‘Radeon RX 6700-videokaarten verschijnen dit kwartaal nog’

‘Radeon RX 6700-videokaarten verschijnen dit kwartaal nog’

Het nieuwe jaar is amper afgetrapt of de hardware-wereld staat alweer op barsten. Volgende week vindt een virtuele variant van de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) plaats, waar vrijwel alle tech-fabrikanten hun grootste nieuwigheden voor komend jaar onthullen. Een evenement van dat kaliber gaat natuurlijk hand in hand met enkele teasers vooraf, alsmede een hardnekkige lek of twee. In deze eerste Hardware Update van 2021 bereiden we je alvast voor op een veelbelovende week aan technologisch nieuws.

Gerucht: AMD lanceert RX 6700-videokaarten voor eind maart

Terwijl het lijkt alsof Nvidia aan de lopende band nieuwe Ampere-videokaarten uitrolt, blijft de concurrerende generatie van AMD dunner gelaagd. Tot dusver lanceerden ‘slechts’ drie verschillende modellen in de Radeon RX 6000-serie, met vooralsnog weinig geroezemoes over het uitdijen van dat aanbod. Van regelrechte budgetkaarten was lang weinig sprake, tot gisteren dan.

Volgens het Franse Cowcotland (welke veelal goed contact houdt met retailers) spreken anonieme bronnen over AMD’s plannen om een RX 6700 XT en RX 6700 rond het eind van dit kwartaal te lanceren. Veel specifieker dan dat wordt het niet, maar de Franse connecties bereiden zich in ieder geval voor op een budget-comeback van AMD ergens in maart. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze een tipje van de juiste sluier oplichten.

Een met AI verbeterde render van de nog onaangekondigde AMD Radeon RX 6700, dan wel het XT-model daarvan.

De Radeon RX 6700 XT zou uitgerust zijn met de Navi 22 XT-chipset, welke 40 rekenkernen, 40 ray accelerators en 2560 stream-processoren zou tellen. Grofweg gezien is dat de helft van de kracht die we vinden op AMD’s huidge topmodel, de Radeon RX 6900 XT. Wel zou er flink gesneden worden in het GDDR6-geheugen: die telt nu ‘slechts’ 12 GB — de eerste afwijking van AMD’s vaste 16 GB voor deze generatie.

Het nieuwe budgetmodel zou de Radeon RX 6700 (non-XT) worden, welke draait op de Navi 22 XL-chipset. Daarover is minder bekend, al gaan de Fransozen er wel van uit dat ook deze videokaart uitgerust is met 12 GB aan GDDR6-geheugen, evenals over een geheugenbus van 192 bits.

Over prijzen en preciezere data werd niet gesproken door Cowcotland’s bronnen. AMD zei eerder al toe aanwezig te zijn op CES 2021, maar vooralsnog wijst niets erop dat de fabrikant volgende week al nieuwe videokaarten uit de doeken zal doen — hoogstwaarschijnlijk focust AMD de aandacht eerder op mobiele varianten van hun Navi 2X-chips, áls er al nieuwigheid onthuld zal worden.

Lenovo bevestigt bestaan RTX 3060 én RTX 3050 (Ti)

Vorige week was het Asus die per ongeluk iets te veel (onaangekondigde) videokaarten op hun website weergaf, nu is de beurt aan Lenovo. Op een zogenaamde Product Specifications Reference voor aanstormende Lenovo Legion R5-desktops werden al een reeks nieuwe Nvidia-videokaarten belooft die Nvidia zelf nog niet uit de doeken heeft gedaan.

De nog onbekende videokaarten zijn inmiddels alweer verwijderd uit de infosheet, maar de schade is al aangericht: Lenovo heeft het bestaan van niet alleen de RTX 3060 nog eens onderstreept, maar ook aangegeven dat er een RTX 3050 én RTX 3050 Ti onderweg is. Van die eerste wisten we al langer dat een onthulling én lancering in het verschiet zat voor januari — hoogstwaarschijnlijk op Nvidia’s eigen GeForce-presentatierondom CES 2021 — maar de twee vermeende budgetmodellen waren vooralsnog verre van officieel.

Specificatie-sheet van Lenovo's nieuwe Legion R5-systemen, die blijkbaar uitgerust kunnen worden met de nog onaangekondigde RTX 3060, RTX 3050 en RTX 3050 Ti van NVIDIA.

