ROG STRIX SCAR 17 -Een unieke powerhouse voor de elektronische atleet?
Dat gaming laptops de potentie hebben om op het niveau van desktops te presteren, dat weten we inmiddels wel. Maar de ouderwetse set-up ook overtreffen? Dát zien we dan weer zelden gebeuren. Republic Of Gamers doet een poging de esporter van dienst te voorzien van een dergelijk, draagbaar powerhouse, met de nieuwe href="https://www.asus.com/Laptops/ROG-Strix-SCAR-15-17/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">STRIX SCAR 15/17 notebooks</a>. Bakken met schaalbare performance, met een bizar soepel scherm bovendien.
Dit artikel is een partnerbijdrage van Asus. Lees hier wat dit betekent.
De nieuwe ROG STRIX-laptops komen in legio verschillende smaken. Het goedkoopste model start met een 15” scherm, NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti en Intel Core i7-10750H à 1.349 euro, maar de serie schaalt op tot 17” grootte, NVIDIA GeForce RTX 2080 Super en Intel Core i9-10980HK voor 2.999 euro. Daartussenin vinden we legio variaties met andere afstellingen, waarbij ook het DDR4-geheugen en M.2 SSD-opslag flink kunnen uitdijen.
Het specifieke model wat we vandaag behandelen, vormt het beginsel van het topsegment daarin: de ROG STRIX SCAR 17 G732LW, geprijsd op 2.499 euro. En tegenover die prijs mag je zeker niet de minste specificaties en prestaties verwachten.
©GMRimport
ROG STRIX SCAR 17 (G732LW-HG029T) – Specificaties
Display: 17,3” 1080p @ 300Hz, IPS-level, 100% sRGB, 3ms GtG respons
Processor: Intel Core i7-10875H @ 2,3 GHz
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 2070 Super (8GB GDDR6)
Geheugen: 2x8GB DDR4 @ 3200MHz (uitbreidbaar tot 32GB)
Opslag: 1TB M.2 NVMe PCIe SSD, 3 verschillende SSD-slots
Keyboard: Full-size QWERTY (+ dedicated toetsen) chiclet, N-key rollover, per-key RGB
Speakers: 4.2 Watt (2x)
Poorten: USB-A 3.2 (3x), USB-C 3.2 (DisplayPort), HDMI 2.0b, 3.5mm Combo Jack, RJ45 LAN, Keystone
Voeding: 230 Watt
Gewicht: 2,9 kilogram
Richtprijs: 2.499 euro
Display of the Game
Het absolute kopstuk van al die features zit echter niet tussen de printplaten verborgen, maar is de blikvanger zelve; het display. Het betreft hier een Full HD-monitor met een verversfrequentie à 300 Hertz. Lees: meer dan voldoende frames voor zelfs de meest veeleisende elektronische atleet. Of het nu om CS:GO of Overwatch gaat, met dit notebook kun je de maximale frame rates klokken.
Tel daarbij op dat het IPS-level paneel 100% sRGB-bereik kent, en je snapt dat het een display als geen ander is. Natuurlijk bestaan dat soort beeldschermen al langer in de desktop-markt, maar om er eentje draagbaar ‘op zak’ te hebben, dat is hele andere koek. Ook de camping en hotelkamer zijn hiermee niet meer veilig voor je flickshots.
De 3 milliseconde responstijd is in die zin de grootste domper, al is dat (voor velen onmerkbare) obstakel nog goed te overzien wanneer je het totaalpakket in acht neemt.
Qua kleurcalibratie biedt ASUS een gemakkelijk stukje software (en bijbehorende sneltoets) om te schakelen tussen meerdere profielen. Voor de fotopurist of videoproducent is daar misschien weinig baanbrekends te vinden, maar laten we wel wezen: dit apparaat is bedoeld om snoeihard op te gamen. En precies dat doet het uitzonderlijk helder en soepel, ongeacht het type spel.
©GMRimport
Schaalbare specificaties
Op het gebied van prestaties weet de STRIX SCAR ook niet teleur te stellen. De beschikbare RTX-kaarten zijn in staat aardig wat competitieve games (ver) boven gestandaardiseerde frame rates te stuwen, maar daar blijft het niet bij.
