Microsoft overwoog Sega, Bungie en andere bedrijven te kopen
Diverse e-mails komen boven drijven tijdens de rechtszaak tussen Microsoft en FTC
Microsoft heeft in 2020 overwogen de Japanse uitgever Sega op te kopen. Ook had de Xbox-leverancier diverse andere gamebedrijven op het oog.
Dat blijkt uit e-mails die naar buiten zijn gekomen tijdens de rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission, zo meldt The Verge. In november 2020 - vlak nadat er geruchten de ronde deden over een overname van Sega door Microsoft - verzond Xbox-baas Phil Spencer een e-mail naar Microsoft-CEO Satya Nadella en CFO Amy Hood, waarin hij toestemming vroeg om Sega Sammy over te nemen.
"We geloven dat Sega een gebalanceerde portfolio aan games heeft in verschillende segmenten met globale aantrekkingskracht. Dit gaat ons helpen om Xbox Game Pass te laten groeien, zowel op en buiten de console. Sega is het meest aantrekkelijke volgende wervingsdoelwit gezien diens globale pc-catalogus, mobiele aanwezigheid in Azië en globale merken op consoles via diens klassieke IP."
Bij Microsoft deed in 2021 ook een lijst de ronde van bedrijven die in de gaten gehouden moesten worden voor mogelijke overnames. Niet alleen Sega stond daar op, maar ook het inmiddels door Sony overgenomen Bungie, de mobiele gamesmaker Zynga (inmiddels onderdeel van Take-Two), Hitman-studio IO Interactive, Pokémon Go-makers Niantic en Hades-ontwikkelaar Supergiant Games.
The Verge laat ook een e-mail uit 2019 zien waarin Xbox Game Studios-baas Matty Booty de CFO van Xbox, Tim Stuart, probeert te overtuigen veel geld uit te geven aan het overnemen van studio's om Sony zo te verslaan op het gebied van abonnees. "We (Microsoft) zitten in de unieke positie dat we genoeg geld hebben om Sony failliet te laten gaan."
Vervolgens trekt Booty de vergelijking met streamingplatforms in de filmindustrie, en dat daar enkele grote platforms zijn waar andere bedrijven niet meer aan kunnen tippen. Met Xbox Game Pass kon Microsoft de concurrentie dan ook voor zijn. "Google heeft nog drie tot vier jaar nodig om een studio draaiende te krijgen. Amazon heeft nog niet bewezen dat ze gamecontent kunnen leveren. Content is de slotgracht die we hebben - we hebben een catalogus die op huidige apparaten draait en de mogelijkheid om nieuwe apparaten te maken. Sony is de enige andere speler die het tegen Game Pass op kan nemen en we hebben een voorsprong van twee jaar en tien miljoen abonnees."
Microsoft heeft in een statement aan The Verge geopperd dat de e-mail oud is en niet als valide strategische optie gezien moet worden. "Het refereert naar trends in de industrie die we nooit zijn gevolgd en heeft niets te maken met de overname (van Activision Blizzard)."
De rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission wordt gehouden omdat de FTC de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door Microsoft wil tegenhouden. Als onderdeel van de rechtszaak komen er de laatste dagen allerlei interessante feiten boven tafel. Naast al het bovenstaande heeft Microsoft bijvoorbeeld laten weten dat het verwacht dat de volgende consolegeneratie in 2028 begint, dat The Elder Scrolls 6 op zijn vroegst ook pas dat jaar uitkomt, dat Microsoft vindt dat ze de console-oorlog hebben verloren, dat Call of Duty echt op PlayStation-consoles moet blijven uitkomen en dat de Indiana Jones-game van Bethesda en Machine Games alleen op Xbox en pc verschijnt. Lees hier een analyse van de rechtszaak tot nu toe.