FTC hekelt Xbox Game Pass-prijsverhoging

FTC hekelt Xbox Game Pass-prijsverhoging

De verhoging zou 'precies het soort schade richting consumenten' zijn waar men voor waarschuwde

De Federal Trade Commission heeft zich negatief uitgesproken over de recente prijsverhoging van Xbox Game Pass. De Amerikaanse waakhond claimt dat het "precies het soort schade richting consumenten is" waar men eerder voor heeft gewaarschuwd.

Toen in 2022 werd aangekondigd dat Microsoft Call of Duty-uitgever Activision Blizzard wilde overnemen, waren verschillende (inter)nationale waakhonden daar op tegen, waaronder de Federal Trade Commission. De waakhond claimde toen al dat de overname uiteindelijk negatief zou uitpakken voor consumenten. Vorig jaar won Microsoft echter de rechtszaak tegen de FTC, waardoor de overname van Activision Blizzard door kon gaan.

Ondanks de winst van Microsofts en de daaropvolgende overname, blijft de FTC bewijsmateriaal aandragen om duidelijk te maken dat de overname schadelijk is voor consumenten en zo tegen de uitspraak van de rechter in te gaan. Microsoft kondigde eerder deze maand een prijsverhoging van Xbox Game Pass - alsmede een nieuwe 'standaard'-tier zonder day one-releases - aan, en dat is volgens de Federal Trade Commission precies waar de waakhond tijdens de rechtszaak al voor waarschuwde.

"De degradatie van producten - het verwijderen van de meest kostbare games van Microsofts nieuwe service - in combinatie met een prijsverhoging voor bestaande gebruikers, is precies het soort schade richting consumenten naar aanleiding van de overname waar de FTC naar hintte."

De FTC vervolgt: "Microsofts prijsverhoging en productdegradatie, gecombineerd met Microsofts gereduceerde investeringen in output en productkwaliteit door middel van het ontslag van werknemers, zijn de kenmerken van een bedrijf dat marktmacht na een overname uitoefent."

Daarbij benadrukt de FTC dat de prijsverhoging en het stopzetten van de 'console'-tier met day one-releases zo getimed is, dat het plaatsvindt voor de release van Call of Duty: Black Ops 6 aankomend najaar. "Microsoft beloofde dat de overname in het voordeel zou zijn van consumenten door (Call of Duty) op de dag van release beschikbaar te maken op consoles (zonder prijsverhoging voor de service)." Hoewel Black Ops 6 inderdaad op dag één op Game Pass komt te staan, geldt dit dus niet voor de nieuwe standaard-tier en is er zoals we inmiddels weten wel een prijsverhoging van Game Pass doorgevoerd.

Microsoft reageertop de claims van FTC (via VGC) door ze "incompleet en misleidend" te noemen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik had ook liever de oude prijzen maar is dat reëel? Het is niet dat Microsoft niets terug er voor geeft. Prijsverhogingen zijn niet leuk maar ik kijk liever of het waard is voor dat bedrag.

1

Daar gaat t niet om. Je moet nu per se het duurste abbo nemen, die ook een prijsverhoging krijgt. Iedereen die met het standaard account nu wel day1 releases krijgen worden dus hard genaaid.

-1
test

Mocht MS nu het enige bedrijf zijn dat prijzen en formules aanpaste van hun abo's de laatste jaren, dan zou 'k zeggen dat ze een punt hebben.

0

Aanbevolen voor jou