Black Friday Deals: Gamelaptops
Nieuws

Black Friday Deals: Gamelaptops

Hoe vind je de juiste gamelaptop wat zou nou eigenlijk een beetje goede deals? Daar maken we je vandaag wegwijs in.

Anno 2022 zijn gaming-laptops onze vooroordelen al lang en breed ontstegen. Natuurlijk, een gelijk geprijsde desktop zal doorgaans beter presteren, maar het mobiele alternatief staat ook niet meer in de kinderschoenen. Deze draagbare apparaten komen in allerlei vormen, maten en prijzen, en bieden competitieve prestaties.

Een flexibel gamesysteem

Waar traditionele desktops qua prestaties de hoogste ogen gooien, zijn het de laptops die schitteren in veelzijdigheid. Ze dienen niet alleen als alternatief voor de vertrouwde tower op je bureaublad, een laptop is computer, scherm, toetsenbord, mousepad en speakers ineen. En ja, met zoveel factoren om te overwegen in één aankoop kan het lastig zijn ‘het perfecte notebook’ te vinden.

Des te belangrijker is het dan ook om allereerst te bepalen hoe je een gaming-laptop überhaupt in gebruik gaat nemen. Is het vooral een vervanger voor je desktop of moet je er ook vaak mee op pad? Leun je meer naar het eerste, dan ben je beter af met een grotere vorm, waarin het belang van toetsenbord, mousepad en speakers deels vervalt — daar heb je waarschijnlijk immers al betere opties voor liggen. Denk je de laptop ook vaak te willen gebruiken op school of werk, dan ben je al snel gebonden aan hoogstens 15-inch grootte en heb je baat bij features als beter accurendement en stille koeling.

©GMRimport

Knopen doorhakken voor componenten

Afhankelijk van die eisen (en natuurlijk je budget) ontstaat een aanbod in verschillende modellen — elk met een afgewogen greep uit componenten. Wat betreft de ratio prijs-prestaties mag je tegenwoordig van laptops verwachten dat ze desktops prima bij kunnen benen als die desktops circa twee jaar ouder zijn. De mobiele varianten van voornamelijk CPU’s en GPU’s lopen namelijk grofweg één generatie achter op die van de desktops, als het aankomt op prestatie versus prijs.

Een beetje hedendaagse gamelaptop is uitgerust met minimaal een tiende generatie Intel Core i5 of Core i7 en Nvidia’s Geforce GTX 3050. Besteed je meer, dan kun je geleidelijk aan opschalen tot snellere Core i12-processoren en een Geforce RTX 3080 — momenteel de beste mobiele GPU. Met hogere prijssegmenten komt uiteindelijk ook meer RAM-geheugen, wat boven de 16GB vooral activiteiten naast games (zoals zware creatieve software of livestreaming) tegemoetkomt.

Qua opslag doe je er goed aan een NVMe-SSD van minimaal 500 GB op te zoeken — of überhaupt één of meer schijven met die interface. Dit snellere (en fysiek kleinere) type SSD laat je laptop vlotter opstarten en houdt laadtijden kort. Bij duurdere modellen mag je tot wel 2 TB aan die razendsnelle opslag verwachten, terwijl budgetmodellen daarin juist kosten drukken. Maar vrees niet: losse NVMe-chips zijn in trek, met momenteel dalende prijspunten. Mocht je 500 GB dan bijvoorbeeld te krap worden, dan kun je tegen die tijd voor een schappelijk bedrag je laptop (laten) uitbreiden.

De keuze in beeldschermen verbreedt

Tegenwoordig mag je van alle laptopfabrikanten verwachten dat ze een gemeen stukje systeem bouwen. Ieder notebook-boer heeft toegang tot efficiënte componenten, vaak bijgestaan door minstens zo efficiënte koelsystemen. Waarin gamelaptops onderling meer verschillen, is wat voor schermen ze op die vernuftige hardware laten draaien.

In het budgetsegment regeert nog altijd de gulden, doch ietwat verouderde, standaard van 1080p- en 60Hz-schermen. Stap je op naar het middensegment of hoge segment, dan mag je al snel meer keuze verwachten. Daar mogen competitieve gamers uitwijken naar hogere verversingssnelheden (tot wel 300Hz), terwijl film- en fotoliefhebbers op kunnen schalen naar haarscherpe 4K-resoluties, een breder (HDR-)kleurbereik en/of professioneel gekalibreerde tinten.

Wat betreft die displays kun je tegenwoordig vanaf circa 1500 euro je smaak laten zegevieren. Voor die prijs scoor je fraai presterende gamelaptop met een 120Hz-verversingssnelheid of resolutie boven de 1080p. Zoek je dan ook nog een plaatje dat enigszins realistisch oogt, dan behoren schermen met 100 procent dekking op het sRGB-kleurenspectrum evenals tot de mogelijkheden. Vanaf 2500 euro is het verbeteren van meerdere van die factoren de norm.

©GMRimport

Stoere vormen en overdreven RGB

Dan is er natuurlijk nog de form factor, los van de fysieke (scherm)grootte. En dat is, op zijn zachtst gezegd, nogal een smaakkwestie. Gaming-laptops hebben staan nu eenmaal bekend om een opzichtig overdreven uitstraling. Stoere prenten, futuristisch lijnenwerk of ingebouwde discoverlichting: niet iedereen is even wild van de zogenaamde gaming aesthetic op notebooks.

Maar goed, voor ieder is wat wils — en ook daarin groeit de keuze. Liefhebbers van dat uitgesproken design mogen aankloppen bij Asus’ Republic of Gamers Strix, de Raider- en Titan-lijnen van MSI of het Predator-dochtermerk van Acer. Deze leveren, naast gamegerichte prestaties, ook dat extra beetje flair. Denk aan RGB underglows en verlichting vanuit het display of uitbundiger ontwerp in vorm. Met de laatste komt soms betere koeling, meer connectiviteit of zelfs een mechanisch keyboard, maar ‘onopvallend’ is het zelden te noemen.

Zoek je gameprestaties in een wat subtieler of strakker jasje, dan ben je beter af met bijvoorbeeld een Razer Blade, HP’s Omen-vaandel, de nieuwere Lenovo Legion-modellen, MSI’s Stealth- en Leopard-serie of de nieuwe Zephyrus-reeks van ROG. Ook hier vind je nog vaak een RGB-toetsenbordje, maar de apparaten zelf ogen in ieder geval niet alsof ze voortdurend ‘gaming’ in je gezicht willen brullen. Juist die soberdere insteek wint anno 2022 aan meer terrein.

©GMRimport

De beste koop maken

Tot dusver onze tips om je op pad te helpen naar een volgende, mobiele gamemachine. Mocht deze Black Friday een mooie deal in gaming-notebooks verschijnen, hopen we dat je hiermee weet waar je op moet letten voor de beste koop..

Blijkt het je alsnog lastig om een knoop door te hakken, schroom dan vooral niet de kennis van je medemens in te schakelen. Tik je technische vrienden aan op Discord, beroep je op de hands-on ervaringen op Gamer.nl of stel je vragen hieronder. Er is ongetwijfeld een mede-gamer die je wil vertellen over aan- en afraders in het laptop-landschap.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!