Activision-overname geblokkeerd in Amerika

Activision-overname geblokkeerd in Amerika

De Amerikaanse Federal Trade Commission wil de overname van Activision Blizzard door Microsoft voorkomen en spant een rechtszaak aan.

Dat maakt de commissie bekend op diens website. De commissie is van mening dat de deal ervoor zou zorgen dat Microsoft de concurrentie kan onderdrukken op het gebied van consoles, hun snelgroeiende abonnementsservice en clouddiensten. Daar zouden consumenten de dupe van worden. De commissie is er daardoor van overtuigd dat de deal onwettelijk is.

"Microsoft heeft al laten zien dat het in staat is om games van andere rivalen weg te houden", zegt Holly Vedova, directeur van de FTC in een statement. Daarmee wijst ze op de eerdere acquisitie van ZeniMax Media, waarna alle Bethesda-games exclusief voor Xbox en pc werden. Volgens de commissie gaf Microsoft in het voortraject van die transactie tegenover Europese waakhonden aan dat Bethesda-games multiplatform zouden blijven. Dat bleek na het sluiten van de deal niet het geval. Daardoor is het vertrouwen afgebrokkeld.

"Vandaag proberen we te voorkomen dat Microsoft controle krijgt over een grote onafhankelijke studio en die gebruikt om de concurrentie te beschadigen." Een onafhankelijke rechter gaat de zaak nu beoordelen. Microsoft en Activision Blizzard gaven eerder al aan dat ze bereid zijn om de deal in de rechtszaal te verdedigen.

Microsoft kondigde eerder dit jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Dit om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen monopoliepositie ontstaat door de overname. De deal werd eerder al wel goedgekeurd in Brazilië en Saudi-Arabië. Bij de aankondiging van de deal gaf Microsoft al aan dat de aankoop mogelijk pas in juni 2023 wordt afgerond. Deze rechtszaak kan ervoor zorgen dat die datum niet wordt gehaald. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

. Volgens de commissie gaf Microsoft in het voortraject van die transactie tegenover Europese waakhonden aan dat Bethesda-games multiplatform zouden blijven. Dit stukje als waar is zou zo roet in het eten kunnen gooien. Maar een rechter gaat nu kijken wie er gelijk krijgt, verwacht dit ook wel in engelanf

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Liquidshake van de 16 zijn er 3 voor en 1 tegen he. En biden is anti big tech dit was beetje te verwachten, maar we gaan zien of ftc in ze gelijk word gesteld door de rechter.

0
test

@hulstpower Dit is inderdaad een soort van waar. Op 5 maart 2021 kwam de EU met een document waarin Microsoft zelf aangaf dat het "sterke drijfveren heeft om ZeniMax games to blijven ontwikkelen voor concurrerende platformen". Verder gaf Microsoft ook aan dat het alleen logisch zij zijn om die games wel exclusief te maken als dit ervoor zou zorgen dat genoeg mensen zouden overstappen naar Xbox om de verliezen die ze zouden lijden door de games niet meer op PlayStation uit te geven goed te maken. Microsoft noemde dit scenario zelf "ongeloofwaardig". Hierdoor kwam Microsoft zelf tot de conclusie dat ze geen drijfveer hadden om de games van ZeniMax niet langer te ontwikkelen voor PlayStation. En hierdoor kwam de Europese commissie ook tot de conclusie dat Microsoft geen drijfveer had om de games van ZeniMax exclusief te maken voor Xbox consoles. Ik zou je de link van dit alles graag willen sturen maar dat kan niet omdat je op deze websites geen links mag zetten in de comments. Als je zelf even "Case M.10001 - MICROSOFT / ZENIMAX" Googled en dan het goede bestand vind (staat bij mij helemaal bovenaan) en dan naar pagina 21 van punt 107 gaat kan je dit zelf allemaal lezen. En we weten allemaal hoe dit uiteindelijk is gegaan: Microsoft maakte toen de aankoop van ZeniMax er definitief doorheen was direct bekent dat alle games Xbox exclusief zouden worden, tenzij er al een contract met Sony was voor een PS5 release zoals met Deathloop en Ghostwire Tokyo. Dit is waarom Microsoft dus ook compleet ongeloofwaardig is wanneer ze zeggen dat ze Call of Duty games op PlayStation uit zullen blijven brengen omdat dat financieel gezien de logische keuze is: dat zeiden ze ook over de games van ZeniMax, maar de dag dat die aankoop klaar was maakte ze gelijk vol trost alles exclusief. Microsoft heeft hier dus gewoon keihard gelogen en staat nu met de broek op de enkels voor aap.

