De beste PS5-games in 2024
Reviews

De beste PS5-games in 2024

De beste games die je nu kunt spelen op Sony's console

De PlayStation 5 is al een tijd uit, en in die tijd is er meer dan een handvol goede games verschenen. Hieronder houden we een lijst bij met de beste PS5-titels die Gamer.nl aanraadt, op willekeurige volgorde.

Een PlayStation 5-game definiëren is wellicht lastiger dan het klinkt; de grenzen tussen consolegeneraties vervagen immers steeds verder. Om het toch duidelijk af te bakenen, moeten games in de lijst officieel zijn verschenen voor PlayStation 5 óf een next-gen update hebben gehad. Titels met backward compatibility-voordelen tellen dus niet mee.

Onderstaande games zijn volgens de redactie de beste games die je momenteel op het platform kunt spelen. We zitten al even in de levenscyclus van de PS5 en hebben daardoor een prachtig lijstje.

Laatste update: 18 oktober 2024

Astro Bot

Na het succes van Astro's Playroom moesten we vijf jaar wachten op een volledige game, en gelukkig is Astro Bot Het wachten meer dan waard. Het is namelijk onmogelijk om zonder een grote glimlach op je gezicht door de vele, gedetailleerde levels te lopen en alle vrolijkheid in je op te nemen. Astro Bot kent een ongekende hoeveelheid charme - een combinatie van hoogstaande techniek, absurd oog voor detail en een flinke dosis PlayStation-nostalgie. Hoewel Astro Bot als platformer niet het wiel opnieuw uitvindt, speelt het heerlijk en valt het niet te ontkennen dat het één van de beste platformers van het moment is, en daarmee een van de beste games op de PlayStation 5.

Lees hier de review van Astro Bot

Horizon Forbidden West

De kracht van Horizon Forbidden West schuilt in de pure verbijstering wanneer je als Aloy het ‘Verboden Westen’ verkent. De prachtige landschappen, uiteenlopende stammen en imposante robotdino’s zijn alles wat de geprezen voorganger beloofde. Daarbij is de wereld van de game zorgvuldig gevuld met boeiende verhalen en spannende gevechten, zonder dat de game de tijd van spelers verdoet. Soit, de Forbidden West vindt nergens het wiel opnieuw uit en is vooral ‘groter en beter’, maar juist daarom zo ontzettend fijn om tientallen uren aan te spenderen. Bovendien vestigt het Aloy definitief als een van de meest herkenbare gamepersonages van het moment.

Lees de Horizon Forbidden West-review

©GMRimport

Metaphor: ReFantazio

Als nieuwe jrpg van de ontwikkelaars achter het fantastische Persona 5 had Metaphor: ReFantazio hoge verwachtingen om waar te maken. Dat is Atlus en Studio Zero zowaar gelukt, en daarmee is de game volgens velen ook direct een kansmaker voor de Game of the Year-titel in 2024. Met Metaphor wisselt Atlus de moderne school-setting uit de Persona-games in voor een complete fantasiewereld vol gevaarlijke wezens en magie. De verhaallijnen en thematiek zijn meeslepend en de combat uitgebreid met de toevoeging van een real-time combat-element, waardoor Metaphor: ReFantazio vrijwel direct een legendarische jrpg te noemen is.

Lees hier de review van Metaphor: ReFantazio

The Last of Us Part 1 en Part 2

Zowel The Last of Us als The Last of Us: Part 2 zijn constant aan verandering onderhevig. Na meerdere remasters en gratis updates zijn er van beide games een full-priced heruitgave beschikbaar op PlayStation 5, al kunnen bezitters van het origineel upgraden voor een tientje. Zijn ze de moeite waard? Als je ze nog niet hebt gespeeld, dan kun je eigenlijk niet om beide titels heen - het blijven Naughty Dogs meesterwerken. Als je een of beide hebt gespeeld, dan is het antwoord complexer. Vooral The Last of Us: Part 1 kent grote grafische verbeteringen en voegt meer waarde toe aan het origineel dan Part 2.

Lees hier de review van The Last of Us: Part 1 en The Last of Us: Part 2.

©GMRimport

Street Fighter 6

Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks.

