ASUS’ nieuwe 2021-lijn aan laptops onder de loep
Reviews

ASUS’ nieuwe 2021-lijn aan laptops onder de loep

Als de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) anno 2021 in het teken van slechts één sector zou staan, is het wel notebooks. ASUS onderstreept die hoofdnoot met de onthulling van hun eigen line-up aan nieuwe laptops, welke breder is gebleken dan anders. Dit is wat je in de nabije toekomst kunt verwachten aan draagbare krachtpatsers van ASUS en dochtermerk Republic of Gamers...

Dit artikel is een partnerbijdrage van ASUS. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Meer ZenBook Duo- en Zephyrus Duo-mogelijkheden onderweg

ASUS is nog lang niet klaar met het principe van ‘één laptop, twee schermen’, zo blijkt uit een reeks nieuwe aankondigingen rond de ZenBook Duo- en ROG Zephyrus Duo-reeks. De inclusie van een tweede (touch)scherm is inmiddels toe aan derde iteratie, die uiteraard gekenmerkt wordt door legio interne en externe verbeteringen. Zo keert het kiepscharnier van de ROG Zephyrus Duo 15 nu ook terug naar de ZenBook-lijn, terwijl het scherm an sich ook verder doorgroeit.

Het ScreenPad Plus komt anno 2021 ook in een resolutie van 1920 x 515 pixels, in combinatie met een Full HD-hoofdscherm en andere betaalbaardere componenten (lees: vooral AMD-processoren) kunnen de Duo-modellen vermoedelijk tweehonderd euro goedkoper uitvallen dan voorheen. Aan de andere hand is het tweede schermpaneel nu wel helderder; tot wel 400 nits. In het geval van de Pro-uitvoeringen betreft het ScreenPad Plus ook een kleurrijker oled-paneel, met de kenmerkende betere contrasten, vollere kleuren en hoge helderheidsniveaus, waar de technologie bekend om staat.

©GMRimport

Ook qua inzetbaarheid groeit het Duo-principe door. Het ScreenPad Plus kwam voorheen al met tal van handige applicaties en firmware, maar ASUS hoopt daarin door te groeien. Middels een eigen ‘Control Center’ voor het secundaire display wordt het mogelijk zelf potmeters en schuivertjes te programmeren voor bijvoorbeeld Adobe-applicaties, muzieksoftware en andere programma’s naar keuze. ASUS hoopt de programmeerbaarheid daarin vooral ‘open’ te houden, ook met het oog op externe samenwerkingen.

Qua gaming gaf ASUS aan dat onder meer Dying Light 2 met unieke functionaliteiten voor het tweede laptopscherm zal komen. Over andere partnerships wordt nog niet gesproken, maar intern hoopt het ontwikkelteam vooral meer te kunnen betekenen voor games als Microsoft Flight Simulator, waar een tweede touchscherm bijzonder nuttig voor zou kunnen blijken.

©GMRimport

ROG Zephyrus Duo 15 SE — De lat voor high-end laptops ligt nóg hoger

De ‘Special Edition’ van de reeds bestaande ROG Zephyrus Duo 15-hoogvlieger is het zogenaamde GX551QS-model. Deze neemt niet alleen bovenstaande beloftes voor het ScreenPad Plus mee, maar is ook intern aangescherpt met de nieuwste high-end componenten. De al stevige Intel Core i9-10980HK ruimt nu voor de AMD Ryzen 9 5900HX (op 3.1 GHz / 4.5 GHz) en qua videokaart stapt deze speciale editie over op de mobiele variant van Nvidia’s GeForce RTX 3080 (met 16GB GDDR6).

Ook het primaire scherm wordt verder verrijkt. Waar de voorganger al beschikte over een 4k/60Hz-display, verdubbelt de SE-uitvoering de schermverversing tot 120 Hertz. Ondertussen garandeert het paneel alsnog dezelfde responstijd à 3 milliseconde en 100% dekking van het AdobeRGB-kleurengamma. In andere regio’s is dat scherm in te ruilen voor een 1080p-variant zonder Pantone-geverifieerde tinten, maar voorzien van volledige sRGB-dekking en maar liefst 300 Hertz beeldverversing.

