Microsoft wint Amerikaanse Activision Blizzard-rechtszaak van FTC

Microsoft wint Amerikaanse Activision Blizzard-rechtszaak van FTC

Het Britse CMA en Microsoft gaan daarnaast weer om tafel

In de Amerikaanse rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission heeft de rechter besloten dat laatstgenoemde organisatie de vroegtijdige overname van Activision Blizzard niet mag blokkeren.

De Federal Trade Commission spande een kort geding aan tegen Microsoft om de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door het bedrijf tegen te houden. Dit werd bovenal gedaan om een vroegtijdige overname tegen te gaan. Rechter Jacqueline Scott Corley heeft nu een oordeel in het voordeel van Microsoft geveld.

Corley: "Microsofts overname van Activision wordt beschreven als de grootste overname in de geschiedenis van tech. Het vereist streng toezicht. Dat heeft zich uitbetaald: Microsoft heeft in schrift, publiekelijk en in de rechtszaal, beloofd om Call of Duty tien jaar lang op PlayStation te houden. Het heeft een afspraak gemaakt met Nintendo om Call of Duty naar Switch te brengen. En er zijn diverse afspraken gemaakt waarmee de content van Activision voor het eerst naar verscheidene cloudgamingservices komt."

De FTC opperde dat de overname van Activision Blizzard uiteindelijk negatief zou uitpakken voor consumenten, maar volgens de rechter is juist gebleken dat meer consumenten toegang gaan krijgen tot Activision Blizzard-games.

De uitspraak betekent dat Microsoft een stap dichterbij de overname van Activision Blizzard is. Het maakt de kans dat Microsoft een vroegtijdige overname in werking kan zetten - vanaf de startdatum van 15 juli en voor de gestelde deadline van 18 juli - aanzienlijk groter. Het is nog wel mogelijk dat de FTC in hoger beroep gaat.

Microsoft moet voordat de overname volledig wordt afgerond echter ook nog het Britse Competition and Markets Authority (CMA) zien te overtuigen. Deze organisatie keurde de overname eerder dit jaar af. Op 28 juli zou een zitting plaatsvinden waarbij Microsoft in hoger beroep zou gaan tegen die blokkade, maar vanavond hebben Microsoft en het CMA laten weten dit uit te stellen en weer om tafel te gaan om te kijken of er aanpassingen aan de deal kunnen worden gemaakt, zodat het alsnog door kan gaan. De meeste andere waakhonden, waaronder de Europese Commissie, hebben de overname al goedgekeurd.

Microsoft-directeur Brad Smith liet op social media weten dat het bedrijf de rechter "dankbaar is voor deze snelle en grondige beslissing, en we hopen dat andere jurisdicties blijven werken aan een tijdige oplossing." Ook Xbox-baas Phil Spencer uitte zijn dankbaarheid op social media.

Verder reageerde ook Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick op het nieuws (via The Verge). "Consumenten en werknemers hebben profijt van de fusie. Het creëert juist concurrentie in plaats van dat het ingewortelde marktleiders onze snel groeiende industrie laat domineren", waarmee hij indirect lijkt te refereren naar PlayStation.

Naast Call of Duty is Activision Blizzard ook eigenaar van franchises als World of Warcraft, Diablo en Tony Hawk's Pro Skater. Ook is King onderdeel van het bedrijf, een ontwikkelaar van mobiele hits als Candy Crush. Microsoft wil ongeveer 68,7 miljard dollar betalen voor de overname.

View post on X
View post on X
View post on X

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Weer een stap richting het einde van PlayStation als een 1st party uitgever. Ben benieuwd welke uitgever de volgende is die door Microsoft gekocht gaat worden. Zou er niet vanop kijken als ze Take-Two proberen binnen te hengelen voordat GTA 6 uitkomt.

-1
test

Nee zie micro echt geen uitgever meeer kunnen kopen, deze ging er nou niet makkelijk door heen. En denk dat bij de volgende Europa Amerika en uk allemaal dwars liggen. Denk volgende grote overname zal vanuit Sony kant komen.

