Xbox: 'We baseren studiosluitingen op beoogd toekomstig succes'

Xbox: 'We baseren studiosluitingen op beoogd toekomstig succes'

'We moeten onszelf afvragen of er toekomstig succes verwacht wordt'

Xbox Games Studio-baas Matt Booty laat weten dat er bij sluitingen van studio's wordt gekeken naar beoogd toekomstig succes en het leiderschap van de teams.

Dat meldt hij in een een podcast van Variety. Microsoft sloot eerder dit jaar onder andere Redfall-ontwikkelaar Arkane Austin en Tango Gameworks, de Japanse studio achter de geprezen game Hi-Fi Rush.

In de podcast werd Booty dan ook gevraagd naar de reden van de sluitingen. Hij geeft daarbij aan dat hij niet in precieze details kan treden - "vooral uit respect voor de mensen daar" - maar hij laat wel blijken dat er niet alleen wordt gekeken naar eerder werk van de studio's, maar ook naar hun potentie voor de toekomst.

"Het succes van een game is van veel aspecten afhankelijk - wat voor creatief leiderschap is er (bij de studio), is het team hetzelfde team dat voorheen iets succesvol leverde? We moeten al die dingen bekijken en onszelf afvragen of er toekomstig succes verwacht wordt. Factoren die voorheen succes opleverden, zijn kijken naar de toekomst mogelijk niet meer aanwezig."

Hoewel het niet letterlijk wordt gezegd door Booty, is het moeilijk om bij het horen van zijn redenatie niet te denken aan het feit dat Shinji Mikami, de oprichter van Tango Gameworks, in 2023 wegging bij de studio. Mogelijk had zijn vertrek een impact op hoe Microsoft tegenover de studio stond.

Booty meldt in het interview ook dat Microsoft er voor open staat om studio's die niet meer bij het bedrijf passen onafhankelijk verder te laten gaan. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij Toys for Bob, dat inmiddels heeft aangekondigd hun eerste game als onafhankelijke studio alsnog in samenwerking met Xbox te maken.

Onlangs werd Xbox-topman Phil Spencer ook gevraagd naar de studiosluitingen binnen het bedrijf.  "Ik heb het al vaker aangegeven: ik moet een rendabele divisie binnen het bedrijf runnen, en groeien. Dat betekent dat ik soms moeilijke besluiten moet nemen, besluiten die ik niet fijn vindt, maar besluiten die iemand moet maken."

Overigens werd Booty in de podcast ook gevraagd naar de nieuwe multiplatformstrategie van het bedrijf. Hij geeft aan dat Microsoft "erg blij" is met het succes dat Sea of Thieves op PlayStation 5 heeft. Hij benadrukt daarnaast wat Microsoft al eerder naar buiten communiceerde: de platforms waarop toekomstige Xbox-games verschijnen worden per geval bepaald. Daarbij belooft hij dat veel games exclusief op Xbox zullen verschijnen - al lijkt hij niet te kunnen bevestigen dat ze ook exclusief blijven.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik snap dat ze last hebben van 'kapitalisme' en dergelijke, alleen had dan van te voren niet beloofd dat er niets gesloten zou worden.

0
test

Huh, ik heb die belofte gemist denk ik. Heb je daar een bron voor?

2
test

Nee, helaas niet.

0

Ik snap nog steeds het sluiten van Tango niet

0

De laatste 3 gakes van de studio waren geen groot financieel succes (Evil Within 1/2, Hifi Rush) en de visionair achter de games was al vertrokken. Ze hadden al matig succes en voor de toekomst zelfs geen kans meer op marig succes. Dan maar sluiten.

0

Aanbevolen voor jou