Andere luxe zaken, zoals de twee 2 TB aan nvme ssd’s in RAID 0, de unieke luchtkoeling van ónder het ScreenPad Plus en 32 GB aan DDR4-3200 werkgeheugen blijven onaangepast op deze vernieuwde editie van de Zephyrus Duo 15.

Al met al moet de richtprijs voor de nieuwe segmenttopper neerkomen op 4.099 euro — toch weer vijfhonderd euro minder dan diens alleszins ‘zwakkere’ voorganger

©GMRimport

ROG STRIX SCAR 17 — Op en top esports voor onderweg

Waar de Duo-laptops zich richten op gadget-gerichte gamers en creatievelingen, staat de Strix SCAR-lijn garant voor esporters. De ROG STRIX SCAR 17 van vorig jaar overtuigde al met een 300 Hertz-display, welke zich anno 2021 op laat schalen tot wel 360 Hertz met Adaptive-Sync ؅— nog altijd met niet meer dan 3 milliseconde responstijd.

Ook hier worden de interne componenten voorzien van een frisse wind. De SCAR 17 lijn laat zich opschalen tot dezelfde AMD Ryzen 5900HX, Nvidia GeForce RTX 3080 en 32 GB aan DDR4-3200 geheugen als de vernieuwde Zephyrus Duo 15. En dat terwijl het notebook zelf circa 7 procent compacter is geworden ten opzichte van zijn voorganger.

De grootste veranderingen buiten technische specificaties en snellere schermen, liggen bij de invoerapparatuur rondom de SCAR-lijn. Niet alleen de unieke Keystone II NFC-sleutel keert verbeterd terug — deze kan nu persoonlijke systeeminstellingen en geheime partities automatisch openen — vooral het toetsenbord maakt flinke sprongen. Voor het eerst in ROG’s line-up is het inbegrepen toetsenbord op de SCAR-notebooks uit te rusten met opto-mechanische schakelaars.

©GMRimport

Speciaal voor de esporters beschikbaar gemaakt: toetsen met responstijd van nog geen 0.2 milliseconde en een levensgarantie van minimaal 100 miljoen aanslagen. Met een totale drukafstand van 1.9 millimeter is het aanzienlijk ‘sneller’ dan een regulier mechanisch toetsenbord, zonder in te leveren op precieze of duurzaamheid. Met een beetje oefening kun je dan ook zónder een extra toetsenbord mee te zeulen alsnog esports-prestaties leveren.

Andere STRIX-modellen, zoals de ROG STRIX G15 en G17, kunnen evenals op een refresh rekenen. Onder die iets betaalbaardere en kleinere modellen komt nu ook keuze in dezelfde Ryzen 5000-processoren en videokaarten tot de GeForce RTX 3070 (8GB GDDR6) — maar de SCAR 17 gaat ervandoor met de meeste nieuwigheid. Het opto-mechanische toetsenbord en 360Hz-beeldscherm zijn voorlopig exclusief bij de SCAR 17 te vinden.

De nieuwe ROG STRIX SCAR 17 kent in zijn meest uitbundige afstelling een richtprijs van 2.999 euro. Zoek je dezelfde prestatiedrang voor esports in het middensegment, dan kunnen de 2021-edities van de ROG STRIX G15 en ROG STRIX G17 uitkomsten bieden: die gaan met vernieuwde hardware op de kop voor respectievelijk 1.949 euro en 1.999 euro.

©GMRimport

ROG Zephyrus G15 — De chique middenmaat krijgt een vervolg

Wie niet wild is van schreeuwerige gamelaptops maar wél op stevige specificaties wil rekenen, kan binnen ASUS’ aanbod terecht bij de ROG Zephyrus G15. Deze reeds bestaande lijn krijgt evenals een opfrisser, te beginnen bij het fysieke uiterlijk. Voor het eerst is een wat grotere gamelaptop van ROG namelijk ook te verkrijgen in ‘Moonlight’-wit.

