakte.
Door instructiesets voor matrixberekeningen toe te voegen aan de grafische architectuur, kunnen de chips efficiënter met ruimtelijke berekeningen en grote vermenigvuldigingen van data omgaan. Matrixinstructies worden doorgaans veel benut door algoritmische taken, waaronder hoofdzakelijk artificiële intelligentie (ai) en machine learning (ml).
AMD's voornaamste concurrent Nvidia heeft al langer een eigen oplossing voor dat soort taken; de zogeheten Tensor-kernen bieden Nvidia's kaarten al langer een voordeel in slimme rekenkracht. Voor gamers is vooral DLSS een aantrekkelijke uitkomst: middels de Tensor-kernen kunnen games efficiënt opschalen in resolutie, zonder elke pixel afzonderlijk in te calculeren. Het gevolg is scherpere games, tegenover minder druk op de daadwerkelijke hardware — en dus hogere framerates.
Met WMMA kan AMD mogelijk een eigen antwoord op de populaire Tensor-kernen op de been zetten, al voelt de timing wel enigszins wrang. Niet voor niets heeft AMD sinds vorige generatie een eigen, open-source upscalingtechnologie, FidelityFX Super Resolution (FSR) op de been gezet, met als aantrekkingskracht juist het concept dat ook 'traditionele' hardware daar ongestoord gebruik van kan maken.
RDNA 3 staat nog altijd later in 2022 te lanceren, aldus AMD. De nieuwe generaties gpu's stapt over van 7 nm (en 6 nm) procedés naar 5 nm en zal voor het eerst meerdere chiplets stapelen om rekenkracht op een nieuwe wijze te bundelen. Wel wordt verwacht dat de kaarten meer stroom zullen verbruiken dan RDNA 2, maar "niet zo veel als de concurrent", zo claimde AMD vorige week nog.