0

Waarom is dat het einde van Sony als first party uitgever? Heeft er niet zoveel mee te maken toch?

3
test

Minder games = minder consoles verkopen = minder geld

-1

Deze gebruiker is verwijderd

-10

kun je dat dan nog verder onderbouwen hoe dit tot het einde van de gamesindustrie gaat leiden? want volgens de rechter is dit zelfs bevorderlijk voor de consument. Ik heb argument ook helemaal niet gehoord van de FTC dat dit het einde van de gamesindustrie gaat zijn dus ben erg benieuwd wat jij dan wel weet maar de FTC blijkbaar niet. Maar laat ik vooropstellen dat een te dominante partij in iedere markt, wie dat dan ook is, nooit goed is voor de consument.

[Reactie gewijzigd door op 11 juli 2023 - 16:34]

5
test

Hi fi rush, age of empires 2, vampiers survivors, pentiment, high on life, Hot wheels unleased, lego skywalker saga, metal hellsinger, persona serie, monster Hunter rise, golden eye 64, madden 23, Valheim, mlb the show 23, wo long fallen dynasty, fifa 23, planet lana, fist, gta v ja alleen maar slechte games de afgelopen 8 maanden, misschien niet jou games.

[Reactie gewijzigd door hulstpower op 11 juli 2023 - 16:53]

4

Deze gebruiker is verwijderd

-6
test

@vanduul oja wat staat er dan op ps plus van wat ik net op noemde waarom er weinig over blijft want op enkele na is meeste gamepass exclusive of zelfs consoles exclusive.

2

Deze gebruiker is verwijderd

-6
test

Is het moeilijk om on topic te blijven, want bij mij eerste reactie zei ik toch al kunnen jou games niet zijn.had wel een antwoord verwacht wat er van mij lijstje op ps plus staat en dat er weinig overblijft. Maar er staat bijna niks van dat lijstje op plus en plus heeft ook zeker goeie games.

3
test

@VANDUUL ik durf haast met zekerheid te zeggen dat je geen enkele van die games hebt gespeeld en dus geen idee hebt waar je over praat. Deel gerust je Xbox gamertag als je die hebt zodat we het zelf kunnen zien. Ik weet niet of Playstation dat ook laat zien. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we het daar ook bekijken. Als ze willen mogen ze best mijn Xbox gamertag hebben hoor, geen problemen mee. Ik heb daar niets te verbergen. En ja, pc natuurlijk. Zo goed als alle platforms daar houden ook gewoon je gamelijst bij. Dusja.. Edit 2: noem het hoe je wilt. Punt blijft dat je hoogstwaarschijnlijk over games praat die je nog nooit hebt aangeraakt.

[Reactie gewijzigd door Riyakuya op 11 juli 2023 - 19:46]

3

Deze gebruiker is verwijderd

[Reactie gewijzigd door vanduul (gebruiker is geblokkeerd) op 12 juli 2023 - 05:21]

-4
test

Overdrijven is ook een kunst. Sony gaat echt niet stoppen met het maken van games door deze overname. Mede omdat hun geliefde CoD nog gewoon op PS zal verschijnen.

5

Alleen is het natuurlijk wel zo dat Microsoft hierdoor ook geld gaat verdienen aan CoD op de PS. Het geld dat ze uitgeven aan deze overname, verdienen ze zo weer terug gok ik. Even los van de mobile games zoals o.a. Candy Crush, waar het naar eigen zeggen voornamelijk om te doen is.

[Reactie gewijzigd door Bart81 op 11 juli 2023 - 18:39]

0

Deze gebruiker is verwijderd

[Reactie gewijzigd door vanduul (gebruiker is geblokkeerd) op 12 juli 2023 - 05:21]

-1

Maar voor hoelang…?

-1
test

@Bart81 uiteraard, dat is natuurlijk ook de bedoeling. Ze kunnen de games niet ineens gratis gaan aanbieden.

0

jongens The Verge is toch geen goeie bron!

-1
test

Het enige dat we van The Verge gebruiken, is de quote van Bobby Kotick.

5

Aanbevolen voor jou