Lees de Street Fighter 6-review

Marvel's Spider-Man 2

Marvel's Spider-Man 2 is een vervolg volgens het (superhelden)boekje, en daar is verder niets mis mee. Hoewel de open wereld vergelijkbaar is, en de gameplay niet bijster veel is veranderd, maken de thema's van de game een diepe indruk. Spider-Man 2 is daarnaast het toppunt van Sony's blockbusters, vol spectaculaire superheldengevechten en een letterlijk naadloos wisselsysteem tussen Miles en Peter. Het is pure plezier en daarom een absolute aanrader voor de PlayStation 5.

Lees hier de Spider-Man 2-review

Balatro

Balatro ziet er misschien uit als de gemiddelde gokgame, maar is eigenlijk een van de beste cardgames van de afgelopen jaren. In deze roguelike deckbuilder scoor je punten met bekende poker-regels, en word je elke ronde sterker. Naarmate je verder komt koop je 'sterkere' kaarten, score je meer punten en maak je binnen de kortste keren absurde combinaties. Balatro is een kaartspel dat maar blijft geven tot de dopamine door je aderen giert en potje na potje opstart - zonder je huis te vergokken dus.

Lees de review van Balatro

Elden Ring

Wie had gedacht dat FromSoftware’s Dark Souls-formule in een open wereld zó zou slagen? Op nonchalante wijze werpt Elden Ring spelers in The Lands Between, waar ze min of meer zelf moeten uitzoeken wat er te doen is. En dat is voor iedereen anders: een draak die uit het niets opduikt, een eenzame vrouw die vraagt om een knuffel of een lift die naar een gigantische ondergrondse kerker vol vijanden en een tussenbaas leidt. Hoewel de systemen van Elden Ring soms onnavolgbaar zijn en spelers regelmatig genadeloos hard sterven, is het gevoel van ontdekking in die absurde, ontzettende wereld de game alle moeite waard. Sterker nog, wat ons betreft is Elden Ring voor PlayStation 5-bezitters verplichte kost.

Lees de review van Elden Ring

©GMRimport

Like a Dragon: Infinite Wealth

Het is een nieuw tijdperk voor de Like a Dragon-reeks, hier voorheen bekend als Yakuza. Met Yakuza: Like a Dragon (volg je het nog?) boorde Ryu Ga Gotoku Studio een hele nieuwe, westerse fanbase aan. Bovendien is Ichiban Kasuga een veel flamboyanter hoofdpersonage dan Kazuma Kiryu, en komt dat tijdens Infinite Wealth grandioos uit de verf. In het zonnige Hawaii gaat Kasuga op zoek naar zijn moeder, maar raakt hij verwikkeld in een veel groter complot. Tussen alle absurde minigames en luchtig geschreven personages kan Infinite Weath daarom ook keihard aankomen. Zoals Sander in zijn review zegt: Infinite Wealth is een game met vele prachtige gezichten.

Lees hier de review van Like a Dragon: Infinite Wealth

Baldur's Gate 3

Wie niet bekend is met het spel Dungeons and Dragons moet misschien even de tijd nemen om alle mechanieken in Baldur’s Gate 3 te snappen. Zodra dat kwartje valt heb je met Larian Studios’ vervolg van de legendarische rpg-reeks daarentegen een ontzettend uitgebreide rpg in handen. Er zijn zoveel mogelijkheden in hoe je problemen oplost en quests doorloopt, dat je ook na het verhaal drie keer uitspelen niet alles gezien zult hebben. Alleen al een enkele playthrough kan daarentegen makkelijk meer dan honderd uur in beslag nemen. 

Lees hier de review van Baldur’s Gate 3

Ratchet & Clank: Rift Apart

Het langverwachte nieuwe Ratchet & Clank-deel is misschien niet de beste PlayStation 5-titel, maar waarschijnlijk wel de leukste. In feite is Rift Apart een speelbare Pixar-film van zo’n zeven uur, waarin de Lombax en de robot prachtige planeten bezoeken en vrienden maken met de aandoenlijke Rivet. De game is verder met name een fantastisch toonbeeld voor de PlayStation 5: in een mum van tijd laden nieuwe planeten en andere dimensies in, waardoor de chaotische vuurgevechten soms aanvoelen als een kleurrijke achtbaan. Eentje die je niet per se jaren bijblijft, maar wel perfect is om mee te beginnen als verse PS5-bezitter.

