‘Volgende AMD-gpu’s stappen over op verdubbeld chiplet-ontwerp’
Nieuws

‘Volgende AMD-gpu’s stappen over op verdubbeld chiplet-ontwerp’

Mocht je geen interesse vinden in de huidige generatie(s) hardware, dan kan je uiteraard altijd een stukje verder kijken naar wat de toekomst zoal te bieden heeft. Nog niet alles is even zeker, maar AMD’s Navi 31 grafische chipsets beginnen langzamerhand al meer vorm te krijgen. In deze Hardware Update houden we je op de hoogte van de laatste geruchten over de eerstvolgende Radeon-serie én wat Intel en Nvidia vandaag de dag zoal bezighoudt.

Gerucht: AMD Navi 31 bestaat uit twee 80 CU-chiplets; telt 10240 rekenkernen

Na AMD’s huidige Navi 2X-videokaarten volgt uiteraard een opvolgende Navi 3X-generatie. Via een eerder gedeeltelijk uitgelekte lijst MacOS-specificaties wisten we al van het bestaan van AMD’s volgende reeks gpu’s, maar erg gedetailleerd werd de lekkage geenszins. Inmiddels blijkt één gerucht daarover vaker de kop op te doen duiken, welk voorspelt dat AMD in ieder geval het vlaggenschip — de Navi 31-chipset — uit wil rusten met maar liefst twee afzonderlijke chiplets.

Het gerucht dook aanvankelijk op bij Twitter-gebruiker @Kepler_L2, die naar alle schijn mogelijk bronnen binnen AMD heeft. Kepler werd later bijgestaan door enkele andere, onafhankelijke Twitter-ingewijden die ‘grofweg hetzelfde’ gehoord zouden hebben.

Volgens de lekker van dienst zouden de Navi 31-chiplets elk 80 compute units tellen, waarmee het totale aantal cores op 10240 komt. Zowel in CU’s als in rekenkernen staat dat tot een directe verdubbeling van AMD’s huidige vlaggenschip; de opgepompte Navi 21-chipset, te vinden in de AMD Radeon RX 6900 XT. Volgens Kepler is dat niet alleen in lijn met AMD’s beloofde 50% toename in performance per watt van generatie tot generatie, maar moet dit vernieuwde ontwerp zelfs ‘ver daarboven’ presteren.

Twitter-patentenman @Underfox3 vond recentelijk meer bewijs van AMD’s ambities met multi-chip-modules (MCM). Volgens online geregistreerde octrooien zou AMD werken aan het effectief synchroniseren van meerdere gpu-chips én het beter verspreiden van raytracing-workloads. AMD’s huidige RDNA2-architectuur is niet bepaald de sterspeler op het gebied van raytracing, maar daar zou met een volgende generatie mogelijk verandering in kunnen komen. 

AMD gaf zelf al aan hun RDNA3-microarchitectuur richting 2022 te willen onthullen. De daarvoor gebruikte chipsets zouden nog altijd gebruik kunnen maken van het huidige 7nm procedé van transistorfabrikant TSMC op een zogenaamde ‘Advanced Node’, al is het ook mogelijk dat AMD tegen die tijd overstapt op de 5nm-architectuur waar TSMC nu al langer aan sleutelt.

Hoewel AMD een chiplet-ontwerp hielp populariseren voor centrale processors met hun Ryzen-lijn, zijn meerdere chips op één printplaat binnen de gpu-wereld niet bepaald een bekend fenomeen. Althans, ware het niet voor de nieuwste speler op de markt voor discrete videokaarten...

Intel levert binnenkort ook desktopvideokaarten 

Hardware-fabrikant Intel doet, na dik 52 jaar in de transistorindustrie, ook intrede op markt van losse, grafische kaarten. Intels eigen Iris Xe-graphics — welke reeds te vinden zijn als onderdeel van nieuwere Tiger Lake-cpu’s — wordt samen met partnerfabrikanten als ASUS en Colorful ook ‘losgetrokken’ van de cpu en omgezet tot twee discrete videokaarten onder de DG1-codenaam.

De respectievelijke Intel Iris Xe- en Intel Iris Xe MAX-kaarten zijn vooralsnog niet los te verkrijgen, maar dienen vooral ingezet te worden voor pre-built systemen. In het specifiek moeten die builds dan ook gebruikmaken van selecte Intel-chipsets en -processoren; zonder een voor Intel exclusieve BIOS zijn de DG1-kaarten simpelweg niet te gebruiken, zo verduidelijkte Intel bij LegitReviews.

©GMRimport

Het doeleinde van de losse Iris Xe-gpu’s lijkt vooralsnog ook ver van gaming af te staan. De gpu’s tellen weliswaar 80 of 96 execution units op Intels eigen 10nm SuperFin-architectuur, maar zijn beide uitgerust met een ietwat krappe 4GB aan LPDDR4X-geheugen op een 128 bits geheugenbus. De bandbreedte bedraagt daarmee 68 GB/s — slechts een fractie van de snelheden en volumes waar concurrentie als Nvidia en AMD vandaag mee te koop lopen. Het tdp van de losse Iris Xe-kaarten bedraagt dan ook maar 25 tot 30 watt en actieve koeling lijkt niet per se een must

Intel lijkt zich met de Iris Xe-kaarten vooral op de productieve sector te richten. Dit werd verder versterkt toen Intel Graphics-topman Raja Koduri op Twitter beeldmateriaal deelde van een aanstormende Xe-chipset bedoeld voor zware datacenters en andere high-performance computing (HPC). Deze Intel Xe-gpu beschikt volgens Koduri over zeven verschillende en extern geproduceerde procedés en bestaat uit, hoe kon het ook anders, twee afzonderlijke chiplets. 

Met de Xe HPC-kaart zal Intel de komende tijd intern experimenteren. De DG1-desktopkaarten op Iris Xe-architectuur moeten binnenkort al beschikbaar gesteld worden voor systeembouwers. De grafische kaarten ondersteunen drie display-outputs, geaccelereerde videocodering (inclusief AV1-ondersteuning) en een focus op AI- en Deep Learning-doeleindes. 

Nvidia laat Max-Q noemer voor laptop-gpu’s voorzichtig vallen

Pas anno 2017 geïntroduceerd, maar nu alweer zachtjes in remissie gedrukt: Nvidia wil dat laptopfabrikanten niet langer aangeven of een mobiele Nvidia-gpu wel of niet beschikt over het Max-Q-ontwerp. Daarentegen raadt Nvidia het wél aan dat fabrikanten aangeven wat de precieze total graphics power (tgp) van de inbegrepen grafische chip is.

Met Max-Q definieerde Nvidia dat de grafische chipsets beschikten over een ‘slanker’ ontwerp. Door het stroomrendement en kloksnelheden omlaag te draaien, konden de gpu’s geïntegreerd worden in hoofdzakelijk dunnere en stillere notebooks. 

In de volksmond ontstond zo ook de minder officiële Max-P noemer (als in ‘Max-Performance’) voor grafische chipsets die minder tot geen concessies deden in hun paardenkracht. 

©GMRimport

Volgens Nvidia bestaat het Max-Q nog altijd; tegenover HotHardware sprak een Nvidia-woordvoerder openlijk over de “derde generatie Max-Q”. Daaronder vallen nieuwe features als Dynamic Boost 2.0 en WhisperMode 2.0, alsmede de bestaande rendementsoptimalisatie Advanced Optimus. 

Vanuit Nvidia worden al die features onder Max-Q branding aangeboden, maar het is aan partnerfabrikanten om de features en kloksnelheden zelf af te stellen — en daar hopelijk ook transparant over te zijn richting de uiteindelijke koper.

Vooralsnog lijken inderdaad veel laptopfabrikanten al niet meer te spreken over Max-Q-ontwerp (laat staan Max-P), maar de door Nvidia aangeraden tgp-transparantie ontbreekt op veel plekken alsnog. Onder meer ASUS, MSI, Razer en Gigabyte geven op moment van schrijven enkel RTX 30-modelnummers en bijbehorende volumes videogeheugen, maar ze verklappen nog niet op welke kloksnelheden of stroomrendementen die grafische chips draaien.

Gamers die op zoek zijn naar een nieuwe laptop kunnen daarom het beste even waakzaam zijn voor precies die cijfertjes. Op termen als Max-Q en Max-P hoef je als consument voorlopig niet te letten, maar des te belangrijker wordt de vraag ‘hoeveel watt wordt er in die gpu gepompt?’ 

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nintendo Switch 2 verschijnt op 5 juni
Nieuws

Nintendo Switch 2 verschijnt op 5 juni

De Nintendo Switch 2 komt op 5 juni uit.

Dat heeft Nintendo tijdens een speciale Direct-livestream aangekondigd. Met de dock kunnen games in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch.

De Nintendo Switch 2 werd begin dit jaar al uit de doeken gedaan. Toen bleek al dat de opvolger van de Switch ergens dit jaar zou verschijnen. De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Het apparaat zelf is groter dan zijn voorganger en heeft een groter scherm. Er komt tevens een nieuwe Pro-controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons.

De Switch 2 kan ook games die op de Switch zijn verschenen afspelen. Eerdere geruchten over de mogelijkheid om de Joy-Cons als muis te gebruiken, blijken ook te kloppen. De stand aan de achterkant van de console is groter en heeft de vorm van een U. De console heeft 256GB aan interne opslagruimte. Met MicroSD Express-kaarten kan de opslagruimte worden uitgebreid - reguliere MicroSD-kaarten werken niet.

GameChat en GameShare

Nintendo heeft ook GameChat aangekondigd, een manier om met andere spelers te praten tijdens het spelen op de Switch 2. Er zit een microfoon in de console gebouwd. Blijkbaar wordt de stem van spelers goed gehoord, ook als er omgevingsgeluiden zijn - die worden weg gefilterd. Daarbij kan men zijn of haar scherm met live gameplay delen met andere spelers in de groep. GameChat is beschikbaar via de nieuwe C-knop op de rechter Joy-Con. Er kan ook een losse camera gekocht worden die aan de console verbonden kan worden zodat er van videochat gebruikt gemaakt kan worden. Voor GameChat is wel een Nintendo Switch Online-abonnement nodig.

Nintendo kondigde daarna GameShare aan, waarmee spelers bepaalde games lokaal met anderen kunnen delen, zodat er met één exemplaar van de game door meerderen mensen gespeeld kan worden. Dit kan met maximaal vier Switch 2- en Switch-systemen.

Nintendo Switch 2 Welcome Tour

Wanneer de Switch 2 uitkomt kan de techdemo Nintendo Switch 2 Welcome Tour gedownload worden. Daarin is een gigantische replica van de Switch 2-console te zien in een isometrisch aanzicht en kunnen spelers er op rondlopen om meer te weten te komen over de console en de controllers. Er zitten ook diverse spelletjes in, zoals golf en de mogelijkheid om met macarena's te schudden, om zo de diverse functies uit te leggen.

Switch 2-upgrades voor Switch-games

Ondanks dat Switch-games speelbaar zijn op Switch 2 via backward compatibility, komen er ook nieuwe Switch 2-versies van bestaande Switch-games uit. Als voorbeeld werd Super Mario Party Jamboree gegeven, die nieuwe functies krijgt die bij de nieuwe console passen, zoals muisbesturing en bijbehorende minigames. De game komt op 24 juli uit, maar eigenaren van de Switch-versie van de game kunnen een upgrade voor het spel aanschaffen.

Andere games die Switch 2-upgrades ontvangen zijn Zelda: Breath of the Wild en Tears of the Kingdom (die onder andere HDR-ondersteuning krijgen), Kirby en de Vergeten Wereld (inclusief nieuwe levels), Metroid Prime 4 Beyond (met muisbesturing en een 4K-resolutie en 60 frames per seconde in HDR) en Pokémon Legends Z-A. Ook voor al deze Switch-games kan een upgradepack gekocht worden, al komen er ook Switch 2-versies uit van enkele van deze spellen.

Via deze link zijn winkels te vinden waar de Nintendo Switch 2 en Switch 2-games gekocht kunnen worden.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Mario Kart World aangekondigd voor Switch 2
Nieuws

Mario Kart World aangekondigd voor Switch 2

Racegame bevat naast standaard parcoursen ook een open spelwereld

Nintendo heeft Mario Kart World aangekondigd, een nieuw deel in de populaire kartracereeks.

De game komt exclusief naar Nintendo Switch 2 en speelt zich af in diverse regio's overal ter wereld. Daarbij kunnen tracks op verschillende momenten van de dag gespeeld worden, waarbij de weersomstandigheden veranderen. Ook kan er buiten de racebanen worden gescheurd in de open spelwereld, en spelers kunnen zelfs naar nieuwe parcoursen racen. In races doen 24 coureurs mee.

Op 17 april om 15:00 uur Nederlandse tijd wordt er een speciale Direct uitgezonden rondom Mario Kart World met meer informatie over de game. Het spel verschijnt op dezelfde dag als de Nintendo Switch 2 - een releasedatum is nog niet bekend.

De nieuwe Mario Kart-game werd eerder dit jaar al kort getoond tijdens de onthulling van de Nintendo Switch 2, maar toen was er nog weinig informatie beschikbaar.

De Mario Kart-reeks bestaat al sinds de Super NES. Sindsdien zijn er diverse delen in de kartracefranchise uitgekomen en is het uitgegroeid tot de populairste Nintendo-franchise – in ieder geval kijkend naar verkoopcijfers. Het laatste nieuwe deel in de reeks dat op consoles uitkwam was Mario Kart 8, dat in 2014 op de Wii U verscheen. Een Deluxe-versie kwam enkele jaren later op de Switch uit. Wel is sindsdien mobiele game Mario Kart Tour verschenen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!