Voltageprobleem veroorzaakt verbrande Ryzen 7000X3D-cpu's

Voltageprobleem veroorzaakt verbrande Ryzen 7000X3D-cpu's

Moederbordfabrikanten brengen nieuwe BIOS-versies uit

Door instabiliteit met voltages zijn meerdere Ryzen 7000X3D-processoren en bijbehorende moederborden verbrand.

De eerste vermelding van het probleem komt van Reddit-gebruiker Speedrookie, die zowel een Ryzen 7 7800X3D als Asus-moederbord verloor aan gesmolten contactpuntjes. De processor in kwestie was zelf niet overgeklokt, maar maakte wel gebruik van AMD's EXPO-profielen, die automatisch de geheugensnelheid opkrikt. Vermoedelijk heeft onvoorziene incompatibiliteit met het DDR5-geheugen uiteindelijk te veel hitte in de processor veroorzaakt. 

Het gevolg bleek een kromgebogen contactoppervlak, beschadigde contactpinnetjes en een brandvlek op de AM5-socket van het moederbord, hierboven afgebeeld. Beide componenten zijn daardoor onbruikbaar geworden. In het geval van deze Redditor spoedde zowel AMD als Asus zich naar de situatie om kosteloos vervangende hardware aan te bieden — en de situatie uiteraard verder te onderzoeken.

Naarmate meer soortgelijke defecten gemeld werden, kon achterhaald worden waar het probleem precies lag. Een vlotte pin-analyse van Igor's Lab onderstreepte al dat de toegetakelde pinnetjes stuk voor stuk aangesloten waren op voltageregulatoren onder de gestapelde 3D V-Cache. Doordat het processorcomponent al behoorlijk wat stroom verbruikt, kunnen kleine marges in de voltages het drukke chipdeel onredelijk heet op doen lopen. Niet voor niets raadt AMD zelf het overklokken van de nieuwe X3D-processoren af.

Vermoedelijk kan het probleem alle Ryzen 7000X3D-cpu's en AM5-moederborden treffen. In ieder geval

Watch on YouTube

en MSI hebben aangegeven nieuwe BIOS-versies uitgerold te hebben, die het verhogen van de voltages uit zou sluiten. MSI laat haar moederborden enkel voltages verlagen; Asus werkt ook samen met AMD om "nieuwe regels" voor EXPO en systeemvoltage. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Het is alle 7000 serie cpus die hier mee te naken kunnen hebben, niet alleen de X3D. Beste is om de soc voltage te verlagen, probeer eerst 1.15 volt en check voor stabiliteit. Of doe geen expo aan en of wacht tot nieuwe bios versies.

0
test

wat ik niet begrijp uit alle bericht geving, is dit op default settings of heeft men zelf voltages veranderd?

0

Aanbevolen voor jou