Europese Commissie keurt Activision Blizzard-overname goed

Europese Commissie keurt Activision Blizzard-overname goed

Overname zou niet schadelijk zijn voor de concurrentie

De Europese Commissie heeft de overname van Activision Blizzard door Microsoft goedgekeurd.

De Commissie meent dat de overname niet schadelijk zou zijn voor de concurrentie in de vorm van andere gameconsoles en abonneeservices. Vorige week gingen er al geruchten dat de Europese Commissie de deal zou goedkeuren en dat blijkt nu dus te kloppen.

De Commissie vermoedt wel dat de overname nadelig kan zijn voor de concurrentie binnen de cloudgamingsector. Daarom gaat Microsoft akkoord met het voorstel om alle inwoners van de Europese Economische Ruimte de optie te geven om tien jaar lang alle huidige en toekomstige Activision Blizzard-pc- en consolegames op een cloudgamingstreamdienst naar keuze te spelen, zolang men een licentie voor de games in kwestie bezit. Omdat Activision Blizzard-games op dit moment niet op streamingdiensten worden aangeboden, moet Microsoft na de overname daar een licentie voor bieden aan streamingdiensten die daar interesse in hebben.

"Dit zorgt er voor dat gamers die een of meerdere Activision-games via een digitale winkel op pc of console hebben gekocht, of lid zijn van een abonneeservice waarop meerdere games van Activision staan, de rechten behouden die games te streamen op een cloudgamingservice naar keuze en op een apparaat met besturingssysteem naar keuze", aldus de Commissie.

De Europese Commissie denkt dat het onwaarschijnlijk is dat Microsoft in de toekomst Activision Blizzard-games zoals Call of Duty weg wil halen bij concurrerende consoles, omdat dit schadelijk is voor de omzet van het bedrijf. Maar zelfs als Microsoft dit van plan zou zijn, zou Sony volgens de Commissie "diens grootte, uitgebreide gamescatalogus en marktpositie kunnen gebruiken om een verzwakking in diens competitieve positie tegen te houden".

Eerder werd de overname al goedgekeurd in landen als Brazilië, Chili, Japan, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië. Pas geleden keurde het Britse Competition and Markets Authority (CMA) de overname af. Daarbij werd vooral de angst dat Microsoft een monopoliepositie binnen de cloudgamingsector zou vergaren aangehaald. Het Amerikaanse Federal Trade Commission spant een rechtszaak tegen Microsoft aan in een poging de overname tegen te houden. Het is dus onwaarschijnlijk dat de deal alleen door de goedkeuring van de Europese Commissie door kan gaan, maar het brengt de bedrijven wel een stap dichter in de buurt van het sluiten van de deal.

Vorig jaar kondigde Microsoft aan dat het Call of Duty- en Diablo-uitgever Activision Blizzard wil overnemen voor een bedrag van 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

"De Europese Commissie denkt dat het onwaarschijnlijk is dat Microsoft in de toekomst Activision Blizzard-games zoals Call of Duty weg wil halen bij concurrerende consoles, omdat dit schadelijk is voor de omzet van het bedrijf." Dit is volgens mij letterlijk al gebeurd met Redfall?

-1
test

Correcte beslissing. Bungie kan makkelijk een goede shooter maken voor PlayStation binnen 10 jaar.

-1

Aanbevolen voor jou