RTX 3080 Ti met 20GB geheugen bevestigd

RTX 3080 Ti met 20GB geheugen bevestigd

Met een nieuw jaar aan interessante hardware voor de boeg, trappen we de allerlaatste Hardware Update van 2020 af. Hoewel het tergende componententekort onveranderd door blijft slenteren, bracht deze week wel wat broodnodige hoop voor de toekomst. De al langer verwachte RTX 3080 Ti blijkt nu meer en meer vorm te krijgen, maar ook voor desktopprocessoren en gamelaptops loeren er hoopvolle onthullingen aan de horizon.

Asus bevestigt RTX 3080 Ti met 20GB videogeheugen

Hoewel er nog gesproken werd over ‘gebrek aan haast’ betreffende de aanstormende RTX 3080 Ti-videokaart van Nvidia, deed Asus per ongeluk al modellen in die smaak uit de doeken. Op de officiële ROG-website van de partnerfabrikant waren kortstondig twee RTX 3080 Ti-videokaarten te vinden (vastgelegd door @9550pro), voorzien van bevestiging van eerdere geruchten: de hoeveelheid videogeheugen.

De twee nog onaangekondigde ROG Strix-kaarten van Asus waren beide getiteld met een ‘20G’-addendum. Echt glashard is het daarmee niet, maar Asus lijkt hiermee te bevestigen dat de RTX 3080 Ti van Nvidia inderdaad geleverd zal worden met 20 gigabyte aan videogeheugen — een verdubbeling van de reeds bestaande non-Ti uitvoering.

Overzicht van een lijst aan ROG Strix-videokaarten van ASUS, waarin vier nog onaangekondigde RTX 30 GPU's te vinden zijn.

Onder de ‘gelekte’ videokaarten valt ook de evenals onbekende RTX 3060, die volgens Asus met 12 GB geheugen geleverd wordt. Een recent gerucht van Igor’s Lab opperde dat er ook een alternatief model met 6 GB aan VRAM zou bestaan, maar die variant komt niet voor in de inmiddels verwijderde lijst videokaarten.

Oorspronkelijk zou de RTX 3080 Ti in januari onthuld en gelanceerd moeten worden, al lieten verscheidene retailers recentelijk doorschemeren hebben dat zij een launch ná het Chinese Nieuwjaar verwachten. De non-Ti variant van de RTX 3060, het nieuwe budgetmodel, zou onveranderd blijven staan op een lancering later in januari.

Intel Alder Lake-S-processor met 16 cores in benchmarks gevonden

Na de aanstormende Rocket Lake-S processorgeneratie van Intel wordt het tijd om van het 14nm-proces af te stappen. De CPU-gigant gaf al aan eind volgend jaar hun twaalfde ‘Alder Lake-S’ serie in te willen wijden, waarmee Intel opschaalt naar 10nm-architectuur en hybride rendement-prestatieverdeling. Dat klinkt misschien nog als verre toekomstzang, maar deze week verscheen alweer een eerste benchmark van Intels nieuwe generatie op Geekbench 5.

Het precieze model is niet af te lezen aan de benchmark zelf, maar de hoeveelheid cores, klokfrequenties en cache-groottes zijn uitgebreid in te zien. Deze processor blijkt uitgerust met 16 rekenkernen, onderverdeeld in acht high-performance cores en acht high-efficiency cores. Doordat hyperthreading blijkbaar niet op alle processoren wordt toegepast, komt dit Alder Lake-S model neer op 24 threads.

Benchmark-resultaten en verdere informatie over een nog onaangekondigde Intel-processor uit de Alder Lake-S generatie.

Opvallend aan de prestaties zelf is dat de processor gigantisch gelimiteerd lijkt te worden — meer dan gebruikelijk met prototypes. Ondanks de (hopelijk) efficiëntere architectuur, wordt deze nieuwere CPU nu ruim overtroffen door de Rocket Lake-S-processor die recentelijk uitlekte. In single-core performance scoorde dat elfde generatie middenmodel 80% hoger in de single-core Geekbench-tests.