Qua hardware laat de nieuwe Zephyrus G15 zich uitrusten met de AMD Ryzen 9 5900HS (3.0 GHz / 4.5 GHz) en de Nvidia GeForce RTX 3070. In totaal telt het systeem 16 GB aan DDR4-3200 geheugen en tot 1 TB aan PCIe 3.0 ssd-opslag. Het 15.6” scherm betreft hier een QHD-resolutie (2560 x 1440 pixels) welke op 165 Hertz ververst.

Even géén kleurrijke verlichting in je toetsenbord of overbodige poespas: de ROG Zephyrus G15 lijkt 1.9 kilogram aan zelfbewuste game-apparatuur. Voorzien van bovenstaande interne opstelling treedt het notebook binnenkort in de verkoop voor 2.399 euro.

©GMRimport

ROG Flow X13 — Flexibele ultrabooks voor gamers

Geheel nieuw binnen het notebook-aanbod van ASUS is de ROG Flow X13: een bijzonder compacte 13” gamelaptop, mét een optioneel en uiterst uniek addendum.

Op zichzelf wegen de Flow X13-apparaatjes circa 1.3 kilogram, maar qua inbegrepen hardware zijn dit niet bepaald guppies meer. Het meest luxe model laat zich uitrusten met een AMD Ryzen 9 5980HS, maar liefst 32 GB aan on-board LPDDR4X-geheugen en een GeForce GTX 1650-videokaart (4GB GDDR6). Daarbovenop komt 512 GB of 1 TB aan nvme ssd-opslag. Het ingebouwde display betreft hier een 16:10-verhoudend touchscreen met WQUXGA-resolutie (3840x2400 pixels) op 60 Hertz.

Mocht je niet gediend zijn van een budgetvideokaartje van de vorige generatie, dan biedt de ROG Flow X13 een bijzonder stukje flexibiliteit. Met behulp van de zogenaamde ROG XG Mobile externe gpu wordt het mogelijk om ‘los’ nog een opgevoerde notebookvariant van de Nvidia GeForce RTX 3080 op zak te hebben. Letterlijk: deze additionele videokaart weegt nog geen kilogram en prik je per unieke datakabel gemakkelijk in een Flow X13-laptop.

©GMRimport

In tegenstelling tot traditionele egpu’s is de ROG XG Mobile aanzienlijk kleiner en draagbaarder dan je mag verwachten binnen deze niche. Dat terwijl het extra doosje paardenkracht geleverd wordt met een intern 280 Watt-voedingsblok, compacte vapor chamber koeling en een unieke PCIe 3.0 x8-interface die met 63 Gbps bandbreedte zelfs Thunderbolt 4 aftroeft.

Los van de externe grafische module lijkt de Flow X13 al een interessant ontworpen gamelaptopje, maar ‘met’ kan het plots tegenover de meest high-end notebooks staan, ongeacht de geringe grootte en lichte gewicht.

Een ietwat teruggeschaalde versie van de ROG Flow X13 (met Ryzen 7 5800HS en de schermresolutie en werkgeheugen gehalveerd) start vanaf 1.599 euro. Het meest luxeuze model in combinatie met de ROG XG Mobile, waarin een Nvidia GeForce RTX 3080 inbegrepen zit, kent een richtprijs van 3.299 euro.

©GMRimport

Evolutie over de gehele line-up

Los van de afzonderlijke veranderingen tussen ASUS’ laptopgeneraties zijn er genoeg generatiebrede verbeteringen die eenieder toe kan juichen. Vrijwel alle nieuwe ROG-notebooks ondersteunen met ingang van deze line-up (gedeeltelijk) opladen over usb-c en met uitzondering van de kleinere Flow X13’s zijn alle laptops uitgerust met een stevige 90WHrs 4-cell Li-ion accu. Ondertussen blijft ASUS doorpakken met efficiëntere koeling, waaronder hun ‘liquid metal’-oplossing en vaak unieke airflow.

Vrijwel elk scherm staat op zijn beurt garant voor minimaal 100% dekking van het sRGB-kleurenspectrum en ondertussen voelt het alsof 1080p/60Hz een specificatie uit het verre verleden van notebooks is. Ongeacht je budget of de form factor die je zoekt; ASUS en Republic of Gamers hebben qua notebooks altijd wel iets om je als gamer (of creatieve professional) tegemoet te komen, anno 2021 geldt dat meer dan ooit.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!