Sapphire verkoopt stiekem RDNA2-gpu's als mining-kaarten

Sapphire verkoopt stiekem RDNA2-gpu's als mining-kaarten

AMD-partnerfabrikant Sapphire blijkt in het geheim speciale mining-kaarten te ontwikkelen, die vervolgens in zo veel mogelijk stilte direct aan crypto-boeren verkocht worden. De Spaanse media van href="https://elchapuzasinformatico.com/2021/11/sapphire-gpro-x080-y-gpro-x060-gpus-de-amd-exclusivas-para-la-mineria/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">El Chapuzas Informático</a> achterhaalden recentelijk twee datasheets van de ongedocumenteerde videokaarten.

De kaarten in kwestie zijn de zogenaamde Sapphire GPRO X080 (10 GB) en Sapphire GPRO X060 (8 GB), respectievelijk gebaseerd op de Navi 22- en Navi 23-gpu. Beide kaarten worden verkocht in een jasje wat nog het meest lijkt op Sapphire's Pulse-reeks, zij het nu zonder videopoorten.

Sapphire gooit de gpu's niet zo maar te grabbel; er is daadwerkelijk nagedacht over de GPRO-lijn. Zo zijn de videokaarten nooit publiekelijk aangekondigd, laat staan online of in te zien. Van persberichten of webpagina's was voor deze gevallen nooit sprake.

De GPRO-kaarten zijn daarnaast enkel te bedienen met Linux — een populair besturingssysteem voor fervente miners — en de gpu's vanuit Sapphire meteen geoptimaliseerd voor het rendementsrijk hashen van vooral Ethereum. Volgens de datasheet worden de kaarten het liefst ook in bulk verkocht.

Gelekte datasheet van de Sapphire GPRO X060-videokaart, bedoeld voor cryptomining.
Gelekte datasheet van de Sapphire GPRO X080-videokaart, bedoeld voor cryptomining.

De GPRO X080 zou 41,6 MH/s behalen op ongeveer 93 watt total graphics power (TGP). Voor de GPRO X060 is dat 29,4 MH/s op een vrij lage 60 watt. Qua hash-per-watt is dat niet verkeerd, al spreken de Spaanse lekkers over vraagprijzen van respectievelijk 750 euro en 550 euro. Wat betreft hash-per-euro is dat niet per se een noemenswaardig goede deal.

Wat vooral saillant is aan de twee geniepige gpu's is dat AMD zelf nooit specifieke mining-kaarten op de markt heeft gezet; de RDNA2-chipsets waren altijd bedoeld als gaming-producten. Concurrent Nvidia rolde wel ooit een scheiding tussen gaming en mining uit; bij AMD ging het lange tijd juist om "zo veel mogelijk gamers goede producten voor kunnen schotelen". 

Zowel Sapphire als AMD hebben nog niet op het nieuws uit de Spaanse hoek gereageerd. AMD lijkt zelf druk in de weer om de uitrol van de Navi 24-gpu voor te bereiden; daarvoor staan momenteel vooralsnog gaming-doeleindes centraal.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou