51 Worldwide Games voelt als een warm dekentje met een paar gaatjes
Reviews

51 Worldwide Games voelt als een warm dekentje met een paar gaatjes

Terwijl een groot gedeelte van de ontwikkelaars zich opmaakt voor de vernieuwing die de volgende generatie consoles met zich meebrengt, komt Nintendo met een verzameling van klassieke bord- en kaartspellen in de vorm van 51 Worldwide Games. Is het echter de moeite waard om op digitale wijze klassieke spelletjes te spelen, of kun je beter een oude doos uit de kast trekken?

De naam 51 Worldwide Games is in ieder geval niet gelogen: deze verzameling bevat daadwerkelijk 51 spelletjes, waarvan het grootste gedeelte oude spellen zijn die je op een regenachtige dag van de zolder haalt.

In de verzameling zit een goede hoeveelheid kaartspelletjes, met onder andere Poker, Black Jack, Solitaire en andere bekenden. Daarnaast bestaat het grootste gedeelte van de minigames uit klassieke bordspelletjes als dammen, schaken, Yahtzee of Mens Erger Je Niet. Deze spelletjes zijn stuk voor stuk precies wat je ervan zou verwachten en gelukkig is de uitwerking hiervan goed gedaan. De besturing werkt handig, er zijn een handjevol opties voor spellen die alternatieve spelregels hebben en de computer is gelukkig razendsnel wanneer hij aan de beurt is.

©GMRimport

Een stortvloed aan keuze

In deze berg met spelletjes vind je waarschijnlijk genoeg spellen die je nog nooit gespeeld hebt. Gomoku, Hanafuda, Sterhalma of Minishogi hadden wij nog nooit gespeeld, maar blijken verrassend leuk om te ontdekken dankzij prima instructies en een informatieve, maar vooral humoristische intro bij elke minigame. 51 Worldwide Games benadrukt ook vaak de oorsprong van de spelletjes, zodat je toch het idee hebt dat je wat leert over de culturen waar de spellen uit voort zijn gekomen. Als ik heb één ding heb geleerd tijdens het spelen van 51 Worldwide Games is het wel dat India de bordspelkoning van de wereld is.

Naast de bekende en onbekende kaart- en bordspellen bevat deze verzameling ook wat minder stoffige activiteiten zoals darten, voetballen en airhockey. Sommige van deze sporten zijn precies uitgewerkt zoals je ze in Wii Sports tegenkomt, zoals het altijd fantastische bowlen.

©GMRimport

Andere sporten, zoals voetbal, tennis en boksen, maken gebruik van een speelgoedthema, waardoor de gameplay en presentatie nogal versimpeld is. Hoewel deze lieflijke versies zeker hun charme hebben, blijkt de gameplay toch iets te simpel zijn om lang te vermaken. Verder zijn een paar buitenbeentjes als de Shooting Gallery, Slot Cars en vissen voor een paar keer leuk, maar ben je er daar vrij snel weer klaar mee. De spelletjes die blijven plakken zijn toch de bekende grootheden als schaken, poker of Mens Erger je Niet. Het bowlen is gelukkig erg vergelijkbaar met Wii Sports, waardoor we ons afvragen waarom er niet voor is gekozen om daar een vervolg op de Switch van te maken.

Als bonus bevat de game een virtuele piano, waarbij het touchscherm van de Switch wordt gebruikt om de witte en zwarte toetsen in te drukken. De Joy-Con fungeren hier zelfs als percussie en als je de Switch ondersteboven houdt, maak je er een elektrisch orgel van. De digitale piano is niet zodanig goed dat je er een concert mee kan geven, maar het is wel een leuke extra.

Natuurlijk zou je voor de spelletjes een pak kaarten of oude stoffige doos van de zolder kunnen halen, maar het gemak van de digitale versie zorgt voor een ontspannen gamesessie die je in een handomdraai op de televisie tovert.

-

Onnodig speelgoed

Over het algemeen is deze verzameling met goede zorg in elkaar gezet. Sommige minigames bevatten zelfs wat leuke extra opties, zoals kaarten met een Nintendo-thema in Hanafuda. De interface ziet er verder strak uit en bij de meeste spelletjes zijn de graphics best indrukwekkend. Een aantal games zijn echter niet de moeite waard om een tweede keer te spelen en hadden beter uit de collectie gehaald kunnen worden, zoals het slecht werkende Battle Tanks, een aantal saaie kaartspellen of de tegenvallende speelgoedvarianten die we eerder noemden.

Jammer is ook dat de muziek niet erg inspirerend is. Een aantal nummers worden voor meerdere games herhaald, wat snel gaat vervelen. Helaas konden we geen opties in het menu vinden om de muziek uit te zetten en de geluidseffecten door te laten spelen. Bij een gezellig potje gamen bij iemand thuis zou het de spelervaring sieren als je er eigen muziek bij aan kan zetten. Spotify-integratie zou al helemaal een uitkomst zijn, maar die illusie hebben we niet bij een Nintendo-game.

