Rapport: Hoe presteert Death Stranding op pc?
Nieuws

Rapport: Hoe presteert Death Stranding op pc?

In Rapport bekijken we hoe grote releases presteren op pc. Is er nagedacht over de wensen en verwachtingen van pc-spelers of is het gewoon een klakkeloze port? Vandaag gaat de aandacht uit naar de pc-versie van Death Stranding.

Dankzij Death Stranding zien we de Decima Engine, ontwikkeld door Guerrilla Games, voor het eerst in actie op pc. Games die eerder gemaakt zijn op basis van deze engine, zoals Until Dawn en Horizon Zero Dawn, oogstten veel lof voor hun grafische kwaliteit, ondanks de relatief oude hardware waar ze op draaien. Nu Death Stranding op pc verschijnt heeft deze engine opeens toegang tot veel meer paardenkrachten dan het gewend is. Gelukkig weet de Decima Engine deze kracht uitstekend aan te wenden om de wereld van Death Stranding in ongekende kwaliteit weer te geven.

Prestaties

Zelfs op een heel bescheiden systeem is het mogelijk om 1080p de 30fps te bereiken, de framerate waar Death Stranding op draait op de PlayStation 4. Volgens uitgever 505 Games heb je voor 1080p en 30fps minimaal een Ryzen 3 1200, Radeon RX 560 4GB en 8GB RAM nodig. Een systeem met deze onderdelen is al voor 400 à 500 euro te bouwen en levert nét dertig beelden per seconde op met anti-aliasing aan.

De aanbevolen systeemeisen liggen iets hoger. Voor 1080p en 30fps wordt een Ryzen 5 1400 met RX 570 4GB aangeraden, voor 1080p en 60fps een Ryzen 5 1600 met een RX 590. Voor 1440p of 4K geeft 505 Games geen systeemeisen op, maar uit verschillende benchmarks blijkt dat je minstens een RTX 2060 nodig hebt om op 4K een acceptabele framerate te halen.

©GMRimport

De mogelijkheden voor het aanpassen van de grafische instellingen zijn helaas wat beperkt: je kan voor de opties ‘Graphics Quality’ en ‘Model Detail’ kiezen uit Low, Medium, Default of Very High. De enige andere mogelijkheden zijn het aan- of uitzetten van ambient occlusion, reflecties, anti-aliasing, bewegingsonscherpte en scherptediepte.

Opvallend is de keuze van Kojima Productions om alleen DirectX 12 (DX12) te gebruiken als API, in plaats van een combinatie van DX11 en DX12. Dit heeft als gevolg dat de game alleen op Windows 10 draait met een moderne GPU die DirectX 12 ondersteunt. Volgens de Steam Hardware Survey is dit voor 21% van de Steam-gebruikers niet het geval. Die kunnen vanwege een oudere Windows-versie of videokaart de game dus niet spelen.

Ondersteuning

Omdat Death Stranding alleen DirectX 12 ondersteunt, kan de game wel volop gebruik maken van de moderne functies die DX12 verschaft. Zo heeft het spel volwaardige HDR-ondersteuning, mits je beschikt over een HDR-monitor en alle relevante HDR-instellingen in Windows hebt aangezet.

De andere innovatie in de pc-port is Deep Learning Super Sampling (DLSS) 2.0. Deze techniek van Nvidia rendert het beeld in een lage resolutie, om deze vervolgens met de tensor cores op RTX 20-series videokaarten op te schalen naar de weergaveresolutie. Hierdoor hoeft de videokaart minder werk te verrichten om ieder beeld te renderen, waardoor de GPU meer beelden per seconde kan genereren. Dit is met name merkbaar op hogere resoluties: in 4K met een RTX 2060 zorgt DLSS 2.0 voor 30% meer beelden per seconde.

Waar het bij de pc-port wel aan schort, is de ondersteuning voor ultrabreedbeeld monitoren, zoals 21:9 en 32:9. In bij beide beeldverhoudingen zijn er zwarte balken aan de zijkanten van het scherm te zien, omdat Kojima Productions exact 21:9 gebruikt als verhouding. De meeste monitoren die als 21:9 worden aangeprezen hebben echter een beeldverhouding tussen 43:18 en 64:27. Een 1080p ultrabreedbeeld monitor heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2560x1080, terwijl de game van 2520x1080 uitgaat.

©GMRimport

In de instellingen kan deze resolutie niet handmatig aangepast worden om wel op de juiste verhouding uit te komen. De game geeft namelijk alleen de keuze om de beeldverhouding te wisselen tussen 21:9 en 16:9, en de bijbehorende resolutie te wisselen tussen 720p, 1080p, 1440p en 4K. Er bestaat wel een workaround om ondersteuning te krijgen voor ultrabreedbeeld monitoren, maar daarvoor is het nodig om de bronbestanden van het spel aan te passen, waardoor deze workaround na iedere update waarschijnlijk weer verdwijnt.

Opties en controls

Bij het porten van Death Stranding zijn de technische zaken uitstekend omgezet, maar er is minder rekening gehouden met de specifieke wensen van pc-gamers, met name als het om toegankelijkheid gaat. Gamers met een handicap spelen vaker op pc omdat daar meer mogelijkheden zijn voor invoer en aanpassingen om games (meer) speelbaar te maken, maar juist hier laat Death Stranding wat steekjes vallen.

