Vraagprijzen voor videokaarten dalen tot adviesprijs

Vraagprijzen voor videokaarten dalen tot adviesprijs

Gemiddeld genomen worden moderne videokaarten van Nvidia en AMD voor het eerst rond (en zelfs onder) hun oorspronkelijke adviesprijzen verkocht.

Dat blijkt uit verzamelde data van het Duitse 3DCenter.org, waar al ruim anderhalf jaar de Europese markttendens rondom videokaarten in kaart wordt gebracht. Sinds de verschijning van Nvidia's Ampere-generatie en de RDNA 2-gpu's van AMD waren videokaarten nauwelijks verkrijgbaar, met vaak fikse prijsinflaties als gevolg. 

Met de dalende vraag van cryptoboeren en een inmiddels verstevigde toelevering van nieuwe chips lijkt de prijsgrafiek eindelijk 'terug bij af'. Bij tal van retailers worden veel nieuwe videokaarten met minimale prijstoenames verkocht; steeds vaker worden videokaarten ook onder de adviesprijs aangeboden. Ook bij retailers in de Benelux lijken de prijzen steeds vaker (en dieper) te dalen, met betere levertijden en voorraden bovendien.

Grafiek met de gemiddelde videokaartprijs voor zowel AMD's Radeon RX 6000-aanbod als Nvidia's GeForce RTX 3000-kaarten, inclusief de cumulatieve beschikbaarheid en de waarderingskoers van cryptovaluta Ethereum.

De prijstendens van midden-Europese retailers toont wel aan dat AMD-kaarten sneller in prijs dalen dan het aanbod van Nvidia. Het groene kamp zakte afgelopen week tot nog maar 102 procent van de gemiddelde adviesprijs, waar AMD's Radeon RX 6000-kaarten inmiddels nog maar 92 procent van de adviestarieven behalen. Voor beide kampen geldt dat deze generatie videokaarten nog nooit zo goedkoop aangeboden werden. 

Onduidelijk is uiteraard hoe lang deze dalende lijn nog aanhoudt. Gezien videokaartprijzen deze generatie grotendeels gebonden lijken aan de waarderingskoers van veel cryptovaluta — hoofdzakelijk Ethereum — is het aannemelijk dat de prijzen voorlopig niet snel (of veel) zullen stijgen. Sinds eind 2021 lijkt het vertrouwen in crypto-onderneming stevig ingezakt te zijn, met voorlopig weinig kans op een krachtige terugkeer. 

Ook de aanloop naar nieuwe generaties gpu's kan veel invloed uitoefenen op de huidige prijskoers. Nog voor het eind van 2022 wil AMD de nieuwe RDNA 3-architectuur (Radeon RX 7000) lanceren, terwijl Nvidia op de proppen komt met Ada Lovelace (RTX 4000) als opvolger van Ampere. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Leuk die statistiekjes maar laat maar een plaats zien waar je in Nederland een 3080 kan kopen voor de daadwerkelijke consumentenprijs die zit rond de 700 euro. Die prijzen zitten hier nog steeds gemiddeld ruim boven de 1000. Dat zal nog wel een tijd duren voordat hun die prijzen aanpassen, hebben hun alleen maar voordeel aan.

0
test

@Valerium Ik zie een van mijn go-to retailers net twee RTX 3080's van circa +1000 euro verlagen naar ongeveer 875 euro. Officieel gezien is Nvidia's (lokale) adviesprijs voor die kaart 759 euro, dus 't gaat de goeie kant op. De data is natuurlijk gebaseerd op allerlei gemiddeldes en percentuele verhoudingen, hoofdzakelijk van midden-Europese retailers. In het verleden is gebleken dat die data vrij indicatief is voor wat er nu (of zeer binnenkort) in de Benelux verandert.

0
test

Heeft iemand weleens 3080's of 3090's gebruikt die door miners gebruikt zijn? Het wordt altijd afgeraden maar ik ken niemand die het daadwerkelijk geprobeerd heeft. Als die dingen binnen de temp. limieten gebruikt zijn, zou het geen probleem moeten zijn, toch?

0

@Aerofox81 gewoon uit principe niet doen, of het nou werkt of niet die lui moet je niet nog meer willen spekken.

0
test

@Aerofox81 Ik heb in het verleden wel eens twee kaarten gehad in crossfire die beiden gebruikt waren voor minen. Daar ondervond ik geen problemen mee. Toch hoorde ik van anderen wisselende ervaringen. Van kaarten die de top niet meer haalden of heel snel kapot waren tot artifacts of geen enkele problemen. Maar zoals Argos al zei: Uit principe niet doen.

0
test

@Aerofox81 't Verschilt per kaart en waarschijnlijk des te meer per miner. De meeste luchtgekoelde RTX 3090's branden behoorlijk rap door hun geheugenmodules heen, zeker als je niet voorzichtig minet of specifieke (stroom)limieten opstelt. Er zullen vast minder rotte appels tussen de verkopers zitten, maar zelf zou ik niet meedingen aan die loterij.

0

Aanbevolen voor jou