Microsoft wint Amerikaanse Activision Blizzard-rechtszaak van FTC
Het Britse CMA en Microsoft gaan daarnaast weer om tafel
In de Amerikaanse rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission heeft de rechter besloten dat laatstgenoemde organisatie de vroegtijdige overname van Activision Blizzard niet mag blokkeren.
De Federal Trade Commission spande een kort geding aan tegen Microsoft om de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door het bedrijf tegen te houden. Dit werd bovenal gedaan om een vroegtijdige overname tegen te gaan. Rechter Jacqueline Scott Corley heeft nu een oordeel in het voordeel van Microsoft geveld.
Corley: "Microsofts overname van Activision wordt beschreven als de grootste overname in de geschiedenis van tech. Het vereist streng toezicht. Dat heeft zich uitbetaald: Microsoft heeft in schrift, publiekelijk en in de rechtszaal, beloofd om Call of Duty tien jaar lang op PlayStation te houden. Het heeft een afspraak gemaakt met Nintendo om Call of Duty naar Switch te brengen. En er zijn diverse afspraken gemaakt waarmee de content van Activision voor het eerst naar verscheidene cloudgamingservices komt."
De FTC opperde dat de overname van Activision Blizzard uiteindelijk negatief zou uitpakken voor consumenten, maar volgens de rechter is juist gebleken dat meer consumenten toegang gaan krijgen tot Activision Blizzard-games.
De uitspraak betekent dat Microsoft een stap dichterbij de overname van Activision Blizzard is. Het maakt de kans dat Microsoft een vroegtijdige overname in werking kan zetten - vanaf de startdatum van 15 juli en voor de gestelde deadline van 18 juli - aanzienlijk groter. Het is nog wel mogelijk dat de FTC in hoger beroep gaat.
Microsoft moet voordat de overname volledig wordt afgerond echter ook nog het Britse Competition and Markets Authority (CMA) zien te overtuigen. Deze organisatie keurde de overname eerder dit jaar af. Op 28 juli zou een zitting plaatsvinden waarbij Microsoft in hoger beroep zou gaan tegen die blokkade, maar vanavond hebben Microsoft en het CMA laten weten dit uit te stellen en weer om tafel te gaan om te kijken of er aanpassingen aan de deal kunnen worden gemaakt, zodat het alsnog door kan gaan. De meeste andere waakhonden, waaronder de Europese Commissie, hebben de overname al goedgekeurd.
Microsoft-directeur Brad Smith liet op social media weten dat het bedrijf de rechter "dankbaar is voor deze snelle en grondige beslissing, en we hopen dat andere jurisdicties blijven werken aan een tijdige oplossing." Ook Xbox-baas Phil Spencer uitte zijn dankbaarheid op social media.
Verder reageerde ook Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick op het nieuws (via The Verge). "Consumenten en werknemers hebben profijt van de fusie. Het creëert juist concurrentie in plaats van dat het ingewortelde marktleiders onze snel groeiende industrie laat domineren", waarmee hij indirect lijkt te refereren naar PlayStation.
Naast Call of Duty is Activision Blizzard ook eigenaar van franchises als World of Warcraft, Diablo en Tony Hawk's Pro Skater. Ook is King onderdeel van het bedrijf, een ontwikkelaar van mobiele hits als Candy Crush. Microsoft wil ongeveer 68,7 miljard dollar betalen voor de overname.