AMD's eigen RX 7900 XTX-kaart kampt met throttle

AMD's eigen RX 7900 XTX-kaart kampt met throttle

Het referentiemodel van de Radeon RX 7900 XTX-videokaart lijkt in selecte gevallen bijzonder heet op te lopen, zo erkent AMD nu zelf ook.

In de afgelopen twee weken borrelden klachten over het nieuwe AMD-vlaggenschip op, via onder meer Reddit. Een groep pc-gamers claimt dat hun referentiemodel van de RX 7900 XTX piektemperaturen van 110 graden Celsius meet. Andere gebruikers zagen evenals temperaturen boven de honderd graden, zelfs wanneer de kaart van een stevige undervolt voorzien was.

De eerste getroffen gamers werden door AMD aanvankelijk weggewuifd. In respons op de publieke klachten en RMA-aanvragen claimde AMD meermaals dat de temperaturen "nominaal" waren. Een woordvoerder van AMD's partnerfabrikant PowerColor haakte iets later wél in op de klachten (via Reddit). 'PowerColorSteven' verzamelde gebruikersinformatie om, samen met andere partners en AMD, actiever naar een oplossing te zoeken.

Onduidelijk is of Steven invloed heeft gehad op AMD's nieuwe houding, maar inmiddels lijkt de chipgigant wel te erkennen dat de eigen RX 7900 XTX met hitteproblemen kampt. In een officieel statement vraagt AMD getroffen gamers om alsnog contact op te nemen met AMD's eigen helpdesk:

"We hebben vernomen dat een select aantal gebruikers onverwachte thermische problemen ervaart met de AMD Radeon RX 7900 XTX-videokaarten (de referentiemodellen gemaakt door AMD). Gebruikers die thermische throttle ervaren op hun AMD Radeon RX 7900 XTX worden verzocht om contact op te nemen met AMD Support."

De Radeon RX 7900 XTX verscheen gelijktijdig met de RX 7900 XT op 13 december, aanvankelijk met een gelimiteerde exclusiviteitsperiode voor AMD's eigen referentiemodellen. Inmiddels zijn ook partnerdesigns van de kaarten in omloop, waar vooralsnog weinig tot geen meldingen van thermische throttle gedaan zijn.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou