AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren; teaset Navi 2X-prestaties
Zoals href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/amd-onthult-zen-3-processoren-en-rdna2-videokaarten-in-oktober/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">beloofd</a>: AMD deed 8 oktober jongstleden de Zen 3-generatie processoren uit de doeken. Met de nieuwe Ryzen 5000-serie hoopt de fabrikant de toppositie in CPU’s te behouden, terwijl het aanstalten maakt voor een comeback op het gebied van videokaarten, met de Radeon RX 6000-reeks. In deze Hardware Update praten we je bij over alles wat daar afgelopen week over losgelaten werd.
Dit zijn de nieuwe AMD Ryzen-processoren
AMD’s nieuwe Zen 3-generatie borduurt voort op wat Zen 2 (Ryzen 3000) ons al bracht. Lees: processoren op TSMC’s 7 nm-architectuur, compatibiliteit met dezelfde AM4+-socket, hogere kloksnelheden en meer cachegeheugen — en dat alles dan hetzelfde vermogenplafond van 105 Watt. Gemiddeld genomen moet de generatie 19% hogere instructions per cycle(IPC) leveren ten opzichte van diens voorgangers.
De Ryzen 5000-serie lanceert met vier verschillende modellen, welke elk op 5 november wereldwijd beschikbaar moeten zijn.
AMD’s Ryzen 5 5600X start met een richtprijs van 299 dollar als 6-core (12 threads) instapmodel. Met base/boost-kloksnelheden van 3.7/4.6 GHz en 35MB cache in totaal belooft dat nog aardige (game)prestaties te bieden, maar met 65 Watt TDP is het absoluut het kleinste broertje in de nieuwe familie.
De nieuwe middenmotor voor AMD is de Ryzen 7 5800X, die voor 449 dollar op de kop mag. Deze octa-core (16 threads) processor biedt base/boost-snelheden à 3.8/4.7 GHz, bijgestaan door 36MB cache-geheugen. Vanaf dit model toppen alle Ryzen 5000-processoren af op het vermogenplafond van 105 Watt.
Het vlaggenschipmodel van deze AMD-generatie is vooralsnog de Ryzen 9 5900X, die een slechts lichtelijk opgehoogde prijs kent tegenover het vorige topmodel: 549 dollar. Daartegenover staat dan een 12-core (24 thread) krachtpatser op 3.7/4.8 GHz (base/boost) met 70MB cache.
AMD zet voor deze modellen vooral gaming voorop. Niet alleen moet de nieuwe generatie gemiddeld 26% hogere prestaties in legio games klokken, de chipfabrikant heeft de Zen 3 lay-out ook toegespitst op het verminderen van allerlei soorten latency. De nieuwe chiplet-architectuur biedt een verdubbeling in bruikbare L3-cache voor elke kern, maar versnelt ook de communicatie tussen kern en cache, alsmede die van het (DDR4-)werkgeheugen.
Voor de zogenaamde hardware enthusiast biedt AMD dan nóg een stapje hoger: deRyzen 9 5950X, die naast gamers ook content creators op hun wenken zou moeten bedienen. Deze processor telt 16 kernen (32 threads) die een boost-snelheid van 4.9 GHz kunnen behalen, maar nog altijd vasthouden aan dat vermogenplafond van 105 Watt en dezelfde AM4+-voet. De richtprijs voor die absolute unit bedraagt dan ook een dikke 799 dollar.
©GMRimport
In AMD’s hier gepresenteerde benchmarks troeft de 5950X uiteraard de concurrentie af. Intels absolute topmodel, de Core i9-10900K, dolf het onderspit een aantal veeleisende games (zoals eerdere lekken al verklapten) met single digit percentages. Qua creatieve benchmarks (waaronder Adobe Premiere- en 3D-renders) blijkt de prestatietoename al snel richting de tientallen procenten te schieten.
De vier nieuwe Ryzen-processoren treden op 5 november aanstaande in de verkoop, met een vooralsnog onduidelijke (richt)prijs in euro’s.
In de Benelux plakt vooralsnog enkel Centralpoint een prijs op de CPU’s, waarbij bijvoorbeeld de 5950X-hoogvlieger nu blijft steken op 1.189,43 euro (inclusief btw). Het huidige 5600X-instapmodel bedraagt op dezelfde website momenteel 441,65 euro.
Mocht je tussen 5 november en 31 december een Ryzen 5000-serie processor aanschaffen (of een aantal selecte 3000-modellen), dan krijg je in ieder geval wel een digitaal kopietje van Far Cry 6 bij de aankoop, zodra Ubisofts nieuwe shooter verschijnt.
Cinebench-scores van Zen 3-processoren gelekt
Ook ná de officiële onthulling is het nog niet gedaan met de lekkages. Afgelopen week trof CPU-Monkey meer Cinebench R20-benchmarks aan van de vier nieuwe AMD-processoren. En ja, zoals AMD zelf al beloofden; elk van de processoren lijkt inderdaad boven de 600 te scoren in single-thread performance. Tot dusver zijn dit de enige vier processoren die dat weten te behalen.
Wat enkele kernen betreft, presteert AMD’s gehele line-up aan processoren het beste in deze test — precies een van de laatste aspecten waar Intel (tot voor kort) AMD nog af wist te troeven. Kijken we naar de multi-core prestaties, dan valt vooral op dat AMD’s game-gerichte nieuwe Ryzen-modellen gemakkelijk mee kunnen draaien met de meer productieve Intel Xeon-krachtpatsers, alsmede AMD’s eigen Threadripper en EPYC-lijnen.
©GMRimport
De AMD Ryzen 9 5950X (met 16 kernen) behaalde in de multi-core benchmarks van Cinebench R20 een score van 10.360, waar bijvoorbeeld de peperdure Intel Xeon W-3265M (met 24 kernen) aftopt op een score van 9.723.
Saillant detail: de nieuwe Ryzen-hoogvlieger is wat richtprijs betreft maar liefst vijfenhalfduizend dollar goedkoper (!) dan die vorig jaar verschenen Xeon-processor. Tel uit je winst — letterlijk.
Prestaties van Radeon RX 6000-videokaarten alvast geteaset
Iets officiëler — maar daarmee niet minder veelbovend — was AMD’s eigen teaser naar wat nog onthuld moet worden. Aanstaande 28 oktober wil de fabrikant ook diens nieuwe generatie GPU’s uit de doeken doen, waar afgelopen week toch nog een mediamomentje voor ingeroosterd kon worden.
Met de Zen 3-processoren nog warm van de schijnwerpers, toonde AMD’s CEO Dr. Lisa Su enkele framerate-resultaten op 4K van de aanstaande Radeon RX 6000-generatie videokaarten.
Die hier gedraaide benchmarks werden uiteraard bijgestaan door AMD’s eigen Ryzen 9 5900X-processor (en 16GB DDR4-3200MHz werkgeheugen), al bleef het dan wel weer onduidelijk welke precieze Navi 2X-kaart deze framerates klokte.
©GMRimport
Ongeacht de precieze videokaart (of diens prijspunt) spreken de resultaten wel voor zich. In onder meer Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare en Gears of War 5 moet deze RDNA2-kaart zeker 60 frames per seconde klokken, op 4K-resoluties én de allerhoogste grafische instellingen.
Die resultaten lijken sowieso de concurrerende GeForce RTX 2080 Ti gemakkelijk af te troeven, maar ze lijken nog niet per se de nieuwere RTX 3080 van Nvidia te kunnen overtreffen. Mocht het hier dus dat veelbelovende ‘Big Navi’ betreffen, dan zal het er nog om spelen of AMD deze generatie écht hun videokaart-comeback zal kunnen maken.
AMD doet aanstaande 28 oktober officieel de nieuwe reeks Navi 2X/RDNA2 GPU’s uit de doeken. Eerdere lekken daarover doen ons sterk vermoeden dat het om drie afzonderlijke kaarten zal gaan, waarvan het instapmodel (net als bij Nvidia) nog iets langer op zich zal laten wachten.
©GMRimport