'Zwaarste Battlemage-gpu van Intel verdubbelt Xe-kernen'

'Zwaarste Battlemage-gpu van Intel verdubbelt Xe-kernen'

Volgende Arc-generatie zou opschalen naar 64 Xe-kernen

Volgens een fervente hardware-ingewijde verdubbelt Intel de hoeveelheid Xe-kernen in het vlaggenschip van de volgende generatie Arc-videokaarten.

Dat stelt

Watch on YouTube

in een recente videoreportage. Over specifieke videokaarten werd niet gesproken, maar de nieuwe chipsets zouden maximaal met 64 van de Intel Xe-kernen geleverd kunnen worden, waar het Arc A770-vlaggenschip van de huidige Alchemist-generatie het doet met 32 stuks. 

Daarnaast werden voor de zwaarste Battlemage-chip ook een 256-bits geheugenbus voorspeld, zeker 48 MB aan L2-cache en GDDR6-geheugenmodules, mogelijk het iets snellere GDDR6X. De genoemde specificaties blijven geruchten; andere details lijken met meer zekerheid uitgelekt. De zogeheten BMG G10-chipset moet aftoppen op een verbruik van maximaal 225 watt, een waarde die oud-voorzitter Raja Koduri al eerder beschreef als de 'sweet spot' voor gpu's.

Gelekte roadmap van Intels Arc-productlijn, bestaande uit de planning voor de Alchemist-, Alchemist+- en de Battlemage-generatie aan gpu's.

De YouTuber baseert de nieuwe details op onder meer een gelekte roadmap van Intel zelf, waarop ook de uitrol van de volgende Battlemage-generatie deels uitgestippeld staat. De tweede reeks Arc-producten zou in het eerste kwartaal van 2024 voorzichtig 'geactiveerd' worden, met een definitieve verschijning van producten op de planning voor het tweede kwartaal. De uitrol start met de zwaarste BMG G10-producten, om later gevolgd te worden door een zwakkere BMG G21-chipset (à maximaal 150 watt). 

Verdere details over Battlemage blijven vooralsnog onduidelijk. Eerder werd bijvoorbeeld ook voorspeld dat Intel uiteindelijk over zal stappen op multi-chiplet-architecturen, maar daarover verschaffen de laatste lekken weinig nieuws. Mogelijk blijft in ieder geval de volgende generatie nog vasthouden aan het traditionele, enkele chip-ontwerp.

Tussen nu en de aftrap van Battlemage blijkt Intel ook nog plannen te hebben voor een 'Alchemist+'-reeks. Hieronder vallen vermoedelijk geüpdatete varianten van eerdere Arc-gpu's, al is onduidelijk welke chipset hiervoor aangepast worden, laat staan hoe. De eerste Alchemist+-producten staan op de planning om vanaf het derde kwartaal van 2023 te verschijnen, met een zwaardere gpu op de planning voor het vierde kwartaal.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Intel begint zich stilletjes aan beter op de markt te zetten. De software wordt beter en de performance in nieuwe games is prima voor de prijs. Echter is er nog wel werk aan de winkel qua features zoals streaming, capturing etc. Ik houd ze toch positief in de gaten, want een derde speler is broodnodig. Al heeft Intel in het verleden bewezen geen liefdadigheidsinstelling te zijn.

0
test

@do365nic Eens! Al vond ik Intel eigenlijk direct al goed inspelen op streaming/capturing. Volgens mij was het Intel die als eerste van alle gpu-fabrikanten een focus legde op AV1-codering, wat pas later op werd gepakt door Nvidia en AMD. Neemt niet weg dat Intel nog steeds flink moet doorpakken, maar toch: ze maken een boel goede stappen voor een late nieuwkomer.

0
test

@TomKauw ja idd, leuk als ze inzetten op die nieuwe codec, maar als het gewoon niet werkt (test gezien van LTT) dan heb je er niets aan. Kan zijn dat het nu beter werkt, maar ik heb spijtig genoeg deze kaart niet om er wetenschappelijke testen op uit te voeren.

0

Aanbevolen voor jou