Lees de Ratchet & Clank: Rift Apart-review

©GMRimport

Final Fantasy 7 Rebirth

De roadtrip van Final Fantasy 7 Rebirth is betoverend en geweldig geschreven, slingerend tussen emotionele en absurde momenten. De gevechten blijven geweldig en de soundtrack is overweldigend, maar het zijn vooral de charmante omgevingen en personages die van Rebirth een triomf maken. Elke locatie die je aandoet, voelt als een kleine vakantie met je beste vrienden.

Lees de Final Fantasy 7: Rebirth-review

Hades

Eens in de zoveel jaar verschijnt er een indiegame die de industrie op z’n grondvesten doet schudden. Hades, van de al gerenommeerde ontwikkelaar Supergiant Games, is de meest recente titel uit die lijst. Eigenlijk weet geen andere roguelike zoveel elementen perfect uit te voeren: van de oneindige herspeelbaarheid dankzij de uiteenlopende builds tot de ultrasoepele hack ’n slash-gameplay. Daarbij heeft Hades stijl: een aantrekkelijk kleurenpalet, nog aantrekkelijkere goden en een heerlijke metalsoundtrack.

Lees de Hades-review

©GMRimport

Alan Wake 2

Alan Wake 2 is zo’n game die laat zien wat je met het medium videogames kan. Het Twin Peaks-achtige verhaal is opzettelijk verwarrend, soms angstaanjagend en speelt met verschillende realiteiten en situaties. Het concept dat Wake’s verhaal in real-time de wereld aanpast en zo stukje bij beetje prijsgeeft wat er in godsnaam gaande is, kun je met geen andere game vergelijken.

De review van Alan Wake 2 lees je hier

God of War Ragnarök 

Na vier jaar wachten werd het verhaal van Kratos en zijn zoon eindelijk hervat. Maakt het de verwachtingen waar? Op narratief vlak absoluut. Kratos' persoonlijkheid schittert terwijl hij Atreus met man en macht probeert te behoeden voor een profetie, waarvan de aanwezige goden claimen dat het onvermijdelijk is. Ergens is Ragnarök vooral een uitbreiding van het eerste deel, met name op het gebied van gevechten puzzels, maar wie van verhaalgedreven avonturengames houdt kan niet om de game heen.

Lees de God of War Ragnarök-review

©GMRimport

Animal Well 

Er zijn veel metroidvania’s op de markt te vinden, maar Animal Well steekt boven de menigte uit vanwege de unieke visuele stijl en de mogelijkheden tot experimenteren. Als klein bruin blobje baan je een weg door een grote put, die gevuld is met - zoals de naam eigenlijk al weggeeft - verschillende dieren, zowel vriendelijk als vijandig. Gedurende het spel verzamelt het blobje items die het verkennen van de put makkelijker maken, en die voorwerpen zijn vaak ook nog op onverwachte wijze te gebruiken. Er is ook nadat de credits op het scherm verschijnen veel te ontdekken in Animal Well, dus deze metroidvania is absoluut de moeite waard.

Lees hier de review van Animal Well

Returnal

Returnal is Housemarques klassieke bullet hell-gameplay verpakt in een AAA-jasje. Dat is misleidend voor degenen die een popcornshooter verwachten, maar fantastisch voor bij wie keer op keer, dood na dood door weet te zetten. De game vraagt niet alleen van spelers of ze de verschillende eindbazen uit hun hoofd leren, maar vanwege de willekeurige levelopbouw ook om op elke situatie te anticiperen. Eenmaal in de flow van het heerlijke vechtsysteem, met de juiste build, komt die ene perfecte run steeds dichtbij – dat is waar je het voor doet.