Qua keuze in processoren, werkgeheugen en vooral opslag laat de gehele laptop-lijn zich bijzonder lekker opschalen. Zo kunnen ruime M.2 SSD’s in RAID 0-opstelling geleverd worden, maar is de opslag uit te breiden naar maar liefst drie afzonderlijke SSD’s. Ondertussen zijn de DDR4 SDRAM’s uitbreidbaar tot 32GB (op 3200 MHz), mocht je daar verlegen om zitten.
Met deze afstellingen en (eventueel latere) opschaalbaarheid lijkt de STRIX SCAR zich meer future proof op te stellen dan menig ander laptop. Het biedt een stukje luxe en mogelijkheden, die zeker de reizende power users onder ons kunnen waarderen.
Kleurrijk en koel
Ook de algehele bouw werkt mee aan dat overkomen. Sowieso is de STRIX SCAR een smaakvol gevalletje ‘gamer chique’ op het oog, maar het uiterlijk gaat dieper dan dat. Ja, voor de liefhebber is er (nog enigszins ingetogen) per-key RGB-verlichting en een bizar felle underglow, maar het zijn vooral de vele features ónder de motorkap die de luxe hard maken.
Allereerst is daar de koeling, die slim gebruikmaakt van een relatief unieke airflow. Koele lucht wordt van ‘achter’ het schermscharnier naar binnen gezogen, om aan de zijdes uitgeblazen te worden. Het resultaat blijkt een betere efficiëntie voor de twee ventilatoren, de
en dik half dozijn heatpipes. Samen koelen ze GPU en CPU ook onder druk nog fraai, maar hoeven ze zelden exorbitant luid te worden.
Maakt het ronken van de hardware je echter niets uit, dan kun je zelf gemakkelijk priegelen met de afstelling van het complete systeem. Middels de ROG Armoury Crate (en bijbehorende sneltoetsen) schakel je naar verschillende licht- en prestatieprofielen, waarbij ook klokfrequenties en toerentallen simpel te schalen zijn. Zo heb je niet alleen een flinke bak performance, maar ook de mogelijkheid om die naar je eigen hand te zetten.
©GMRimport
Sneller en stabieler Wi-Fi
Een ander stukje luxe blijkt ASUS’ eigen RangeBoost-technologie voor je draadloze verbindingen. Dat klinkt misschien als een loos stukje software, maar het blijkt slimmer dan enkel dat.
De nieuwe STRIX SCAR-laptops zijn namelijk uitgerust met vier afzonderlijke Wi-Fi 6 antennes, die samen zoeken naar de richting van het sterkste signaal. Is die gevonden, dan wordt een paartje antennes op dat signaal toegespitst. Zo heb je niet alleen de potentie van 2,4 GB/s bandbreedte, maar ook een stabieler (en/of langer) lijntje met die razendsnelle router.
Je eigen sleutelsteentje
Last but not least vernieuwt ASUS met de ROG STRIX SCAR ook hun Keystone-unicum. Dit kleine NFC-sleuteltje is gepaard met de laptop en laat zich magnetisch bergen ín de behuizing. Als gebruiker is het aan jou wat het kunststofblokje precies doet, met allerlei uiteenlopende opties. Maak er een fysieke macro-sleutel van voor verschillende programma’s en profielen — of verberg simpelweg je privacygevoelige ‘financiën’-folder achter je unieke steentje.
Het gimmick-gehalte lijkt hoog, maar ergens is het ook wel weer een briljante touch — gewoon, als extraatje. Het feit dat je een nette sleutelhanger krijgt om de Keystone in op te bergen, geeft in ieder geval aan dat er goed is nagedacht over het geheel. ASUS experimenteert wel vaker met ‘rariteiten’ op high-end producten, maar de Keystone is dermate uniek en aanpasbaar, dat we hem graag nog eens terug zien komen.
©GMRimport
Conclusie
Met de ROG STRIX SCAR-laptops hebben competitieve gamers er een mooie overweging bij. Dikke prestaties, een ongekend snel scherm en legio mogelijkheden in luxe maken dit een totaalpakket als geen ander. Het ontbreken van een webcam of meer ingetogen design zal niet iedereen kunnen beamen, maar daarmee legt de STRIX SCAR meer nadruk op wat er voor dit apparaat toe doet: snoeihard gamen. En dat doet het wel degelijk, in innovatieve charme bovendien.
©GMRimport
Check de volledige resultaten op de 3Dmark-pagina van de ROG STRIX SCAR 17.