Ook Lenovo geeft aan dat (in ieder geval één variant van) de RTX 3060 geleverd wordt met 12 GB aan GDDR6-geheugen. Gezien bovenstaande geruchten over AMD’s budgetkaarten is dat een logische respons van Nvidia, ware het niet dat de hoger geplaatste RTX 3070 steevast met slechts 8 GB aan datzelfde geheugen geleverd wordt. De Ampere-generatie wordt er zodoende niet veel duidelijker op, maar soit.

Opvallend aan de xx50-uitvoeringen van Nvidia’s nieuwste serie videokaarten is dat deze wél voorzien worden van de RTX-noemer, waar diezelfde modellen in vorige generatie nog onder de oude GTX-afkorting geschaald werden.

What’s in a name? De naamsverandering hoeft op zichzelf niets meer dan marketingpraat te betekenen, maar Nvidia lijkt hiermee te impliceren dat zelfs de low-end budgetkaarten nu voorzien zullen worden van Nvidia’s slimme RT-rekenkernen. Lees: ook in het laagste segment mag je voortaan rekenen op de AI-aangestuurde DLSS-resolutieverhoging en (instap)mogelijkheden tot ray tracing.

Volgens Lenovo telt de RTX 3050 slechts 4 GB aan GDDR6, waar de RTX 3050 Ti dat ophoogt tot 6 GB videogeheugen. Verdere relevante informatie ontbreekt, maar de kans bestaat dat ook deze videokaarten op Nvidia’s CES-presentatie van aanstaande 12 januari onthuld worden, bijgestaan door de al langer geplande RTX 3060 én laptopvarianten van Ampere-chipsets.

Samsung werkt aan 10 veelbelovende OLED-displays voor laptops

Als aanstaande Consumer Electronics Show slechts één thema kent, lijkt het erop dat dat thema ‘notebooks’ wordt. Niet alleen doen Intel, AMD en Nvidia hoogstwaarschijnlijk de mobiele uitvoeringen van hun nieuwste componenten uit de doeken (gevolgd door legio laptop-aankondigingen), ook Samsung laat nu weten een flinke duit in dat zakje te willen doen.

Volgens een recente

Watch on YouTube

van de Zuid-Koreaanse fabrikant werkt Samsung aan maar liefst tien verschillende OLED-panelen, specifiek bedoeld voor notebooks. Voor sommigen klinkt dat misschien als je reinste bijzaak, maar ongeacht het type laptopgebruiker; van fellere en kleurrijkere schermen profiteren we uiteindelijk allemaal. Daarbovenop pronkt Samsung niet met de minste beloftes voor die nieuwe displays.

Watch on YouTube

De beoogde resoluties en beeldverversing voor deze beeldschermen blijven nog uit, maar vooral in kleurreproductie gooit Samsung alvast hoge ogen. Volgens de teaser leveren de nieuwe OLED-displays maar liefst 120% dekking op het DCI-P3 kleurengamma, met een HDR-bereik tot 85%. Qua lichtsterkte beloven de schermen nog zichtbaar te zijn in zonnige omgevingen, terwijl de donkerste zwarttinten niet helderder zouden worden dan 0.0005 nits.

Qua grootte komen Samsungs nieuwe OLED-schermen in uitvoeringen vanaf 13.3 inch, tot en met 16.0 inch. Over de bezel worden geen glasharde beloftes geschept, al lijkt de teaser te impliceren dat de schermranden allerminst omvangrijk zullen zijn.

OLED-schermen worden vooralsnog vooral ingebakken in specifieke, high-end notebooks. De beeldverversing topt vaak af op een standaard 60 hertz, terwijl de resolutie voor deze modellen vaker richting de 4K streeft. Voor gamers is het vooralsnog prijzige OLED daarmee niet een de facto uitvalbasis, maar daar kan mogelijk met CES 2021 (11 tot 14 januari) verandering in komen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Wel leuk wat er aan gaat komen, maar het lijkt steeds meer de trent om er te weinig van te fabriceren. Ik ga niks kopen wat als levertijd "onbekend" heeft.

0
test

@HunterSeeker Ik denk dat weinig fabriceren niet echt een 'trend' is, maar gewoon het gevolg van de pandemie. Lijkt me sterk dat fabrikanten er gewillig voor kiezen niet aan de vraag van consumenten te voldoen. Overigens heeft AMD een aantal maanden terug wel nieuwe/extra productiebanden bij TSMC gereserveerd. Mocht dat een beetje voorspoedig doorpakken, dan zijn er wel grotere voorraden Navi 2- en Zen 3-processoren onderweg. Ook fijn voor de console-verkoop.

0
test

Als ze met een betaalbare RTX killer komen ben ik happy

0

Aanbevolen voor jou