Lees de Returnal-review

©GMRimport

Silent Hill 2

Waar er regelmatig wordt geklaagd over de hoeveelheid remakes die verschijnen, durfde al jarenlang niemand horrorklassieker Silent Hill 2 aan te raken. Toen Bloober Team, bekend van ‘gewoon aardige’ horrorgames, de remake op zich nam hielden fans dan ook hun adem in. Des te groter is het compliment dat de bedrukkende, unieke sfeer van Silent Hill 2 behouden is – en zelfs is verbeterd. De omgeving en merkwaardige personages vertellen een serieus verhaal, waarbij verbeteringen in de graphics en besturing een wereld van verschil maken.

Lees hier de review van Silent Hill 2

Tunic

De ontwikkeling van Tunic duurde jaren, en pas bij verschijning bleek hoe bijzonder deze actie-adventuregame eigenlijk is. Tunic is een mystieke parel vol ongrijpbare geheimen die zich pas aan je openbaren als je daar de tijd voor neemt. De basiservaring met gevechten in Zelda-achtige kerkers is al erg goed, maar wie een teen in het mysterieuze water steekt, staat al gauw tot aan zijn nek in raadsels.

Lees de review van Tunic

©GMRimport

Dat zijn de tien beste PlayStation 5-games van het moment. Games die de lijst net niet haalden zijn: Resident Evil 4, Demon's Souls, Deathloop, Sea of Stars, Sackboy: A Big Adventure, Fortnite, Destiny 2, Disco Elysium: The Final Cut, The Last of Us Part 2 Remastered, Final Fantasy 14, Final Fantasy 16 en Sifu.

Bekijk ook:

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5
Nieuws

Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5

Tijdelijk te koop voor 8,09 euro

De Early Access-versie van multiplayershooter Blindfire komt in de loop van vandaag beschikbaar op PlayStation 5.

De game kan daarbij tijdelijk met tien procent korting worden aangeschaft voor 8,09 euro. Deze kortingsactie loopt tot 9 december. Het spel verscheen afgelopen oktober al in Early Access via pc (Steam en Epic Games Store) en Xbox Series-consoles.

De first-person shooter speelt zich voor een groot gedeelte in de het donker af, met hier en daar uv-verlichte illustraties die er voor zorgen dat spelers iets kunnen zien. Daarbij kunnen spelers een 'Echo' gebruiken, waardoor bijvoorbeeld de meest recente positie van een vijand in de buurt wordt getoond.

Multiplayerpotjes bevatten maximaal acht spelers. Wanneer mensen verslagen worden, krijgen ze toegang tot nachtvisie waarmee ze de actie in de arena duidelijk kunnen volgen. Hoewel het mogelijk is voor spelers om zich in het donker te verstoppen, is het belangrijk om punten te scoren door bijvoorbeeld headshots en multikills te behalen. Spelers die een hele ronde geen schade oplopen ontvangen ook punten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan
Nieuws

Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan

Meer bescherming voor de consument

Valve heeft de Steam-regels voor seizoenspassen op het platform aangescherpt.

Zo valt te lezen dat ontwikkelaars een seizoenspas beschikbaar kunnen stellen op Steam, maar dat men wel een complete lijst en beschrijving van downloadbare content dat onderdeel uitmaakt van de pas en verwachte releasedatum moet delen.

Daarnaast moet een seizoenspas minstens één beschikbare dlc bevatten wanneer deze te koop komt te staan - al wordt er een uitzondering gemaakt voor seizoenspassen die onderdeel uitmaken van een vooraf te bestellen deluxe editie van de game.

"Door een seizoenspas aan te bieden beloof je toekomstige content", zo schrijft Valve richting ontwikkelaars en uitgevers. "Tijdens het proces van een seizoenspas lanceren wordt je gevraagd naar een releasetiming voor de content in de seizoenspas. Dit is zowel een verplichting richting consumenten en Steam. Als je nog niet duidelijk kunt communiceren over de content van elke dlc en wanneer de dlc beschikbaar komt, moet je geen seizoenpas op Steam aanbieden."

Valve erkent wel dat releasedata niet altijd gehaald kunnen worden. Ontwikkelaars mogen dan ook eenmalig de releasedatum van content uit de seizoenspas aanpassen, al moet de nieuwe datum wel binnen drie maanden van de oorspronkelijke datum vallen. Wanneer een dlc dat onderdeel uitmaakt van een seizoenspas wordt geannuleerd, moet men verplicht geld teruggeven aan de consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error