Met de Alder Lake-S serie zwaait Intel niet alleen hun 14nm-architectuur en LGA1200-socket uit, maar maakt het voor het eerst ook ruimte voor DDR5-geheugen en mogelijk zelfs een PCIe 5.0-interfacestandaard. In 2021 horen we daar ongetwijfeld meer concrete aankondigingen over.

Laptops met RTX 30-videokaarten nu al te pre-orderen

Lekte er vorige week een laptopje of twee, bleek een Nederlandse retailer deze week de sluizen volledig open te draaien. Nvidia doet op CES 2021 (11 tot 14 januari) vermoedelijk pas hun laptopvarianten van RTX 30-videokaarten uit de doeken, maar Skikkbiedt vandaag de dag al pre-orders van notebooks met die onaangekondigde GPU’s aan.

In het geval van deze webshop betreft het geen merklaptops van derde fabrikanten, maar modellen die door de verkoper zelf in elkaar gezet worden. Volgens Skikk kan een gamelaptop met een RTX 3060 (6GB GDDR6) op de kop voor 1.699 euro — prijstechnisch toch minder overtuigend dan de nieuwe Acer Nitro 5-laptops die een Duitse retailer vorige week per ongeluk al online zette.

Tweezijdige afbeelding van een NVIDIA-laptop, welke aantoont hoe gamelaptops tegenwoordig steeds dunner en strakker kunnen worden.

Of Skikks prijsindicaties en verdere details betrouwbaar zijn, is nog betwijfelbaar. Wel lijkt de retailer alvast te bevestigen dat er Max-Q varianten van de RTX 3070 (8GB GDDR6) en RTX 3080 (16GB GDDR6) bestaan — iets wat door Nvidia nog niet officieel benoemd is.

Naast Intel-processoren mogen toekomstige laptops met een RTX 30-videokaarten ook uitgerust worden met een Ryzen 5000-processor van AMD. Jarenlang was Intel de enige partner van Nvidia binnen de notebook-wereld, maar recentelijk lekte al uit dat Nvidia partnerfabrikanten ook nieuwe Ryzen-processoren aan zal raden.

Nvidia’s digitale CES-presentatie staat gepland voor 12 januari. Over de inhoud is nooit officieel gesproken, al wijst alles erop dat de chipfabrikant (onder andere) de mobiele smaken van hun Ampere-videokaarten zal onthullen — zonder twijfel opgevolgd door vele laptop-onthullingen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Toe maar.

0
test

Die videokaarten boeien mij niet eens meer. Je kan ze niet eens kopen, net als ps5 en xbox. Waarschijnlijk komt er over 1,5 jaar alweer een nieuwe uit en liggen deze eindelijk normaal in de schappen. Iets wat zo schaars is heeft voor mij geen bestaansrecht. Echt heel erg slecht dit, ze moeten zich dood schamen. En dan elke influencer op youtube je beste kaart geven zodat het net lijkt of iedereen eraan kan komen.

0
test

@GoofyZ3 Ga er maar van uit dat videokaarten elkaar sneller opvolgen dan anderhalf jaar. Met hardware komt evolutie nu eenmaal snel. En toch, het blijft inderdaad schraal dat veel componenten/consoles moeilijk leverbaar zijn. Er wordt veel gesproken over 'paper launches', waarbij de data zelf belangrijker zijn dan de (klaarblijkelijk veel te kleine) voorraad. Maar goed, wat moeten die bedrijven dan doen? Dik een jaar niks uitbrengen — terwijl 'de concurrent' misschien wél voor zo'n paper launch gaat? Onze gezamenlijke hebzucht duwt die bedrijven vanzelf naar een logische keuze.

0
test

@GoofyZ3 Je kan er best aan komen, maar als je nu besteld wacht je waarschijnlijk 14 tot 20 dagen op je apparaat, wat het dan ook is.

0
test

@GoofyZ3 Binnen een maand had ik een asus tuf 3080 oc via azerty. Je kunt ook veel klagen. Dan krijg je er nooit 1.

0

Aanbevolen voor jou