©GMRimport

Multiplayer uit balans

Het is uiteraard mogelijk om alle spellen alleen te spelen tegen de CPU van verschillende niveaus, maar dit is duidelijk niet de ideale manier om 51 Worldwide Games te ervaren. Behalve voor een ouderwets potje Patience/Solitaire, zoals we dat vroeger allemaal op de pc deden, is het zeker van belang dat je medespelers van vlees en bloed optrommelt. De games zijn prima speelbaar tegen de CPU, maar met vrienden wordt de spelbeleving naar een hoger niveau getild door de onderlinge competitiviteit. Dit kan lokaal met één of meerdere consoles of natuurlijk online, waarbij je rekening moet houden met het feit dat niet elk spel in elke configuratie gespeeld kan worden. In een lokale speelsessie met drie spelers kun je zelfs maar een beschamende drie van de 51 spelletjes spelen.

Wel slim is dat er een gasteditie van de game gratis kan worden gedownload in de eShop. Hiermee kun je vier minigames gratis proberen, maar vooral interessant is dat je met maximaal vier spelers de volledige game in lokale multiplayerstand kan spelen met een enkel exemplaar, vergelijkbaar met multiplayer op de Nintendo DS een flinke poos geleden.

©GMRimport

De kracht van 51 Worldwide Games zit hem in de klassieke spellen die werkelijk tijdloos zijn. Natuurlijk zou je voor de spelletjes een pak kaarten of oude stoffige doos van de zolder kunnen halen, maar het gemak van de digitale versie zorgt voor een ontspannen gamesessie die je in een handomdraai op de televisie tovert. Vooral in deze tijden biedt deze collectie dankzij de (online) multiplayer een unieke manier van samen spelen die maar al te welkom is. Was jij altijd al te porren voor een potje schaken of Yahtzee? Dan kan je daar ook prima van genieten met 51 Worldwide Games.

51 Worldwide Games is nu beschikbaar voor Nintendo Switch.

Laatste reviews op Gamer.nl

Goed
Conclusie

51 Worldwide Games zit propvol met klassieke spelletjes van vroeger die je op een heerlijk ontspannen manier laat gamen. Het ontdekken van het aanbod en het vinden van jouw favorieten is vermakelijk, maar dan wel met anderen op de (digitale) bank. De kwaliteit van de minigames wisselt, maar doordat het merendeel als een huis staat, is het makkelijk om de tegenvallers voor lief te nemen.

Plus- en minpunten
  • Gevarieerd aanbod, erg toegankelijk, meeste minigames van hoog niveau
  • Klein aantal minigames valt tegen, beperkingen in de multiplayer

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Wukong Sun: Black Legend op Switch eShop gespot
Nieuws

Wukong Sun: Black Legend op Switch eShop gespot

Game lijkt qua naam en artwork erg op Black Myth: Wukong

Een game genaamd Wukong Sun: Black Legend staat sinds kort op de Nintendo Switch eShop. De naam lijkt erg op de naam van het eerder dit jaar uitgekomen spel Black Myth: Wukong.

Hoewel Wukong Sun: Black Legend aan de screenshots te zien een 2D-actiegame is en het eerder dit jaar verschenen Black Myth: Wukong een driedimensionale game, lijken de namen erg op elkaar. Daarbij heeft ook de artwork van Wukong Sun veel weg van de Black Myth-artwork.

Het lijkt er dan ook op dat op 26 december te verschijnen Switch-spel van een bedrijf genaamd Global Game Studio expres nietsvermoedende consumenten wil laten denken dat het om Black Myth: Wukong gaat, een spel dat op veel plekken genomineerd was voor een game van het jaar-award.

Op internet begint het bestaan van Wukong Sun: Black Legend - en vooral de gelijkenissen met Black Myth - tractie te krijgen. Nintendo of Black Myth-ontwikkelaar Game Science hebben nog niet gereageerd op de situatie.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Wederom een Bungie-afdeling samengevoegd met PlayStation Studios
Nieuws

Wederom een Bungie-afdeling samengevoegd met PlayStation Studios

Het gaat ditmaal om het Strategic Partnerships-team

In navolging van Bungie Creative Studios is nu ook Bungie's Strategic Partnerships-afdeling samengevoegd met PlayStation.

Toen eerder dit jaar een ontslagronde bij Destiny- en Marathon-ontwikkelaar Bungie werd aangekondigd, was al bekend dat een gedeelte van Bungie's werknemers bij PlayStation zelf aan de slag zou gaan. In totaal zou het om 12 procent van alle Bungie-werknemers gaan. In oktober werd Bungie Creative Studios al samengevoegd met PlayStation.

Inmiddels lijkt nu nog een afdeling van Bungie de overstap naar PlayStation gemaakt te hebben. Het gaat ditmaal om het Strategic Partnerships-team, dat wordt geïntegreerd met PlayStations Franchise Development and Portfolio Strategy-team.

Het nieuws werd op LinkedIn gedeeld door Joss Price, die sinds 2021 aan het hoofd staat van het team. "Na drie geweldige jaren bij Bungie gaat mijn team over naar het moederschip van PlayStation. Voor mij persoonlijk is het echt een droom om PlayStations wereldwijde portfolio aan gametitels te transformeren naar entertainmentfranchises."

Bungie zelf richt zich volledig op de Destiny-franchise en het eerder aangekondigde Marathon. Ook wordt een nieuwe sciencefictiongame die eerst in ontwikkeling was bij Bungie nu intern bij PlayStation Studios gemaakt. Voormalige Treyarch-mede-eigenaar Jason Blundell zou aan het hoofd staan van die studio.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!