Sample van Core i5-13600K scoort beter dan Ryzen 9 5950X
Nieuws

Sample van Core i5-13600K scoort beter dan Ryzen 9 5950X

Gelekte Geekbench-scores van een vroege Intel Core i5-13600K blijken efficiënter uit te pakken dan AMD's huidige Ryzen 9 5950X-vlaggenschip.

Intels nieuwe Core i5-13600K (Raptor Lake) dook in tweevoud op in de databank van Geekbench: eenmaal in een ASRock-moederbord met DDR4-geheugen, andermaal in een Asus ROG Maximus-moederbord met DDR5. Met alle waarschijnlijkheid betreft het nog een vroege 'engineering sample' van de 14-core en 20 threads-processor.

In single-core prestaties scoort de cpu respectievelijk 1.980 en 2.012 punten in Geekbench 5.4.5. De eind 2020 verschenen Ryzen 9 5950X (16 kernen op 7 nm Zen 3-architectuur), nog altijd AMD's zwaarste processor voor consumenten, behaalt op dezelfde test een score van 1.685. 

©GMRimport

In multi-core prestaties komt de Core i5-13600K dichtbij AMD's vlaggenschip, maar kunnen beide set-ups de score niet overtreffen. In combinatie met het DDR4-geheugen scoort de sample-processor 14.425 punten; met DDR5 stijgt dat tot 16.054. De Ryzen 9 5950X van AMD topt nog altijd af op 16.506 punten.

AMD's processor is overigens niet al die tijd onverslagen gebleven. In zowel single-core als multi-core werd de processor al overtroffen door Intels Core i9-12900K van de Alder Lake-generatie. Het huidige topmodel van Intel scoort respectievelijk 1.980 en 17.287 punten in dezelfde benchmark.

De verhoudingen dienen echter wel met een korrel zout genomen te worden. Zo leek de Core i5-13600K in het DDR5-resultaat op overgeklokte 5,1 GHz frequenties te draaien, terwijl de definitieve specificaties nog altijd aangepast kunnen worden naarmate Intel doorontwikkelt. Daarnaast bieden synthetische benchmarks zoals die van Geekbench maar een enkele kijk op de hardware; prestaties in games en andere applicaties zijn vele malen minder statisch of voorspelbaar. 

Met de benchmark-lek lijkt wel verzekerd dat de Core i5-13600K een van Intels eerste processor in de Raptor Lake-reeks zal worden. Eerder lekte zo ook al een mogelijk vlaggenschip met 24 kernen uit, alsmede een veelbelovende mobiele Raptor Lake-processor. De dertiende Intel Core-generatie staat nog altijd op de planning om eind 2022 te lanceren. Intel bakt de nieuwe generatie wederom op het eigen Intel 7-procedé (10 nm), maar belooft vooral efficiëntere Performance-kernen, ten opzichte van het huidige Alder Lake. 

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Minecraft-maker wil spiritueel vervolg ontwikkelen
Nieuws

Minecraft-maker wil spiritueel vervolg ontwikkelen

'Ik heb in feite Minecraft 2 aangekondigd'

Minecraft-bedenker Markus 'Notch' Persson heeft op social media aangegeven een spiritueel vervolg op Minecraft te willen ontwikkelen.

Op 1 januari plaatste hij een poll op X waarin hij vroeg of hij verder moest werken aan zijn huidige project - een "traditionele roguelike gecombineerd met een firstperson dungeon crawler", of "een spiritueel vervolg op Minecraft".

Dat laatste is sowieso opvallend, aangezien het voor het eerst is dat Notch alleen al hint naar de mogelijkheid dat hij aan een spiritueel vervolg op de immens populaire game wil werken. Notch is zelf niet meer werkzaam bij het door Microsoft overgenomen Mojang en zijn naam is voor een groot deel zelfs uit Minecraft gehaald nadat hij controversiële opmerkingen maakte over onder andere homoseksualiteit en afkomst.

Gisteren verduidelijkte Notch zijn eerder geplaatste poll, waarbij hij aangaf serieus te zijn over de mogelijkheid dat hij aan een spiritueel Minecraft-vervolg wil werken. "Ik heb in feite Minecraft 2 aangekondigd", zo stelde hij. "Ik dacht dat mensen misschien wel zouden willen dat ik nog een game maak die erg op de eerste lijkt, en ik vind het geweldig om weer aan games te werken."

Hij geeft daarbij wel aan dat spirituele vervolgen op populaire games niet altijd even goed uitpakken, en dat hij er voor wil waken dat dit niet het geval is bij zijn nieuwe project. "Ik ben daarnaast een man van mijn woord, en ik wil het op een manier doen die niet stiekem inbreuk maakt op het ongelooflijke werk dat Mojang en Microsoft doen."

Hoe dan ook lijkt een nieuwe, op Minecraft lijkende game van Notch voor nu nog een toekomstdroom. Zoals gezegd werkte de ontwikkelaar al aan een roguelike en ziet het er gezien de woorden van Notch er naar uit dat dit Minecraft-achtige project nog niet eens in ontwikkeling is.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Bloomberg voorspelt: 'GTA 6 wordt uitgesteld naar 2026, Hollow Knight Silksong komt dit jaar'
Nieuws

Bloomberg voorspelt: 'GTA 6 wordt uitgesteld naar 2026, Hollow Knight Silksong komt dit jaar'

Ook wordt de aankondiging van Half-Life 3 verwacht

Gamejournalist Jason Schreier heeft op Bloomberg zijn voorspellingen voor het jaar gedeeld. Hij vermoedt dat Grand Theft Auto 6 wordt uitgesteld naar 2026, maar dat Hollow Knight Silksong wel dit jaar uitkomt.

Schreier benadrukt in het artikel dat het puur om voorspellingen gaat. De journalist heeft echter een zeer betrouwbare reputatie en veel ervaring, dus zijn voorspellingen dragen wel enig gewicht.

Hoewel Rockstar Games en Take-Two meermaals hebben aangegeven dat Grand Theft Auto 6 aankomend najaar uitkomt, denkt Schreier dat het spel uitgesteld zal worden naar 2026. "De volgende GTA is een gigantische en ambitieuze game. De druk om het geweldig te maken is buitensporig en Rockstar Games wil geen buitensporig overwerk gedurende de laatste maanden van ontwikkeling forceren."

Schreier verwacht echter wel dat het langverwachte Hollow Knight Silksong, dat al jaren geleden is aangekondigd maar nog altijd geen releasedatum heeft, dit jaar uitkomt. Verder voorspelt hij dat Half-Life 3 aangekondigd gaat worden. Dat is in lijn met recente geruchten over de mogelijkheid dat Valve aan een nieuwe Half-Life-game werkt. Tot slot vermoedt hij dat vooral Microsoft en Sony zich nog meer op multiplatformreleases zullen richten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!