0
test

@poklaan heb het gelezen ja, staat 1 regel maar staat niks over of het nieuwe ip zijn of oude of alles games. Denk dat als micro zegt nieuwe ip word ex en oude niet dus een tes 6 is de lucht geklaard.. Maar ook daar is nog niks helemaal duidelijk net als indiana jones word die multiplat of ex. En dit is micro eigenschuld,. Maar ik zie ze de rechtzaak nog wel winnen.

0
test

@poklaan maar dit stukje spreekt weer in micro voordeel. The Notifying Party explains that the profitability of a strategy to make ZeniMax games exclusive to the Xbox console would depend on a trade-off between: (i) the value of attracting new players to the Xbox ecosystem; and (ii) the lost income from the sale of ZeniMax games for rival consoles (through the related storefronts). In this regard, the Notifying Party forecasts that a significant share of ZeniMax games sales will occur on rival consoles over the life cycle of the newly released console generation. 106 Based on such a trade-off, the Notifying Party submits that a hypothetical console exclusivity strategy would be profitable only if it led to an increase in the number of Xbox users [forecast million] over the next five years, corresponding to an increase in Xbox shipments [forecast percentage] above the forecast level. 107

0

@hulstpower Dit is al ontkracht door nota bene de EU zelf, je vraagt je af welke prutsers daar bij de FTC zitten. Als het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt en dit is het niveau van de FTC dan wordt er letterlijk gehakt van ze gemaakt. Microsoft didn't mislead EU over ZeniMax deal, watchdog says in response to US concerns Microsoft didn't make any commitments to EU regulators not to release Xbox-exclusive content following its takeover of ZeniMax Media, the European Commission has said. US enforcers yesterday suggested that the US tech giant had misled the regulator in 2021 and cited that as a reason to challenge its proposed acquisition of Activision Blizzard. The commission cleared the Microsoft/ZeniMax transaction unconditionally as it concluded that the transaction would not raise competition concerns, the EU watchdog said in an emailed statement. The absence of competition concerns did not rely on any statements made by Microsoft about the future distribution strategy concerning ZeniMax's games, said the commission, which itself has opened an in-depth probe into the Activision Blizzard deal and appears keen to clarify what happened in the previous acquisition. The EU agency found that even if Microsoft were to restrict access to ZeniMax titles, it wouldn't have a significant impact on competition because rivals wouldn't be denied access to an essential input, and other consoles would still have a large array of attractive content.

0
test

@Ziminar ja de ftc baseerde zich op iets, maar als je verder leest stond dat micro gewoon games ex mag maken om. Klanten aan te trekken. Dat de ftc niet naar federaal couet gaat maar hun eigen rechtbank zegt al genoeg. Het kan nog wel even duren maar de ftc gaat niet winnen, voor hun hoop ik dat micro ze een voorstel doet waar door lijkt of ftc wint want dat kan nog steeds.

0

Ik zou graag Call of Duty en Diablo op Game Pass hebben. Scheelt toch weer paar knaken. Maar als ik Microsoft zou zijn, zou ik wanneer de deal tussen Playstation en Activision is afgelopen, direct een nieuwe deal met Activision sluiten. De games direct op Game Pass en nooit een sale in de Playstation Store.

0

Deze gebruiker is verwijderd

0

Aanbevolen voor jou