Rapport: Hoe presteert Death Stranding op pc?
Gamer.nl
Nieuws

Rapport: Hoe presteert Death Stranding op pc?

In Rapport bekijken we hoe grote releases presteren op pc. Is er nagedacht over de wensen en verwachtingen van pc-spelers of is het gewoon een klakkeloze port? Vandaag gaat de aandacht uit naar de pc-versie van Death Stranding.

Dankzij Death Stranding zien we de Decima Engine, ontwikkeld door Guerrilla Games, voor het eerst in actie op pc. Games die eerder gemaakt zijn op basis van deze engine, zoals Until Dawn en Horizon Zero Dawn, oogstten veel lof voor hun grafische kwaliteit, ondanks de relatief oude hardware waar ze op draaien. Nu Death Stranding op pc verschijnt heeft deze engine opeens toegang tot veel meer paardenkrachten dan het gewend is. Gelukkig weet de Decima Engine deze kracht uitstekend aan te wenden om de wereld van Death Stranding in ongekende kwaliteit weer te geven.

Prestaties

Zelfs op een heel bescheiden systeem is het mogelijk om 1080p de 30fps te bereiken, de framerate waar Death Stranding op draait op de PlayStation 4. Volgens uitgever 505 Games heb je voor 1080p en 30fps minimaal een Ryzen 3 1200, Radeon RX 560 4GB en 8GB RAM nodig. Een systeem met deze onderdelen is al voor 400 à 500 euro te bouwen en levert nét dertig beelden per seconde op met anti-aliasing aan.

De aanbevolen systeemeisen liggen iets hoger. Voor 1080p en 30fps wordt een Ryzen 5 1400 met RX 570 4GB aangeraden, voor 1080p en 60fps een Ryzen 5 1600 met een RX 590. Voor 1440p of 4K geeft 505 Games geen systeemeisen op, maar uit verschillende benchmarks blijkt dat je minstens een RTX 2060 nodig hebt om op 4K een acceptabele framerate te halen.

©GMRimport

De mogelijkheden voor het aanpassen van de grafische instellingen zijn helaas wat beperkt: je kan voor de opties ‘Graphics Quality’ en ‘Model Detail’ kiezen uit Low, Medium, Default of Very High. De enige andere mogelijkheden zijn het aan- of uitzetten van ambient occlusion, reflecties, anti-aliasing, bewegingsonscherpte en scherptediepte.

Opvallend is de keuze van Kojima Productions om alleen DirectX 12 (DX12) te gebruiken als API, in plaats van een combinatie van DX11 en DX12. Dit heeft als gevolg dat de game alleen op Windows 10 draait met een moderne GPU die DirectX 12 ondersteunt. Volgens de Steam Hardware Survey is dit voor 21% van de Steam-gebruikers niet het geval. Die kunnen vanwege een oudere Windows-versie of videokaart de game dus niet spelen.

Ondersteuning

Omdat Death Stranding alleen DirectX 12 ondersteunt, kan de game wel volop gebruik maken van de moderne functies die DX12 verschaft. Zo heeft het spel volwaardige HDR-ondersteuning, mits je beschikt over een HDR-monitor en alle relevante HDR-instellingen in Windows hebt aangezet.

De andere innovatie in de pc-port is Deep Learning Super Sampling (DLSS) 2.0. Deze techniek van Nvidia rendert het beeld in een lage resolutie, om deze vervolgens met de tensor cores op RTX 20-series videokaarten op te schalen naar de weergaveresolutie. Hierdoor hoeft de videokaart minder werk te verrichten om ieder beeld te renderen, waardoor de GPU meer beelden per seconde kan genereren. Dit is met name merkbaar op hogere resoluties: in 4K met een RTX 2060 zorgt DLSS 2.0 voor 30% meer beelden per seconde.

Waar het bij de pc-port wel aan schort, is de ondersteuning voor ultrabreedbeeld monitoren, zoals 21:9 en 32:9. In bij beide beeldverhoudingen zijn er zwarte balken aan de zijkanten van het scherm te zien, omdat Kojima Productions exact 21:9 gebruikt als verhouding. De meeste monitoren die als 21:9 worden aangeprezen hebben echter een beeldverhouding tussen 43:18 en 64:27. Een 1080p ultrabreedbeeld monitor heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2560x1080, terwijl de game van 2520x1080 uitgaat.

©GMRimport

In de instellingen kan deze resolutie niet handmatig aangepast worden om wel op de juiste verhouding uit te komen. De game geeft namelijk alleen de keuze om de beeldverhouding te wisselen tussen 21:9 en 16:9, en de bijbehorende resolutie te wisselen tussen 720p, 1080p, 1440p en 4K. Er bestaat wel een workaround om ondersteuning te krijgen voor ultrabreedbeeld monitoren, maar daarvoor is het nodig om de bronbestanden van het spel aan te passen, waardoor deze workaround na iedere update waarschijnlijk weer verdwijnt.

Opties en controls

Bij het porten van Death Stranding zijn de technische zaken uitstekend omgezet, maar er is minder rekening gehouden met de specifieke wensen van pc-gamers, met name als het om toegankelijkheid gaat. Gamers met een handicap spelen vaker op pc omdat daar meer mogelijkheden zijn voor invoer en aanpassingen om games (meer) speelbaar te maken, maar juist hier laat Death Stranding wat steekjes vallen.

Sommige toegankelijkheidsopties zijn overigens wel aanwezig: zo heeft de port uitstekende mogelijkheden om knoppen toe te wijzen, bijvoorbeeld voor de Adaptive Controller. Over het algemeen is Death Stranding goed te spelen met zowel een controller als muis en toetsenbord. Als een controller is aangesloten biedt de game bovendien de mogelijkheid om automatisch te richten, maar daar houden de toegankelijkheidopties min of meer op.

©GMRimport

Zo biedt het spel wel ondertiteling aan, maar kan de kleur hiervan niet worden aangepast. Deze ondertiteling verschijnt alleen wanneer personages spreken en niet voor contextuele geluiden, zoals BB die aan het huilen is of een BT die nadert. Het gebrek aan ondertiteling voor deze auditieve aanwijzingen kan de game lastiger maken voor slechthorenden. De audio-instellingen zijn ook zéér beperkt: er is maar één volumeknop voor het algemene volume van de game. De speler kan niet kiezen om alleen het volume van de muziek lager te zetten of de dialogen harder te maken.

De interface van de game is erg gestileerd met veel elementen die er weliswaar mooi uitzien, maar geen functie hebben in de menu’s. Daar komt bovenop dat het spel geen optie heeft om te compenseren voor kleurenblindheid.

©GMRimport

De hogere grafische kwaliteit van Death Stranding op pc is goed te merken tijdens de wandelingen door het prachtige landschap, maar het belangrijkste voordeel van de port zijn de extra beelden per seconde. Deze zorgen ervoor dat het besturen van Sam Porter Bridges ten alle tijden strakker aanvoelt en maken de game over het algemeen een stuk fijner om te spelen.

Conclusie

Kojima Productions kreeg met deze overzetting de kans om Death Stranding toegankelijker te maken voor mensen die hem niet op de PlayStation 4 hebben kunnen spelen, maar deze kans heeft de ontwikkelaar helaas laten liggen. Waar Death Stranding op pc wel in uitblinkt, is de grafische kwaliteit en de mogelijkheid om de game op zestig frames per seconde te spelen. De combinatie van de betere graphics en hogere framerate maken deze port in elk opzicht beter dan de PS4-versie, ondanks het gebrek aan toegankelijkheidsopties.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pok�émon-rechtszaak
Gamer.nl
Nieuws

Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak

Nintendo registreerde verschillende patenten na de release van Palworld

Palworld-ontwikkelaar Pocketpair claimt dat het bestaan van gamefranchises als Fallout, Ark: Survival Evolved en Tomb Raider aan om aan te geven dat de aanklacht van Nintendo ongeldig is.

Afgelopen september bleek dat Nintendo en The Pokémon Company Pocketpair voor de rechter sleept. Palworld wordt sinds release vaak vergeleken met Pokémon. Afgelopen november bleek dat de aanklacht gebaseerd is op geschonden patenten die Nintendo na de release van Palworld heeft aangemaakt.

Pocketpair heeft in een reeks reacties op de aanklacht (via VGC) gemeld dat die patenten nooit aangemaakt hadden mogen worden, aangezien er al allerlei games bestonden die de gameplaymechanismen die door deze patenten worden omschreven bevatten. Volgens Pocketpair hebben games als Ark: Survival Evolved, Octopath Traveler, Pikmin 3, Far Cry 5, Titanfall 2 en Tomb Raider dergelijke mechanismen.

Volgens Pocketpair was het voorheen in games als Pikmin 3, Far Cry 5 en Tomb Raider al mogelijk om allerlei objecten te gooien - net zoals het gooien van een bal in Pokémon en een Pal Sphere in Palworld. In games als Titanfall 2 en Rune Factory 5 is het daarnaast mogelijk om een monster te vangen en ze weer vrij te laten. Daarbij zou het in games als Octopath Traveler, Monster Super League en de Nukamon-mod voor Fallout mogelijk zijn om personages te 'vangen'.

Hoewel bovenstaande voorbeelden natuurlijk niet precies hetzelfde zijn als in Palworld en Pokémon, hoopt Pocketpair hiermee de door Nintendo aangemaakte patenten ongeldig te laten verklaren, of in ieder geval aan de rechter aan te tonen dat de patenten niet volstaan om Nintendo en The Pokémon Company te laten winnen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Teaser voor aankomende The Last of Us-aflevering te zien
Gamer.nl
Nieuws

Teaser voor aankomende The Last of Us-aflevering te zien

Verschijnt in de nacht van zondag op maandag op HBO Max

HBO heeft een teaser voor de derde aflevering van het tweede The Last of Us-seizoen gedeeld.

In de nacht van afgelopen zondag op maandag kwam de tweede aflevering uit, en kort daarna werd de teaser trailer voor de derde aflevering gedeeld. De trailer kan hieronder worden bekeken. Het is daarbij duidelijk dat de aankomende aflevering draait om de gevolgen van de gebeurtenissen uit de tweede aflevering. De derde aflevering verschijnt in de nacht van aankomende zondag op maandag op HBO Max.

Onlangs werd een derde seizoen van The Last of Us bevestigd. Waarschijnlijk begint de productie van dat seizoen aankomende zomer. Het tweede seizoen verfilmt maar een gedeelte van het in 2020 verschenen spel The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. Het is niet bekend of een derde seizoen volstaat om het complete verhaal te vertellen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!