Sommige toegankelijkheidsopties zijn overigens wel aanwezig: zo heeft de port uitstekende mogelijkheden om knoppen toe te wijzen, bijvoorbeeld voor de Adaptive Controller. Over het algemeen is Death Stranding goed te spelen met zowel een controller als muis en toetsenbord. Als een controller is aangesloten biedt de game bovendien de mogelijkheid om automatisch te richten, maar daar houden de toegankelijkheidopties min of meer op.

©GMRimport

Zo biedt het spel wel ondertiteling aan, maar kan de kleur hiervan niet worden aangepast. Deze ondertiteling verschijnt alleen wanneer personages spreken en niet voor contextuele geluiden, zoals BB die aan het huilen is of een BT die nadert. Het gebrek aan ondertiteling voor deze auditieve aanwijzingen kan de game lastiger maken voor slechthorenden. De audio-instellingen zijn ook zéér beperkt: er is maar één volumeknop voor het algemene volume van de game. De speler kan niet kiezen om alleen het volume van de muziek lager te zetten of de dialogen harder te maken.

De interface van de game is erg gestileerd met veel elementen die er weliswaar mooi uitzien, maar geen functie hebben in de menu’s. Daar komt bovenop dat het spel geen optie heeft om te compenseren voor kleurenblindheid.

©GMRimport

De hogere grafische kwaliteit van Death Stranding op pc is goed te merken tijdens de wandelingen door het prachtige landschap, maar het belangrijkste voordeel van de port zijn de extra beelden per seconde. Deze zorgen ervoor dat het besturen van Sam Porter Bridges ten alle tijden strakker aanvoelt en maken de game over het algemeen een stuk fijner om te spelen.

Conclusie

Kojima Productions kreeg met deze overzetting de kans om Death Stranding toegankelijker te maken voor mensen die hem niet op de PlayStation 4 hebben kunnen spelen, maar deze kans heeft de ontwikkelaar helaas laten liggen. Waar Death Stranding op pc wel in uitblinkt, is de grafische kwaliteit en de mogelijkheid om de game op zestig frames per seconde te spelen. De combinatie van de betere graphics en hogere framerate maken deze port in elk opzicht beter dan de PS4-versie, ondanks het gebrek aan toegankelijkheidsopties.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Donkey Kong-kampioen Billy Mitchell wint in smaadzaak
Nieuws

Donkey Kong-kampioen Billy Mitchell wint in smaadzaak

Australische YouTuber Karl Jobst moet schadevergoeding betalen

Billy Mitchell, de voormalige recordhouder in Donkey Kong, heeft een rechtszaak gewonnen van de Australische YouTuber Karl Jobst. De rechter bepaalde dat er sprake was van smaad.

Jobst claimde in meerdere YouTube-video's dat Mitchell vals had gespeeld om de hoogste highscore in Donkey Kong te behalen. Mitchell verzet zich al jaren tegen dergelijke claims. Jobst claimde in zijn video's ook dat YouTuber Ben Smith (Apollo Legend) zelfmoord pleegde omdat Mitchell in 2020 een rechtszaak van hem won.

Mitchell klaagde Jobst aan voor smaad en heeft van rechter Ken Barlow in Brisbane gelijk gekregen. Jobst moet Mitchell 300.000 Australische dollar (173.881,50 euro) in schadevergoeding betalen, en nog eens 50.000 Australische dollar voor een andere video waarin Jobst de spot dreef met Mitchells aanklacht.

Jobst verontschuldigde zich op social media richting zijn fans. Sommigen van hen hebben meebetaald aan de kosten verbonden aan de rechtszaak. "De rechter achtte Billy een geloofwaardige getuige en geloofde alles. Vanaf dat moment kon ik niets meer doen om mijzelf te redden. Ik ga mijn opties overwegen." Mitchell gaf op social media aan "van de geur van winst in de avond te houden" en bedankte iedereen die hem steunde.

Mitchell werd vooral bekend in de jaren tachtig en negentig dankzij highscores in games als Donkey Kong en Pac-Man. In de documentaire The King of Kong: A Fistful of Quarters werd hij afgeschilderd als de aardsvijand van Steve Wiebe, de de highscore van Mitchell probeerde te verslaan. Tegenwoordig heeft Robbie Lakeman de hoogste score in Donkey Kong.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PlayStation Plus Essential-games van april nu te claimen
Nieuws

PlayStation Plus Essential-games van april nu te claimen

Met Robocop: Rogue City, The Texas Chain Saw Massacre en meer

Mensen kunnen vanaf vandaag de PlayStation Plus Essential-games van april claimen.

Zoals vorige week werd bekendgemaakt, gaat het om drie spellen, waaronder Robocop: Rogue City. Die game verscheen oorspronkelijk in het najaar van 2023 en werd goed ontvangen door critici en fans. In de first-person game moeten spelers als de robotagent de straten van Old Detroit misdaadvrij houden. De game is alleen op PlayStation 5 speelbaar.

De andere games die nu geclaimd kunnen worden zijn The Texas Chain Saw Massacre (PS5 en PS4) en Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory (voor PS4, maar ook op PS5 speelbaar). Alle drie de games kunnen tot 5 mei door alle PlayStation Plus-leden geclaimd worden. Hieronder zijn meer beelden van alle drie de games te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!